UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Maramureş - Radu Trufan (CJ): Sprijinul pentru ucraineni, un exemplu de empatie

Punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmaţiei a devenit una dintre principalele căi de acces în România după declanşarea războiului din Ucraina, iar autorităţile locale au fost nevoite să intervină prompt pentru a le oferi sprijin refugiaţilor, beneficiind în mare parte şi de ajutorul societăţii civile, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Radu Trufan.
"Nimic nu poate fi mai periculos şi nu poate produce pagube mai mari decât izbucnirea unui război. În mijlocul acestui conflict se află persoane vulnerabile, în special copii şi persoane în vârstă. La nivelul Consiliului Judeţean Maramureş, executivul a luat primele măsuri încă din weekend, convocând o întâlnire cu toţi factorii implicaţi, constituind o celulă de criză pentru a interveni prompt şi a oferi serviciile necesare valului de refugiaţi care ajungeau la noi în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmaţiei, speriaţi, cu gândul la cei dragi care au rămas acasă, în mijlocul războiului. CJ a acţionat ca un factor catalizator al campaniei de sprijinire a Ucrainei şi a refugiaţilor, beneficiind de sprijinul partenerilor din alte ţări ale Uniunii Europene", a spus Radu Trufan.
Contactul cu primii refugiaţi în PTF Sighetul Marmaţiei a fost 'copleşitor'.
"În vamă ajungeau de la familii înstărite, care treceau graniţa în autoturisme de lux, la oameni simpli, în special femei şi copii, foarte speriaţi, care au străbătut sute de kilometri pe jos, având la ei doar haine de schimb şi un bagaj de mână. Este foarte greu să vezi copii, mămici, bunici care au ajuns în Maramureş fugind din calea războiului. Cu siguranţă, în desele vizite pe care le-am făcut atât la PTF din Sighetu Marmaţiei, cât şi în Ucraina, însoţind convoaiele care duceau ajutoare celor rămaşi în focul războiului, nu poţi rămâne nepăsător în faţa acestei imense stări de frică, de teamă. Au fost grupuri de studenţi din Africa, dar şi din India care au părăsit Ucraina şi s-au reîntors în ţara lor, tranzitând judeţul nostru", a mai declarat Radu Trufan.
Vicepreşedintele CJ a subliniat că imediat în sprijinul refugiaţilor s-au implicat ONG-urile, cultele religioase, alături de autorităţi.
"În sprijinul CJ au venit numeroşi oameni de afaceri, voluntari, preoţi din cadrul bisericilor de toate confesiunile, fiind implicate peste 30 de organizaţii neguvernamentale pentru a asigura toate serviciile necesare - de la traducere, cazare, transportul refugiaţilor până la achiziţionarea şi dotarea ajutoarelor pentru cei care au rămas în Ucraina, având nevoie de saltele, paturi, lenjerii, îmbrăcăminte groasă, hrană, materiale sanitare, bunuri pentru igienă personală, produse alimentare neperisabile, pături, saci de dormit, medicamente (...). Pe stadionului municipal Sighetu Marmaţiei a fost amenajată o tabăra de corturi şi containere pentru refugiaţi, în parteneriat cu ISU şi primăria Sighetu Marmaţiei. Aici au fost oferite locuri pentru cazarea rapidă a refugiaţilor. Au fost înfiinţate trei centre logistice în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Halmeu (judeţul Satu Mare - n.r.), fiind necesare pentru gestionarea ajutoarelor primite de la donatori locali, naţionali şi internaţionali, inclusiv donatori din regiunile înfrăţite cu Maramureşul şi de la alţi parteneri UE. În coordonarea Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, companii locale au contribuit cu alimente, produse de igienă, medicamente şi dispozitive medicale, haine şi alte echipamente pentru nevoile esenţiale", a amintit Radu Trufan.
De asemenea, în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmaţiei a fost înfiinţat Centrul Integrat de Asistenţă şi Sprijin pentru Refugiaţi şi Copii - Blue Dot, fiind prima unitate de acest tip instalată în România după izbucnirea războiului din Ucraina, bazată pe conceptul UNICEF. Centrul Blue Dot Sighet a fost operat de Consiliul Judeţean Maramureş, în parteneriat cu grupul de lucru pentru managementul crizei, organizaţii neguvernamentale locale şi internaţionale şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş.
"Sute de tineri profesionişti şi voluntari au lucrat zi şi noapte. A fost amenajat un loc de primire special pentru mame, copii şi persoane vulnerabile, unde mii de persoane cu nevoi speciale au fost sprijinite încă de la începutul războiului. Peste 500 de copii ucraineni proveniţi din centre de plasament din Ucraina şi însoţitorii lor, aflaţi în tranzit în Maramureş, în drumul lor spre Turcia, au primit cazare şi masă în Baia Mare, cu sprijinul CJ (...). Tabăra de vară pentru copiii proveniţi din zonele de conflict din Ucraina a găzduit 12 copii stabiliţi în oraşul Tyachiv din Regiunea Transcarpatia, însoţiţi de 2 profesori ucraineni, timp de o săptămână, în luna iulie 2022", a mai spus Radu Trufan.
Conform acestuia, încă de la începutul conflictului armat din Ucraina, specialiştii DGASPC Maramureş au fost prezenţi în Vama Sighetu Marmaţiei, iar din luna martie 2022, s-a asigurat permanenţa serviciilor de consiliere, sprijin şi suport emoţional la punctul de trecere a frontierei.
"Izbucnirea conflictului dintre Rusia şi Ucraina a fost un moment în care a trebuit să gândim raţional, să fim empatici şi să ne organizăm astfel încât mamele, copiii şi tinerii refugiaţi să găsească sprijinul de care aveau nevoie în acele momente atât de grele pentru ei. Din nefericire, războiul nu s-a încheiat, iar la Punctul de Trecere a Frontierei din Sighetu Marmaţiei continuă să sosească oameni care decid să-şi părăsească ţara. Numărul lor a scăzut, sperăm ca acest conflict să se stingă cât de repede posibil, deoarece pacea este cea mai importantă linie a lumii în care trăim", a punctat Radu Trufan.
Vicepreşedintele CJ Maramureş a precizat că, în primul an de la declanşarea războiului, aproximativ 200 de persoane din Ucraina locuiau permanent în Maramureş, şi-au găsit locuri de muncă pe bază de contracte, iar un număr mic de cetăţeni ucraineni şi-au înfiinţat firme. AGERPRES/(A - autor: Leontin Cupar, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: Radu Trufan/Facebook.com
Citeşte şi:
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Dăianu: România a rămas în teritoriu pozitiv cu dinamica PIB
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Brigada Rutieră: Pieton accidentat de o mașină de poliție aflată în misiune, pe linia de tramvai a șoselei Colentina
O mașină de poliție aflată în misiune a accidentat, marți, un pieton aflat în traversarea șoselei Colentina, pe linia de tramvai, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. 'La data de 13 mai, în jurul orei 18:00, Brigada Rutieră a fost sesizată prin 112 cu privire la producerea unui accident de circulație care a avut loc pe șoseaua Colentina
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Brașov: Patru turiști străini, blocați în Bucegi; ei nu ar avea echipament adecvat
Salvamontiștii brașoveni intervin, marți, în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turiști străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat și elicopterul SMURD Brașov. Conform Salvamont Brașov, cei patru au rămas blocați pe Brâna Caprelor, sub Vârful Bucșoiu, iar un salvator montan este în contact telefonic permanent cu e
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat
Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'
Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au
Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac
Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio
Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița
Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în
Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil
Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într
Primarul municipiului Piatra-Neamț anunță o serie de reduceri și gratuități pentru transportul cu telegondola
Primarul municipiului Piatra-Neamț, Adrian-Vasile Niță, a anunțat o serie de gratuități permanente pentru mai multe categorii de persoane, atât din oraș și zona limitrofă cât și pentru cei care vin din alte județe pentru diverse evenimente și vor să se plimbe cu telegondola. Astfel, locuitorii din Piatra-Neamț, Gârcina, Alexa