logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Profesoară refugiată - mesaj pentru români: Vă mulţumesc pentru inima voastră mare

Image

Ludmila Moroşanu-Demianova este din Ucraina, dar acum casa ei este aici, în România. Este unul dintre ucrainenii care s-au refugiat la Iaşi după ce ţara sa a fost invadată de trupele ruseşti. Aici, s-a implicat în activitatea de predare şi a publicat un "Dicţionar român-ucrainean, ucrainean-român", în care a explicat cuvinte şi expresii uzuale pentru a-şi ajuta conaţionalii să se integreze mai bine în România.

"Deja avem peste 3.200 de persoane care au studiat la noi la centru sau continuă să studieze. În ultimele luni s-au înscris zilnic cam 20 - 30 de persoane. Este deja coadă pentru grupuri pentru luna aprilie. Tot mai mulţi ucraineni se înscriu la nivelurile avansate B1-B2. Dicţionarul meu - sper - va ajuta la învăţarea limbii române. Am primit o mulţime de opinii pozitive despre el", ne spune Ludmila.

Dincolo de bucuria de a-şi ajuta confraţii refugiaţi la Iaşi, Ludmila priveşte cu tristeţe la ceea ce se întâmplă acasă, în ţara sa.

"Fiecare zi începe cu citirea ştirilor, cum este acasă. Toată viaţa a rămas acolo. Dacă vestea este că au fost rachete şi lovituri de rachete, atunci abia aştept ca familia mea să-mi răspundă şi această aşteptare mi se pare o eternitate. Aceasta nu este viaţă. Este doar o aşteptare continuă pentru ştiri de acasă", mărturiseşte Ludmila.

La Iaşi, a găsit oameni inimoşi, care au ajutat-o să se integreze.

"În România, mulţi dintre refugiaţii noştri şi-au găsit adăpost, ajutor şi sprijin. Aceasta a fost atât la nivelul cetăţenilor de rând, voluntari, cât şi la nivelul organizaţiilor - guvernamentale, neguvernamentale şi voluntare. Eu, familia mea, toţi cunoscuţii mei ucraineni vedem doar atitudine prietenoasă şi sprijin. Pentru un refugiat din Ucraina, România este mai atractivă din multe motive. În primul rând, acesta este cel mai apropiat vecin al nostru - ai trecut graniţa şi eşti în România. În al doilea rând, mulţi dintre ucrainenii noştri din teritoriile adiacente României şi Moldovei cunosc limba română. În al treilea rând, bunătatea şi ospitalitatea poporului român. Avem valori umane comune. În al patrulea rând, mulţi români, din istoria propriei familii, ştiu ce este invazia şi ocupaţia rusă şi de aceea ei, ca niciun alt popor, pot înţelege ce trăim noi, ucrainenii, acum", declară pentru AGERPRES Ludmila.

 


Foto: (c) Ludmila Moroşanu-Demianova/Arhiva personala



Femeia povesteşte despre durerea pe care o simte atunci când îşi aminteşte că Ucraina a fost atacată de armata rusă.

"Rusia este o ţară agresivă şi teroristă, care a atacat cu trădare ţara noastră independentă. România şi Moldova sunt prietenii noştri. Şi, apropo, locuitorii României şi Moldovei ştiau foarte bine, din punct de vedere istoric, ce sunt tancurile ruseşti şi invadatorii ruşi şi cum au capturat teritorii. Eu, personal, am auzit poveşti de la bunicii voştri cum ocupanţii ruşi au luat proprietăţi când au capturat teritorii. Ocupanţii se comportă exact la fel şi acum, în teritoriile ocupate din estul Ucrainei. Prin urmare, românii şi moldovenii pot înţelege acest lucru mai bine decât locuitorii din mai multe ţări vest-europene, pentru că au simţit un comportament similar din Rusia în trecut. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum în teritoriile noastre ocupate. Armata vine, ia proprietăţi, ucide rezidenţi şi îi împuşcă atunci când încearcă să reziste. Şi apoi se mută în casele şi apartamentele libere, strămutându-şi familiile din Siberia spre sud, unde este cald, unde pământul este fertil. Aşa sunt organizate şi alegeri: sub ameninţarea armei, pentru a vota pentru aderarea la Rusia", susţine Ludmila Moroşanu-Demianova.

În opinia sa, războiul semnifică întotdeauna moarte şi distrugere. Acum, cu atât mai mult.

"Aceasta nu este creaţie - aceasta este distrugere, suferinţă, este durere. Toată lumea îşi doreşte un început rapid al păcii. Desigur, românii, ca toţi oamenii normali, îşi doresc o pace rapidă. Un singur om, Putin, (...) vrea să continue războiul. În opinia mea, există o singură teamă - dacă conducerea rusă decide să folosească arme atomice, aşa cum au ameninţat de multe ori. Sau va arunca în aer centrala nucleară de la Zaporojie, care este de multe ori mai puternică decât cea de la Cernobâl. Atunci va fi cu adevărat foarte înfricoşător şi periculos, timp de multe decenii. Dacă nebunii sunt la putere în Rusia, se poate aştepta la orice. Ei sunt imprevizibili. Toate celelalte probleme pot fi rezolvate prin negocieri între profesionişti", este de părere Ludmila.

Se împlinesc doi ani de când viaţa ei s-a schimbat. Dar speranţa nu a murit şi aşteaptă acel moment când se va întoarce acasă. Gândul ei se îndreaptă acum spre cei care i-au oferit un cămin: ''Dragi români, vă mulţumesc mult pentru ajutor şi sprijin, pentru compasiune, pentru inima voastră mare'', a fost mesajul ei.

"Ucrainenii au reuşit deja să se organizeze şi să se adapteze la viaţă în condiţii noi. Aşadar, datorită târgurilor de locuri de muncă şi a ajutorului organizaţiilor de voluntari, mulţi şi-au găsit locuri de muncă, chiar şi în specialitatea lor. Marea majoritate a ucrainenilor învaţă limba, copiii ucraineni merg la şcoli şi grădiniţe româneşti. Ucrainenii au reuşit să se adapteze şi să-şi găsească locul propriu. Viaţa merge înainte. Dragi români, vă mulţumesc mult pentru ajutor şi sprijin, pentru compasiune, pentru inima voastră mare. Noi, ucrainenii, suntem un popor recunoscător, ştim să apreciem o atitudine bună şi ne amintim binele care ni s-a făcut. Vă doresc un singur lucru - să nu ştiţi niciodată ce este războiul, să nu fiţi niciodată refugiaţi. Să fie prosperitate, pace şi bucurie în casele voastre! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!", a transmis Ludmila Moroşanu-Damianova. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Citeşte şi:

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Acţiune de deminare, demarată de autorităţile din Harkov; 1,2 milioane ha de teren afectate

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/REPORTAJ Daria - educatoarea refugiată a Crucii Roşii: Sibiul - a doua mea casă

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Medici stomatologi din Cernăuţi asigură asistenţă medicală militarilor ucraineni pe front

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/Conflictul din Ucraina a adus fermierilor români pierderi de miliarde de euro şi compensaţii minime

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri

 

VIDEO UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Viaţa oamenilor din Harkov - sub semnul nesiguranţei şi al insecurităţii

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Hari Bucur-Marcu: România are suficient armament pentru ceea ce ne trebuie în prezent

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Dan Dungaciu: Riscul unei confruntări Rusia-NATO pe termen scurt - inexistent

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI Daniel David: Războiul ne-a polarizat; există şi empatie, şi atitudini negative

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI / Populaţia din Harkov, îndemnată să ajute Poliţia: ''Povesteşte ce ai văzut în timpul ocupaţiei''

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Tenis: Jucătoarea Daiana Iastremska a lansat un nou single, dedicat Ucrainei

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Poliţia Harkov: Peste 2.400 de civili, ucişi de la începutul invaziei ruse; 87 copii

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Lucrări de reparaţii de aproape 400 milioane de lei în linii CF la graniţă şi în Portul Constanţa

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Barbu Mateescu: Încrederea în NATO şi în forţele armate naţionale trebuie cimentată

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Analist militar: România şi NATO trebuie să îşi însuşească lecţiile războiului ucrainean

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, un important succes diplomatic al Kievului

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Militar luat prizonier de ruşi: Am sperat tot timpul că mă voi întoarce la familie

 

VIDEO UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Ofiţer ucrainean: Militarii - unicul motiv pentru care mai există Ucraina

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 27-04-2025 17:34

Caraș-Severin: Pagubele produse de viitura din Dalboșeț vor fi evaluate de echipe mixte de specialiști

Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, s-a deplasat duminică în Valea Almăjului pentru a constata la fața locului efectele inundațiilor care au avut loc în seara și noaptea precedente, când fenomenele hidrometeorologice au

Administratie 27-04-2025 15:55

ONRC: 1.565 de societăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru din 2025

Un număr de 1.565 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primul trimestru din 2025, în scădere cu 6,57% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 1.565 de societăți noi a

Social 27-04-2025 15:46

Brașov: Mii de persoane la Parada Junilor; primarul George Scripcaru a primit buzduganul Junilor bătrâni

Mii de persoane au participat, duminică, în centrul istoric al Brașovului, la tradiționala Paradă călare a Junilor din Schei, eveniment care a avut loc anul acesta în cadrul Zilelor Brașovului, în pofida vremii ploioase. Reprezentanții celor șapte cete de juni din Scheii Brașovului au coborât călare în vechea Cetate, salutân

Social 27-04-2025 15:22

Suceava: Intervenție a pompierilor la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți, în urma unui scurtcircuit

Un incendiu a izbucnit, duminică, la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți, fumul inundând spații tehnice și holuri, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. ''Început de incendiu la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți'', a precizat ISU, care a ar

Social 27-04-2025 12:46

Debitul Dunării, în creștere până la 6.000 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare

Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va crește în următoarele zile până la 6.000 mc/s, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor aprilie (7.900 mc/s) și mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), emise pentru perioada 26 aprilie - 3 mai 2025. 'Deb

Social 27-04-2025 12:15

Comisarii ANPC au controlat sâmbătă 56 de operatori cu activitate pe litoral; 145.000 de lei, amenzi aplicate

Comisarii pentru protecția consumatorilor au efectuat sâmbătă 56 de acțiuni operative de control pe litoral, în cadrul Comandamentului de 1 Mai, și au aplicat amenzi totale de 145.000 de lei, totodată fiind dispuse oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unei cantități de produse alimentare în valoare de 1.730 d

Social 27-04-2025 11:37

Două persoane au decedat după un accident pe DJ 139, în județul Prahova

Două persoane au decedat în urma unui accident rutier care a avut loc duminică, pe Drumul Județean 139, în afara localității Berceni.     'Polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Ploiești au f

Social 27-04-2025 11:26

Caraș-Severin: Aproximativ 100 de gospodării afectate de o viitură în Dalboșeț

Aproximativ 100 de gospodării au fost afectate de aluviunile aduse de o viitură care s-a produs, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în localitatea Dalboșeț, în județul Caraș-Severin, ca urmare a ploilor căzute în zonă, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Nu au fost înregistrate victime, iar apa

Social 27-04-2025 11:23

Transporturi agabaritice programate duminică și luni pe mai multe trasee din țară

Mai multe transporturi agabaritice sunt programate duminică și luni pe mai multe drumuri din țară, informează Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Acestea se vor deplasa duminică pe următoarele trasee: - Intersecția DN 1 cu DJ 140 - DN 1A - DN 1 - DN 1B - DN 1A - DN 1B - DN 2 - DN 2B - int. DN 2B cu DJ

Social 27-04-2025 11:17

Starea de vegetație a culturilor de toamnă înființate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună și medie (prognoză agrometeo)

Seceta pedologică își face simțită prezența în Banat și Oltenia, precum și în anumite zone din Crișana, Transilvania, Moldova și Dobrogea, iar pe aceste terenuri agricole uniformitatea și vigurozitatea culturilor de toamnă se va menține medie și slabă pe parcursul următoarelor zile, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Me

Social 27-04-2025 09:00

REPORTAJ Tulcea: Campionatul național de endurocross a deschis oficial sezonul turistic în zona lacului Iacobdeal

Câteva zeci de motocicliști au participat, în comuna Turcoaia, județul Tulcea, la cea de-a III-a etapă a Campionatului național de endurocross organizată de clubul sportiv Aventura Parc Dobrogea, în parteneriat cu Federația Română de Motociclism, la start prezentându-se câștigători ai etapelor precedente. Cei 37 de sportivi,

Social 26-04-2025 18:08

Funeralii Papa Francisc/ Copac plantat la Castelul Săvârșin în memoria Suveranului Pontif

Familia Regală a plantat sâmbătă, la Castelul Săvârșin, un copac în memoria Papei Francisc. ''Astăzi, în ziua funeraliilor Papei Francisc, desfășurate în Cetatea Vatican și la Roma, la Castelul Săvârșin

Administratie 26-04-2025 15:36

ANCOM a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, sâmbătă, că a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic, care a semnalat limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile și pagina candidatului pe o anumită platformă online. 'Î

Social 26-04-2025 13:21

Sute de persoane și oficialități au plecat spre 'Podul de flori' de la Ungheni

Peste 500 de persoane, alături de oficialități din România, se află sâmbătă, în Republica Moldova, pentru a lua parte la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, intitulat 'Podul de flori'. În trenul special care a plecat din Gara Iași au urcat vice

Social 26-04-2025 11:09

MAI: Peste 250 de locuri - scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații

Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații 'Mihai Viteazul', în sesiunea iunie-august. Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES, dintre cele peste 25