UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Profesoară refugiată - mesaj pentru români: Vă mulţumesc pentru inima voastră mare

Ludmila Moroşanu-Demianova este din Ucraina, dar acum casa ei este aici, în România. Este unul dintre ucrainenii care s-au refugiat la Iaşi după ce ţara sa a fost invadată de trupele ruseşti. Aici, s-a implicat în activitatea de predare şi a publicat un "Dicţionar român-ucrainean, ucrainean-român", în care a explicat cuvinte şi expresii uzuale pentru a-şi ajuta conaţionalii să se integreze mai bine în România.
"Deja avem peste 3.200 de persoane care au studiat la noi la centru sau continuă să studieze. În ultimele luni s-au înscris zilnic cam 20 - 30 de persoane. Este deja coadă pentru grupuri pentru luna aprilie. Tot mai mulţi ucraineni se înscriu la nivelurile avansate B1-B2. Dicţionarul meu - sper - va ajuta la învăţarea limbii române. Am primit o mulţime de opinii pozitive despre el", ne spune Ludmila.
Dincolo de bucuria de a-şi ajuta confraţii refugiaţi la Iaşi, Ludmila priveşte cu tristeţe la ceea ce se întâmplă acasă, în ţara sa.
"Fiecare zi începe cu citirea ştirilor, cum este acasă. Toată viaţa a rămas acolo. Dacă vestea este că au fost rachete şi lovituri de rachete, atunci abia aştept ca familia mea să-mi răspundă şi această aşteptare mi se pare o eternitate. Aceasta nu este viaţă. Este doar o aşteptare continuă pentru ştiri de acasă", mărturiseşte Ludmila.
La Iaşi, a găsit oameni inimoşi, care au ajutat-o să se integreze.
"În România, mulţi dintre refugiaţii noştri şi-au găsit adăpost, ajutor şi sprijin. Aceasta a fost atât la nivelul cetăţenilor de rând, voluntari, cât şi la nivelul organizaţiilor - guvernamentale, neguvernamentale şi voluntare. Eu, familia mea, toţi cunoscuţii mei ucraineni vedem doar atitudine prietenoasă şi sprijin. Pentru un refugiat din Ucraina, România este mai atractivă din multe motive. În primul rând, acesta este cel mai apropiat vecin al nostru - ai trecut graniţa şi eşti în România. În al doilea rând, mulţi dintre ucrainenii noştri din teritoriile adiacente României şi Moldovei cunosc limba română. În al treilea rând, bunătatea şi ospitalitatea poporului român. Avem valori umane comune. În al patrulea rând, mulţi români, din istoria propriei familii, ştiu ce este invazia şi ocupaţia rusă şi de aceea ei, ca niciun alt popor, pot înţelege ce trăim noi, ucrainenii, acum", declară pentru AGERPRES Ludmila.
Foto: (c) Ludmila Moroşanu-Demianova/Arhiva personala
Femeia povesteşte despre durerea pe care o simte atunci când îşi aminteşte că Ucraina a fost atacată de armata rusă.
"Rusia este o ţară agresivă şi teroristă, care a atacat cu trădare ţara noastră independentă. România şi Moldova sunt prietenii noştri. Şi, apropo, locuitorii României şi Moldovei ştiau foarte bine, din punct de vedere istoric, ce sunt tancurile ruseşti şi invadatorii ruşi şi cum au capturat teritorii. Eu, personal, am auzit poveşti de la bunicii voştri cum ocupanţii ruşi au luat proprietăţi când au capturat teritorii. Ocupanţii se comportă exact la fel şi acum, în teritoriile ocupate din estul Ucrainei. Prin urmare, românii şi moldovenii pot înţelege acest lucru mai bine decât locuitorii din mai multe ţări vest-europene, pentru că au simţit un comportament similar din Rusia în trecut. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum în teritoriile noastre ocupate. Armata vine, ia proprietăţi, ucide rezidenţi şi îi împuşcă atunci când încearcă să reziste. Şi apoi se mută în casele şi apartamentele libere, strămutându-şi familiile din Siberia spre sud, unde este cald, unde pământul este fertil. Aşa sunt organizate şi alegeri: sub ameninţarea armei, pentru a vota pentru aderarea la Rusia", susţine Ludmila Moroşanu-Demianova.
În opinia sa, războiul semnifică întotdeauna moarte şi distrugere. Acum, cu atât mai mult.
"Aceasta nu este creaţie - aceasta este distrugere, suferinţă, este durere. Toată lumea îşi doreşte un început rapid al păcii. Desigur, românii, ca toţi oamenii normali, îşi doresc o pace rapidă. Un singur om, Putin, (...) vrea să continue războiul. În opinia mea, există o singură teamă - dacă conducerea rusă decide să folosească arme atomice, aşa cum au ameninţat de multe ori. Sau va arunca în aer centrala nucleară de la Zaporojie, care este de multe ori mai puternică decât cea de la Cernobâl. Atunci va fi cu adevărat foarte înfricoşător şi periculos, timp de multe decenii. Dacă nebunii sunt la putere în Rusia, se poate aştepta la orice. Ei sunt imprevizibili. Toate celelalte probleme pot fi rezolvate prin negocieri între profesionişti", este de părere Ludmila.
Se împlinesc doi ani de când viaţa ei s-a schimbat. Dar speranţa nu a murit şi aşteaptă acel moment când se va întoarce acasă. Gândul ei se îndreaptă acum spre cei care i-au oferit un cămin: ''Dragi români, vă mulţumesc mult pentru ajutor şi sprijin, pentru compasiune, pentru inima voastră mare'', a fost mesajul ei.
"Ucrainenii au reuşit deja să se organizeze şi să se adapteze la viaţă în condiţii noi. Aşadar, datorită târgurilor de locuri de muncă şi a ajutorului organizaţiilor de voluntari, mulţi şi-au găsit locuri de muncă, chiar şi în specialitatea lor. Marea majoritate a ucrainenilor învaţă limba, copiii ucraineni merg la şcoli şi grădiniţe româneşti. Ucrainenii au reuşit să se adapteze şi să-şi găsească locul propriu. Viaţa merge înainte. Dragi români, vă mulţumesc mult pentru ajutor şi sprijin, pentru compasiune, pentru inima voastră mare. Noi, ucrainenii, suntem un popor recunoscător, ştim să apreciem o atitudine bună şi ne amintim binele care ni s-a făcut. Vă doresc un singur lucru - să nu ştiţi niciodată ce este războiul, să nu fiţi niciodată refugiaţi. Să fie prosperitate, pace şi bucurie în casele voastre! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!", a transmis Ludmila Moroşanu-Damianova. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești
Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl
Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57
Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate
Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent
Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic
Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome
Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință
Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie
Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită
Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac
'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități
Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par