logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti

Image

Războiul declanşat de Rusia în urmă cu doi ani a marcat familii întregi din Ucraina. Oameni cu studii sau fără, care şi-au întemeiat familii, au început o afacere sau care aveau un loc de muncă şi un viitor pe care şi-l puteau planifica s-au văzut nevoiţi să lase în urmă tot ce au realizat, să se despartă de ce aveau mai drag şi să poarte, probabil până la moarte, urmele tancurilor ruseşti care i-au obligat să-şi schimbe viaţa.

Printre cei care au plecat din Ucraina sunt câţiva care au ales să stea în judeţul Tulcea, aproape de ţara lor natală, pentru a-i ajuta pe cei care au rămas să ducă războiul cu Rusia sau pe cei care nu au avut posibilităţi să părăsească Ucraina, iar unul dintre ei este Georgeta Bielaly.

Absolventă a Academiei de Stat Economice din Moldova şi a Institutului Politehnic din Ucraina, în vârstă de 45 de ani, Georgeta se considera până la începutul războiului o femeie puternică, cu o familie fericită, aflată pe drumul spre o poziţie socială tot mai bună.

 



Ştie limba română din copilărie, pentru că a învăţat-o de la bunica din partea mamei care a locuit în Reni.

"Eu şi sora mea am fost educate de bunica. Ea nu vorbea limba rusă. De la ea ştim ce înseamnă borş acru, tradiţiile, obiceiurile şi romanţele româneşti mai ales", spune ea zâmbind.

Chiar dacă nu stăpâneşte limba română la perfecţie, femeia se face înţeleasă şi povesteşte că, înainte de război, trăia fericită alături de soţul şi de fiul ei, în Odesa. Acolo, avea o afacere în domeniul mobilei. E drept, familia avea credite pentru apartamentul în care locuiau şi pentru fabrica de mobilă care se dezvolta, dar erau nişte sacrificii suportabile pentru un viitor mai bun.

"O zi din viaţa noastră? Primii se trezeau soţul şi fiul meu. Petreceau împreună majoritatea timpului şi erau foarte apropiaţi. Dimineaţa, copilul mergea la şcoală, iar noi la fabrică. Aveam 80 de angajaţi. Când eram liberi, mergeam şi ne plimbam pe malul Mării Negre şi ne gândeam să facem un turneu prin Ucraina, pentru că avem o ţară mare şi ai ce să vezi", povesteşte Georgeta Bielaly.

Dimineaţa zilei de 24 februarie 2022 a schimbat însă complet viaţa familiei ei.

"Pe 24 februarie, ne-am trezit la ora 05,00, într-o ceaţă neagră de fum. Nu ne-am gândit că vor fi bombardate oraşe, cu case civile, cu oameni, copii. Am luat legătura cu toate rudele pe care le ştiam, ne-am pus la masă, am început să plângem, iar soţul meu a spus că nu pleacă, fiindcă avem obligaţii. A decis să plec eu şi copilul. A fost o dimineaţă foarte dureroasă. Eu şi sora mea am plecat cu rudele şi copiii care nu aveau transport. Am ales drumul de pe malul mării, pentru că celălalt era supraîncărcat, dar era drumul care se bombarda continuu. Şi am greşit. Pe podul din apropiere de Cetatea Albă am prins mare frică, pentru că zbura totul în aer şi am zis că aici se termină viaţa mea. E foarte dureros să-mi amintesc, pentru că fiul meu a fost afectat. El avea 11 ani şi a văzut tot ce am văzut şi eu", îşi aminteşte Georgeta Bielaly.

Alături de sora ei şi părinţii lor, a aşteptat ore în şir să treacă Dunărea cu bacul în România, dar în cele din urmă toţi au ajuns la Isaccea, unde o familie din comuna Mihail Kogălniceanu le-a deschis uşa casei.

"Ne-a găsit o familie cu care am devenit oameni apropiaţi. Şi în ziua de astăzi ne socotim fraţi, surori. Era viceprimarul comunei Mihail Kogălniceanu. Tare era de mirare că oamenii ne-au dat casa cea mare şi ei singuri au trecut într-o casă mai mică. Noi chiar eram bucuroşi să avem un pat. Dacă am văzut căldura aceasta, noi (Georgeta şi sora ei, Liliana Ivanova - n.r.) eram libere să facem activităţi de ajutorare a celor care veneau cu o durere mare sufletească", a povestit femeia din Ucraina.

În lunile următoare, alături de sora ei, s-a ocupat de transportul persoanelor din Ucraina în alte state, de ajutoarele primite pentru ţara aflată în conflict şi a decis să rămână în România.

"La vamă, era o problemă mare legată de vorbitori de limba română. Limba română în comparaţie cu ucraineana este grea. Era aşa o încurcare la vamă că nu puteam din punct de vedere moral să lăsăm ce făceam noi", şi-a explicat decizia Georgeta Bielaly.

A fost angajată a hub-ului din Isaccea până la finele anului trecut şi recunoaşte că în ultima perioadă îi este tot mai greu.

"Cu cât mai merge războiul, cu atât e depresia mai mare. Dacă aveam speranţa că sunt şanse să ne întoarcem, acum vedem că nu se mai termină. E tot mai dureros să te trezeşti dimineaţa, să te organizezi, să te gândeşti cum să faci să poţi exista în România. Până la război, eram o fire care nu se temea de nimic. Doi ani de război m-au distrus aşa puternic că îmi este greu să iau o decizie. Ne va trebui ani ca să ne reabilităm psihologic", mărturiseşte Georgeta.

Merge acasă, în Odesa, odată cu schimbarea anotimpului, pentru a-şi aduce alte haine şi remarcă schimbările prin care trece ţara ei.

"Pensia e aproape 100 de dolari, iar totul se scumpeşte enorm. Dacă la noi preţurile erau mai joase decât în România, acum sunt la acelaşi nivel sau mai sus. Totul se scumpeşte. Magazinele lucrează, mărfuri sunt, dar sunt mai mulţi oameni săraci", descrie femeia viaţa din Ucraina.

În Tulcea locuieşte, împreună cu părinţii ei, într-un apartament de 60 de metri pătraţi pentru care plăteşte 500 de euro pe lună. Doarme în aceeaşi cameră cu fiul ei, iar părinţii, ambii în vârstă de 73 de ani, sunt cei care o încurajează în permanenţă.

"Mama îmi spune că Dumnezeu ne dă cât putem duce", afirmă Georgeta.

Una dintre cele mai mari probleme pentru ea este cea cu care se confruntă fiul ei.

"Când mă duc în Ucraina, el practic stă la telefon şi retrăieşte pentru mine. Vreau să-l iau în Ucraina, dar are o mare frică şi-mi spune continuu la telefon 'când te întorci?', 'să ai grijă de tine, mamă!', 'fugi de acolo, te rog!'. A prins aşa o frică", spune, cu lacrimi în ochi, Georgeta Bielaly.

Fiul ei urmează cursurile online ale şcolii ucrainene, participă la activităţi în limba română, merge la bazin şi învaţă limba engleză, dar relaţia cu tatăl lui s-a răcit, deşi în urmă cu doi ani erau atât de apropiaţi.

"Se ascunde atunci când vorbesc cu tatăl lui la telefon", ne dezvăluie Georgeta.

Războiul a schimbat şi afacerea familiei. Fabrica din Odesa numără acum doar 15 angajaţi care fac haine pentru militarii ucraineni.

"Afacerea merge foarte greu. Când mă întreabă soţul dacă am sau nu bani, nu-i spun. Şi nici nu-i cer. Unicul lucru pentru care mă rog la Dumnezeu e să închidă plăţile la credite", adaugă ea.

Acum, o zi din viaţa Georgetei este complet schimbată faţă de cea de dinainte de 24 februarie 2022.

"Mă apasă ziua de mâine, pentru că sunt cheltuieli foarte mari legate de gazdă şi în fiecare lună stăm şi ne gândim cum să facem faţă. Vrem să revenim la activitatea noastră, să ne autorizăm diplomele, dar vom continua voluntariatul. Mă gândesc că am muncit o viaţă întreagă şi că urma să trec la un nivel mai bun de viaţă, dar am luat-o de la început", a mai spus Georgeta Bielaly.

 



Am vorbit cu femeia din Ucraina în hub-ul de la marginea oraşului Isaccea, depozitul rămas fără finanţare, deşi este plin de ajutoare pentru Ucraina, în timp ce sora ei, Liliana Ivanova, coordonatoarea activităţii din hub, lucra la laptop sau răspundea la telefon. Sunt amândouă din nou voluntare. O întreb pe Liliana care este cea mai importantă lecţie pe care a învăţat-o de când este în România.

"Nu trebuie să disperi! În orice situaţie eşti, trebuie să ai curaj să mergi înainte şi atunci lucrurile se schimbă. La o vârstă, e grea orice migraţie impusă, dar trebuie să înţelegi că e un drum înainte şi el întotdeauna e mai frumos decât cel avut până atunci. Ne străduim să găsim bucurie în fiecare zi", spune Liliana Ivanova, uitându-se la sora ei.

*
Potrivit datelor furnizate de Garda de Coastă, din data de 24 februarie 2022 până miercuri, 21 februarie 2024, prin vama româno-ucraineană Isaccea din judeţul Tulcea au intrat în Uniunea Europeană aproximativ 657.000 de persoane şi s-au întors în Ucraina circa 640.000 de persoane. Statisticile de la nivel naţional arată că aproximativ 70% din persoanele din Ucraina care au intrat în ultimii doi ani în România sunt femei şi copii. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES

 

Citeşte şi:

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Barbu Mateescu: Încrederea în NATO şi în forţele armate naţionale trebuie cimentată

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Analist militar: România şi NATO trebuie să îşi însuşească lecţiile războiului ucrainean

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, un important succes diplomatic al Kievului

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Militar luat prizonier de ruşi: Am sperat tot timpul că mă voi întoarce la familie

 

VIDEO UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Ofiţer ucrainean: Militarii - unicul motiv pentru care mai există Ucraina

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-02-2025 00:16

ANPC controlează restaurantul din localitatea Reghin unde au fost raportate cazuri de toxiinfecție alimentară

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, a dispus ca echipe de comisari din Mureș și Bistrița să efectueze acțiuni de control la restaurantul unde a avut loc Balul Însuraților din Reghin, județul Mureș, după ce 30 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, a anunțat autoritatea.

Social 08-02-2025 23:37

Toxiinfecție alimentară la Balul Însuraților de la Reghin/ Prefectul județului Mureș a dispus închiderea evenimentului; 30 de persoane la spital

Prefectul județului Mureș, dr. Ovidiu Butuc, a dispus închiderea Balului Însuraților de la Reghin, ajuns la a XVI-a ediție, după ce 30 de persoane au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal cu toxiinfecție alimentară, fiind activat Planul roșu de intervenție. 'Prefectul județului Mureș, dr. Ovidiu But

Social 08-02-2025 22:10

VIDEO UPDATE/Mureş: Toxiinfecţie alimentară în cazul a zeci de persoane la Balul Însuraţilor de la Reghin; Planul roşu de intervenţie - activat

Autoritățile din județul Mureș au activat Planul roșu de intervenție după ce peste 30 de persoane au acuzat grețuri și vărsături, la Balul Însuraților din Reghin, o manifestare ajunsă la ediția a XVI-a. 'La ora 20,20, la nivelul județului a fost activat Planul roșu de intervenție, iar la fața locului a fost constituit un punct medica

Social 08-02-2025 21:54

Vaslui: Patru persoane, transportate la spital după ce s-au răsturnat cu mașinile în suburbia Rediu

Patru persoane au ajuns, sâmbătă seara, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, după ce mașinile cu care circulau s-au răsturnat pe DN 2F, în suburbia Rediu a municipiului Vaslui. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, în accident au fost implicate două autoturisme în care se

Social 08-02-2025 18:38

VIDEO Ialomița: Scandal cu zeci de persoane implicate la Urziceni; doi morți și trei răniți

Două persoane au decedat, iar alte trei sunt rănite în urma unui scandal care a avut loc, sâmbătă, în municipiul Urziceni. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, în eveniment au fost implicate peste 25 de persoane, cinci dintre ele ajungând la spitale din Urziceni și București pentru îngrijir

Social 08-02-2025 13:57

Satu Mare: Bărbat rănit, după ce s-a răsturnat cu tractorul; a fost solicitat elicopterul SMURD

Un bărbat s-a răsturnat sâmbătă cu tractorul în zona forestieră montană a comunei Batarci, fiind solicitat sprijinul echipei Salvamont, dar și al unui elicopter SMURD pentru salvarea acestuia, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Someș' Satu Mare. 'La fața locului s-a deplasat un echipaj SMURD EPA din ca

Social 08-02-2025 11:08

Harghita: A treia zi de căutări în lacul Zetea în cazul tânărului de 23 ani dat dispărut

Misiunea de căutare în lacul Zetea a tânărului de 23 ani, dat dispărut, a fost reluată sâmbătă dimineața, la aceasta participând, pentru a treia zi consecutiv, pompieri militari și civili, precum și salvamontiști. Tânărul a fost dat dispărut în cursul zilei de joi, 6 februarie, de către mama sa, din Odorheiu Secuiesc

Social 08-02-2025 10:37

Infotrafic: Trei mașini implicate într-un accident pe A2, în zona localității Medgidia; o persoană rănită

Trei mașini au fost implicate sâmbătă dimineață într-un accident pe autostrada A2, pe sensul Constanța - București, în zona localității Medgidia, o persoană fiind rănită. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe autostrada A2, pe sensul Constanța - București, la kilometrul 190, &i

Social 08-02-2025 09:10

Botoșani: O femeie a ajuns la spital, după ce casa i-a luat foc

O femeie de 70 de ani din localitatea Coțușca a suferit un atac de panică, după ce casa acesteia a fost cuprinsă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de un incendiu, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit ISU, vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor.

Social 07-02-2025 23:22

Prahova: Case cuprinse de un incendiu la Ploiești; un pompier și doi jandarmi - răniți de explozia unei butelii

Două case din Ploiești au fost cuprinse de un incendiu violent, vineri seara, trei cadre militare aflate în proximitate fiind suprinse de suflul exploziei unei butelii care se găsea în unul dintre imobile. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, incendiul se manifestă la două locuințe de pe strada Alunilor, pe

Social 07-02-2025 18:15

Ziua Siguranței pe Internet/ MAI avertizează despre înșelăciunile online prin aplicații de mesagerie, concursuri fictive

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) atrage atenția, în contextul marcării Zilei internaționale a Siguranței pe Internet, asupra unor noi metode de înșelăciune în mediul online și vine cu câteva sfaturi pentru a preveni riscurile. 'Vineri, 7 februarie, la nivel internațional, este marcată Ziua Siguranței pe Internet,

Social 07-02-2025 17:00

Harghita: Pompierii au suspendat misiunea de căutare în lacul Zetea a tânărului dat dispărut; aceasta va fi reluată sâmbătă

Pompierii au anunțat suspendarea misiunii de căutare în lacul Zetea a tânărului de 23 de ani care a fost dat dispărut, acțiunile urmând să fie reluate sâmbătă dimineața, a anunțat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita. Este a doua zi când se efectuează căutări în lacul Zetea,

Administratie 07-02-2025 16:52

Vrancea: CJSU a stabilit măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul gripal și intervenții urgente în județ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vrancea a adoptat, vineri, în cadrul unei ședințe convocate de prefectul județului, planul de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul gripal, precum și intervențiile urgente pentru siguranța infrastructurii din zona Copăcești, comuna Ruginești, a informat instituția. A

Administratie 07-02-2025 15:39

Ambasadorul Elveției: Brașovul este unul dintre cei mai buni parteneri pentru prima contribuție

Brașovul este unul dintre cei mai buni parteneri în privește implementarea proiectelor realizate cu fonduri din prima contribuție în cadrul Programului de cooperare româno-elvețian, i-a transmis, vineri, ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Massimo Baggi, primarului George Scripcaru, în timpul vizitei efectuate în

Social 07-02-2025 15:24

Gorj: Bunicii Comunității Peștișani au început confecționarea mărțișoarelor și a altor decorațiuni hand-made

Bunicii Comunității Peștișani au început confecționarea mărțișoarelor și a altor decorațiuni hand-made care vor fi vândute în cadrul unui târg dedicat zilelor de Dragobete și 1 și 8 Martie.   Sursa fo