UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, un important succes diplomatic al Kievului

La 14 decembrie 2023, într-o decizie surpriză, liderii UE au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi şi-au reconfirmat angajamentul de a continua sprijinul puternic pentru această ţară şi poporul său atât timp cât este nevoie.
"Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte" - cu aceste cuvinte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia liderilor europeni de a începe negocierile de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova şi de a acorda statutul de candidat Georgiei.
Aspiraţiile Ucrainei privind aderarea la UE
Ucraina a solicitat aderarea la UE la sfârşitul lunii februarie 2022, la doar câteva zile după ce Rusia şi-a lansat agresiunea neprovocată şi nejustificată pe scară largă împotriva sa. Comisia Europeană şi-a prezentat avizul cu privire la cerere în iunie 2022, iar Ucrainei i s-a acordat în aceeaşi lună statutul de candidat la UE de către toate statele membre ale Uniunii, potrivit site-ului blocului comunitar.
În Ucraina, aceasta a creat o puternică dinamică de reformă în ciuda războiului în desfăşurare, demersul beneficiind de sprijin puternic din partea poporului ucrainean.
Potrivit UE, Ucraina a făcut progrese în câteva dosare importante, printre care: reformarea sistemului său de justiţie; reducerea influenţei oligarhilor; combaterea spălării banilor; reformarea organelor judiciare; protejarea drepturilor minorităţilor naţionale.
De asemenea, oficialii europeni au apreciat că Ucraina a demonstrat o capacitate impresionantă de a face progrese în alinierea la acquis-ul comunitar, chiar şi în timp de război.
Prin valorile comune, principiile democratice şi angajamentul faţă de prosperitate, Ucraina va contribui la progresul Uniunii Europene, creând o cale către un continent mai integrat şi mai interconectat, aprecia Comisia Europeană în decembrie 2023.
Calea către aderare
Acordul de asociere UE-Ucraina, inclusiv Zona sa de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), în vigoare din 2017, şi decizia UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE în 2022 au fost câteva dintre momentele esenţiale în drumul Ucrainei către integrarea în UE.
Comisia Europeană aprecia că primele rezultate ale acestui parteneriat sunt deja vizibile. De exemplu, oamenii de ştiinţă şi cetăţenii Ucrainei participă la programe importante ale UE pentru cercetare, inovare şi educaţie prin Orizont Europa şi Erasmus. Mai recent, Ucraina s-a alăturat programului privind piaţa unică şi Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF).
În ciuda războiului de agresiune al Rusiei şi a greutăţilor cu care se confruntă în prezent, Ucraina a început o călătorie care prezintă avantaje semnificative atât pentru ucraineni, cât şi pentru europeni, considera executivul european.
Ucraina are legături istorice şi culturale cu Europa şi are aspiraţii în ceea ce priveşte stabilitatea politică şi economică de care se bucură statele membre ale UE, mai nota Comisia Europeană.
Plusuri şi minusuri
Institutul SUA pentru Pace (USIP) a calificat decizia UE drept un "pas monumental" al Ucrainei pe calea sa către Europa şi un semn că această ţară se află pe drumul drept către reforme.
În schimb, Fundaţia Carnegie pentru Pacea Internaţională remarca faptul că niciodată în istoria sa Uniunea Europeană nu a luat măsuri pentru a admite o ţară care se află în mijlocul unui război major şi căreia îi lipsesc garanţiile de securitate ale NATO. Însă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat calculele UE cu privire la costurile şi beneficiile admiterii de noi state în Uniune.
Liderii europeni au respins o lungă perioadă de timp ideea aderării Ucrainei la UE, dar opiniile s-au schimbat dramatic de la începutul războiului declanşat de Rusia. Mulţi oficiali şi cetăţeni UE au considerat invazia Rusiei în Ucraina echivalentul zilei de 11 septembrie 2001 pentru americani: un eveniment care a schimbat cu totul datele problemei şi care a reprezentat un risc catastrofal pentru valorile şi modul lor de viaţă. Prin urmare, asigurarea locului Ucrainei în Europa a devenit principala prioritate şi chiar şi ţări sceptice cu privire la extindere, în special Franţa, şi-au schimbat punctul de vedere, potrivit Fundaţiei Carnegie.
Conform articolului 42.7 din Tratatul UE, uniunea îşi propune să ofere statelor membre o garanţie de apărare reciprocă, asemănătoare cu cea de care se bucură aliaţii NATO. Dar uniunea nu-şi poate apăra frontierele externe fără NATO. Această dilemă a fost mult timp una teoretică, dar parcursul Ucrainei către aderare ar putea schimba acest lucru. Oficialii europeni susţin că cea mai bună garanţie de securitate este însăşi apartenenţa la blocul comunitar.
Un drum lung şi anevoios
Însă unda verde acordată Kievului nu înseamnă că Ucraina va adera rapid la UE. Potrivit unor previziuni preliminare, negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană sunt de aşteptat să înceapă în martie 2024. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, dacă ambele părţi "îşi vor face temele", Ucraina ar putea deveni membră a UE până în 2030, cu toate că executivul ucrainean speră într-un proces de integrare mai rapid.
Totuşi, negocierile de aderare la UE pot dura ani de zile, iar decizia de începere a negocierilor nu garantează automat şi calitatea de membru. Pentru că negocierile de aderare sunt doar atât: negocieri. Un pas cheie, dar doar un început pe lungul drum al integrării în UE, nota recent publicaţia spaniolă La Razon, care amintea că, în prezent, sunt opt ţări candidate la UE, dintre care cinci au început deja negocierile de aderare.
Potrivit tratatelor UE, îndeosebi articolul 49 din Tratatul de la Lisabona, orice stat european are dreptul de a solicita aderarea, atât timp cât respectă valorile şi normele fundamentale ale blocului, cunoscute drept Criteriile de la Copenhaga şi care includ democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, o economie de piaţă funcţională şi acceptarea legislaţiei UE.
O ţară candidată trebuie să obţină mai întâi acordul unanim al statelor membre, care la rândul lor solicită Comisiei Europene să efectueze o evaluare. Din acel moment, statele membre pot cere Comisiei să înceapă în mod oficial negocierile de aderare. Pentru Ucraina, acesta ar fi următorul pas.
Dar, în funcţie de gradul de reformă necesar şi de sentimentele politice ale actualelor state membre, negocierile ar putea dura câţiva ani, sau chiar decenii. Pentru a progresa, ţările candidate introduc treptat reforme în administraţia publică, în sistemul judiciar şi în economie pentru a se alinia acquis-ului comunitar. În acelaşi timp, acestea primesc ajutor financiar şi tehnic din partea UE.
Negocierile acoperă 35 de "capitole" sau teme, care cuprind numeroase zone de politici ale UE, precum politica externă şi mediul, dar şi altele mai tehnice precum libera circulaţie a lucrătorilor şi a capitalului. Fiecare pas către aderare trebuie să fie aprobat în unanimitate de toate statele membre.
Unele candidaturi avansează destul de repede. Finlanda a avut nevoie de doar trei ani pentru a finaliza procedura la mijlocul anilor nouăzeci. În schimb, Turcia negociază din 2005 fără perspective reale de progres.
Depinde mult de ritmul reformei adoptat de candidaţii înşişi, însă membrii UE pot amâna lucrurile din propriile lor motive politice. Bulgaria, de exemplu, a blocat mult timp începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord. Ungaria, care a blocat deja livrarea fondurilor UE către Kiev, este un potenţial obstacol clar pentru Ucraina.
Costurile unei eventuale aderări: 186 de miliarde de euro
Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană ar putea costa blocul comunitar circa 186 de miliarde de euro, sub formă de fonduri UE care vor fi transferate în ţară pe parcursul a şapte ani, relata la sfârşitul anului trecut publicaţia Politico.eu, care cita o notă internă a Consiliului UE la care avusese acces.
Extinderea UE în continuare pentru a include şase ţări din Balcani, precum şi Georgia şi Republica Moldova, ar presupune o povară suplimentară de aproximativ 74 de miliarde de euro din bugetul UE, potrivit documentului citat, care făcea referire deopotrivă la oportunităţi - cum ar fi o piaţă internă mai mare şi o influenţă politică mai amplă pe scena internaţională -, dar şi la "provocări semnificative", variind de la bugetul pentru agricultură al UE, statul de drept sau capacitatea de luare a deciziilor în UE.
O viitoare extindere ar însemna că toate ţările care sunt în prezent membre ale UE "vor trebui să plătească mai mult şi să primească mai puţin". Multe dintre ţările care primesc acum mai mulţi bani de la UE decât au investit ar urma să devină contribuabili neţi în cazul unei viitoare extinderi.
Potrivit Politico.eu, nota internă a Consiliului UE nu mergea atât de departe încât să calculeze costurile pentru fiecare ţară membră în parte, dar punea accentul pe impactul proiectat asupra politicii agricole şi de coeziune. În ceea ce priveşte subvenţiile UE pentru agricultură, Ucraina ar urma să fie principalul beneficiar, primind 96,5 miliarde euro în decurs de şapte ani.
În ceea ce priveşte finanţarea în domeniul coeziunii, nivelurile ridicate de sărăcie relativă în viitoarele ţări membre ale UE ar însemna că Republica Cehă, Estonia, Lituania, Slovenia, Cipru şi Malta nu s-ar mai califica pentru a primi aceşti bani.
Totuşi, Comisia Europeană atrăgea atenţia că viitoarele bugete ale UE nu vor fi o replică a celor actuale, ci mai degrabă va fi nevoie de o reformă, inclusiv în ceea ce priveşte modul în care banii sunt colectaţi şi unde anume sunt cheltuiţi.
În orice caz, după cum declara pentru Deutsche Welle Tinatin Ahvlediani, de la Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), un think-tank cu sediul la Bruxelles, începerea negocierilor de aderare cu Ucraina semnifică exclusiv asumarea unui obiectiv pe termen lung, fără o dată sau un calendar fixe, "posibil în termen de 10 ani". Cu toate acestea, începerea propriu-zisă a negocierilor ar demonstra că UE este dispusă să investească în viitorul Ucrainei, aprecia el.
În 2022, organizaţia neguvernamentală Transparency International a clasat Ucraina pe locul 116 din 180 de ţări în indicele său de percepţie a corupţiei. Cu toate acestea, grupul a subliniat, de asemenea, eforturile Kievului de a rezolva această problemă de lungă durată şi a evidenţiat îmbunătăţirile semnificative obţinute în ultimul deceniu. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ajutorul occidental pentru Ucraina depăşeşte deja Planul Marshall
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iranul nu poate avea armă nucleară, afirmă Trump în ajunul discuțiilor cu Teheranul
Iranul nu poate avea armă nucleară, a declarat vineri Donald Trump, în ajunul discuțiilor americano-iraniene din Oman, scrie AFP. 'Vreau ca Iranul să fie o țară minunată, mare și fericită. Dar nu poate avea armă nucleară', a afirmat președintele american la bordul Air Force One, în drum spre Florida. Președin
SUA: Un american care a amenințat că îl ucide pe Trump a fost arestat
Un american în vârstă de 32 de ani a fost arestat și inculpat pentru că în mesaje online a amenințat că îl va asasina pe Donald Trump, a anunțat vineri Departamentul de Justiție (DoJ) într-un comunicat, notează AFP. Pe contul său de YouTube numit 'Mr Satan, bărbatul a afirmat printre altele că și-a cumpărat ma
Prezidențiale în Polonia: Prima confruntare între candidați
Prima dezbatere între mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din Polonia din luna mai s-a concentrat vineri asupra problemelor de securitate, relațiilor internaționale și migrației, notează AFP. Inițial, dezbaterea urma să-i reunească doar pe cei doi favoriți ai alegerilor, pro-europeanul Rafal Trzaskowski, candidat al Coaliției
VIDEO Canada afirmă că negocierile comerciale cu SUA vor începe în mai
Canada și Statele Unite vor începe negocierile pentru un nou acord comercial la începutul lunii mai, a confirmat vineri premierul Mark Carney care avertizează că creșterea taxelor vamale impusă de Donald Trump afectează deja economia canadiană, scrie AFP. Aceste discuții trebuie așadar să aibă loc imediat după alegerile legislative
Israel: Armata afirmă că a interceptat o dronă care venea dinspre est
Armata israeliană a anunțat vineri că a interceptat o dronă care se apropia de Israel dinspre est, în timp ce o sursă militară din Iordania vecină a raportat prăbușirea unei drone ale cărei resturi au provocat un incendiu, notează AFP. Nu au fost înregistrate victime. Pe teritoriul israelian nu s-au declanșat sirene
Erdogan: Israelul vrea să 'dinamiteze revoluția' din Siria
Președintele turc Recep Tayyip a acuzat vineri Israelul că încearcă să 'dinamiteze revoluția' din Siria, agitând diviziunile în țară după îndepărtarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad, relatează AFP. Israelul 'încearcă să dinamiteze revoluția de la 8 decembrie agitând diferențele etni
Trump îndeamnă Congresul să legifereze pentru ca ora de vară să devină permanentă
Președintele american Donald Trump a cerut vineri Congresului să legifereze pentru a aboli schimbarea orei, astfel încât ora de vară să devină permanentă, informează AFP. 'Camera Reprezentanților și Senatul ar trebui să se activeze puternic pentru a avea mai mult soare la sfârșitul zilei', a scris președintele american pe platforma sa
Zelenski cere încă 10 baterii Patriot și grăbirea formării unui contingent internațional pentru a fi desfășurat în #Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri aliaților Ucrainei în războiul cu Rusia, reuniți la Bruxelles la o nouă întâlnire a miniștrilor apărării, zece sisteme antiaeriene Patriot suplimentare și grăbirea constituirii unui contingent internațional de trupe care să fie desfășurat în Ucraina ca garanție de securitate pentru aceasta &i
Trump cere Rusiei să se 'miște' pentru a încheia războiul cu #Ucraina în care 'mor prea mulți oameni'
'Rusia trebuie să se miște', a transmis vineri președintele american Donald Trump, într-un mesaj pe rețeaua sa de socializare Truth Social, în care a deplâns că 'mor prea mulți oameni, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens' în Ucraina, consemnează AFP. 'Un război care niciodată nu ar fi tr
Putin îl primește vineri pe emisarul lui Trump, căruia îi va transmite 'preocupările majore ale Rusiei'
Kremlinul a confirmat vineri că președintele rus Vladimir Putin îl va primi vineri la Sankt Petersburg pe trimisul special al SUA, Steve Witkoff, căruia îi va transmite 'preocupările Rusiei' cu privire la situația legată de Ucraina, relatează EFE. Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agențiile
ONU afirmă că acțiunile Israelului amenință 'capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi în Fâșia Gaza'
Acțiunile Israelului în Fâșia Gaza amenință 'capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi' în teritoriu, a declarat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, relatează AFP. 'Moartea, distrugerea, strămutarea, refuzul accesului la nevoile de bază în Gaza și ideea repetată că locuitorii din Gaza ar t
Comisarul european pentru comerț pleacă în SUA pentru negocieri asupra taxelor vamale
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, va avea luni la Washington discuții cu oficiali americani, după ce președintele american Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare pe care le hotărâse și UE la rândul ei a suspendat taxele vamale de retorsiune împotriva SUA, relatează vineri agențiile Reuters și EFE.
Turcia: Primarul încarcerat al Istanbulului, adus în fața instanței
Primarul încarcerat și destituit al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a depus mărturie vineri în deschiderea unui proces în care i se impută că ar fi proferat insulte la adresa unui procuror al metropolei pe care a condus-o până la arestare, acesta fiind unul dintre capetele de acuzare care i-ar putea aduce pedeapsa cu detenția și interdicția de a ocupa o
#Ucraina a obținut la reuniunea Grupului de la Ramstein noi ajutoare militare de circa 21 de miliarde de euro
Aliații Ucrainei i-au promis vineri acesteia noi ajutoare militare ce însumează aproximativ 21 de miliarde de euro, a anunțat ministrul britanic al apărării, John Healey, potrivit agenției DPA. Ministrul britanic a prezentat în declarația sa aceste ajutoare militare ca fiind angajamente noi, dar în realitate majoritatea acestora erau deja cun
#Ucraina lucrează pentru a-și îmbunătăți logistica în fața intensificării atacurilor rusești
Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a ordonat vineri accelerarea reparațiilor armelor avariate pe front și îmbunătățirea logisticii aprovizionării militare în fața intensificării acțiunilor ofensive de către forțele ruse pe mai multe segmente ale frontului, informează EFE. 'În contextul intensificării acțiunilor ofensive ale