logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, un important succes diplomatic al Kievului

Image

La 14 decembrie 2023, într-o decizie surpriză, liderii UE au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi şi-au reconfirmat angajamentul de a continua sprijinul puternic pentru această ţară şi poporul său atât timp cât este nevoie.

"Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte" - cu aceste cuvinte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia liderilor europeni de a începe negocierile de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova şi de a acorda statutul de candidat Georgiei.

Aspiraţiile Ucrainei privind aderarea la UE

Ucraina a solicitat aderarea la UE la sfârşitul lunii februarie 2022, la doar câteva zile după ce Rusia şi-a lansat agresiunea neprovocată şi nejustificată pe scară largă împotriva sa. Comisia Europeană şi-a prezentat avizul cu privire la cerere în iunie 2022, iar Ucrainei i s-a acordat în aceeaşi lună statutul de candidat la UE de către toate statele membre ale Uniunii, potrivit site-ului blocului comunitar.

În Ucraina, aceasta a creat o puternică dinamică de reformă în ciuda războiului în desfăşurare, demersul beneficiind de sprijin puternic din partea poporului ucrainean.

Potrivit UE, Ucraina a făcut progrese în câteva dosare importante, printre care: reformarea sistemului său de justiţie; reducerea influenţei oligarhilor; combaterea spălării banilor; reformarea organelor judiciare; protejarea drepturilor minorităţilor naţionale.

De asemenea, oficialii europeni au apreciat că Ucraina a demonstrat o capacitate impresionantă de a face progrese în alinierea la acquis-ul comunitar, chiar şi în timp de război.

Prin valorile comune, principiile democratice şi angajamentul faţă de prosperitate, Ucraina va contribui la progresul Uniunii Europene, creând o cale către un continent mai integrat şi mai interconectat, aprecia Comisia Europeană în decembrie 2023.

Calea către aderare

Acordul de asociere UE-Ucraina, inclusiv Zona sa de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), în vigoare din 2017, şi decizia UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE în 2022 au fost câteva dintre momentele esenţiale în drumul Ucrainei către integrarea în UE.

Comisia Europeană aprecia că primele rezultate ale acestui parteneriat sunt deja vizibile. De exemplu, oamenii de ştiinţă şi cetăţenii Ucrainei participă la programe importante ale UE pentru cercetare, inovare şi educaţie prin Orizont Europa şi Erasmus. Mai recent, Ucraina s-a alăturat programului privind piaţa unică şi Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF).

În ciuda războiului de agresiune al Rusiei şi a greutăţilor cu care se confruntă în prezent, Ucraina a început o călătorie care prezintă avantaje semnificative atât pentru ucraineni, cât şi pentru europeni, considera executivul european.

Ucraina are legături istorice şi culturale cu Europa şi are aspiraţii în ceea ce priveşte stabilitatea politică şi economică de care se bucură statele membre ale UE, mai nota Comisia Europeană.

Plusuri şi minusuri

Institutul SUA pentru Pace (USIP) a calificat decizia UE drept un "pas monumental" al Ucrainei pe calea sa către Europa şi un semn că această ţară se află pe drumul drept către reforme.

În schimb, Fundaţia Carnegie pentru Pacea Internaţională remarca faptul că niciodată în istoria sa Uniunea Europeană nu a luat măsuri pentru a admite o ţară care se află în mijlocul unui război major şi căreia îi lipsesc garanţiile de securitate ale NATO. Însă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat calculele UE cu privire la costurile şi beneficiile admiterii de noi state în Uniune.

Liderii europeni au respins o lungă perioadă de timp ideea aderării Ucrainei la UE, dar opiniile s-au schimbat dramatic de la începutul războiului declanşat de Rusia. Mulţi oficiali şi cetăţeni UE au considerat invazia Rusiei în Ucraina echivalentul zilei de 11 septembrie 2001 pentru americani: un eveniment care a schimbat cu totul datele problemei şi care a reprezentat un risc catastrofal pentru valorile şi modul lor de viaţă. Prin urmare, asigurarea locului Ucrainei în Europa a devenit principala prioritate şi chiar şi ţări sceptice cu privire la extindere, în special Franţa, şi-au schimbat punctul de vedere, potrivit Fundaţiei Carnegie.

Conform articolului 42.7 din Tratatul UE, uniunea îşi propune să ofere statelor membre o garanţie de apărare reciprocă, asemănătoare cu cea de care se bucură aliaţii NATO. Dar uniunea nu-şi poate apăra frontierele externe fără NATO. Această dilemă a fost mult timp una teoretică, dar parcursul Ucrainei către aderare ar putea schimba acest lucru. Oficialii europeni susţin că cea mai bună garanţie de securitate este însăşi apartenenţa la blocul comunitar.

Un drum lung şi anevoios

Însă unda verde acordată Kievului nu înseamnă că Ucraina va adera rapid la UE. Potrivit unor previziuni preliminare, negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană sunt de aşteptat să înceapă în martie 2024. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, dacă ambele părţi "îşi vor face temele", Ucraina ar putea deveni membră a UE până în 2030, cu toate că executivul ucrainean speră într-un proces de integrare mai rapid.

Totuşi, negocierile de aderare la UE pot dura ani de zile, iar decizia de începere a negocierilor nu garantează automat şi calitatea de membru. Pentru că negocierile de aderare sunt doar atât: negocieri. Un pas cheie, dar doar un început pe lungul drum al integrării în UE, nota recent publicaţia spaniolă La Razon, care amintea că, în prezent, sunt opt ţări candidate la UE, dintre care cinci au început deja negocierile de aderare.

Potrivit tratatelor UE, îndeosebi articolul 49 din Tratatul de la Lisabona, orice stat european are dreptul de a solicita aderarea, atât timp cât respectă valorile şi normele fundamentale ale blocului, cunoscute drept Criteriile de la Copenhaga şi care includ democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, o economie de piaţă funcţională şi acceptarea legislaţiei UE.

O ţară candidată trebuie să obţină mai întâi acordul unanim al statelor membre, care la rândul lor solicită Comisiei Europene să efectueze o evaluare. Din acel moment, statele membre pot cere Comisiei să înceapă în mod oficial negocierile de aderare. Pentru Ucraina, acesta ar fi următorul pas.

Dar, în funcţie de gradul de reformă necesar şi de sentimentele politice ale actualelor state membre, negocierile ar putea dura câţiva ani, sau chiar decenii. Pentru a progresa, ţările candidate introduc treptat reforme în administraţia publică, în sistemul judiciar şi în economie pentru a se alinia acquis-ului comunitar. În acelaşi timp, acestea primesc ajutor financiar şi tehnic din partea UE.

Negocierile acoperă 35 de "capitole" sau teme, care cuprind numeroase zone de politici ale UE, precum politica externă şi mediul, dar şi altele mai tehnice precum libera circulaţie a lucrătorilor şi a capitalului. Fiecare pas către aderare trebuie să fie aprobat în unanimitate de toate statele membre.

Unele candidaturi avansează destul de repede. Finlanda a avut nevoie de doar trei ani pentru a finaliza procedura la mijlocul anilor nouăzeci. În schimb, Turcia negociază din 2005 fără perspective reale de progres.

Depinde mult de ritmul reformei adoptat de candidaţii înşişi, însă membrii UE pot amâna lucrurile din propriile lor motive politice. Bulgaria, de exemplu, a blocat mult timp începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord. Ungaria, care a blocat deja livrarea fondurilor UE către Kiev, este un potenţial obstacol clar pentru Ucraina.

Costurile unei eventuale aderări: 186 de miliarde de euro

Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană ar putea costa blocul comunitar circa 186 de miliarde de euro, sub formă de fonduri UE care vor fi transferate în ţară pe parcursul a şapte ani, relata la sfârşitul anului trecut publicaţia Politico.eu, care cita o notă internă a Consiliului UE la care avusese acces.

Extinderea UE în continuare pentru a include şase ţări din Balcani, precum şi Georgia şi Republica Moldova, ar presupune o povară suplimentară de aproximativ 74 de miliarde de euro din bugetul UE, potrivit documentului citat, care făcea referire deopotrivă la oportunităţi - cum ar fi o piaţă internă mai mare şi o influenţă politică mai amplă pe scena internaţională -, dar şi la "provocări semnificative", variind de la bugetul pentru agricultură al UE, statul de drept sau capacitatea de luare a deciziilor în UE.

O viitoare extindere ar însemna că toate ţările care sunt în prezent membre ale UE "vor trebui să plătească mai mult şi să primească mai puţin". Multe dintre ţările care primesc acum mai mulţi bani de la UE decât au investit ar urma să devină contribuabili neţi în cazul unei viitoare extinderi.

Potrivit Politico.eu, nota internă a Consiliului UE nu mergea atât de departe încât să calculeze costurile pentru fiecare ţară membră în parte, dar punea accentul pe impactul proiectat asupra politicii agricole şi de coeziune. În ceea ce priveşte subvenţiile UE pentru agricultură, Ucraina ar urma să fie principalul beneficiar, primind 96,5 miliarde euro în decurs de şapte ani.

În ceea ce priveşte finanţarea în domeniul coeziunii, nivelurile ridicate de sărăcie relativă în viitoarele ţări membre ale UE ar însemna că Republica Cehă, Estonia, Lituania, Slovenia, Cipru şi Malta nu s-ar mai califica pentru a primi aceşti bani.

Totuşi, Comisia Europeană atrăgea atenţia că viitoarele bugete ale UE nu vor fi o replică a celor actuale, ci mai degrabă va fi nevoie de o reformă, inclusiv în ceea ce priveşte modul în care banii sunt colectaţi şi unde anume sunt cheltuiţi.

În orice caz, după cum declara pentru Deutsche Welle Tinatin Ahvlediani, de la Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), un think-tank cu sediul la Bruxelles, începerea negocierilor de aderare cu Ucraina semnifică exclusiv asumarea unui obiectiv pe termen lung, fără o dată sau un calendar fixe, "posibil în termen de 10 ani". Cu toate acestea, începerea propriu-zisă a negocierilor ar demonstra că UE este dispusă să investească în viitorul Ucrainei, aprecia el.

În 2022, organizaţia neguvernamentală Transparency International a clasat Ucraina pe locul 116 din 180 de ţări în indicele său de percepţie a corupţiei. Cu toate acestea, grupul a subliniat, de asemenea, eforturile Kievului de a rezolva această problemă de lungă durată şi a evidenţiat îmbunătăţirile semnificative obţinute în ultimul deceniu. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ajutorul occidental pentru Ucraina depăşeşte deja Planul Marshall

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Militar luat prizonier de ruşi: Am sperat tot timpul că mă voi întoarce la familie

 

VIDEO UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Ofiţer ucrainean: Militarii - unicul motiv pentru care mai există Ucraina

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 08-02-2025 21:58

Trump și rețeaua socială X au încheiat amiabil disputa judiciară legată de suspendarea contului său de Twitter

Donald Trump și X Corp (fosta Twitter) au convenit să încheie amiabil disputa juridică pe care noul președinte al SUA a deschis-o împotriva rețelei de socializare după ce aceasta i-a închis contul în urma asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, a relatat sâmbătă postul CNN, citat de agenția EFE. Potrivi

Politic Ex 08-02-2025 21:13

Iranul se declară pregătit să negocieze cu SUA, dar nu sub 'presiunea maximală' promisă de Trump

Iranul este pregătit să negocieze cu SUA, dar nu sub politica președintelui american Donald Trump de 'presiune maximă', a declarat sâmbătă ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, potrivit AFP. 'Ridicarea sancțiunilor necesită negocieri, dar nu în cadrul unei politici de 'presiune maximă', întruc&acir

Politic Ex 08-02-2025 20:29

Noul secretar american al Apărării va face un turneu european, în Germania, Belgia și Polonia

Noul secretar american al Apărării, Pete Hegseth, va efectua săptămâna viitoare un turneu european, în Germania, Belgia și Polonia, a anunțat vineri Pentagonul, potrivit agenției DPA. El va pleca luni de la Washington către Germania, unde va vizita la Stuttgart cartierul general al Comandamentului american pentru Europa și centrul

Politic Ex 08-02-2025 19:39

VIDEO Zelenski: Este 'esențial' ca Trump să discute întâi cu Kievul și apoi cu Putin; #Ucraina, pregătită să împartă resursele minerale cu SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a afirmat sâmbătă că țara sa este pregătită să-și 'împartă' resursele cu SUA, după ce președintele american Donald Trump a cerut acces la resursele de metale rare (pământuri rare) ale Ucrainei în schimbul continuării ajutorului american pentru Kiev în războiul cu Rusia, și a insistat ca T

Politic Ex 08-02-2025 18:28

VIDEO Germania/alegeri: Conservatorul Friedrich Merz, dispus la o coaliție de guvernare cu social-democrații; noi proteste împotriva extremei drepte

Liderul conservatorilor germani și favorit în sondaje înaintea alegerile legislative din 23 februarie, creștin-democratul Friedrich Merz, a estimat sâmbătă că după alegeri ar putea ajunge la un acord asupra politicii privind imigrația cu social-democrații cancelarului în exercițiu Olaf Scholz și astfel să poată încheia o înțelegere

Politic Ex 08-02-2025 17:31

'Noi suntem viitorul!', proclamă suveraniștii europeni la o reuniune la Madrid, în timp ce-și pun speranțele în Trump

'Noi suntem viitorul!', au susținut sâmbătă liderii 'Patrioților pentru Europa', grupul din Parlamentul European creat de premierul conservator ungar Viktor Orban, reuniți la o conferință la Madrid, unde au cerut o schimbare radicală a politicii Uniunii Europene și diminuarea puterii și influenței instituțiilor de la Bruxelles, consemnează agenț

Politic Ex 08-02-2025 16:09

Președintele israelian acuză Hamas de 'crimă împotriva umanității', comentând imaginile cu eliberarea a 3 ostatici vizibil slăbiți

Președintele israelian Isaac Herzog a vorbit sâmbătă despre o 'crimă împotriva umanității', comentând imaginile cu cei trei ostatici israelieni vizibil slăbiți care fost au eliberați mai devreme de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP. 'Așa arată o crimă împotriva umanității', a scris Her

Politic Ex 08-02-2025 13:46

SUA: Un judecător a blocat controlul deținut de echipa lui Musk asupra sistemului de plăți al Trezoreriei americane

Un judecător federal american a emis sâmbătă o ordonanță de urgență ce prevede blocarea controlului asupra sistemului de plăți al Trezoreriei americane deținut de Comisia pentru eficiență guvernamentală (DOGE), condusă de Elon Musk, relatează AFP. Judecătorul Paul A. Engelmayer a interzis accesul la datele stocate de Trezoreria SUA de că

Politic Ex 08-02-2025 12:54

Cancelarul german Olaf Scholz critică o eventuală condiționare a ajutorului SUA pentru #Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat cererile președintelui american Donald Trump de a primi o 'garanție' asupra pământurilor rare din Ucraina în schimbul ajutorului militar acordat de SUA, relatează AFP și dpa. 'Ucraina este atacată și noi o ajutăm, fără a cere o plată în schimb. Aceasta ar trebui să fie pozi

Politic Ex 08-02-2025 12:02

Hamas a eliberat alți trei ostatici israelieni

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a eliberat sâmbătă alți trei ostatici israelieni în Fâșia Gaza, ca parte a unui nou schimb de prizonieri cu Israelul, după intrarea în vigoare a încetării focului pe 19 ianuarie, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziuni, relatează dpa, AFP și Reuters. C

Politic Ex 08-02-2025 11:13

Coreea de Nord afirmă că programul său nuclear nu este negociabil

Coreea de Nord a declarat că programul său nuclear nu este o monedă de schimb, ci mai degrabă un instrument de folosit împotriva dușmanilor săi care încalcă suveranitatea țării, a informat sâmbătă presa de stat nord-coreeană, relatează dpa. Phenianul și-a reafirmat intenția de a continua dezvoltarea arsenalului său nuclear la

Politic Ex 08-02-2025 08:29

SUA: Trump anunță că îi va retrage lui Biden accesul la informații clasificate

Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că îi va retrage dreptul predecesorului său Joe Biden de a avea acces la informații clasificate, o practică care le permite foștilor președinți să fie ținuți la curent cu informațiile sensibile, relatează AFP. 'Nu este nevoie ca Joe Biden să continue să aibă acces la informații clas

Politic Ex 08-02-2025 00:38

SUA anunță o vânzare de arme către Israel în valoare de peste 7 miliarde de dolari

Statele Unite au anunțat vineri ca au aprobat vânzarea de bombe, muniții și rachete în valoare totală de 7,4 miliarde de dolari către Israel, care a folosit arme americane în războiul din Fâșia Gaza, relatează AFP. Acest contract de armament include vânzarea de bombe, truse de ghidare și rachete pentru o sumă de 6

Politic Ex 07-02-2025 22:45

SUA: Trump l-a însărcinat pe Musk să revizuiască și bugetul Pentagonului

Donald Trump a declarat vineri că l-a însărcinat pe Elon Musk să revizuiască și bugetul Pentagonului, în cadrul misiunii sale extraguvernamentale care vizează reducerea clară a cheltuielilor publice federale, relatează AFP. Statele Unite au de departe cele mai mari cheltuieli în domeniul apărării din lume, iar creșterea buget

Politic Ex 07-02-2025 21:59

Desființarea USAID, una dintre 'cele mai grave gafe din politica externă americană '(Samantha Power)

Desființarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) de către guvernul Trump este 'una dintre cele mai grave și mai costisitoare gafe ale politicii externe din istoria americană', a apreciat vineri fosta directoare a agenției Samantha Power, relatează AFP. Această decizie 'pune în pericol milioane de vieți, mii