UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei

Fără posibilităţi imediate de recuperare a teritoriului pe câmpul de luptă şi în plină incertitudine cu privire la continuitatea ajutorului SUA, Ucraina intră în al treilea an de război cu riscul să-şi piardă entuziasmul şi unitatea de care societatea a dat dovadă încă de la începutul invaziei, transmite vineri EFE.
"Oamenii sunt obosiţi şi aşteptările nu sunt îndeplinite", spune Andrew Cernousov, vicepreşedintele Institutului de Cercetări Sociale din Harkov, pentru agenţia de presă spaniolă.
Cernusov atribuie această stare de spirit oboselii cauzate de prelungirea conflictului, dar şi previziunilor exagerat de optimiste cu care politicieni şi lideri militari ucraineni au încercat să ţină sus moralul populaţiei.
"Politicienii au sugerat că războiul se va încheia în curând, cu mesaje precum că peninsula Crimeea (peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.) ar putea fi reveni sub controlul Ucrainei, vara trecută. Evident, acestea nu au fost îndeplinite", spune expertul, care pledează pentru o comunicare "mai sinceră şi mai deschisă" pentru a consolida încrederea cetăţenilor.
Aşteptări neîmplinite
Sociologul face aluzie şi la aşteptările care s-au creat în jurul contraofensivei ucrainene din vara trecută, care s-a încheiat în toamnă fără a realiza progresele mult-aşteptate, dând loc unei noi etape a războiului în care Rusia ia iniţiativa şi încearcă să profite de superioritatea sa în privinţa personalului şi muniţiei pentru a câştiga mai mult teren.
"Oamenii sunt dezamăgiţi şi încep să caute vinovaţi în propria lor tabără", explică Cernusov, referindu-se la pierderea popularităţii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în sondajele de opinie.
Demiterea în această lună a respectatului general Valeri Zalujnîi din funcţia de comandant şef al Forţelor Armate pare a fi una dintre cauzele scăderii în sondaje a preşedintelui, care a decis să renunţe la militar după ce cei doi au fost în dezacord în repetate rânduri şi au făcut declaraţii divergente despre situaţia de pe front.
Cernusov nu vede niciun motiv de îngrijorare în înlocuirea lui Zalujnîi de către generalul Oleksandr Sîrski, care a condus apărarea Kievului la începutul războiului şi operaţiunea din toamna 2022 în care au fost eliberate teritoriile cucerite de Rusia în regiunea Harkov, din estul Ucrainei.
"Oamenilor le-a plăcut Zalujnîi, da, dar nu cred că este o tragedie pentru că înţelegem cu toţii că nu a fost singurul care conducea Armata", spune sociologul.
Înapoi la mobilizare
Problema mobilizării pare mai spinoasă. Odată cu dezbaterea în parlament a noii legi privind recrutarea, mii de bărbaţi ucraineni de vârstă militară se tem să fie trimişi pe front împotriva voinţei lor pentru a compensa pierderile din Armată.
"Este o problemă sensibilă; Niciun proces de recrutare nu va satisface oamenii pentru că în acest moment nu este ceva popular", spune sociologul.
Leo Litra, expert la Centrul Noua Europă din Kiev, este de acord în ceea ce priveşte o anumită oboseală cauzată de consecinţele întârzierilor în ajutorul militar din partea Statelor Unite şi Europei, care au forţat Ucraina să treacă în defensivă şi să reziste atacului rusesc, economisind cât mai multă muniţie.
O chestiune de provizii
Pentru Litra, starea de spirit a ucrainenilor se va schimba imediat în bine dacă armele sosesc din nou la fel de fluid ca înainte şi perspectivele se îmbunătăţesc pe front: "Mulţi oameni nu vor să fie recrutaţi pentru că ştiu de neajunsurile Armatei în acest moment; Acest lucru s-ar schimba dacă pachetul american ar fi aprobat şi industria europeană s-ar mobiliza".
Expertul de la Centrul Noua Europă vede în sosirea în acest an a aeronavelor F-16 promise Kievului un motiv de optimism pentru Ucraina.
"În 2022 au fost rezultate pe uscat, în 2023 rezultate pe mare, iar 2024 poate fi anul rezultatelor pe calea aerului. Aceasta este viziunea Ucrainei în acest moment', explică el.
În ceea ce priveşte percepţiile internaţionale cu privire la Ucraina, Litra vede o tendinţă de exagerare care afectează stabilitatea asistenţei oferite Kievului.
"Opinia publică şi comunitatea internaţională trec de la o extremă la alta în aprecierea potenţialului Ucrainei. În primul an de război, când Ucraina a obţinut multe rezultate pe front, mulţi au supraevaluat potenţialul şi cred că în al doilea an a fost subevaluat", conchide expertul. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia: Putin a donat monede sovietice pentru ridicarea unui monument la aniversarea victoriei împotriva Germaniei naziste
Președintele rus Vladimir Putin a oferit mai multe monede sovietice păstrate de el și de familia sa și care vor fi topite împreună cu multe alte monede pentru ridicarea unui monument în Parcul Victoriei din Moscova, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, a anunțat marți Kremlinul, potrivit age
Rusia: Putin l-a primit la Kremlin pe liderul sârbilor bosniaci, Dodik, căutat de justiția din Bosnia
Președintele rus Vladimir Putin l-a primit marți la Kremlin pe liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a anunțat președinția rusă, transmite AFP. Milorad Dodik este căutat de justiția din Bosnia într-o anchetă pentru atac la ordinea constituțională. Kremlinul a difuzat un video în care cei doi lide
Vicepreședintele SUA, JD Vance, intenționează să efectueze o vizită în Italia de Paște (sursă diplomatică)
Vicepreședintele SUA, JD Vance, intenționează să efectueze o vizită în Italia mai târziu în cursul lunii aprilie, a afirmat marți o sursă diplomatică, subliniind relațiile aparent apropiate dintre Washington și Roma, relatează Reuters. Italia este una dintre puținele țări din Europa care a încercat să manifeste o atitud
Comisia Europeană dorește întărirea Europol și dublarea efectivelor sale
Aflată sub presiune pentru a combate mai eficient criminalitatea organizată, Comisia Europeană a propus marți întărirea Agenției Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii, Europol, prin dublarea efectivelor acesteia, informează AFP. ''În fiecare zi, auzim că infractorii și criminalii sunt cu un
Danemarca cere un ''răspuns european'' la o scrisoare în care SUA solicită companiilor europene să renunțe la politica de diversitate
Ministrul danez al industriei a cerut marți un răspuns european după ce ambasadele americane din mai multe state ale UE le-au transmis companiilor locale o scrisoare prin care le atenționează că menținerea programelor de diversitate rasială și de gen le poate afecta relațiile de afaceri cu SUA, relatează AFP. ''Un răspuns trebuie discu
Noul ambasador al Franței în Rusia a sosit la Moscova
Noul ambasador al Franței în Rusia, Nicolas de Riviere, a sosit la Moscova, a anunțat marți în mod oficial ambasada franceză, la mai multe luni după plecarea predecesorului său, pensionat în toiul tensiunilor dintre Paris și Kremlin pe fondul conflictului din Ucraina, informează AFP. ''Noul ambasador al Franței î
Israelul este în Cisiordania ''pentru a rămâne'', spune ministrul Smotrich
Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a declarat marți că Israelul se află în Cisiordania ocupată ''pentru a rămâne'', și a apărat dezvoltarea de colonii evreiești în acest teritoriu palestinian, în pofida faptului că ele sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional, transmite AFP.
#Ucraina: Înaintarea forțelor ruse a încetinit pentru a patra lună consecutiv (AFP pe baza datelor ISW)
Cu 240 de kilometri pătrați ocupați în martie 2025, înaintarea forțelor ruse în Ucraina a încetinit pentru a patra lună consecutiv, potrivit unei analize a AFP pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW). În schimb, pe teritoriul rus, forțele Moscovei i-au alungat aproape &icir
Discuțiile ruso-americane privind #Ucraina stagnează, potrivit unui viceministru rus de externe
Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează chestiunile pe care Moscova le consideră a fi cauzele profunde ale acestui conflict, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, sugerând astfel că discuțiile dintre Moscova și Washington pe acest subie
Franța: Extrema dreaptă convoacă manifestații de sprijin pentru Marine Le Pen, ce acuză ''sistemul'' că a recurs la ''bomba nucleară''
Extrema dreaptă franceză a anunțat marți demonstrații pașnice și alte evenimente, inclusiv distribuirea de pliante, în sprijinul liderei sale, Marine Le Pen, care a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, într-o sentință care îi interzice în plus să ocupe o funcție publică t
Serbia și Ungaria își întăresc cooperarea militară și semnează un acord privind planul acestei cooperări în 2025
Serbia și Ungaria au convenit marți asupra întăririi cooperării militare bilaterale și au semnat, la Belgrad, un acord privind planul acestei cooperării pe anul 2025, informează agențiile Tanjug și MTI. Documentul, care operaționalizează cooperarea strategică dintre Serbia și Ungaria, a fost semnat de ministrul sârb al apărării, Br
Spania se angajează să atingă ținta de 2% din PIB pentru apărare ''cu mult înainte'' de 2029
Spania își va majora cheltuielile pentru apărare la 2% din produsul intern brut ''cu mult înainte'' de data țintă inițială din 2029, dar nu stabilește noi termene limită specifice, a declarat marți ministrul apărării, Margarita Robles, transmite Reuters. Spania are cele mai mici cheltuieli de apărare ca pondere din
#Ucraina: 45.000 de locuitori ai orașului Herson au rămas fără electricitate după un nou atac rus
Un atac rus asupra orașului Herson din sudul Ucrainei a lăsat fără electricitate, marți dimineața, 45.000 de locuitori ai orașului, a anunțat șeful diplomației ucrainene Andrii Sibiha, acuzând Mosova că a încălcat din nou acordul asupra unui armistițiu parțial, informează AFP. ''Rusia continuă să încalce acest acord
Georgia adoptă o nouă lege a ''agenților străini'' și restabilește delictul de înaltă trădare
Parlamentul georgian a adoptat marți o nouă lege a ''agenților străini'', care este o copie a legii similare din SUA și înlocuiește legea anterioară criticată de opoziție și ONG-uri ca fiind de inspirație rusească, deși aceasta din urmă este mai blândă decât noua lege, care va include și pedepse cu închisoarea, iar în Cod
O brigadă germană de blindate a intrat în serviciu în Lituania, pe flancul estic al NATO
O brigadă germană desfășurată pe flancul estic al NATO a intrat oficial în serviciu marți, informează dpa. Brigada 45 de blindate a armatei germane a devenit operațională în urma unei ceremonii de activare desfășurate la Vilnius. ''Avem o misiune clară. Trebuie să asigurăm protecția, libertatea și securitatea