UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei
Fără posibilităţi imediate de recuperare a teritoriului pe câmpul de luptă şi în plină incertitudine cu privire la continuitatea ajutorului SUA, Ucraina intră în al treilea an de război cu riscul să-şi piardă entuziasmul şi unitatea de care societatea a dat dovadă încă de la începutul invaziei, transmite vineri EFE.
"Oamenii sunt obosiţi şi aşteptările nu sunt îndeplinite", spune Andrew Cernousov, vicepreşedintele Institutului de Cercetări Sociale din Harkov, pentru agenţia de presă spaniolă.
Cernusov atribuie această stare de spirit oboselii cauzate de prelungirea conflictului, dar şi previziunilor exagerat de optimiste cu care politicieni şi lideri militari ucraineni au încercat să ţină sus moralul populaţiei.
"Politicienii au sugerat că războiul se va încheia în curând, cu mesaje precum că peninsula Crimeea (peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.) ar putea fi reveni sub controlul Ucrainei, vara trecută. Evident, acestea nu au fost îndeplinite", spune expertul, care pledează pentru o comunicare "mai sinceră şi mai deschisă" pentru a consolida încrederea cetăţenilor.
Aşteptări neîmplinite
Sociologul face aluzie şi la aşteptările care s-au creat în jurul contraofensivei ucrainene din vara trecută, care s-a încheiat în toamnă fără a realiza progresele mult-aşteptate, dând loc unei noi etape a războiului în care Rusia ia iniţiativa şi încearcă să profite de superioritatea sa în privinţa personalului şi muniţiei pentru a câştiga mai mult teren.
"Oamenii sunt dezamăgiţi şi încep să caute vinovaţi în propria lor tabără", explică Cernusov, referindu-se la pierderea popularităţii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în sondajele de opinie.
Demiterea în această lună a respectatului general Valeri Zalujnîi din funcţia de comandant şef al Forţelor Armate pare a fi una dintre cauzele scăderii în sondaje a preşedintelui, care a decis să renunţe la militar după ce cei doi au fost în dezacord în repetate rânduri şi au făcut declaraţii divergente despre situaţia de pe front.
Cernusov nu vede niciun motiv de îngrijorare în înlocuirea lui Zalujnîi de către generalul Oleksandr Sîrski, care a condus apărarea Kievului la începutul războiului şi operaţiunea din toamna 2022 în care au fost eliberate teritoriile cucerite de Rusia în regiunea Harkov, din estul Ucrainei.
"Oamenilor le-a plăcut Zalujnîi, da, dar nu cred că este o tragedie pentru că înţelegem cu toţii că nu a fost singurul care conducea Armata", spune sociologul.
Înapoi la mobilizare
Problema mobilizării pare mai spinoasă. Odată cu dezbaterea în parlament a noii legi privind recrutarea, mii de bărbaţi ucraineni de vârstă militară se tem să fie trimişi pe front împotriva voinţei lor pentru a compensa pierderile din Armată.
"Este o problemă sensibilă; Niciun proces de recrutare nu va satisface oamenii pentru că în acest moment nu este ceva popular", spune sociologul.
Leo Litra, expert la Centrul Noua Europă din Kiev, este de acord în ceea ce priveşte o anumită oboseală cauzată de consecinţele întârzierilor în ajutorul militar din partea Statelor Unite şi Europei, care au forţat Ucraina să treacă în defensivă şi să reziste atacului rusesc, economisind cât mai multă muniţie.
O chestiune de provizii
Pentru Litra, starea de spirit a ucrainenilor se va schimba imediat în bine dacă armele sosesc din nou la fel de fluid ca înainte şi perspectivele se îmbunătăţesc pe front: "Mulţi oameni nu vor să fie recrutaţi pentru că ştiu de neajunsurile Armatei în acest moment; Acest lucru s-ar schimba dacă pachetul american ar fi aprobat şi industria europeană s-ar mobiliza".
Expertul de la Centrul Noua Europă vede în sosirea în acest an a aeronavelor F-16 promise Kievului un motiv de optimism pentru Ucraina.
"În 2022 au fost rezultate pe uscat, în 2023 rezultate pe mare, iar 2024 poate fi anul rezultatelor pe calea aerului. Aceasta este viziunea Ucrainei în acest moment', explică el.
În ceea ce priveşte percepţiile internaţionale cu privire la Ucraina, Litra vede o tendinţă de exagerare care afectează stabilitatea asistenţei oferite Kievului.
"Opinia publică şi comunitatea internaţională trec de la o extremă la alta în aprecierea potenţialului Ucrainei. În primul an de război, când Ucraina a obţinut multe rezultate pe front, mulţi au supraevaluat potenţialul şi cred că în al doilea an a fost subevaluat", conchide expertul. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Rubio amenință Panama cu 'măsuri' dacă nu vor exista 'schimbări imediate' în privința canalului
Secretarul de stat Marco Rubio a avertizat duminică Panama că Statele Unite vor lua măsuri dacă această țară nu va face 'schimbări imediate' la canal, spunând că tratatul de restituire a fost încălcat, informează AFP. La întâlnirea sa cu președintele panamez Jose Raul Mulino, Rubio 'a precizat că acest statu
Liban: Hezbollah anunță că va organiza la 23 februarie funeraliile fostului său lider Hassan Nasrallah
Mișcarea Hezbollah din Liban a anunțat duminică faptul că va organiza la 23 februarie funeraliile fostului său lider Hassan Nasrallah, asasinat la sfârșitul lunii septembrie într-un bombardament israelian asupra suburbiilor de sud ale Beirutului, relatează AFP. Într-un discurs televizat, Naim Qassem, succesorul lui Hassan Nas
Palatul regal din Iordania anunță că regele Abdullah al II-lea a fost invitat la Casa Albă pe 11 februarie
Palatul regal din Iordania a anunțat duminică faptul că regele Abdullah al II-lea a fost invitat la Casa Albă pe 11 februarie pentru a se întâlni cu președintele american Donald Trump, conform AFP. Regele a primit 'o scrisoare de invitație de la președintele Trump săptămâna trecută', a adăugat palatul regal într
#Ucraina și Rusia 'vor trebui să accepte concesii', afirmă trimisul SUA
Trimisul SUA pentru războiul din Ucraina, fostul general Keith Kellogg, este de părere că 'ambele părți vor trebui să accepte concesii' pentru a pune capăt conflictului declanșat de invazia rusă, relatează AFP. 'Ambele părți vor trebui să accepte concesii. Așa funcționează negocierile și cred că ambele părți vor face concesii',
Georgia: Poliția a arestat doi lideri ai opoziției în timpul unei manifestații (AFP)
Poliția georgiană a arestat duminică doi lideri ai opoziției, în timpul unei noi demonstrații împotriva guvernului, pe care criticii îl acuză de derivă autoritară pro-rusă și că a îndepărtat această țară caucaziană de apropierea de Uniunea Europeană, relatează AFP. Poliția i-a arestat pe Nika Melia, din partidul liberal
Armata israeliană spune că a distrus mai multe clădiri la Jenin, în Cisiordania
Armata israeliană a anunțat duminică faptul că a distrus 'mai multe clădiri' la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, provocând un imens fum negru deasupra orașului, informează AFP. 'Ca parte a operațiunii de combatere a terorismului (...), armata israeliană a distrus recent mai multe clădiri din Jenin care serveau dre
Turcia se declară pregătită să îi primească pe unii dintre palestinienii eliberați de Israel
Turcia este pregătită să îi primească pe unii dintre palestinienii eliberați de Israel în cadrul acordului de încetare a focului dintre Israel și Hamas, a declarat duminică, la Doha, ministrul turc de externe Hakan Fidan, informează AFP. În cele șase săptămâni ale primei faze a acordului de armistițiu, un total de
Kievul și Moscova se acuză reciproc de un atac în regiunea rusă Kursk
Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc duminică de atacarea unei foste școli care adăpostește civili într-un oraș ocupat de ucraineni în regiunea Kursk din Rusia, unde au loc lupte de șase luni, relatează AFP. În paralel, atacurile rusești cu rachete și drone au ucis cel puțin 18 persoane în Ucraina de vineri seară, con
Amenințările lui Trump declanșează un val de naționalism în Canada
De la creșterea explozivă a vânzărilor de șepci inscripționate cu sloganul 'Canada nu este de vânzare' și până la apelurile la boicotarea produselor americane, trecând prin declarații din ce în ce mai patriotice, amenințările proferate de președintele american Donald Trump au generat un val de naționalism în Canada, remarcă
Vladimir Putin: Elitele politice europene vor sfârși prin ''a da din coadă'' în fața lui Donald Trump
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că elitele europene vor sfârși prin a fi obediente și 'a da din coadă' în fața președintelui american Donald Trump, într-un interviu care va fi difuzat duminică seară la emisiunea televiziunii de stat ruse 'Moscova. Kremlin. Putin', transmite EFE. 'Trump, cu carac
Mii de oameni au manifestat în Germania împotriva extremei drepte
Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzi în Germania pentru a protesta față de decizia Uniunii Creștin Democrate (partid conservator) de a trece un proiect de lege în parlamentul german cu ajutorul formațiunii Alternativa pentru Germania (AfD, considerată de extrema dreaptă), informează dpa. Mii de oameni au manifestat la Kol
Naționalistul flamand De Wever recunoaște că a deveni prim-ministru al Belgiei nu era visul lui
Liderul conservatorilor flamanzi Bart De Wever a recunoscut sâmbătă că este 'ciudat' că Belgia va avea pentru prima dată în istoria sa un prim-ministru naționalist flamand, lucru care nu a fost niciodată 'visul' lui, dar a adăugat totodată că vede această nouă etapă drept o situație 'unică' pentru a face reformele necesare pentru &
Zeci de palestinieni protestează față de planul lui Trump de ''curățenie'' în Gaza: ''Nu vom muri în altă parte''
Zeci de palestinieni au ieșit sâmbătă pe străzile Fâșiei Gaza pentru a protesta față de planul de 'curățenie' propus de președintele american Donald Trump, prin care intenționează să transfere un milion și jumătate de palestinieni în țări precum Iordania și Egiptul, informează EFE. 'Suntem fiii acestei țări, este
Iranul prezintă o nouă rachetă balistică și o nouă generație a sistemului de apărare antiaeriană
Iranul a prezentat duminică o nouă rachetă balistică numită Etemad (încredere, în persană - n.r.) și o nouă generație a sistemului de apărare antiaeriană Bavar 373, în timpul vizitei președintelui Masoud Pezeshkian la expoziția Organizației Aerospațiale a Ministerului Apărării de la Teheran, informează EFE. Pezeshkian a supra
Secretarul general al NATO, Mark Rutte: Germania trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare
Germania trebuie să-și majoreze cheltuielile pentru apărare și producția de arme, a îndemnat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-o declarație publicată în ediția de duminică a ziarului german Bild, informează dpa. 'Germanii au făcut multe lucruri bine de când a început războiul din Ucraina', a adă