UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei

Fără posibilităţi imediate de recuperare a teritoriului pe câmpul de luptă şi în plină incertitudine cu privire la continuitatea ajutorului SUA, Ucraina intră în al treilea an de război cu riscul să-şi piardă entuziasmul şi unitatea de care societatea a dat dovadă încă de la începutul invaziei, transmite vineri EFE.
"Oamenii sunt obosiţi şi aşteptările nu sunt îndeplinite", spune Andrew Cernousov, vicepreşedintele Institutului de Cercetări Sociale din Harkov, pentru agenţia de presă spaniolă.
Cernusov atribuie această stare de spirit oboselii cauzate de prelungirea conflictului, dar şi previziunilor exagerat de optimiste cu care politicieni şi lideri militari ucraineni au încercat să ţină sus moralul populaţiei.
"Politicienii au sugerat că războiul se va încheia în curând, cu mesaje precum că peninsula Crimeea (peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.) ar putea fi reveni sub controlul Ucrainei, vara trecută. Evident, acestea nu au fost îndeplinite", spune expertul, care pledează pentru o comunicare "mai sinceră şi mai deschisă" pentru a consolida încrederea cetăţenilor.
Aşteptări neîmplinite
Sociologul face aluzie şi la aşteptările care s-au creat în jurul contraofensivei ucrainene din vara trecută, care s-a încheiat în toamnă fără a realiza progresele mult-aşteptate, dând loc unei noi etape a războiului în care Rusia ia iniţiativa şi încearcă să profite de superioritatea sa în privinţa personalului şi muniţiei pentru a câştiga mai mult teren.
"Oamenii sunt dezamăgiţi şi încep să caute vinovaţi în propria lor tabără", explică Cernusov, referindu-se la pierderea popularităţii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în sondajele de opinie.
Demiterea în această lună a respectatului general Valeri Zalujnîi din funcţia de comandant şef al Forţelor Armate pare a fi una dintre cauzele scăderii în sondaje a preşedintelui, care a decis să renunţe la militar după ce cei doi au fost în dezacord în repetate rânduri şi au făcut declaraţii divergente despre situaţia de pe front.
Cernusov nu vede niciun motiv de îngrijorare în înlocuirea lui Zalujnîi de către generalul Oleksandr Sîrski, care a condus apărarea Kievului la începutul războiului şi operaţiunea din toamna 2022 în care au fost eliberate teritoriile cucerite de Rusia în regiunea Harkov, din estul Ucrainei.
"Oamenilor le-a plăcut Zalujnîi, da, dar nu cred că este o tragedie pentru că înţelegem cu toţii că nu a fost singurul care conducea Armata", spune sociologul.
Înapoi la mobilizare
Problema mobilizării pare mai spinoasă. Odată cu dezbaterea în parlament a noii legi privind recrutarea, mii de bărbaţi ucraineni de vârstă militară se tem să fie trimişi pe front împotriva voinţei lor pentru a compensa pierderile din Armată.
"Este o problemă sensibilă; Niciun proces de recrutare nu va satisface oamenii pentru că în acest moment nu este ceva popular", spune sociologul.
Leo Litra, expert la Centrul Noua Europă din Kiev, este de acord în ceea ce priveşte o anumită oboseală cauzată de consecinţele întârzierilor în ajutorul militar din partea Statelor Unite şi Europei, care au forţat Ucraina să treacă în defensivă şi să reziste atacului rusesc, economisind cât mai multă muniţie.
O chestiune de provizii
Pentru Litra, starea de spirit a ucrainenilor se va schimba imediat în bine dacă armele sosesc din nou la fel de fluid ca înainte şi perspectivele se îmbunătăţesc pe front: "Mulţi oameni nu vor să fie recrutaţi pentru că ştiu de neajunsurile Armatei în acest moment; Acest lucru s-ar schimba dacă pachetul american ar fi aprobat şi industria europeană s-ar mobiliza".
Expertul de la Centrul Noua Europă vede în sosirea în acest an a aeronavelor F-16 promise Kievului un motiv de optimism pentru Ucraina.
"În 2022 au fost rezultate pe uscat, în 2023 rezultate pe mare, iar 2024 poate fi anul rezultatelor pe calea aerului. Aceasta este viziunea Ucrainei în acest moment', explică el.
În ceea ce priveşte percepţiile internaţionale cu privire la Ucraina, Litra vede o tendinţă de exagerare care afectează stabilitatea asistenţei oferite Kievului.
"Opinia publică şi comunitatea internaţională trec de la o extremă la alta în aprecierea potenţialului Ucrainei. În primul an de război, când Ucraina a obţinut multe rezultate pe front, mulţi au supraevaluat potenţialul şi cred că în al doilea an a fost subevaluat", conchide expertul. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Israel-Hamas/ Armata israeliană anunță 'operațiuni terestre extinse' în Fâșia Gaza
Armata israeliană a anunțat duminică 'operațiuni terestre extinse în nordul și sudul Fâșiei Gaza', unde cel puțin 50 de palestinieni, inclusiv copii, au fost uciși în noi bombardamente israeliene, potrivit serviciilor de urgență, relatează AFP. Armata israeliană și-a intensificat deja de sâmbătă ofensiva în Fâșia Gaz
#Ucraina: Zelenski reafirmă la o întâlnire cu Vance și Rubio că dorește cât mai rapid un armistițiu cu Rusia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit duminică la Roma cu vicepreședintele american J.D. Vance și cu secretarul de stat Marco Rubio, cărora le-a spus din nou că dorește o încetare a focului completă și necondiționată în războiul cu Rusia, iar dacă aceasta din urmă refuză Occidentul trebuie să-i impună noi sancțiuni, relatează agențiil
J.D. Vance și Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA și UE
Vicepreședintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept 'un aliat important' al SUA, recunoscând însă dezacordurile privind comerțul, în timpul unei întâlniri avute la Roma cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, relatează AFP. Această &i
Vicepreședintele american Vance se întâlnește cu președintele ucrainean Zelenski la Roma
Vicepreședintele american J.D. Vance se va întâlni duminică aceasta la Roma cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după liturghia de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, transmite agenția EFE. Întâlnirea dintre cei doi are loc la Villa Taverna, reședința ambasadorului SUA în Italia, și la ea participă de aseme
Patru lideri europeni doresc o discuție cu Trump înaintea convorbirii acestuia cu Putin
Cancelarul german Friedrich Merz a anunțat că el și președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și premierul polonez Donald Tusk doresc să discute cu președintele american Donald Trump, înaintea convorbirii pe care acesta o va avea luni cu președintele rus Vladimir Putin, transmite duminică Reuters. Merz a spus
Alegeri prezidențiale în Polonia: Principalii favoriți își îndeamnă concetățenii să voteze
Cei doi principali favoriți la alegerile prezidențiale din Polonia, candidatul partidului de guvernământ, Rafal Trzaskowski, și naționalistul Karol Nawrocki, au votat duminică la Varșovia și respectiv Gdansk și și-au îndemnat concetățenii să meargă la vot, informează EFE. Trzaskowski, care în sondajele de opinie era creditat
Dezbaterea privind acuitatea mentală a lui Biden, din nou în prim plan, după publicarea unei înregistrări audio
Difuzarea unei înregistrări audio din 2023 cu Joe Biden, în care cel care era la acea vreme președintele SUA pierde firul unor date-cheie din viața sa, readuce în prim plan declinul acuității mentale a democratului octogenar pe parcursul mandatului său, scrie duminică AFP. Înregistrarea audio, cu o durată de peste cinci
Papa Leon al XIV-lea îl va primi duminică pe Zelenski la Vatican
Papa Leon al XVI-lea îl va primi duminică la Vatican pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care participă la Liturghia inaugurală a pontificatului noului suveran pontif, a confirmat Sfântul Scaun într-un comunicat, transmite EFE. Noul Papă a cerut pace pentru această țară și pentru altele la finalul Liturghiei, î
Șeful Consiliului European se declară șocat de situația din Fâșia Gaza
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la înrăutățirea situației umanitare din Fâșia Gaza, transmite dpa. 'Șocat de știrile zilnice care vin din Gaza: civili înfometați, spitale lovite din nou. Violența trebuie să înceteze', a scris Costa pe X.
Orban: Este inacceptabil ca o țară non-NATO să ducă o campanie de calomniere a Ungariei (interviu)
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a numit 'inacceptabil' ca un stat non-NATO, Ucraina, să ducă o campanie organizată de serviciile sale secrete pentru a discredita Ungaria, care este stat membru al Alianței Atlantice, a transmis sâmbătă MTI. Într-un interviu înregistrat după summitul Comunității Politice Europene de v
Putin declară că Rusia are suficiente resurse pentru a încheia războiul din #Ucraina (interviu)
Rusia are suficiente forțe pentru a încheia războiul din Ucraina și a obține rezultatul dorit, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu publicat duminică de presa de stat, la o zi după ce Kremlinul a anunțat că va prezenta Ucrainei condițiile sale pentru o încetare a focului, transmite EFE. 'Avem forțe
Atacul rus cu drone din cursul nopții asupra Ucrainei, cel mai amplu de la începutul războiului
Ucraina a suferit în noaptea de sâmbătă spre duminică cel mai amplu atac cu drone ruse de la începutul invaziei la scară largă în 2022, potrivit unui bilanț anunțat duminică de armata țării devastate de război, informează dpa. Forțele aeriene ucrainene au declarat că un total de 273 de vehicule aeriene fără pilot au fos
Zelenski și Vance și-au strâns mâinile la slujba inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și vicepreședintele american JD Vance și-au strâns mâinile duminică în Piața Sf. Petru din Vatican, înainte de Liturghia inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea, informează EFE. Vance, însoțit de secretarul de stat Marco Rubio, a ieșit din bazilică și s-a înd
Președintele Serbiei acuză Europa că vrea să-l răstoarne de la putere
Președintele naționalist sârb Aleksandar Vucic a acuzat din nou, sâmbătă, Europa că încearcă să-l răstoarne de la putere, că încurajează și plătește pentru protestele care durează de mai bine de șase luni și în care zeci de mii de cetățeni au denunțat ceea ce ei consideră a fi autoritarismul și corupția în creștere, informează EFE.
VIDEO Ceremonia de inaugurare a pontificatului lui Leon al XIV-lea a început
Ceremonia inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea, care a devenit la 8 mai primul papă american din istorie, a început duminică la scurt timp după ora locală 10:00 (08:00 GMT) în Piața Sf. Petru din Vatican, în prezența a zeci de mii de credincioși și a peste 150 de delegații străine, informează AFP.