logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei

Image

Bunuri şi servicii în valoare totală de 1,5 milioane de euro au fost donate în ultimii doi ani spitalelor militare şi trupelor din prima linie a frontului din Ucraina de o fundaţie din Marea Britanie şi o clinică din oraşul Tulcea, urmările războiului declanşat de Rusia atrăgând însă atenţia tot mai puţin în ultimul an pe fondul conflictelor din întreaga lume.

Unii ucraineni care au rămas în ţara lor natală au preferat să muncească şi să doneze Armatei maşini şi drone şi fac apel la voluntari pentru a se alătura demersului.

''Linia portocalie'', un grup civic de sprijinire a ucrainenilor care soseau în Vama Isaccea, s-a înfiinţat după declanşarea războiului şi, dacă iniţial s-a concentrat pe identificarea de soluţii de cazare pentru cei aflaţi în căutarea unui adăpost, ulterior a transportat ajutoare soldaţilor ucraineni.

"Contribuţia noastră este legată de procesarea a aproximativ 1.000 de cereri de cazare sau transport refugiaţi, 60 de tone de alimente, medicamente şi materiale medicale livrate direct la beneficiari în Ucraina, însumând aproximativ 700.000 de euro. Bunurile au fost achiziţionate de pe piaţa internă sau externă, unele produse local, finanţarea fiind asigurată în mare parte de Pavers Foundation UK, cu colaborarea a peste 50 de voluntari şi donatori din România, Ucraina, Polonia şi Statele Unite, 'adevăratele Naţiuni Unite', aşa cum glumim între noi", a declarat pentru AGERPRES coordonatorul grupului, Marian Machedon.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



Numărul acţiunilor derulate anul trecut a fost în scădere faţă de anul precedent, dar finanţarea mai slabă a fost suplinită prin identificarea nevoilor de pe front şi schimbarea strategiei de ajutorare.

"Am început să producem local tărgi de evacuare, la costuri mai mici faţă de achiziţia lor de pe piaţă, dar cu un impact major în salvarea de vieţi umane. De asemenea, ne-am orientat spre achiziţia, repararea şi donarea de maşini de teren atât de necesare unităţilor de evacuare răniţi", exemplifică Machedon.

Principala provocare cu care s-a confruntat grupul civic anul trecut a fost scăderea interesului pentru problema ucraineană şi "poluarea" spaţiului public cu mesaje toxice, propagandistice anti-ucrainene, însă faptul că membrii grupului au fost acolo şi au văzut situaţia reală i-a făcut să nu renunţe la proiect.

"Vizitele noastre şi contactul personal contează cel mai mai mult pentru moralul oamenilor de acolo, indiferent de cantitatea sau valoarea materialelor pe care le livrăm. Este greu de descris ce se întâmplă acolo, mai ales că starea de lucruri diferă mult de la o zonă la alta. Odesa este masiv depopulată, însă eliminarea riscului de invazie rusă a făcut ca oamenii rămaşi acolo să-şi continue viaţa aproape normal, alarmele şi loviturile de drone şi rachete fiind cele care le amintesc oamenilor de război. Nikolaevul şi Hersonul au fost eliberate şi s-a început reconstrucţia, însă e mult mai greu din cauza apropierii de front. La Kramatorsk, am văzut un oraş sub asediu propriu-zis, sunt doar 30 de kilometri până în Bahmut, şi rareori vezi pe stradă altceva decât militari. Peste tot însă ucrainenii care au ales să rămână îşi păstrează curajul şi luptă sub diverse forme cu agresiunea rusească, cu arma în mână, mergând la serviciu - acolo unde se poate, făcând vânzare businessurilor care mai pot funcţiona sau voluntariat. Cred că simplul fapt că îşi continuă viaţa de zi cu zi sub bombardamente e un factor major de descurajare pentru ruşi şi, în acelaşi timp, unul de mobilizare pentru ucraineni", a afirmat Marian Machedon.

Unul dintre ucrainenii din Odesa sprijiniţi de ''Linia portocalie'' este stomatologul Rostislav Djurinskii. Alături de naşul lui, Dmytro Voskoboynik, a adunat mai mulţi donatori care le asigură soldaţilor din prima linie maşini şi drone.

"Nu ajutăm atât de mult pe cât am vrea, dar o facem. Avem o asociaţie de stomatologi. Am înfiinţat-o împreună cu câţiva prieteni când a început războiul pentru a face donaţii, hrană, haine, încălţăminte, orice avea nevoie Armata. Dar când războiul nu s-a oprit, era nevoie de tot - drone, maşini şi arme. Arme nu am putut să le dăm soldaţilor, pentru că nu aveam de unde să le cumpărăm. Au nevoie însă de multe maşini pentru a evacua răniţii şi pentru urgenţe. De la începutul războiului, în fiecare săptămână, donăm 100 de dolari şi încercăm să cumpărăm maşini pentru prima linie a frontului. De aproape un an şi jumătate, am donat 120 de maşini şi circa 50 de drone pentru soldaţi. Dacă cunoaşteţi pe cineva care vrea să ne vândă maşini..., dar să ştiţi că nu avem foarte mulţi bani", a transmis stomatologul Rostislav Djurinskii.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



Are doi copii, unul la grădiniţă şi altul la şcoala generală, şi spune că nu s-a înrolat pentru că a ales să muncească şi să doneze Armatei. Înainte de declanşarea războiului, Djurinskii a început să-şi construiască propriul dispensar. Nici acum nu l-a terminat, din cauza lipsei muncitorilor, dar cabinetul unde munceşte lângă soţia lui îl ajută să facă donaţii.

"Chiar şi în aceste zile avem mulţi pacienţi. Când a început războiul, nu aveam foarte multe programări, dar în ultima perioadă ucrainenii se întorc acasă pentru a-şi rezolva problemele stomatologice, iar apoi se întorc în locurile sigure pe care le ştiu în România, Polonia, Germania, în toată Europa", a afirmat medicul din Odesa.

Rostislav Djurinskii spune că îi este greu să explice de ce nu a plecat din Odesa atunci când a început războiul.

"Este foarte greu de explicat de ce nu am plecat din Ucraina. Pentru că este oraşul tău natal, e casa ta aici, mulţi prieteni sunt aici, părinţii tăi sunt aici, casa ta, tot ceea ce ştii tu, locul tău de muncă e aici. Diplomele ucrainene din Medicină nu există în Europa. E nevoie de foarte mult timp pentru a-ţi face studiile în Europa. Poate şi ăsta este unul din motivele pentru care suntem în continuare aici. În Odesa, nu este război. E o viaţă normală, dar aproape în fiecare zi avem sirene, alarme aeriene. Şapte zile pe săptămână avem rachete, dar nu vin direct în Odesa, ci în locuri strategice. Uneori, atunci când apărarea noastră aeriană trage în drone sau rachete, parte din aceste obiecte cade pe acoperişurile caselor, dar se întâmplă destul de rar şi ne-am obişnuit. Şi din acest motiv suntem încă aici", recunoaşte el.

Stomatologul din Odesa este unul dintre ucrainenii care încă nu le-au spus celor mici că este război.

"Copiii mei nu ştiu foarte multe despre război. Nu le-am spus pentru că sunt mici. Nu vrem să-i speriem. Psihologic vorbind, cred că este mai bine pentru ei. Încercăm să le umplem ziua cu foarte multe lecţii, au şcoală, limba engleză. Este bine să se dezvolte inclusiv în timp de război. După şcoală, merg la piscină, dans şi alte lucruri de genul ăsta", povesteşte Rostislav Djurinskii.

Înainte de declanşarea războiului mergea în străinătate de cel puţin trei ori pe an împreună cu familia, dar libertatea de mişcare i-a fost îngrădită în ultima perioadă.

"Eram obişnuiţi să plecăm de trei sau patru ori pe an în străinătate. Ne plac Italia, Grecia, dar după ce graniţele s-au închis pentru bărbaţi, a fost foarte greu pentru mine. Încercăm să ne împăcăm cu situaţia. Am obţinut un permis şi când am ieşit din ţară, departe de sirenele şi alarmele aeriene, am putut cu adevărat să mă odihnesc. Sunt oameni care încearcă să se îndepărteze de război în cluburi şi restaurante şi nu trebuie blamaţi. Nu toţi însă pot să facă asta", a menţionat medicul stomatolog din Odesa.

Antreprenorul ucrainean le-a mulţumit voluntarilor din România şi fundaţiei din Marea Britanie pentru donaţiile făcute în ultimii doi ani.

Un centru medical din oraşul Tulcea a oferit populaţiei din Ucraina în ultimii doi ani sprijin constând în servicii medicale şi bunuri sanitare în valoare de aproximativ 800.000 de euro, iar unul dintre doctorii voluntari ai acesteia care a fost în ţara vecină cu donaţii, Valeriu Alexeev, născut în Republica Moldova şi stabilit în judeţul Tulcea, a remarcat câteva schimbări.

"După război, am văzut o altă Ucraina. Am văzut un patriotism pe care nu l-am simţit nici în Moldova în 1992, indiferent de naţionalitate, un patriotism ieşit din comun, până anul trecut, în primăvară. În vară, a apărut pesimismul. Nu că nu credeau în victorie, dar evident sufereau, pentru că în fiecare familie erau morţi. Starea de spirit s-a schimbat în preajma sărbătorilor de iarnă", a arătat Valeriu Alexeev.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



El a apreciat faptul că, în ciuda războiului, ucrainenii au grijă de patrimoniul lor, păstrează curăţenia şi, în comparaţie cu începutul anilor 1990, s-au deschis. În timpul sărbătorilor de iarnă, a fost la Odesa.

"În seara de Crăciun, au bombardat Odesa. Am văzut cum au doborât o rachetă şi am observat că oamenii nu mai au frică, ştiu ce au de făcut şi că a apărut o ură enorm de mare faţă de ruşi", a mai spus Alexeev.

În estul Ucrainei e dezastru, continuă să ne dezvăluie medicul.

"Acolo mai există oameni care au rămas fără nimic şi, da, statul îi ajută, dar nu în măsura care ar trebui. Şi când merg în supermarketurile din Nikolaev, Odesa, sunt fascinat. Produsele sunt mai variate decât în România, ţara fiind în război. Sunt produse autohtone foarte multe şi de o calitate ieşită din comun. Preţurile au crescut. Dar Ministerul Apărării cumpără un ou cu 17 grivne, 40-50 de cenţi, iar uniformele de vară sunt la preţ ca uniformele de iarnă. Ei au probleme mari acolo, dar încet se rezolvă", a afirmat Valeriu Alexeev.

''Linia portocalie'' va continua să sprijine Ucraina în perioada următoare, spune coordonatorul acesteia, Marian Machedon.

"Vom funcţiona în continuare finanţând sau facilitând livrarea de ajutoare, direct acolo unde este nevoie şi folosind banii donatorilor exclusiv pentru alimente sau materiale, fără să cheltuim pentru salarii, hoteluri scumpe sau alte costuri nejustificate în acest context. Unii dintre noi ne-am implicat în viaţa publică începând din 2016 şi suntem decişi să activăm în continuare sub o formă sau alta, rămânând concentraţi şi pe alte probleme ce ţin de comunitatea locală", a precizat Machedon.

Voluntari pentru Ucraina au putut fi văzuţi în toate zonele din Europa, inclusiv în cele turistice. Cer bani lângă catedrale renumite, donează bunuri sau ajută la transportul lor. Unii se implică mai mult şi ajung chiar în zonele de conflict şi se expun pericolului. Indiferent de modul în care ajută, ei rămân o speranţă pentru populaţia din ţara atacată de Rusia.

*
Potrivit datelor furnizate de Garda de Coastă, din data de 24 februarie 2022 până miercuri, 21 februarie 2024, prin Vama româno-ucraineană Isaccea au intrat în Uniunea Europeană aproximativ 160.000 de mijloace de transport şi au ieşit din Uniunea Europeană circa 165.000 de autovehicule. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citeşte şi:

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/Conflictul din Ucraina a adus fermierilor români pierderi de miliarde de euro şi compensaţii minime

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri

 

VIDEO UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Viaţa oamenilor din Harkov - sub semnul nesiguranţei şi al insecurităţii

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Hari Bucur-Marcu: România are suficient armament pentru ceea ce ne trebuie în prezent

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Dan Dungaciu: Riscul unei confruntări Rusia-NATO pe termen scurt - inexistent

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI Daniel David: Războiul ne-a polarizat; există şi empatie, şi atitudini negative

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI / Populaţia din Harkov, îndemnată să ajute Poliţia: ''Povesteşte ce ai văzut în timpul ocupaţiei''

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Tenis: Jucătoarea Daiana Iastremska a lansat un nou single, dedicat Ucrainei

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Poliţia Harkov: Peste 2.400 de civili, ucişi de la începutul invaziei ruse; 87 copii

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Lucrări de reparaţii de aproape 400 milioane de lei în linii CF la graniţă şi în Portul Constanţa

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Barbu Mateescu: Încrederea în NATO şi în forţele armate naţionale trebuie cimentată

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Analist militar: România şi NATO trebuie să îşi însuşească lecţiile războiului ucrainean

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, un important succes diplomatic al Kievului

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Militar luat prizonier de ruşi: Am sperat tot timpul că mă voi întoarce la familie

 

VIDEO UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Ofiţer ucrainean: Militarii - unicul motiv pentru care mai există Ucraina

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-04-2025 18:32

DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital

Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i

Administratie 01-04-2025 18:31

Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027

Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di

Social 01-04-2025 17:52

DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului

O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c

Administratie 01-04-2025 17:46

Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău

Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u

Social 01-04-2025 17:21

Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni

Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea

Social 01-04-2025 16:02

Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină

Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir

Social 01-04-2025 14:42

REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România

Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ

Social 01-04-2025 14:22

Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut

Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de

Social 01-04-2025 14:05

Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor

Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul

Social 01-04-2025 13:41

Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea

Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir

Social 01-04-2025 12:41

Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului

Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior

Social 01-04-2025 12:17

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Grădina Botanică - atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe

O expoziție de fotografie și grafică, un atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe sunt programate, sâmbătă, la Grădina botanică 'Dimitrie Brândză', de Societatea Ornitologică București, pentru a marca Ziua Păsărilor. Evenimentul va avea loc de la ora 10:00, a informat SOR, marți, pe Facebook. Participarea este gratuită, d

Social 01-04-2025 12:08

Bihor: Flash-mob de solidaritate cu persoanele cu autism și iluminare în albastru a clădirii primăriei, la Oradea

Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorității publice locale. 'Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea își exprimă sprijinul față de copiii și adulții cu autism, precum și față d

Social 01-04-2025 11:17

Bistrița-Năsăud: Bărbat decedat după ce a fost surprins de un mal de pământ

Un bărbat a murit, marți dimineață, după ce a căzut într-un canal și a fost surprins de un mal de pământ, incidentul având loc pe raza localității Tureac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. La caz au intervenit două echipaje de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă și un e

Social 01-04-2025 11:02

Forțele Aeriene Române - nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic

Forțele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic, în cadrul angajamentului țării noastre față de securitatea colectivă a NATO, a informat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comunicatului MApN, ceremonia oficială de marcare a debutului misiunii a avut