UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Hari Bucur-Marcu: România are suficient armament pentru ceea ce ne trebuie în prezent

România dispune de muniţia şi armamentele necesare pentru a duce la îndeplinire misiunile pentru care sunt pregătite, în prezent, forţele gata de luptă ale Armatei, dar, în scenariul unui război de secol XX, cu consumuri mari, în care este necesară reconvertirea industriei de apărare la producţia de apărare, ţara noastră nu este pregătită, a declarat analistul militar Hari Bucur-Marcu.
"Cantitatea de muniţie folosită depinde de precizia armamentului. (...) De exemplu, am văzut cum făceau americanii comparaţie că producţia de obuze la ruşi este de câteva ori mai mare decât la americani şi, ca urmare, aoleu... Da, dar americanii au o producţie pentru un tip de armament foarte precis, pe când ruşii nu. Una peste alta, noi, ca români, avem în momentul de faţă, cu siguranţă, faţă de ce planuri avem şi ce misiuni ar putea să primească Forţele noastre - încă nu au primit, pentru că nu suntem în stare de război - dar avem suficiente, şi muniţie şi armament, pentru ceea ce ne trebuie. Dacă s-ar ajunge la un război de secol XX, cu consumuri mari, în care trebuie să reconverteşti întreaga industrie de apărare, să o reconverteşti la producţia de apărare, să creezi fabricile de un anumit fel să facă arme sau obuze sau alte tipuri de muniţii, sigur, pentru aşa ceva nu suntem pregătiţi sub nicio formă. Dar pentru ce misiuni ar fi în momentul de faţă previzibile şi pentru care am constituit deja forţele, eu zic că avem cam ce ne trebuie. Sigur, eu vă spun din public", a precizat dr. Hari Bucur-Marcu, într-o declaraţie acordată AGERPRES, în contextul marcării, în următoarele zile, a doi ani de război în Ucraina.
Analistul militar a accentuat că pentru puterea militară a unei ţări contează şi alte elemente.
"Mai contează, bineînţeles, pentru puterea militară şi voinţa politică şi capacitatea de planificare, contează şi calitatea comandanţilor, contează şi o mulţime de alte lucruri, din acestea nu foarte precise, care nu se pot măsura foarte precis şi care s-ar putea să ai surpriza ca la pace să fii convins că ele sunt favorabile şi la război să descoperi că nu îţi sunt favorabile. Adică se transformă din oportunităţi în vulnerabilităţi", a explicat el.
Pe partea de înzestrare a Armatei, a precizat analistul militar, aceste elemente se planifică în funcţie de misiunile pentru care se pregătesc forţele armate, strategice sau operative, după caz.
"Orice înzestrare şi orice compoziţie a forţelor se face în vederea unei misiuni, misiune strategică sau operativă, după caz. Misiunile viitoare, pentru care nu sunt în prezent forţele gata de luptă, dar vor fi în viitor, pentru acestea se fac înzestrările şi achiziţiile de armamente ulterioare. Dar sunt misiuni în prezent unde forţele sunt gata de luptă pentru a îndeplini asemenea misiuni. Pentru acestea există armamentele necesare. Dacă ar fi vorba de o îngrijorare, dacă va apărea o misiune în viitor şi noi nu vom fi înzestraţi corespunzător pentru ea, acesta este tipul de îngrijorare. Şi, în general, când se face planificarea pentru înzestrare se iau în calcul inclusiv întârzierile, imposibilitatea de a plăti, la un moment dat, felul în care se schimbă condiţiile de plată şi aşa mai departe. Toate acestea fac parte din procesul de înzestrare. Nu este ca şi când am rămâne dintr-odată neapăraţi pentru că nu ştiu care furnizor nu este în stare să livreze nu ştiu ce armament", a afirmat Hari Bucur-Marcu.
Referitor la bazinul Mării Negre, cel mai apropiat punct de contact al României cu Rusia, analistul militar este de părere că, în prezent, nu suntem într-o situaţie de descoperire din punct de vedere al armamentelor şi, în plus, se ia în calcul şi faptul că suntem parteneri în NATO cu Turcia şi Bulgaria în această regiune.
"Dar ce misiuni sunt în Marea Neagră? Asta e întrebarea. În afară de cele de deminare, de patrulare şi de verificare a traficului pe Marea Neagră nu sunt alte misiuni propriu-zise. Nu există o flotă care să se pregătească pentru o confruntare, luptă navală, cu o altă flotă, rusească, din Marea Neagră. Nu există aşa ceva, dar bineînţeles că ar putea să apară şi asemenea lucruri, doar că noi suntem împreună cu Bulgaria şi, mai ales, cu Turcia, membri ai Alianţei Nord-Atlantice, în Marea Neagră. Ca urmare, orice planificare din asta de eventualitate, contingency planning, este făcută având în vedere ce posibilităţi avem în momentul de faţă. De aceea s-a întârziat şi înarmarea corvetelor, pentru că nu era clar care sunt misiunile. Corvetele ar fi trebuit să participe la forţele acestea gata de luptă în Mediterană, de exemplu, unde trebuie să contribuim şi noi ca membri NATO pentru operaţiunile Alianţei din Mediterană. Dar în Marea Neagră propriu-zis nu cred că suntem, în momentul de faţă, într-o situaţie de descoperire din punct de vedere al armamentelor", a punctat dr. Hari Bucur-Marcu.
În opinia analistului militar, este nevoie, din partea guvernanţilor, de o comunicare pentru publicul larg, în aşa fel încât oamenii să înţeleagă care este rolul unei rezerve a Armatei, ce înseamnă acest lucru, ce avantaje şi ce dezavantaje sunt pentru toată lumea.
Întrebat dacă legea privind stagiul militar voluntar reprezintă o soluţie la problema resursei umane din Armată sau sunt necesare şi alte măsuri complementare, Hari Bucur-Marcu a precizat: "E o improvizaţie. Dacă ar fi fost o treabă serioasă, în 2007, când s-a făcut trecerea de la armata de conscripţie la armata de profesie ar fi trebuit să treacă instantaneu şi rezerva armată de la rezerva de conscripţie la rezerva de profesie. Nu au făcut-o, sunt 17 ani de atunci. Şi de aceea au constatat, acum când au nevoie de forţe, pentru că în NATO sunt mai multe categorii de forţe, sunt forţele gata imediat, gata de luptă într-un timp foarte scurt, unele cu un timp mai lung şi rezerva care să fie gata de a intra în luptă, după un an, poate şi mai mult, de la alarmare, de la chemarea sub arme. Ei bine, partea asta pentru misiuni îndepărtate sau înlocuirea forţelor care, deja, s-au uzat pe câmpul de luptă, pentru aşa ceva noi nu avem forţele de luptă constituite. Şi nu le avem pentru că nu a funcţionat rezerva, nu au avut grijă nici să facă legislaţia care trebuie. Sigur că da, există şi acum legislaţie de rezervă profesionistă, doar că nu e aplicată, pentru că nu se face niciun fel de comunicare. Nu vorbesc de propagandă, de mobilizarea oamenilor să vină la Armată. Vorbesc de comunicare pentru publicul larg, să înţeleagă care este rolul rezervei Armatei, ce înseamnă asta, ce avantaje şi ce dezavantaje sunt pentru toată lumea. Este nevoie mai mult de comunicare decât de lege. O comunicare oficială, să ne spună guvernanţii care sunt ameninţările reale, care sunt vulnerabilităţile noastre, care sunt riscurile ca ameninţările şi vulnerabilităţile, puse la un loc, să dea vreun conflict armat în care să fie implicată România".
Hari Bucur-Marcu a arătat în context că toate aceste lucruri "trebuiau spuse, oamenii să ştie din timp, şi apropo de Rusia, şi apropo de China, şi apropo de Orientul Mijlociu, pentru că sunt zone care ne afectează direct din punct de vedere al securităţii".
"În condiţiile acestea ar trebui să ştim ce facem noi, ce face NATO pentru noi, ce facem noi pentru NATO, dar nu spune nimeni nimic. (...) Unde suntem în momentul de faţă trebuie să ne spună guvernanţii. Asta e foarte important", a arătat analistul militar. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: Hari Bucur-Marcu/Facebook.com
Citeşte şi:
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Simion: Mă voi ține de cuvânt și Călin Georgescu va ajunge în conducerea țării noastre
Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, George Simion, care și-a revendicat victoria la scrutinul de duminică, a declarat că este o victorie a lui Călin Georgescu, cel care trebuia să fie șef al statului, și și-a asigurat susținătorii că acesta va ajunge în conducerea țării. 'Nu este victoria mea, este victoria p
Prezidențiale2025/ AEP - rezultate provizorii diaspora: Nicușor Dan - 82,93%; George Simion - 17,07%
Nicușor Dan, candidat independent, a obținut 5.644 de voturi (82,93%), în diaspora, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, arată datele publicate duminică seara, în timp real, pe site-ul Autorității Electorale Permanente, după centralizarea a 34 de procese verbale (3,52%). Pe locul al doilea se află George Simion, c
Prezidențiale2025/ AEP - rezultate provizorii: George Simion - 52,60%; Nicușor Dan - 47,40%
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor, a obținut 188.795 de voturi (52,60%), la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, arată datele publicate duminică seara, în timp real, pe site-ul Autorității Electorale Permanente, după centralizarea a 2.010 procese verbale (10,01%).
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: În alegerile de azi a câștigat o comunitate care vrea o schimbare profundă a României
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan a declarat că, în urma scrutinului de duminică, a câștigat o comunitate care vrea o schimbare 'profundă' a României. 'Alegerile nu sunt despre politicieni. Alegerile sunt despre comunități. Și, în alegerile de azi, a câștigat o comunitate de
Prezidențiale2025/ George Simion: Suntem câștigătorii acestor alegeri
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, a declarat duminică seara că 'revendică victoria în numele poporului român, care a decis că vrea o schimbare reală'. 'Suntem câștigătorii, clar, ai acestor alegeri. Revendicăm victoria în numele poporului român. Poporul rom&aci
Prezidențiale2025/ Exit-poll CURS: Nicușor Dan - 54,1%; George Simion - 45,9%
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan a obținut 54,1% din voturi la al doilea tur de scrutin de duminică, urmat de candidatul AUR, George Simion, cu 45,9% din voturi, potrivit exit-poll-ului realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS. Datele sunt valabile pentru ora 20:00 și doar pentru secțiile de pe teritoriul Rom&ac
Prezidențiale2025/ Procesul de votare - la final; poate continua numai în secțiile unde sunt alegători la rând
Procesul de vot pentru alegerea viitorului președinte al României a ajuns duminică la final. Conform legii, secțiile de votare organizate pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-au închis, la ora 21:00, ora României, atât în țară, cât și în străinătate, însă alegătorii care se află la rând la ace
Prezidențiale2025/ Exit-poll AVANGARDE: Nicușor Dan - 54,9%; George Simion - 45,1%
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a obținut, în al doilea tur de scrutin desfășurat duminică, 54,9% din voturi, iar George Simion, candidatul AUR, 45,1%, potrivit exit-poll-ului realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE. Conform AVANGARDE, datele sunt valabile pentru ora 19:00 și doar pentru secțiile de pe t
LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot
Până la ora 20:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 11.286.075 de alegători, reprezentând 62,74% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Dintre cei 11.286.075 de alegători care au votat
Prezidențiale2025/Țărnea (MAE), despre acuzațiile de fraudare a votului în diaspora: Au scopul de a manipula opinia publică
Postări care au devenit virale pe conturile de social media contribuie la o campanie agresivă de răspândire de știri false privind procesul electoral în desfășurare din România, transmite purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Țărnea. 'Sunt îngrijorătoare pentru MAE în particular acelea car
Prezidențiale2025/ BEC: Procesul de vot s-a desfășurat în condiții de deplină legalitate și transparență
Procesul de vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat, până la acest moment, în condiții de deplină legalitate, transparență și conformitate cu normele în vigoare, nefiind semnalate incidente de natură să afecteze exprimarea liberă, corectă și neîngrădită a voinței electorale a cetățenilor, precizează dum
Prezidențiale2025/ AEP: Aproape 1.600.000 de români au votat în diaspora până duminică la ora 20:00
Aproape 1.600.000 de alegători au votat în diaspora până duminică la ora 20:00, la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ MAE: Votarea în străinătate se derulează în condiții bune în toate cele 965 de secții
Votarea în străinătate pentru președintele României se derulează în condiții bune în toate cele 965 de secții, a informat, duminică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 'Nu s-au înregistrat disfuncționalități semnificative în cadrul secțiilor de vot, nici incidente, iar procesul electoral se desfășoară în deplină
Prezidențiale2025/AEP: Până la ora 20:00 au votat 11,2 milioane de alegători (62,74%)
Până la ora 20:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 11.286.075 de alegători, reprezentând 62,74% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Senat/ Abrudean: Am trăit, în Piața Sfântul Petru din Vatican, momente de profundă spiritualitate
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a participat, duminică, la Liturghia Solemnă care a marcat inaugurarea pontificatului Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, subliniind că prezența la acest eveniment reflectă respectul și deschiderea României față de dialogul interconfesional, cât și relația specială a țării noastre cu Sfântul Scaun.