UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/REPORTAJ Daria - educatoarea refugiată a Crucii Roşii: Sibiul - a doua mea casă

Daria este una dintre cele trei educatoare refugiate din Ucraina, care au grijă de 30 de copii ucraineni la una dintre puţinele grădiniţe ale Crucii Roşii din România - cea care funcţionează la Sibiu încă din noiembrie 2022.
Spre deosebire de celelalte educatoare din Ucraina, de la Crucea Roşie din Sibiu, Daria are grijă la serviciu şi de fetiţa ei, care se numără printre zecile de copii refugiaţi, care aici sunt în siguranţă. Copiii vin zilnic la grădiniţă la ora 08,00, se joacă, au un program educativ în limba lor şi au trei mese până la ora 17,00, când vin mamele lor să-i ia acasă. Acasă la Sibiu, pentru că acest oraş a devenit a doua casă pentru mii de familii de refugiaţi din Ucraina.
"Această grădiniţă funcţionează din noiembrie 2022, noi am deschis-o în Sibiu pentru că era nevoie. Tot atunci se înfiinţa şcoala (pentru copiii refugiaţi din Ucraina - n.r.) la Sibiu şi mai era o grădiniţă la Samariteanul. Această grădiniţă este un proiect susţinut de Crucea Roşie, sediul central. Aici avem 30 de copii. Crucea Roşie română ne plăteşte în fiecare lună salariile, avem patru fete care se ocupă de copii, trei sunt din Ucraina, a patra este Caty, care asigură coordonarea (traducătoarea din Republica Moldova - n.r.). Am ales-o pe Daria pentru că avea un copil, ea îşi dorea să lucreze şi se vedea că vrea să facă asta. Fetele cu care am început ele îşi doreau să lucreze şi se vedea că au lipici la copii", a declarat pentru AGERPRES directorul Crucii Roşii Sibiu, Raluca Morar.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO
Aceasta îşi aminteşte că a pornit la drum cu o grădiniţă pentru copii refugiaţi cu ajutorul unei alte sibience, Ileana Vrâncean, care avea experienţă privind educaţia preşcolară. Astfel, copii din Ucraina şi-au găsit un loc numai al lor, aici, la Sibiu.
Directorul filialei de la Sibiu a Crucii Roşii ne spune că, după aproape doi ani, Daria şi colegele ei şi-au găsit în România nu doar un loc de muncă, o casă, ci s-au integrat foarte bine în comunitatea locală.
"Mie mi se pare că sunt mai sibience decât mulţi sibieni, pentru că realmente simt cumva acasă locul ăsta şi se bucură că sunt aici. Au şi comunitatea lor de ucraineni, dar sunt şi în contact cu sibieni şi le vezi bucuria de a fi aici, recunoştinţa pentru că au un loc în siguranţă, acelaşi loc de muncă de un an şi jumătate. Noi le apreciem foarte mult. Noi suntem binecuvântaţi că au venit către noi şi că au rămas şi că sunt parte din echipă. Ele duc greul, ele sunt toată ziua cu copiii şi nu e uşor deloc. Oricum, cu copiii este greu să lucrezi, darămite când ai în spate şi trauma războiului. Munca lor este mai grea faţă de cea a unui educator normal. (...) Avem şi doi copii cu autism la grădiniţă. (...) În ţară cred că mai există o singură grădiniţă pentru ucraineni, făcută de Crucea Roşie la Iaşi. Sper cât sunt copiii aceştia în România să le putem oferi un loc sigur unde să se simtă în siguranţă, iubiţi şi cu educatori care le vorbesc limba", a mai precizat Raluca Morar.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO
Grădiniţa este recunoscută la Sibiu ca un centru de zi pentru aceşti copii refugiaţi. O parte dintre mamele ucrainence şi-au găsit locuri de muncă în municipiu şi astfel au unde să îşi lase copiii în siguranţă, cât sunt la serviciu.
Criza din ţara vecină le-a adus la Sibiu atât pe Daria, educatoarea ucraineancă venită în România cu fiica, dar şi cu mama sa, cât şi pe Ecaterina, traducătoarea care le-a ajutat pe femeile din Ucraina să poată comunica cu sibienii de la Crucea Roşie şi care ulterior a ajuns coordonatoarea grădiniţei, al doilea ei job fiind de farmacistă în municipiu.
"Pe Ecaterina Grajdan ne-a adus-o tot criza din Ucraina. Pe ea eu o văd coordonând programe, este cu iniţiativă, de încredere şi sincer ... la noi toate relele ne-au adus ceva bun. La început, Sibiul părea aşa de departe de graniţă. Noi am trimis de două ori echipe de voluntari la vamă cu ajutoare, dar nu ne-am gândit că în Sibiu vor veni atât de mulţi (refugiaţi n.r.), încât să ai pentru ei şcoală, grădiniţă. În prezent, mai sunt 3.800 - 4.000 de ucraineni la Sibiu, din ce ştim de la ei, nu din cifre oficiale. (...) În mai 2022 erau în Sibiu 8.000 de persoane din Ucraina, ceea ce era foarte mult şi au rămas cam jumătate. La început ne şi amuza faptul că era vorba între ei: mergeţi la Sibiu, că acolo e fain!", îşi aminteşte directorul Crucii Roşii Sibiu, Raluca Morar.
Pe Ecaterina am cunoscut-o în drum spre grădiniţa Crucii Roşii, în maşina Ralucăi. O tânără cu accent moldovenesc, care a venit la Sibiu împreună cu soţul ei. Ecaterina nu doar că vorbeşte limba educatoarelor şi copiilor refugiaţi, dar este dedicată cu totul cauzei lor. Lacrimile din ochii ei spun mai mult decât cuvintele pe care le-a tradus în timp ce am discutat cu Daria, educatoarea refugiată.
"Eu m-am integrat în România şi simt că Sibiul îmi este a doua casă, fiind de doi ani aici. Crucea Roşie este pentru mine, pentru noi, un ajutor fizic şi psihologic. Aici suntem mai liniştite şi când lucrăm cu copiii nu ne mai gândim la ce se întâmplă acasă. Mă bucur că lucrăm cu copiii. 90% din timp îl petrecem aici cu micuţii din comunitatea noastră ucraineană. Colectivul Crucii Roşii şi personalul cu care lucrez este a doua familie pentru mine", a declarat pentru AGERPRES Daria.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO
Cea mai mare dorinţă a Dariei este să se întoarcă acasă, în Odesa, în siguranţă, cu fiica şi mama ei. Nu crede că războiul se va termina curând, însă îşi doreşte ca fiica ei să poată merge în Ucraina să îşi revadă tatăl, pe care nu l-a mai întâlnit de un an de zile. Soţul Dariei nu luptă pe front, ci lucrează în Odesa, ceea ce îi dă speranţă că îl va revedea cu bine.
Războiul din Ucraina nu i-a adus Dariei doar o casă nou, un job nou, ci şi o altă meserie.
"Eu în Ucraina nu am lucrat ca educatoare. Până să mi se nască fetiţa, eu m-am ocupat cu organizarea taberelor de vară pentru copii, şi anume tabere în limba engleză. După ce s-a născut fetiţa, Sonia Sofia, am stat acasă în concediu de îngrijirea copilului şi când aceasta a avut un an şi opt luni am venit aici. Ce aş vrea să le transmit sibienilor, românilor? Nu este loc în articol, dar vreau să vă spun un mare, mare 'Mulţumesc'. Aici la Sibiu am făcut cunoştinţă cu mulţi cetăţeni români, cu care m-am împrietenit şi românii, prietenii mei, spun că fiica mea este nepoata lor, suntem ca o familie. Vă doresc ca voi, românii, poporul român, să nu simţiţi fizic niciodată războiul, să auziţi despre el doar din ştiri, din ziare, să nu treceţi niciodată prin ce trecem noi", a transmis Daria.
Ne-am despărţit de Daria şi de cei 30 de copii refugiaţi şi am plecat spre sediul Crucii Roşii Sibiu, unde era plin de mărţişoare. Şi atunci ne-am dus cu gândul la lucruri întâmplate în urmă cu doi ani, amintiri care nu pot fi uitate uşor. Împreună cu Raluca Morar, ne-am amintit că cele mai bine vândute mărţişoare ale Crucii Roşii Sibiu au fost cele cu mesajul "Pace", pictate de Olga Covali, originară din Basarabia, dar şi că o familie de pensionari şi-a donat veniturile la Crucea Roşie, pentru a ajuta refugiaţii ucraineni. O altă amintire este legată de Mircea, farmacistul cu o dizabilitate locomotorie, printre primii voluntari pentru refugiaţi. La doi ani de la debutul războiului, ne-am dat seama că Sibiul şi toată ţara încă trăiesc miracolul solidarităţii.
"La început, mai ştii că ai făcut un interviu cu mine? Şi interviul acesta l-a văzut o prietenă a mea din Cluj, (...) şi după ce a văzut interviul s-a dus voluntară la Crucea Roşie şi mi-a zis: 'm-ai inspirat cu interviul acela'. Despre asta vorbim, despre umanitate pură", a rememorat acele zile Raluca Morar, director Crucea Roşie Sibiu. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Soos Zoltan: Procurorii DNA Mureș mi-au interzis exercitarea atribuțiilor de primar pentru 60 de zile
Edilul-șef Soos Zoltan a anunțat, luni seara, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș i-au interzis exercitarea atribuțiilor de primar pentru o perioadă de 60 de zile, într-un dosar de corupție aflat în instrumentare. 'Astăzi, am fost pus din nou în fața unei decizii greu de înțeles di
Prezidențiale2025/Mai multe ONG-uri dezaprobă decizii ale BEC privind campania electorală - încalcă libertatea de exprimare
Organizații membre ale Coaliției ONG-uri pentru Cetățean, printre care Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch și Expert Forum, și-au exprimat dezacordul, luni, față de decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) care vizează respectarea reglementărilor privitoare la campania electorală în mediul online. Potrivit unui
Maramureș: Trei ucraineni, recuperați din munte; doi dintre ei au nevoie de îngrijiri medicale
Cei trei cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului au fost recuperați de salvatori după o operațiune care a durat peste opt ore, în condiții meteo dificile, a informat, luni, directorul Serviciului Public Județean Salvamont, Dan Benga. 'Cei trei cetățeni ucraineni au fost găsiți. Li s-
Consultanți: ANAF încalcă prevederile Codului fiscal, considerând că dobânda-cheie este una de piață în cazul împrumuturilor intra-grup
Instituțiile de control din ANAF ajustează 'din oficiu' dobânzile aplicate în cadrul împrumuturilor intra-grup la nivelul ratei dobânzii de referință a BNR, fără efectuarea unei analize conforme cu principiile prețurilor de transfer, o abordare ce contravine principiilor economice și juridice aplicabile și poate genera nu doar prejudicii contr
Covasna: Curse de cai, teatru ecvestru și concurs de fotografie la 'Galopiada secuiască'
Organizatorii 'Galopiadei secuiești', unul dintre cele mai populare concursuri hipice din Transilvania, au dat, luni, startul înscrierilor pentru cea de-a 14-a ediție, ce va avea loc în perioada 20-22 iunie pe dealul Pivnițele Mari din localitatea Moacșa. Galopiada, care atrage anual câteva sute de spectatori din țară
MDLPA: Peste 2.100 de extrase de carte funciară - eliberate luni; documentele se dau gratuit din 7 aprilie
Un număr de 2.152 de extrase de carte funciară au fost eliberate luni, prima zi când acest serviciu public se acordă gratuit pentru proprietari, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, eliberează extrase de cart
Satu Mare: Contract semnat pentru un aquapark de 24 de milioane de euro în comuna Odoreu
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, din județul Satu Mare, au anunțat, luni, semnarea unui contract de 24 de milioane de euro pentru construirea unui aquapark din fonduri europene, care va funcționa cu apă geotermală. 'Vorbim despre un proiect foarte important al comunități
Arad: 699 de angajați vor fi afectați după închiderea fabricii de vagoane marfă a americanilor de la Greenbrier
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad a fost notificată, luni, că 699 de angajați vor fi afectați de concedierile colective de la fabrica de vagoane marfă a companiei americane Greenbrier, care a anunțat că își închide activitatea din județ. 'AJOFM Arad a primit, astăzi (luni - n.r.), o notificare de co
Bihor: Proiectul transfrontalier româno-ungar în valoare de 11 milioane de euro, lansat de IGSU la Băile Felix
Autorități române și ungare din domeniul situațiilor de urgență au lansat luni, la Băile Felix, proiectul transfrontalier TERES, în valoare totală de 11 milioane de euro, din care 7,2 milioane de euro finanțare FEDR, ce va fi implementat în următorii trei ani, în județele Bihor și Satu Mare, din România, respectiv județul Szabolcs-Szatma
Târgul de Paște organizat de PMB începe sâmbătă în Parcul Regele Mihai I: produse tradiționale, spectacole, ateliere
Târgul de Paște organizat de Primăria Capitalei începe sâmbătă în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) și va găzdui pe parcursul a zece zile demonstrații meșteșugărești, ateliere creative, spectacole de teatru și recitaluri de muzică, iar vizitatorii vor putea, totodată, să cumpere produse culinare tradiționale și de artizanat.
Botoșani: Un bărbat a murit după ce un utilaj pe care îl manevra s-a răsturnat peste el
Un bărbat de 35 de ani și-a pierdut viața, luni, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, tragedia s-a produs în localitatea Viișoara Mică, iar la fața locului au intervenit pompierii din cadrul Punctului de Lucru Co
IGPR: 55 de decese și aproape 100 de răniți grav în accidente rutiere, în primele trei luni ale anului
Un număr de 55 de persoane au decedat și 98 au fost rănite grav, în primele trei luni ale acestui an, în urma accidentelor rutiere produse la nivel național din cauza vitezei excesive, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) transmis, luni, AGERPRES. În perioada 1 ianuarie - 31 marti
ANM: Vreme rece în această săptămână, în întreaga țară; maxime de 22 de grade din 12 aprilie, inclusiv de Paște
Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (7 - 20 aprilie) va fi oscilant, cu o vreme rece în prima parte și cu o încălzire accentuată din 12 aprilie și în perioada sărbătorilor pascale, valorile termice maxime urmând să ajungă la 21 - 22 de grade, în unele zone, arată estimările publicate, luni, de Administrația Națională
Maia Sandu: Familia regală a României, un susținător neobosit al parcursului european al Republicii Moldova
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a manifestat, luni, gratitudinea față de contribuția Casei Regale a României la viitorul european al Moldovei. În cadrul unui discurs susținut cu prilejul deschiderii Forumului Economic 'Investiții - Dezvoltare
Buzău: Proiecte de consolidare și eficientizare energetică în valoare de 33 milioane lei, semnate de conducerea CJ
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Buzău a semnat, luni, trei contracte de finanțare în valoare de aproximativ 33 milioane lei, pentru consolidarea și eficientizarea energetică a trei imobile aparținând Spitalului Județean de Urgență (SJU), Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) și Centrului Militar Județean (CMJ). Potrivit cond