UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/Burduja: Războiul ne-a făcut să conştientizăm că este esenţială obţinerea unei independenţe energetice mai mari

Războiul din Ucraina ne-a făcut să conştientizăm şi mai bine că, pe termen mediu şi lung, este esenţială obţinerea unei independenţe energetice cât mai mari în cadrul pieţei integrate europene, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Energiei, în contextul marcării a doi ani de la declanşarea conflictului armat.
"Războiul din Ucraina ne-a făcut să conştientizăm şi mai bine că, pe termen mediu şi lung, este esenţial să ne îndeplinim cât mai bine obiectivele principale ale politicii noastre energetice, şi anume obţinerea unei independenţe energetice cât mai mari în contextul pieţei integrate europene, prin creşterea procentului de energie regenerabilă în cadrul mixului energetic şi dezvoltarea energiei nucleare, cu alte cuvinte o creştere a producţiei de energie electrică din surse curate, nepoluante. De asemenea, apreciez că investiţiile pentru producerea energiei electrice pe bază de gaze naturale şi menţinerea termocentralelor pe bază de cărbune, în rezerva tehnică, reprezintă alte elemente importante ale tranziţiei către "energia verde", alături de exploatarea şi folosirea pentru consum intern a unei părţi semnificative din zăcămintele de gaze naturale descoperite pe teritoriul ţării noastre şi pe platoul Mării Negre, dezvoltarea producţiei de hidrogen, construirea de terminale de gaz lichefiat, dezvoltarea infrastructurii de transport al gazului metan, dezvoltarea reţelelor de distribuţie şi transport de energie electrică, inclusiv creşterea capacităţii de interconectare cu ţările vecine", a spus ministrul.
El a subliniat că România, la fel ca toate celelalte state din Uniunea Europeană, s-a confruntat, în urma izbucnirii războiului cu o creştere semnificativă a preţurilor la energie, care a generat îngrijorare în rândul cetăţenilor, al operatorilor din sectorul economic, al instituţiilor sociale (spitale, unităţi de învăţământ, creşe, organizaţii cu caracter religios etc.), al autorităţilor centrale şi locale, precum şi la nivelul mediului politic.
"În aceste condiţii, adoptarea unor măsuri de urgenţă care să atenueze impactul preţurilor mărite la energie electrică şi gaze naturale atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru mediul economico-social, a fost absolut necesară. Înainte de criza energetică, România a depus eforturi considerabile pentru a organiza pieţele de energie electrică şi gaze naturale pe principii concurenţiale. Însă, în momentul izbucnirii acestei crize şi al exploziei preţurilor la energie, fiecare ţară din Uniunea Europeană a încercat, individual, sa găsească soluţii pentru a-şi proteja consumatorii", a spus Burduja.
Ministrul a semnalat că, asemenea tuturor guvernelor din Uniunea Europeană, Guvernul României gestionează criza energetică prin măsuri de protecţie a cetăţenilor şi economiei, în acest sens, atenţia Executivului concentrându-se asupra soluţiilor pentru reducerea preţului final plătit de consumatorii casnici şi non-casnici.
"Guvernul României a trecut, încă de la 1 noiembrie 2021, la compensarea şi, apoi, la plafonarea preţurilor la energie. Plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale au fost aplicate pentru a prelua o bună parte din presiunea care planează asupra cetăţenilor, economiei şi societăţii, în general. Am dublat reducerea preţului final plătit de consumatorii casnici şi non-casnici, cu eforturi pentru rezolvarea problemelor de sistem (mixul energetic-decarbonare-noi tehnologii). Am pregătit, de asemenea, un portofoliu de proiecte pentru consolidarea sistemului energetic, diversificarea surselor de energie, producerea energiei din surse regenerabile şi creşterea eficienţei energetice. Instrumentele de finanţare europene şi naţionale ne oferă şansa modernizării sistemului energetic naţional şi dezvoltării capacităţii companiilor româneşti de a-şi produce energia necesară din surse regenerabile şi nepoluante. PNRR şi Fondul pentru modernizare sunt esenţiale pentru dezvoltarea României şi am recuperat restanţele şi accelerat investiţiile", a explicat Sebastian Burduja.
Acesta a adăugat că, în condiţiile unui război dur la graniţele ţării noastre, atenţia Executivului se concentrează, deopotrivă, atât asupra soluţiilor pentru reducerea preţului final plătit de consumatorii casnici şi non-casnici, cât şi asupra problemelor de sistem (mixul energetic-decarbonare-noi tehnologii)
"Realizarea obiectivelor de politică energetică asumate de Guvern vor permite eficientizarea funcţionării Sistemului Energetic Naţional (SEN), reducerea costurilor cu energia şi, implicit, preţuri mai mici suportate atât de consumatorii persoane fizice, cât şi de agenţii economici, fapt care va contribui la micşorarea semnificativă a numărului de consumatori vulnerabili şi la creşterea competitivităţii economiei româneşti", a punctat ministrul Energiei.
Totodată, Sebastian Burduja a menţionat că o altă dimensiune importantă este amplificarea cooperării cu Republica Moldova, războiul din Ucraina impulsionând eforturile depuse de România în vederea unei contribuţii decisive la securitatea energetică a Republicii Moldova şi la integrarea acesteia în piaţa de energie europeană.
"Consider că în relaţiile noastre cu Republica Moldova, energia trebuie privită ca un instrument de integrare şi de dezvoltare economică, prin care vom putea finaliza în ritm accelerat proiectele de interconectare a reţelelor naţionale de transport de gaze naturale şi energie electrică, precum şi celelalte proiecte necesare pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova", a mai spus ministrul.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Nicoleta Bănciulea, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Dăianu: România a rămas în teritoriu pozitiv cu dinamica PIB
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca, din cauza deraierii pe firul II a unui vagon din compunerea unui tren de marfă, la intrare în Halta de Mișcare Leu, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Trenul de marfă, compus din 34 de vagoane încărcate cu ciment, aparține operatorului național CF
Grindeanu: Ultimii 14,57 kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare; circulația se va deschide în iunie
Ultimii kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare, iar din momentul dării lor în trafic, în luna iunie, se va putea circula pe autostradă, de la București la Curtea de Argeș, pe o distanță de aproximativ 140 kilometri, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
MEDAT: România, promovată la Târgul Internațional de Turism IMEX de la Frankfurt
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) promovează România, în perioada 20-22 mai, la Târgul Internațional de Turism 'IMEX', din Frankfurt, Germania, eveniment destinat specialiștilor din industrie, informează ministerul pe site-ul instituției. IMEX FRANKFURT este manifestarea exp
Cele mai ieftine vacanțe de vară rezervate de români sunt pentru luna iunie (platformă)
Luna iunie este preferată de români pentru tarifele accesibile și mai puțină aglomerație în stațiunile turistice, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări turistice. Potrivit datelor Travelminit.ro, tot mai mulți turiști aleg să își planifice vacanțele în luna iunie, 37% dintre rezervările pentru perioada estivală iunie-
Stanciu (viceprimar, Sector 1): În acest an, vrem să implementăm un sistem care să integreze tot ce înseamnă hârtie
Primăria Sectorului 1 are în plan, în acest an, implementarea unui sistem care să optimizeze și să integreze tot ce înseamnă hârtie, în condițiile în care, în ultimii ani, nu a evoluat foarte mult pe partea de e-guvernare și e-documente, a declarat miercuri Daniela Maria Stanciu, viceprimar în cadrul Primăriei Sector 1
Stocklosa (CCIB): Bucureștiul are nevoie de modernizarea infrastructurii, concomitent cu implementarea unui sistem coerent de management al traficului
Bucureștiul are nevoie de planificarea și prioritizarea investițiilor, având la bază un plan strategic pe termen mediu și lung a cărui finalitate o constituie transformarea Capitalei într-un centru regional de afaceri, a afirmat miercuri președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la un eveniment de specia
Unu din trei români nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit (studiu)
Unu din trei români (33%) nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit, 67% dintre românii din mediul urban au redirecționat cel puțin o dată și în măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35-44 ani (80%), relevă un studiu realizat de Reveal Marketing Research și dat miercuri publicității.
Spătaru: România poate să-și reducă deficitul bugetar cu ajutorul resurselor minerale procesate corespunzător în lanțul de valoare
România ar putea să-și reducă substanțial deficitul, dacă nu să trecem pe excedent cu ajutorul resurselor minerale pe care le avem și pe care să le procesăm corespunzător în lanțul de valoare, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelar
Chiriac (Reprezentanța CE): Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției
Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției, astfel încât oamenii să rămână în centrul procesului, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Român
Frăsineanu (Guvern): Eficiența resurselor și inovația în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă
Eficiența resurselor și adoptarea celor mai noi inovații în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. 'Aș vrea să vă
Lorant Antal: Reindustrializarea în România și în Uniunea Europeană are nevoie de o regândire categorică a Green Deal
Reindustrializarea în România și la nivelul Uniunii Europene are nevoie de o regândire categorică a Green Deal, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.
Dragu: Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil
Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil, pentru că Uniunea Europeană reprezintă spațiul democrației, al prosperității și al păcii, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
PAID România, majorare de capital la 193 milioane lei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) anunță finalizarea unei noi majorări de capital social, aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la 19,341 milioane lei la 193,418 milioane lei, valoarea fiind acum de zece ori mai mare decât cea din momentul înființării, în 2009, conform unui comunica
Pauliuc (Comisia de apărare dim Senat): Prezența la vot de aproape 65% este o declarație de speranță
Românii nu au venit la urne, duminică, pentru spectacol, ci au venit pentru direcție, claritate și viitor, iar prezența la vot de aproape 65% nu este doar o statistică, ci și o declarație de speranță, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președinta Comisiei pentru apărare, ordine
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează a opta ediție a burselor pentru cadrele didactice tinere
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) lansează, de miercuri, cea de-a opta ediție a programului Bursele ANIS pentru susținerea cadrelor didactice tinere care transformă educația prin tehnologie și metode inovatoare de predare. Potrivit unui comunicat al asociației, fiecare proiect selectat va fi recompensat cu un gran