UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Satu Mare: Lumânări şi lacrimi - mesaje de susţinere ale refugiaţilor (reportaj) (GALERIE FOTO)

Câteva zeci de ucraineni refugiaţi din calea războiului s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare, la doi ani de la izbucnirea conflictului.
Au aprins lumânări, au afişat steagul Ucrainei şi imagini cu blocuri bombardate, dar şi inscripţii precum "russia is TERRORIST", apoi au cântat cântece ucrainene şi imnul statului vecin. Mai multe persoane au plâns în amintirea celor dragi, "morţi nevinovaţi", sau a împrejurărilor care le-au forţat să îşi părăsească locuinţele şi au transmis mesaje de susţinere pentru cei care luptă şi rezistă în Ucraina.
O femeie stă singură pe o bancă şi plânge, iar o alta o ia în braţe şi o linişteşte. Mai apoi, acceptă să îşi spună povestea, dar fără să se lase fotografiată. Femeia provine dintr-un oraş din apropiere de Rusia şi îşi aminteşte cum au fost ucişi fiica surorii ei, soţul acesteia, care era poliţist, şi cei doi copii.
Aceste drame au putut fi cunoscute cu ajutorul traducerii asigurate de românul Radion Gheorghiţă, născut în Cernăuţi şi stabilit în Satu Mare, unul dintre voluntarii foarte activi în sprijinul ucrainenilor.
"Noi suntem dintr-un sat mic, din zona Herson. La ora 8 şi 2 minute, în oraşul nostru au intrat tancuri cu litera Z. Nu ştiam ce se întâmplă, circulau tancuri, zburau avioane în stânga, în dreapta. Fiica surorii mele avea 27 de ani, fiica ei a avut 6 ani, iar Vania, cel mic, avea o lună şi jumătate. Ei au fost în Herson în momentele acelea, soţul era poliţist. În noaptea de dinainte l-au chemat în Nicolaiev. În ziua aceea au pornit cu copii să îi aducă la mine. Se vedea cine este în maşină - soţul, soţia şi copiii. Au început să bombardeze, pur şi simplu i-au împuşcat, cei mari au murit din prima. Cei mici au fost încă în viaţă. Noi, timp de două ore, nu am putut să luăm copiii şi când ne-au dat copiii am vrut să îi ducem la spital, fata a fost moartă iar copilul cel mic a murit în spital. Ei nu au venit la noi doar pentru război, au venit să ne distrugă. Erau maşini distruse şi oameni morţi pe stradă", a povestit femeia cu lacrimi în ochi.
O altă tragedie este a unei ucrainence care şi-a văzut masacrată familia în propria casă. Potrivit mărturiei acesteia, soldaţii ruşi au intrat peste ei şi au cerut apă. Apoi, unul dintre soldaţi s-ar fi dus la baie şi ar fi băut apă din toaletă, iar apoi le-ar fi reproşat ucrainenilor că sunt bogaţi din moment ce "au apă minerală în casă". În momentul în care ucrainenii le-ar fi explicat ruşilor că apa din toaletă nu este de băut şi le-au spus pentru ce este folosită, ruşii s-au enervat şi au început să tragă cu armele. I-au omorât astfel sora, cumnatul şi o mătuşă. Femeia presupune că soldaţii ruşi nu au văzut niciodată o toaletă în casă şi nu au auzit de aşa ceva, deoarece ar proveni din zone foarte înapoiate, unde toaletele sunt în spatele casei.
Printre femeile aflate temporar la Satu Mare se află şi soţia unui medic din Ucraina.
"Fiecare dintre noi ar dori în momentul acesta să fie acasă, nimeni nu s-a gândit că va fi în momentul acesta aici. Suntem în momentul acesta aici pentru cei care sunt în Ucraina şi ne apără şi pe oamenii care au fost căzuţi", a spus aceasta.
Unele femei şi-au găsit de lucru în Satu Mare, prin implicarea Crucii Roşii, altele supravieţuiesc datorită ajutorului primit de la români, iar mulţi copii merg la şcoală în oraş.
Directorul Crucea Roşie Satu Mare, Rodica Borlan, a precizat că se fac programe pentru a-i sprijini, iar un lucru îmbucurător este că încep să se descurce singuri dacă au loc de muncă.
"Am reuşit să ne mobilizăm exemplar. Populaţia Sătmarului a fost extraordinară, ne-a oferit absolut tot ce am avut nevoie, firme de care nu am auzit niciodată ne-au sunat şi ne-au oferit alimente, apă, scutece, lumea a donat. Sătmărenii sunt oameni cu suflet foarte mare. Umanitatea nu o să ne-o ia nimeni. Faptul că este atâta lumină în oameni este un lucru minunat. După doi ani, suntem tot aici şi alături de aceşti oameni oropsiţi, supăraţi de tot ceea ce li s-a întâmplat. Suntem alături de ei, am reuşit să facem foarte multe programe pentru ei, pachete igienice, pachete de alimente. Vom continua atât cât va fi nevoie. Pe foarte multe persoane le-am ajutat să îşi găsească loc de muncă, le-am sprijinit cu acele tichete pentru sănătate, vouchere cu bani, tichete de sănătate oferite prin Crucea Roşie Suedeză, prin care au reuşit să îşi facă analize, să îşi pună proteze să îşi rezolve probleme oncologice. Mă bucur că mulţi şi-au găsit locuri de muncă şi încep să fie stabili, pe puterile lor, să aibă tot mai puţină nevoie de noi. La centrul de sănătate continuăm serviciile medicale, avem psiholog care oferă servicii de sănătate psihomentală pentru adulţi şi pentru copii şi încercăm să îi sprijinim cu ceea ce au nevoie", a spus Rodica Borlan.
În timpul scurtului eveniment de lângă Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Satu Mare a vorbit şi preotul militar Cristian Silaghi, care, într-un ton mai optimist, şi-a exprimat speranţa că nu peste mult timp războiul se va încheia.
"Totuşi, în această situaţie, găsesc motive de bucurie, pentru că ne-am făcut prieteni noi, pentru că prietenii de peste graniţă sunt şi astăzi în picioare, dar mai ales pentru prietenii pe care Dumnezeu ni i-a scos în cale, care de doi ani de zile au făcut lucruri minunate. Dacă vreodată am avut îndoială, Dumnezeu mi-a arătat că întotdeauna se poate mai mult. Am fost acolo când s-au gătit mii de porţii de mâncare, am transportat mii de copii, am fost în echipa în care ne-am gândit ca la venirea primăverii să oferim flori doamnelor şi am constatat că se găsesc soluţii pentru toate problemele, indiferent că a fost vorba de medicamente, cazare, haine, mâncare sau chiar de vaccinuri pentru bebeluşi. Îmi doresc ca la următoarea noastră întâlnire - să fie nu peste mult vreme - să ne întâlnim, să ne plecăm genunchii şi să mulţumim cerului că războiul s-a încheiat", a subliniat preotul militar Cristian Silaghi. AGERPRES/(A, AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru)
Foto: (c) Gheorghe Pietrar/ AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Dăianu: România a rămas în teritoriu pozitiv cu dinamica PIB
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Brigada Rutieră: Pieton accidentat de o mașină de poliție aflată în misiune, pe linia de tramvai a șoselei Colentina
O mașină de poliție aflată în misiune a accidentat, marți, un pieton aflat în traversarea șoselei Colentina, pe linia de tramvai, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. 'La data de 13 mai, în jurul orei 18:00, Brigada Rutieră a fost sesizată prin 112 cu privire la producerea unui accident de circulație care a avut loc pe șoseaua Colentina
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Brașov: Patru turiști străini, blocați în Bucegi; ei nu ar avea echipament adecvat
Salvamontiștii brașoveni intervin, marți, în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turiști străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat și elicopterul SMURD Brașov. Conform Salvamont Brașov, cei patru au rămas blocați pe Brâna Caprelor, sub Vârful Bucșoiu, iar un salvator montan este în contact telefonic permanent cu e
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat
Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'
Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au
Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac
Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio
Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița
Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în
Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil
Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într