logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea - singurul judeţ din România în care au căzut drone ruseşti

Imagine din galeria Agerpres

Tulcea este singurul judeţ din România pe raza căruia lucrătorii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au descoperit anul trecut fragmente de drone folosite de Rusia în atacarea porturilor ucrainene de la Dunăre şi singurul în care militarii au construit două adăposturi pentru protejarea populaţiei. Unul dintre ele este folosit uneori ca loc de joacă de către copiii din zonă.

În satul Plauru din comuna Ceatalchioi, localitatea în care militarii au construit anul trecut cele două adăposturi pentru populaţie, oamenii îşi amintesc de primele semne ale războiului din Ismail, localitatea ucraineană de care-i desparte doar Dunărea.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO



"În 2022, sunau alarmele la ei (ucraineni - n.r.) şi toate bisericile alea trăgeau clopotele, că acolo sunt biserici multe. Voiai, nu voiai, îţi curgeau lacrimile. Tot felul de clopote sunau. Îţi făceau părul în cap ca la arici. După aia, au început să dea cu dronele, anul trecut. Atunci când se trăgea, se auzea poc-poc. Ziceai că vrea să împuşte vrăbii. Dar acum, ultima oară când au tras, au tras cu o mitralieră", a declarat pentru AGERPRES Alexandru Nedelcu, în vârstă de 68 de ani, din satul Plauru.

În contextul în care la data de 17 iulie 2023 Federaţia Rusă şi-a suspendat oficial participarea în cadrul "acordului cerealelor ucrainene", forţele armate ruse au trecut la executarea unor noi tipuri de acţiuni militare, îndreptate împotriva Ucrainei şi intereselor sale economice, concretizate prin atacuri aeriene cu "drone kamikaze", probabil de tip GERAN-2, asupra unor ţinte din sudul regiunii Odesa, care au vizat şi elemente de infrastructură din zona porturilor fluviale ucrainene la Dunăre, Reni şi Ismail, în proximitatea frontierei cu România, potrivit MApN.

Pentru protejarea oamenilor în condiţiile în care Rusia ataca cu drone zone din imediata apropiere a graniţei, iar fragmente din acestea au căzut pe teritoriul României, militarii au construit la Ceatalchioi două adăposturi pentru populaţie.

Alexandru Nedelcu spune că adăpostul din faţa casei lui este prea puţin folosit de populaţie şi că nici nu este construit bine.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO



"L-au făcut ei rezistent, dar trebuiau să pună o folie deasupra, că plouă înăuntru. N-a fost folosit până acum. Bătrânul ăsta de aici s-a dus o dată acolo cu soţia, că el are semnal mai bun. Noi n-avem semnal. Şi ei au primit mesaj şi au stat în adăpost o oră şi ceva. Dar acum, iarna, mori acolo. Mai bine stai în casă, mori la căldură. Dar poate nu cade peste casă, că am grădina mare", ne spune, cu umor, Nedelcu.

El recunoaşte că la primele atacuri ruseşti asupra porturilor ucrainene s-a speriat, dar spune că acum nu îi mai este teamă. Bărbatul ne spune că adăpostul este folosit de nepoata lui şi copiii din sat uneori ca loc de joacă.

"Nepoata a răcit. Fuge mult pe aici. Intră în tunelul (adăpostul - n.r.) ăla, se duce şi face bau. Ea, pe o parte. Şi fuge încontinuu. Copiii mai mari când vin se joacă pe acolo", a povestit bătrânul din satul Plauru.

Adăpostul este curat, iar într-un capăt are un calendar creştin ortodox pentru anul 2023, iar pe un sac de nisip este pusă o pernă specială.

"Eu am pus calendarul acolo. Trebuie tăiate filele şi rămâne doar iconiţa", a mărturisit tulceanul.

În celălalt capăt al satului, în curtea aflată vizavi de cel de-al doilea adăpost construit de militarii MApN, Carmen, în vârstă de 40 de ani, spune că s-a obişnuit cu mesajele RO-ALERT transmise populaţiei cu scopul de a se proteja atunci când dronele ruseşti atacă porturile ucrainene.

"Acum două săptămâni, când au tras ultima oară, nici nu m-am trezit. E la ei acolo. Ce treabă am eu? Nu e semnal la telefoane. Şi cu internetul e o problemă, când îl prinzi, când nu. Ori că mor în ăla, ori că mor în casă, ori că ies pe poartă, tot aia e. Cum o fi o fi!", a afirmat Carmen, mamă a trei copii.

Lipsa semnalului GSM în localităţile din Deltă este una dintre cele mai vechi probleme ale autorităţilor judeţului, iar prefectul Alexandru Munteanu arată că anul trecut a revenit asupra demersurilor către Guvernul României.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO



"Guvernul a dispus înfiinţarea Comisiei interinstituţionale pentru coordonarea activităţilor de asigurare a comunicaţiilor în unele zone din Delta Dunării, care a avut o primă şedinţă în luna noiembrie. Suntem pe cale de a împlini dezideratul acesta şi de a avea semnal în Deltă. Sper ca până la sfârşitul anului să avem în toate zonele deficitare semnal GSM. Astăzi, discutăm despre o creare de infrastructură, turnuri de la operatorii de telecomunicaţii, aflate pe terenuri optime pentru semnal. Asta înseamnă o muncă a instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi o muncă supravegheată de cei de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii", a precizat prefectul Alexandru Munteanu.

Până la rezolvarea problemelor tehnice, în zonele neacoperite de semnal GSM sau de mijloace de alarmare, autorităţile au dislocat echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerat prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloace mobile de avertizare sau comunicare.

Datele furnizate de Prefectura judeţului Tulcea arată că zonele cele mai sensibile sunt monitorizate atât cu mijloace terestre, cât şi pe apă şi s-au identificat locurile unde se pot amplasa tabere mobile pentru populaţie, în caz de nevoie.

Potrivit MApN, în judeţul Tulcea, anul trecut, au fost identificate, în patru cazuri, resturi de aparate de zbor fără echipaj (UAV, unmanned aerial vehicle, n.r.), pe data de 5 septembrie, în fâşia de pădure de pe malul drept al braţului Chilia, în zona localităţii Plauru, pe 9 septembrie, în aceeaşi zonă, pe 13 septembrie, în apropiere de localitatea Nufăru, precum şi în noaptea de 13 spre 14 decembrie, în zona localităţii Grindu. Acestea au fost de altfel şi singurele resturi de drone găsite de militari în România anul trecut.

"Atacurile Federaţiei Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniţei cu România, sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional", se arată într-o adresă a Biroului de presă al MApN.

Concluziile anchetelor desfăşurate în urma găsirii fragmentelor de drone arată că evenimentele nu au fost de natură să ateste sau să ridice suspiciuni cu privire la o posibilă pătrundere intenţionată, neautorizată, în spaţiul aerian naţional a unor ţinte aeriene neidentificate, cu atât mai puţin unele cu profil de "dronă kamikaze" sau o explozie la impactul pe teritoriul naţional a unei "drone kamikaze".

"Căderea UAV-urilor pe teritoriul naţional nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti sau cu pagube materiale. Conform rapoartelor de constatare în urma analizei tehnice, UAV-urile nu au conţinut componente de luptă active (exploziv). Locurile unde au fost descoperite nu au prezentat caracteristicile unor explozii. Craterele observate la locul de producere a incidentelor, astfel cum au fost reflectate şi de mass-media, au fost rezultatul impactului inerţial cu solul", se specifică în adresa MApN.

Sursa citată menţionează că, pentru punerea în aplicare a planurilor naţionale şi protejării populaţiei din judeţele Tulcea, Brăila, Galaţi şi Constanţa, aflate cel mai aproape de zonele atacate atât de brutal de Rusia, au fost suplimentate forţele şi mijloacele destinate executării serviciului de luptă permanent în Armata României pentru creşterea capacităţii de supraveghere, observare şi intervenţie cu forţe şi mijloace specializate în spaţiul terestru, aerian, maritim, cibernetic, respectiv în domeniul electromagnetic şi informaţional în aceste zone aflate în proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre.

"Pentru îmbunătăţirea capacităţii de descoperire şi supraveghere au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene şi electronice în raionul fluvial aferent braţului Chilia şi raioanelor Sulina şi Sfântu Gheorghe cu senzori specifici şi a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă/MAI", mai arată sursa citată.

Semnalele privind pătrunderile neautorizate în spaţiul aerian românesc sunt verificate şi de Forţele Aeriene Române.

"Structurile din Forţele Aeriene Române care îndeplinesc misiunea de Poliţie Aeriană au executat în jur de 30 de misiuni reale pentru clarificarea unor situaţii aeriene în anul 2023, iar aproximativ 90 de astfel de misiuni în anul 2022. Forţele şi mijloacele din cadrul detaşamentelor ţărilor membre NATO care au îndeplinit misiunea de Poliţie Aeriană în România au executat în jur de zece misiuni reale pentru clarificarea unor situaţii aeriene în anul 2023 şi aproximativ 70 de astfel de misiuni în anul 2022", se specifică în adresa MApN. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Citeşte şi:

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Dăianu: România a rămas în teritoriu pozitiv cu dinamica PIB

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Profesoară refugiată - mesaj pentru români: Vă mulţumesc pentru inima voastră mare

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Acţiune de deminare, demarată de autorităţile din Harkov; 1,2 milioane ha de teren afectate

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/REPORTAJ Daria - educatoarea refugiată a Crucii Roşii: Sibiul - a doua mea casă

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Medici stomatologi din Cernăuţi asigură asistenţă medicală militarilor ucraineni pe front

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/Conflictul din Ucraina a adus fermierilor români pierderi de miliarde de euro şi compensaţii minime

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri

 

VIDEO UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Viaţa oamenilor din Harkov - sub semnul nesiguranţei şi al insecurităţii

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Hari Bucur-Marcu: România are suficient armament pentru ceea ce ne trebuie în prezent

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Dan Dungaciu: Riscul unei confruntări Rusia-NATO pe termen scurt - inexistent

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI Daniel David: Războiul ne-a polarizat; există şi empatie, şi atitudini negative

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI / Populaţia din Harkov, îndemnată să ajute Poliţia: ''Povesteşte ce ai văzut în timpul ocupaţiei''

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Tenis: Jucătoarea Daiana Iastremska a lansat un nou single, dedicat Ucrainei

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Poliţia Harkov: Peste 2.400 de civili, ucişi de la începutul invaziei ruse; 87 copii

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Lucrări de reparaţii de aproape 400 milioane de lei în linii CF la graniţă şi în Portul Constanţa

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Barbu Mateescu: Încrederea în NATO şi în forţele armate naţionale trebuie cimentată

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Analist militar: România şi NATO trebuie să îşi însuşească lecţiile războiului ucrainean

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, un important succes diplomatic al Kievului

 

UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Militar luat prizonier de ruşi: Am sperat tot timpul că mă voi întoarce la familie

 

VIDEO UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Ofiţer ucrainean: Militarii - unicul motiv pentru care mai există Ucraina

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor

 

UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 27-04-2025 11:23

Transporturi agabaritice programate duminică și luni pe mai multe trasee din țară

Mai multe transporturi agabaritice sunt programate duminică și luni pe mai multe drumuri din țară, informează Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Acestea se vor deplasa duminică pe următoarele trasee: - Intersecția DN 1 cu DJ 140 - DN 1A - DN 1 - DN 1B - DN 1A - DN 1B - DN 2 - DN 2B - int. DN 2B cu DJ

Social 27-04-2025 11:17

Starea de vegetație a culturilor de toamnă înființate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună și medie (prognoză agrometeo)

Seceta pedologică își face simțită prezența în Banat și Oltenia, precum și în anumite zone din Crișana, Transilvania, Moldova și Dobrogea, iar pe aceste terenuri agricole uniformitatea și vigurozitatea culturilor de toamnă se va menține medie și slabă pe parcursul următoarelor zile, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Me

Social 27-04-2025 09:00

REPORTAJ Tulcea: Campionatul național de endurocross a deschis oficial sezonul turistic în zona lacului Iacobdeal

Câteva zeci de motocicliști au participat, în comuna Turcoaia, județul Tulcea, la cea de-a III-a etapă a Campionatului național de endurocross organizată de clubul sportiv Aventura Parc Dobrogea, în parteneriat cu Federația Română de Motociclism, la start prezentându-se câștigători ai etapelor precedente. Cei 37 de sportivi,

Social 26-04-2025 18:08

Funeralii Papa Francisc/ Copac plantat la Castelul Săvârșin în memoria Suveranului Pontif

Familia Regală a plantat sâmbătă, la Castelul Săvârșin, un copac în memoria Papei Francisc. ''Astăzi, în ziua funeraliilor Papei Francisc, desfășurate în Cetatea Vatican și la Roma, la Castelul Săvârșin

Administratie 26-04-2025 15:36

ANCOM a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, sâmbătă, că a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic, care a semnalat limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile și pagina candidatului pe o anumită platformă online. 'Î

Social 26-04-2025 13:21

Sute de persoane și oficialități au plecat spre 'Podul de flori' de la Ungheni

Peste 500 de persoane, alături de oficialități din România, se află sâmbătă, în Republica Moldova, pentru a lua parte la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, intitulat 'Podul de flori'. În trenul special care a plecat din Gara Iași au urcat vice

Social 26-04-2025 11:09

MAI: Peste 250 de locuri - scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații

Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații 'Mihai Viteazul', în sesiunea iunie-august. Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES, dintre cele peste 25

Social 26-04-2025 10:47

Vremea devine instabilă în București, în următoarele zile (meteorologi)

Vremea va deveni instabilă în zona Municipiului București pe parcursul următoarelor zile, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza de specialitate publicată sâmbătă. Potrivit meteorologilor, în intervalul 26 aprilie, ora 10:00 - 27 aprilie, ora 9:00, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (vitez

Social 26-04-2025 10:42

Vâlcea: 'Drumul Oaselor' - redeschis după 20 de ani

Circulația rutieră pe drumul județean care leagă orașul minier Berbești de comuna Popești, cunoscut ca 'Drumul Oaselor', o rută alternativă care scurtează cu peste 35 de kilometri distanța până la Râmnicu Vâlcea, a fost redeschisă după aproape două decenii, în urma unei investiții ce a vizat modernizarea a aproape jumătate din traseu, au anunț

Social 26-04-2025 10:38

Cod portocaliu de averse în nouă județe, sâmbătă; Coduri galbene de vreme rea în jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenționări Cod galben și Cod portocaliu de vreme instabilă, valabilă în jumătate de țară, respectiv o informare de vreme rece, valabilă până marți. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă, între orele 14:00 - 23:00, va fi valabil un Cod portocaliu de av

Social 26-04-2025 10:21

Vrancea: Doi bărbați decedați în accidentul de pe DN2-E85, la Garoafa

Doi bărbați - de 33 și 29 de ani - au decedat în accidentul rutier produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN2-E85, între localitățile Garoafa și Bizighești, a informat Inspectoratul de Poliție

Social 26-04-2025 09:07

Vrancea: Un mort și patru răniți într-un accident rutier pe DN2-E85, la Garoafa

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a decedat, iar alte patru persoane, printre care și doi copii, au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN2-E85, între localitățile Garoafa și Bizighești, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit polițiștilor, bărbat

Administratie 26-04-2025 06:00

Iași: Prima lopată la 'Podul de Flori', în prezența autorităților din R.Moldova și România

Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. 'Podul de Flori' va uni localitatea Zagarancea

Social 26-04-2025 05:05

Funeralii Papa Francisc/ Sâmbătă - zi de doliu național; drapelul României - arborat în bernă

Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc. Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o hotărâre în acest sens. 'Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar &i

Social 25-04-2025 20:11

Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob