logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/Tulcea: Gastronomia Deltei de Paşte - de la localnici în restaurantele de lux

Image

Borşul din sturion, specii a căror capturare a fost interzisă începând din anul 2006, este unul dintre cele mai apreciate preparate din rezervaţie, însă, în opinia autorului volumului "10 poveşti şi reţete pierdute prin Deltă", Teodor Hossu-Longin, sarmalele din peşte reprezintă emblema gastronomică a acestei zone.

Cele două preparate pot fi regăsite în meniurile de Paşte în resorturile de lux din rezervaţie.

"Sarmalele din peşte sunt preparatul emblemă al Deltei. Din păcate, nu am mai găsit de foarte mult timp aşa ceva aici. Cele mai bune sarmale din peşte le-am mâncat la Mila 23. Erau cu foi de ştevie, foi de viţă-de-vie şi de hrean, iar în mijloc era afumătură de peşte. Oala de lut era lăsată în sobă de dimineaţă până seara", a declarat pentru AGERPRES Teodor Hossu-Longin.

În restaurantele de lux din Deltă însă sarmalele din peşte au fost reinventate şi bucură atât privirea, cât şi papilele gustative ale clienţilor.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



"Meniul de Paşte este dublu, în restaurantul nostru. Îi întâmpinăm pe clienţi cu produsele tradiţionale, pască, ouă vopsite, fasole, varză cu ciolan, ciorbă de burtă, iar la cina pescărească avem storceag, borş de peşte, icre, drob din peşte, musaca din peşte, saramură, plachie de crap, somn la plită cu mentă. Pentru copii, avem paste, piept de pui şi şniţele", a afirmat bucătarul unui resort de lux din satul Sfântu Gheorghe, Virgil Pârcălabu.

Cu o experienţă de 21 de ani pe vase de croazieră şi în restaurantele din Bucureşti, el spune că acum patru ani, atunci când a ajuns în Deltă, a fost impresionat de storceag.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



"Am fost surprins de gustul storceagului de nisetru. Eu am denumit preparatul o ciorbă de peşte cu smântână. De fapt, e acrită cu zer. Cumpărăm sturion de la fermele de acvacultură", a adăugat Pârcălabu.

Paulina Marcu, în vârstă de 71 de ani, din satul Sfântu Gheorghe, afirmă că nicăieri în altă parte nu se mai găseşte denumirea aceasta, storceac, aşa cum îi spune ea.

"Storceacul e o mâncare de la noi. Nicăieri nu mai e denumirea asta. Când s-a oprit pescuitul la sturion, mai făceam storceac din şalău, chefal şi somn, dar în realitate se pune păstrugă, nisetru, morun. Normal se face cu mai puţine zarzavaturi şi mai mult cu zer şi smântână. Zerul şi smântâna se pun la final, când vrei să-l acreşti. Apoi, adaugi sare de lămâie. La masă, nu se pune oţet. Unele gospodine mai adaugă orez sau fidea. Bunica mea era bucătăreasa satului, dar şi moaşă şi făcea mâncăruri la sărbători. De la ea am învăţat să fac ardei umpluţi, sarmale, plachie", a menţionat Paulina Marcu.

De Paşte, localnica va avea pe masă cozonaci şi ouă roşii.

Pentru autorul volumului "10 poveşti şi reţete pierdute prin Deltă", Teodor Hossu-Longin, borşul din peşte e mai bun decât storceagul.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



"Storceagul mi se pare o ciorbă foarte bună, dar atât. Aş mânca cu mult mai multă plăcere ciorba de peşte făcută cu cap de crap, o bucată mare de somn şi cu doi sau trei cartofi pe care apoi să-i mănânci cu mujdei de usturoi. Dar în reţetele de la mine nu ştiu dacă storceagul e în top 10", spune el.

Reţetele prezentate în volumul publicat, dar nelansat oficial sunt foarte vechi.

"Unele reţete sunt şi fusion, nu sunt respectate cum le-am auzit. Am căutat să dau reţete care au denumiri. Radu Anton Roman spunea că bucătăria românească nu are impact, pentru că reţetele nu au nume - la noi, e varză cu ciolan, crap cu fasole şi aşa mai departe. În carte, sunt reţete care au nume proprii. Şaran de Ibrail e exotic şi nemaiîntâlnit. Multe dintre ele au fost povestite sau refăcute. Reţetele sunt preparate de mine acasă şi toate sunt verificate. Nu veţi avea surprize neplăcute, dacă veţi găti după ele. E o gastronomie puţin mai fancy. E o bucătărie a săracului, dar reţetele sunt luate de la evenimente deosebite, atunci când toţi îşi doreau o mâncare deosebită şi, evident, le şi ieşea", a afirmat Teodor Hossu-Longin.

Cel mai deosebit produs culinar al Deltei gustat de el în ultima perioadă este carpaccio de biban.

"E o bogăţie fabuloasă. La Jurilovca, am mâncat recent carpaccio de biban. Biban din lacul Razim, scos din apă în faţa noastră, tăiat felii foarte subţiri, lămâie, mentă, ulei de măsline, lăsat 30 de minute la odihnă şi apoi mâncat crud cu pâine prăjită. E fabulos", a povestit scriitorul.

În restaurantele din Deltă, turiştii pot alege dintr-o varietate foarte mare de specialităţi.

"În fiecare an, încercăm să le oferim oaspeţilor produse noi. Anul acesta, specialitatea este calcan cu ardei copt, cartof copt cu săruri şi mirodenii. Calcanul este un peşte delicat şi ne-am gândit să le oferim tuturor şansa să-l guste. Cel mai apreciat produs din meniul nostru este rizoto cu sfeclă, file de şalău, sparanghel şi sos de portocale", a afirmat bucătarul Virgil Pârcălabu.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



O bucureşteancă stabilită de mai mulţi ani în Sfântu Gheorghe, Cristina Gheorghe, recunoaşte că în fiecare toamnă, atunci când pleacă din sat spre Capitală, ia în geantă şi câteva specialităţi ale locului.

"Aici am învăţat multe reţete, iar când plec spre Bucureşti iau cu mine peşte marinat, zacuscă de peşte, dulceaţă de smochine şi vin de smochine. E o zonă în care smochinii s-au adaptat foarte bine. Vinul din smochine este foarte bun, dar te fură repede. În zonă, se bea însă mai mult ţuică, iar vinul de smochine este mai degrabă pentru doamne", menţionează Cristina Gheorghe.

Sturionul este o familie de peşti care include 26 de specii, şase dintre acestea - şipul, viza, cega, morunul, păstruga şi nisetrul - regăsindu-se şi în Dunăre până la începutul secolului trecut, potrivit Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării.

Declinul populaţiei de sturion la nivel mondial a dus la impunerea unor restricţii pentru protejare, iar România s-a raliat acestor măsuri în anul 2006, atunci când a impus, pentru prima dată, prohibiţia pescuitului celor şase specii de peşti. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Tăiţei verzi făcuţi în casă cu sos de spanac - o reţetă simplă, dar gustoasă

 

TRADIŢII ÎN BUCATE / Cozonac moldovenesc - reinventat, dar cu acelaşi gust desăvârşit

 

TRADIŢII ÎN BUCATE / Recomandări pentru meniul de Paşte de la chef Cosmin Toma

 

TRADIŢII ÎN BUCATE / Giurgiu: Ciorba de ştevie pe pirostrii - gustul vremurilor de altădată

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Vaslui: Sarmale de post cu bulgur şi păsat - întoarcere în vremea bunicilor

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Timiş: Sarmale cu dovleac, pastă de leurdă şi 'Medova torta' cu nucă - bunătăţi pregătite în Coşteiul de Sus

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm - reţetă păstrată de la bunici

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Gospodinele din Râpa de Jos (Mureş) promovează reţete străvechi: Se mănâncă bine şi în Postul Mare

Afisari: 74

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 12-05-2025 08:58

Harghita: Au fost reluate căutările persoanei posibil dispărute în râul Mureș, în municipiul Toplița

Pompierii militari și civili au reluat, luni dimineața, căutările persoanei posibil dispărute în râul Mureș, în municipiul Toplița, după ce aceasta au fost sistate în cursul nopții. Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a informat că la căutări participă un echipaj de pompieri din

Social 12-05-2025 08:35

BRGV Buzău: Colecție de iriși de peste 50 de soiuri - România nu are o strategie în floricultură; sectorul, aproape desființat

Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău deține o colecție de iriși compusă din peste 50 de soiuri distincte prin culoare, miros și dimensiuni, de la irisul negru, la cel bicolor sau sălbatic, potrivit specialiștilor România având resursele necesare pentru dezvoltarea unei industrii în floricultură, dar nu și o strategie, sectorul fiind aproa

Social 12-05-2025 08:22

Sălaj: Eveniment dedicat marcării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste la Muzeul Holocaustului

'Glasul Libertății' s-a făcut auzit, duminică seara, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, fosta sinagogă din Șimleu Silvaniei, prin vocea actriței Maia Morgenstern, ce a susținut, alături de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, un spectacol dedicat aniversării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste

Social 12-05-2025 07:56

Brașov: Incendiu cu degajări mari de fum pe un șantier din municipiu

Un incendiu, care se manifestă cu degajări mari de fum, a izbucnit, luni dimineața, pe un șantier din municipiul Brașov, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, recomandând locuitorilor din zonă să își țină închise ferestrele pentru a evita pătrunderea fumului în interior. Conform pompierilor, f

Social 11-05-2025 22:13

IGSU: Cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade în Vrancea; nu au fost semnalate pagube sau victime

Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs, duminică seara, în zona seismică Vrancea, nefiind semnalate pagube materiale sau victime, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri. 'Până la acest moment, nu au fost primi

Social 11-05-2025 22:07

Prahova: Urși ajunși pe străzi din Sinaia și Cornu; au fost emise alerte

Doi urși au apărut, duminică seară, pe străzi din stațiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populația din aceste localități fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, la Sinaia, animalul a fost văzut pe strada Horia Cloșca și Crișan. Cetățenii din cele do

Social 11-05-2025 22:05

Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș

Pompierii militari și civili desfășoară, duminică seara, o misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș, în municipiul Toplița, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Misiune de căutare - salvare a unei persoane, în râul Mureș, munic

Social 11-05-2025 18:04

Alba: Turist accidentat la un picior, într-o drumeție pe Piatra Secuiului

Un turist de 31 de ani s-a accidentat, duminică, în timpul unei drumeții pe Piatra Secuiului, la Rimetea, suferind un traumatism la piciorul drept. Potrivit reprezentanților Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, echipajul de serviciu a intervenit duminică pe un traseu de pe Piatra Secuiului în sprijinul unui turist

Social 11-05-2025 16:28

Alba: Proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana

Șurile cu acoperiș de paie de pe Transapuseana, drum care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale județului Alba, prin Munții Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate și promovate prin proiectul 'Alba vernaculară', inițiat de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia și sprijinit financiar de Consiliul Județean (CJ) Alba. 

Social 11-05-2025 15:17

Giurgiu: Un motociclist de 42 de ani a murit în urma unui accident produs pe DN 61, la Dealu

Un motociclist în vârstă de 42 de ani a murit, duminică, în urma unui accident rutier produs pe DN 61, în localitatea Dealu din județul Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe DN 61, în localitatea Dealu, în urma unui accident rutier în care a fost implic

Social 11-05-2025 13:39

Maramureș: Depozit de apartură casnică uzată, distrus de incendiu

Un depozit de aparatură casnică uzată din municipiul Baia Mare a fost distrus de un incendiu puternic, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, Adriana Șanta. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. 'Au ars o anexă &ici

Social 11-05-2025 13:24

UPDATE Maramureş: Ucrainenii blocaţi într-o ravenă, extraşi de salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră

Cei trei cetățeni ucraineni blocați într-o ravenă din Munții Maramureșului, după ce au trecut granița în România, au fost extrași de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După o operațiune de căutare - salvare car

Social 11-05-2025 12:47

MAE/Atenționare de călătorie: Regatul Suediei reintroduce controlului la frontierele interne de stat

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei că autoritățile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontierele interne de stat, în perioada 12 mai - 11 noiembrie 2025. 'Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor rom

Social 11-05-2025 12:36

Debitul Dunării la intrarea în țară ajunge la 5.200 mc/s, la finele săptămânii viitoare; media lunii mai-7.250 mc/s

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere în primele patru zile ale intervalului până la valoarea de 5.400 mc/s, apoi în scădere până la sfârșitul intervalului la valoarea de 5.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrolo

Social 11-05-2025 12:26

Prognoză ANM: Vreme deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara

Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara, cu ploi și vânt, lapoviță și ninsoare în zona montană, în timp ce temperaturile minime vor coborî până la două grade Celsius, iar cele maxime vor urca până la 23 de grade, potrivit prognozei săptămânale emise de Admin