logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea Națională de Muzică din București

Studenți ai Universității Naționale de Muzică din București au cucerit inimile japonezilor la Expoziția Mondială de la Osaka 2025

'Unii au crezut că suntem deja interpreți consacrați în România' (Mihnea Stroe, anul I, Master, pian)
'Este o imensă oportunitate pentru care sunt foarte recunoscătoare.' (Ioana Movileanu, anul II, secțiunea violoncel clasic)

Studenți ai Universității Naționale de Muzică din București (UNMB) au participat, între 13 aprilie și 11 mai, în Japonia, la Expoziția Mondială de la Osaka pentru a susține concerte zilnice la Pavilionul României, sub genericul COOLsound on tour, un proiect care pune în valoare tinerii muzicieni români.

Filmul Studenți ai UNMB la Expo 2025 Osaka de Virgil Oprina
https://youtu.be/mfSwypn2WW4

Diana Moș, Rectorul Universității Naționale de Muzică București: 'Studenții au fost aici din 13 aprilie și au continuat să performeze până pe 11 mai. Deși au avut de cântat micro recitaluri de dimineață până seara, nu doar că nu au obosit, în fiecare zi sunt din ce în ce mai încântați de reacțiile entuziaste ale spectatorilor veniți din toate părțile lumii. Sunt mândră de ei, avem copii talentați, copii sensibili, copii inteligenți. Mă bucur din toată inima că în felul acesta reușim să îi aducem în față, să fie vizibili.'

Prezentă pentru câteva zile în Japonia pentru a participa la evenimentele artistice UNMB dar și la cele ale Violoncellissimo - formație compusă din masteranzi și absolvenți ai UNMB și condusă de prof. univ. dr. Marin Cazacu - Diana Moș a făcut o vizită la Kobe College - o instituție de învățământ dedicată exclusiv fetelor și tinerelor femei, cuprinzând nivelurile de studii gimnazial, liceal și universitar, cu o facultate de muzică, unde s-a întâlnit cu Președintele Universității, Nakano Keiichi. S-a stabilit astfel un prim contact între cele două instituții de învățământ, iar împreună cu profesorul și dirijorul Osanu Matsuura au făcut un tur al campusului și au asistat la câteva unele cursuri. Vizita interuniversitară a fost inițiată și intermediată de violonistul, profesorul și dirijorul român Ciprian Marinescu, absolvent al UNMB, stabilit de mulți ani în Osaka, susținător și promotor fervent al muzicii și culturii românești pe alte meridiane.

Diana Moș, Rectorul UNMB: 'A fost un schimb de experiență extrem de benefic. Kobe College impresionează prin echilibrul său între tradiție și modernitate. Vizita mea aici a confirmat potențialul unor colaborări internaționale valoroase între instituțiile noastre, bazate pe respect, excelență academică și deschidere culturală. Mi-a făcut plăcere să ascult tinerele muziciene cântând, așa cum îmi face plăcere să îi ascult pe studenții noștri din România.'

În fiecare zi, timp de mai multe ore, publicului japonez și vizitatori din lumea întreagă stau la coadă să intre în Pavilionul României pentru a-i asculta pe tinerii studenți din România.

Mihnea Stroe, anul I, Master, pian: Experiența mea la expoziția din Osaka de până acum a fost fantastică. Este o onoare să reprezint România în cadrul Pavilionului. Este o experiență unică să vezi atâtea culturi, atât de aproape, concerte în aer liber, expoziții diverse, pictură, tehnologie, atât de aproape unele de altele și atât de diferite și mă bucur că am putut contribui și noi la asta, prin muzică. Am interpretat repertorii românești dar și internaționale. Publicul a fost foarte variat, au fost prezenți oameni din toată lumea și de fiecare dată au fost foarte încântați, în mod special de muzica românească pe care am cântat-o.

Ioana Movileanu, studentă anul II, violoncel: Este o onoare și mă simt foarte mândră și fericită să mă aflu la Expoziția din Osaka. De asemenea, e o plăcere să văd oameni din toate țările posibile, o varietate numeroasă de persoane și să interacționez cu ei și, desigur, să-i bucur cu muzica noastră, împreună cu colegii mei. De fiecare dată după concert, oamenii vin la noi, ne salută, se bucură, vor să facă poze, sunt foarte bucuroși să ne asculte și asta, desigur, reprezintă o împlinire pentru noi. Bineînțeles, consider că mai ales la vârsta aceasta, este important să călătorești, să interacționezi cu oameni de peste tot și, desigur, mă bucur că am fost aleasă. Îmi place să călătoresc și să mă desfășor pe cât mai multe planuri posibile și în cât mai multe țări, să am cât mai multe experiențe acumulate și să mă formez din toate punctele de vedere, ca artist și ca om. Este o imensă oportunitate pentru care sunt foarte recunoscătoare.'

Evenimentul a adus și va aduce până pe 11 mai pe scenă artiști diverși: Mihnea-Ioan Stroe (pian), Ioan Bănescu (chitară clasică), Lucian Albu (flaut), Claudia Marinescu (soprană), Horia Radu (bas-bariton), care vor cânta în diferite combinații camerale. Cvartetul de coarde Risoluto completează programul românesc din Japonia prin prezența membrilor săi: Iulian Băluțel (vioara I), Anastasia Pașat (vioara II), Stefania Cîrjaliu (violă) și Ioana Movileanu (violoncel). Nu lipsește nici componenta jazz, reprezentată de Delta Trio, format din Denisa Troncea (voce), Alex Mișu (chitară) și Luca Ioachimescu (chitară bas).

Programul artistic cuprinde viziuni proaspete și abordări curajoase ale unor piese de mare popularitate din repertoriul românesc și universal, clasic și de jazz, care sunt prezentate la Pavilionul României în fiecare zi până pe 11 mai.

COOLsound este un concept de prezentare a modului mereu surprinzător în care tinerii artiști înțeleg să își asume actul artistic, de sensibilizare și aducere la cunoștința publicului de toate vârstele a modurilor inovative în care tinerii din România reușesc să atingă cele mai înalte niveluri de performanță artistică.

Organizată pentru prima dată în 1851, Expoziția Mondială este unul dintre cele mai vechi și mai mari de acest gen pe plan internațional și are loc odată la cinci ani. În 2025, expoziția va atrage un număr semnificativ de vizitatori în al doilea oraș ca mărime al Japoniei, considerat și capitala culinară a țării.

Organizator: Ministerul Afacerilor Externe, Pavilionul României la Expo 2025 Osaka
Parteneri principali: Universitatea Națională de Muzică din București, Ministerul Educației și Cercetării
Parteneri culturali: The Culture Club, Pro Contemporania.
Parteneri media ai proiectului: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Liternet, Agenția de carte
Partener de tradiție: JTI

Afisari: 86

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].