logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni

Imagine din galeria Agerpres

Fasolea albă mătcuită (bătută) sau ciorbele de legume acrite cu măcriş sunt mâncăruri pe care măicuţele de la Mănăstirea Şag - Timişeni, din apropierea Timişoarei, le gătesc în postul Paştelui.

Stareţa Mănăstirii, maica Casiana, a povestit pentru AGERPRES ce preparate pun pe masă măicuţele în această perioadă, ele căutând să gătească mâncăruri gustoase, dar şi sănătoase.

"Zilnic se fac două feluri de mâncare, iar ceea ce se mănâncă la prânz se serveşte şi seara, după ce se termină rugăciunile. Fiecare merge la masă când doreşte, după ceasul ajunării, pentru că în această perioadă nu mai batem toaca pentru chemarea la masă. Sigur că se poate trăi cu hrană de post. Am pregătit încă din toamna trecută legume, conserve sau în congelator, iar acum avem şi verdeaţa proaspătă (leurdă, măcriş, ştevie, lobodă)'', ne spune stareţa.


Iar viaţa la mănăstire este bine organizată - trei maici se ocupă, prin rotaţie, de bucătărie şi se schimbă turele săptămânal.

''Lunea, de exemplu, facem ciorbă de fasole uscată şi pilaf de orez cu legume; marţi, o supă de legume şi pireu cu chiftele din soia; miercuri gătim ciorbă de cartofi (fără ulei) şi un griş cu compot sau cu sirop; joi, o ciorbă de fasole verde şi mămăligă cu ciuperci; vineri, o ciorbă de legume proaspete şi pilaf de orez cu legume (fără ulei); sâmbăta, o ciorbă de legume şi fasole verde scăzută. Duminica - o ciorbă de ciuperci şi tocăniţă de soia, orez cu mere, cu scorţişoară. Dezlegări la peşte am avut doar la Bunavestire şi vom mai avea la Florii. Nu facem nimic cu prăjeli, pentru că maicile sunt mai în vârstă, au diferite afecţiuni gastrice şi de ani de zile noi nu mai prăjim nimic. Seara, nu se pune masă. După slujbă, fiecare merge în cameră şi se mănâncă ce a mai rămas de la prânz. La noi, ce se găteşte pentru prânz se mănâncă şi seara. Fiecare mănâncă diferit seara, după cum au şi suferinţele. Zilnic se fac două feluri de mâncare, chiar şi în afara postului. Când nu e post, fiecare mai cinează ouă, brânză", a dezvăluit maica stareţă Casiana.

Cea mai gustoasă mâncare la Mănăstirea Şag - Timişeni este de departe fasolea albă mătcuită, care este şi cea mai săţioasă.

"Călim puţin ceapa în ulei, mai mult înăbuşită în aburi, să nu se prăjească. Adăugăm boia, sare, apoi punem fasolea la fiert. Când e scăzută, o frecăm cu ceapă, usturoi şi ulei. Avem în congelator toate legumele pe care le-am pregătit şi pentru post şi pentru iarnă. În Săptămâna Patimilor este ca în Săptămâna Mare din post, cu ajunare până la ora 15,00, fără ulei. Atunci nu se pune masa, ci fiecare mănâncă când poate. Fiecare măicuţă ţine postul după putere, pentru că sunt în vârstă şi bolnave. Cea mai vârstnică are 90 de ani, sunt de 80 de ani, de 70 de ani. Cele mai tinere au peste 40 de ani. Nu mai vine tineret la mănăstire, a scăzut vocaţia", afirmă maica stareţă.

Măicuţele se pregătesc şi pentru sărbătorile pascale. Pentru că în acest an nu se mai aşteaptă un număr la fel de mare de pelerini în noaptea de Înviere şi la masa de Paşti, maicile nu vor mai vopsi 1.000 de ouă, ci mult mai puţine, mai ales pentru nevoiaşi şi familii sărace, dar tradiţia vopsitului ouălor continuă să se împletească cu rugăciunea.

 


Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Iar vopsitul ouălor se face doar natural - se folosesc coji de ceapă roşie pentru culoarea roşie, urzici sau spanac pentru verde, sfeclă pentru culoarea albastră şi violet, coji de lămâie sau ceapă aurie pentru galben.

 


Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


"După denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare, vineri vopsim ouăle, le aşezăm în cofraje în formă de cruce, pe iarba din curte, iar preotul le sfinţeşte. Mai întâi verificăm ouăle să nu fie ciobite, apoi le aşezăm în vase mari, la fiert, cu puţin oţet, să nu crape. După aceea, le punem în vasele cu vopsea şi le lăsăm la foc mic până prind culoarea dorită. Făceam câte 1.000 de ouă, dar acum vom face cam 300 - 400. Nu mai punem masa de Paşti pentru pelerini, ci vom face doar pentru noi şi de dat la nevoiaşi punem în caserole un pacheţel", explică maica stareţă Casiana.

Ea spune că de obicei mănăstirea primea doi-trei miei din care se pregătea drobul şi friptura din ziua de Înviere.

"În ziua de Paşti vom mânca miel, dacă vom primi. Dacă nu, nu. Maicile noastre făceau drob din măruntaiele spălate şi curăţate, fierte şi tocate, amestecate cu multă verdeaţă de pătrunjel, ouă, sare şi piper. Totul se înveleşte în prapure şi se dă la cuptor. Restul de carne, pulpe, costiţe se lasă câteva ore într-un baiţ din ulei, sare, piper, cimbru, usturoi, boia, dafin şi apoi se bagă la cuptor", arată stareţa Mănăstirii Şag-Timişeni.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


În fiecare noapte de Înviere, credincioşii prezenţi să ia Lumină primeau câte un pacheţel cu un ou roşu, o felie de cozonac şi Paşti (anafora sfinţită). Cei care doreau, după liturghia de duminică, rămâneau la agapa pregătită aici pentru prânz. Anul acesta, restricţiile în contextul pandemiei au schimbat rânduiala, dar, la fiecare slujbă, preoţii şi maicile de la Mănăstirea Şag-Timişeni nu contenesc să ceară în rugăciuni, cu mare nădejde, sănătatea lumii. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE / Giurgiu: Ciorba de ştevie pe pirostrii - gustul vremurilor de altădată

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Vaslui: Sarmale de post cu bulgur şi păsat - întoarcere în vremea bunicilor

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Timiş: Sarmale cu dovleac, pastă de leurdă şi 'Medova torta' cu nucă - bunătăţi pregătite în Coşteiul de Sus

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm - reţetă păstrată de la bunici

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Gospodinele din Râpa de Jos (Mureş) promovează reţete străvechi: Se mănâncă bine şi în Postul Mare

Afisari: 73

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-08-2025 21:44

Suceava: O fetiță de opt ani a murit în urma unui accident rutier produs în localitatea Mălini

O fetiță de opt ani a murit, sâmbătă după amiază, în urma unui accident rutier produs pe raza localității Mălini, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, fetița a vrut să traverseze drumul județean DJ 209B, fiind lovită de un autoturism care circula dinspre Văleni către Mălini

Social 09-08-2025 20:01

Vâlcea: Accident între un tren și un motocultor cu remorcă; un călător a suferit un atac de panică

Un accident feroviar a avut loc, sâmbătă seară, în comuna Prundeni din județul Vâlcea, un tren care circula în direcția Slatina lovind un motocultor cu remorcă. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, în urma impactului au existat scurgeri de combustibil din rezervorul trenului (Săg

Social 09-08-2025 19:38

Timiș: Două persoane, rănite într-un accident produs pe podul Mihai Viteazul

Două persoane, între care un pieton, au fost rănite în urma unui accident rutier care s-a produs, sâmbătă, pe podul Mihai Viteazul din Timișoara. 'Astăzi, 09 august, un tânăr de 22 de ani a condus un autoturism dinspre Bulevardul Mihai Viteazul înspre strada 20 Decembrie 1989, iar pe podul Mihai Viteazul ar fi

Social 09-08-2025 18:55

Ministra Mediului: Deșeurile din alte state europene nu pot fi produse second-hand în România

Ministerul Mediului pregătește, împreună cu Ministerul Economiei, o inițiativă legislativă legată de conceptul de trasabilitate în cazul produselor second-hand și al deșeurilor, astfel încât cele două categorii să fie definite și separate foarte clar, a declarat sâmbătă, la Petroșani, ministra Mediului, Diana Buzoianu.

Social 09-08-2025 18:38

Infotrafic: Accident cu cinci victime pe DN Centura București, în zona localității Glina

Cinci persoane, între care trei copii, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier care s-a petrecut pe DN Centura București, în zona localității Glina, județul Ilfov. Conform datelor transmise de Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, în evenimentul rutier au fost

Social 09-08-2025 18:18

CFR Călători : S-a reclamat că 2 copii ar fi fost loviți la deschiderea unui geam

În circulația trenului Mangalia - Cluj Napoca, sâmbătă, în stația Rupea s-a reclamat faptul că, la deschiderea unui geam din interiorul vagonului nr. 9, ar fi fost loviți doi copii aflați în imediata vecinătate, motiv pentru care personalul de tren a solicitat, preventiv, prin serviciul de urgență 112, prezența echipajelor de intervenție &icir

Social 09-08-2025 18:03

Argeș: Un bărbat căzut 100 de metri într-o prăpastie în zona Vârfului Moldoveanu, recuperat cu elicopterul

Un bărbat a căzut 100 de metri într-o prăpastie, în zona Vârfului Moldoveanu, pentru recuperarea lui fiind solicitată intervenția unui elicopter, informează, sâmbătă, Salvamont Argeș. Bărbatul a intrat inițial în șoc, apoi a redevenit conștient și cooperant. El a suferit în cădere multiple plăgi și escoriați

Social 09-08-2025 18:01

Galați: Incendiu de vegetație uscată în zona ANL-uri Cantemir din Galați; focul a fost stins

Un incendiu de vegetație uscată izbucnit, sâmbătă, în zona ANL-uri Cantemir din municipiul Galați a fost stins, informează ISU Galați. 'Incendiul a fost lichidat, iar în urma acestuia a ars aproximativ un hectar vegetație uscată. Nu s-au înregistrat alte pagube și nu s-a extins către locuințele din proximitate',

Social 09-08-2025 17:39

VIDEO Tulcea: O navă multirol sprijină misiunea de stingere a incendiului din zona Chilia Veche

O navă multirol din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea sprijină forțele terestre și aeriene implicate în misiunea de stingere a incendiului din zona localității Chilia Veche. Aceasta are la bord un echipaj format din patru subofițeri și este dotată cu echipamente performante care permit acționarea directă asupra focarelor din zone

Social 09-08-2025 16:54

VIDEO Tulcea: Pompierii continuă misiunea de stingere a incendiului de la Chilia Veche; afectate 70 ha pădure și vegetație

Pompierii împreună cu lucrători ai Ocolului Silvic Tulcea și voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Chilia Veche și cu sprijin al elicopterelor care efectuează aruncări de apă acționează pentru stingerea incendiului din zona Chilia Veche, anunță, sâmbătă, ISU Tulcea.

Social 09-08-2025 14:02

IGPR: Drumurile naționale cu risc rutier crescut, monitorizate de Poliție cu elicoptere

Drumurile naționale cu risc rutier crescut au fost monitorizate de Poliție cu elicoptere, ajutând astfel la supravegherea traficului rutier, la un răspuns rapid la situații de urgență, controlul traficului în situații speciale și la măsurarea fluxului de trafic, informează, sâmbătă, IGPR. În perioada 1 ianuarie - 30 iun

Social 09-08-2025 13:53

UPDATE Arad: Avionul prăbușit efectua un zbor de agrement cu un pilot profesionist și un băiat de 18 ani

Avionul de mici dimensiuni care s-a prăbușit, sâmbătă, în curtea unei fabrici din Arad, accident soldat cu moartea a doi bărbați, efectua un zbor de agrement, cu un pilot profesionist din București și un băiat de 18 ani din Arad, au declarat, pentru AGERPRES, surse implicate în anchetă. Conform surselor, pilotul avea 47 de an

Social 09-08-2025 12:16

Caniculă și disconfort termic ridicat în București, sâmbătă, duminică și luni; temperaturile urcă până la 37 de grade

Canicula și disconfortul termic ridicat vor caracteriza vremea din București, sâmbătă, duminică și luni, iar maximele termice vor atinge 37 de grade Celsius, potrivit prognozei speciale pentru municipiul București, publicată sâmbătă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 09 august, ora 12:00 -

Social 09-08-2025 12:05

Timiș: Accident la un raliu auto, soldat cu rănirea copilotului; la volan era fiul lui Mihai Leu

Un bărbat de 64 de ani, copilot într-un autovehicul care participa la un raliu auto, sâmbătă, în municipiul Timișoara, a fost rănit, după ce mașina a fost implicată într-un accident. Surse judiciare au confirmat pentru AGERPRES că la volan se afla fiul regretatului boxer Mihai Leu și că accidentul ar fi fost cauzat de cedarea si

Social 09-08-2025 11:54

Arad: Un planor s-a prăbușit un curtea unei fabrici, două persoane au murit

Un planor s-a prăbușit, sâmbătă, în curtea unei fabrici din municipiul Arad iar două persoane au decedat, echipele de salvare fiind la fața locului. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au declarat pentru AGERPRES că aparatul de zbor de mici dimensiuni a căzut în curtea unei fabrici de la Calea Au