TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni

Fasolea albă mătcuită (bătută) sau ciorbele de legume acrite cu măcriş sunt mâncăruri pe care măicuţele de la Mănăstirea Şag - Timişeni, din apropierea Timişoarei, le gătesc în postul Paştelui.
Stareţa Mănăstirii, maica Casiana, a povestit pentru AGERPRES ce preparate pun pe masă măicuţele în această perioadă, ele căutând să gătească mâncăruri gustoase, dar şi sănătoase.
"Zilnic se fac două feluri de mâncare, iar ceea ce se mănâncă la prânz se serveşte şi seara, după ce se termină rugăciunile. Fiecare merge la masă când doreşte, după ceasul ajunării, pentru că în această perioadă nu mai batem toaca pentru chemarea la masă. Sigur că se poate trăi cu hrană de post. Am pregătit încă din toamna trecută legume, conserve sau în congelator, iar acum avem şi verdeaţa proaspătă (leurdă, măcriş, ştevie, lobodă)'', ne spune stareţa.
Iar viaţa la mănăstire este bine organizată - trei maici se ocupă, prin rotaţie, de bucătărie şi se schimbă turele săptămânal.
''Lunea, de exemplu, facem ciorbă de fasole uscată şi pilaf de orez cu legume; marţi, o supă de legume şi pireu cu chiftele din soia; miercuri gătim ciorbă de cartofi (fără ulei) şi un griş cu compot sau cu sirop; joi, o ciorbă de fasole verde şi mămăligă cu ciuperci; vineri, o ciorbă de legume proaspete şi pilaf de orez cu legume (fără ulei); sâmbăta, o ciorbă de legume şi fasole verde scăzută. Duminica - o ciorbă de ciuperci şi tocăniţă de soia, orez cu mere, cu scorţişoară. Dezlegări la peşte am avut doar la Bunavestire şi vom mai avea la Florii. Nu facem nimic cu prăjeli, pentru că maicile sunt mai în vârstă, au diferite afecţiuni gastrice şi de ani de zile noi nu mai prăjim nimic. Seara, nu se pune masă. După slujbă, fiecare merge în cameră şi se mănâncă ce a mai rămas de la prânz. La noi, ce se găteşte pentru prânz se mănâncă şi seara. Fiecare mănâncă diferit seara, după cum au şi suferinţele. Zilnic se fac două feluri de mâncare, chiar şi în afara postului. Când nu e post, fiecare mai cinează ouă, brânză", a dezvăluit maica stareţă Casiana.
Cea mai gustoasă mâncare la Mănăstirea Şag - Timişeni este de departe fasolea albă mătcuită, care este şi cea mai săţioasă.
"Călim puţin ceapa în ulei, mai mult înăbuşită în aburi, să nu se prăjească. Adăugăm boia, sare, apoi punem fasolea la fiert. Când e scăzută, o frecăm cu ceapă, usturoi şi ulei. Avem în congelator toate legumele pe care le-am pregătit şi pentru post şi pentru iarnă. În Săptămâna Patimilor este ca în Săptămâna Mare din post, cu ajunare până la ora 15,00, fără ulei. Atunci nu se pune masa, ci fiecare mănâncă când poate. Fiecare măicuţă ţine postul după putere, pentru că sunt în vârstă şi bolnave. Cea mai vârstnică are 90 de ani, sunt de 80 de ani, de 70 de ani. Cele mai tinere au peste 40 de ani. Nu mai vine tineret la mănăstire, a scăzut vocaţia", afirmă maica stareţă.
Măicuţele se pregătesc şi pentru sărbătorile pascale. Pentru că în acest an nu se mai aşteaptă un număr la fel de mare de pelerini în noaptea de Înviere şi la masa de Paşti, maicile nu vor mai vopsi 1.000 de ouă, ci mult mai puţine, mai ales pentru nevoiaşi şi familii sărace, dar tradiţia vopsitului ouălor continuă să se împletească cu rugăciunea.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Iar vopsitul ouălor se face doar natural - se folosesc coji de ceapă roşie pentru culoarea roşie, urzici sau spanac pentru verde, sfeclă pentru culoarea albastră şi violet, coji de lămâie sau ceapă aurie pentru galben.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
"După denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare, vineri vopsim ouăle, le aşezăm în cofraje în formă de cruce, pe iarba din curte, iar preotul le sfinţeşte. Mai întâi verificăm ouăle să nu fie ciobite, apoi le aşezăm în vase mari, la fiert, cu puţin oţet, să nu crape. După aceea, le punem în vasele cu vopsea şi le lăsăm la foc mic până prind culoarea dorită. Făceam câte 1.000 de ouă, dar acum vom face cam 300 - 400. Nu mai punem masa de Paşti pentru pelerini, ci vom face doar pentru noi şi de dat la nevoiaşi punem în caserole un pacheţel", explică maica stareţă Casiana.
Ea spune că de obicei mănăstirea primea doi-trei miei din care se pregătea drobul şi friptura din ziua de Înviere.
"În ziua de Paşti vom mânca miel, dacă vom primi. Dacă nu, nu. Maicile noastre făceau drob din măruntaiele spălate şi curăţate, fierte şi tocate, amestecate cu multă verdeaţă de pătrunjel, ouă, sare şi piper. Totul se înveleşte în prapure şi se dă la cuptor. Restul de carne, pulpe, costiţe se lasă câteva ore într-un baiţ din ulei, sare, piper, cimbru, usturoi, boia, dafin şi apoi se bagă la cuptor", arată stareţa Mănăstirii Şag-Timişeni.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
În fiecare noapte de Înviere, credincioşii prezenţi să ia Lumină primeau câte un pacheţel cu un ou roşu, o felie de cozonac şi Paşti (anafora sfinţită). Cei care doreau, după liturghia de duminică, rămâneau la agapa pregătită aici pentru prânz. Anul acesta, restricţiile în contextul pandemiei au schimbat rânduiala, dar, la fiecare slujbă, preoţii şi maicile de la Mănăstirea Şag-Timişeni nu contenesc să ceară în rugăciuni, cu mare nădejde, sănătatea lumii. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Citeşte şi:
TRADIŢII ÎN BUCATE / Giurgiu: Ciorba de ştevie pe pirostrii - gustul vremurilor de altădată
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Vaslui: Sarmale de post cu bulgur şi păsat - întoarcere în vremea bunicilor
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MDLPA: Încă trei noi creșe construite prin Programul 'Sfânta Ana', finalizate
Trei noi creșe au fost finalizate prin Programul guvernamental 'Sfânta Ana', coordonat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila, cu ocazia vizitei la obiectivele de investiții. 'În total, am finalizat 15 creșe prin Programul 'Sfânta Ana', iar, până la finalul anului, dorim să construim și s
Un nou sistem Patriot pentru Armata României; MApN: Va fi achiziționat cu fonduri externe nerambursabile
Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot
Tulcea: Locuitorii orașului Sulina compară exploziile din cursul nopții cu cele din insula Șerpilor
Pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii orașului Sulina au primit, în noaptea de luni spre marți, trei mesaje RO-ALERT, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, iar unii dintre ei au susținut că exploziile au fost mai puternice decât cele resimțite la începutul războiului, atunci când
Dâmbovița: Cei doi copii din Cojasca, de 8 și 9 ani, dați dispăruți - găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției
Cei doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea Cojasca, dați dispăruți luni după ce au plecat de acasă, au fost găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției, informează, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmboviț
Buzău: Zeci de pașapoarte eliberate pentru animale de companie; solicitările vor crește în sezonul estival
Aproximativ 30 de pașapoarte pentru animale de companie au fost eliberate de la începutul anului la nivelul județului Buzău, numărul cererilor urmând să crească în perioada sezonului estival, atunci când proprietarii aleg să își petreacă concediile în afara țării, alături de patrupede. Pe lângă hotelurile pet-friendly
MApN: Atac cu drone în Ucraina, în apropierea graniței cu România; mesaj RO-ALERT pentru populația din Tulcea
Un mesaj RO-ALERT a fost transmis luni noaptea populației din județul Tulcea, având în vedere atacurile cu drone ale forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și două Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene execut&ac
Timiș: Locomotiva unui marfar încărcat cu cereale a luat foc; nu sunt victime
Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la locomotiva unui marfar, în comuna Șandra. La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Secției Sânnicolau Mare și Detașamentului 1 Timișoara cu trei autospeciale de stingere și un
Dâmbovița: Doi copii, de 8 și 9 ani, dați dispăruți după ce au plecat de acasă
Doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea dâmbovițeană Cojasca, au fost dați dispăruți și sunt căutați, după ce au plecat de acasă, informează, luni, IPJ Dâmbovița. ''La data de 28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției Nr. 3 Poliție Rurală Butimanu au fost sesizați de către o femeie, de 30 de ani, din comuna Cojasca,
Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s
Mureș: Ediția a XII-a a Sărbătorii Rabarbărului de la Saschiz redeschide și Cetatea Țărănească de secol XIV
Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Centrul de Voluntariat din localitate și GAL Dealurile Târnavelor organizează, sâmbătă, la Saschiz, a XII-a ediție a Sărbătorii Rabarbărului, destinată promovării gastronomiei locale, iar cu această ocazie va fi redeschisă publicului și Cetatea Țărănească de secol XIV, după lucrările de reabilitare.
TPBI: Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', de la 1 mai
Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', începând cu 1 mai, pentru creșterea capacității de transport pe Bd. Basarabia, având în vedere suspendarea circulației tramvaielor liniei 40 pe acest tronson, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov
MAE/ Atenționare de călătorie: Iran - alertă de emisie de substanțe toxice în zona Portului Bandar Abbas
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care s-ar putea afla în Republica Islamică Iran cu privire la emiterea din partea autorităților locale a unei alerte de emisie de substanțe
Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,
Ziua Veteranilor de Război - marcată marți prin ceremonii militare
Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează marți, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, ceremonii militare și religioase în București și în garnizoanele din țară, la monumente ale eroilor și opere comemorative care omagiază sacrificiul veteranilor de război, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. În Capitală, cer
Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov
Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține