logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/Gospodinele din Râpa de Jos (Mureş) promovează reţete străvechi: Se mănâncă bine şi în Postul Mare

Image

Gospodinele din satul Râpa de Jos, comuna Vătava, susţin că şi în Postul Mare, ce precede Paştele, care este mai restrictiv decât alte posturi de peste an, se poate mânca bine, chiar dacă există o serie de interdicţii la alimentele de origine animală, iar secretul stă în reţetele din străbuni pe care le promovează ori de câte ori au ocazia.

 


 

 

 

"Se poate trăi foarte bine şi în post, nici nu vrem să trecem pe altceva. E nevoie să ai o oarecare rigoare atunci când găteşti de post. În primul rând, vasele în care ai gătit în restul timpului să nu le foloseşti, foloseşti alte vase. Fac tot felul de ciorbiţe de fasole, de cartofi, de legume, fac sărmăluţe de post, chiar acum am pregătit totul pentru sărmăluţele de post. Călesc ceapă, morcov, ţelină, păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, pun ciuperci, le răzuiesc, le călesc cu ceapa şi pun orezul, aşa cum se pune de obicei. Mai pun cimbru uscat, condimente. Apoi amestec compoziţia şi o învelesc în varză murată sau proaspătă, depinde de care am. Acum am varză proaspătă. Le învelesc şi le fierb în bulion, fac patul acela de jos cu o felie de lămâie la bază, piper, foaie de dafin, mărar, o crenguţă de cimbru şi le aşez frumos. Pun bulionul diluat cu un pic de apă, să nu fie foarte concentrat, pun sare şi le las la fiert. Deasupra pun puţin ulei, să nu fie uscate. Le fierb cam 50 de minute, o oră, depinde cum fierbe frunza de varză, apoi sunt bune de pus pe masă", a declarat, pentru AGERPRES, Ioana Ştef, în vârstă de 70 de ani.

 



Gospodina ne spune că în perioada Postului Mare mai găteşte mâncare de mazăre cu legume, legume trase la tigaie, dar mai ales fasole frecată, care e mâncarea la care se apelează cel mai mult.

"Fasolea frecată e baza. Noi cu asta am crescut, fasole frecată cu murătură de varză. Tot de Post, fac salată de cartofi şi salată de boeuf cu legume şi cu maioneză din cartofi. Maioneza se face cu o linguriţă de muştar, cartof fiert, ulei, apoi le dau la blender. Maioneza se face exact ca şi cea cu ou. Când fac maioneza cu ou, pun şi cartof fiert, e mai moale, nu e aşa de tare, e mai moale la gust şi nu se taie. Atunci când o faci de post, maioneza e la fel de gustoasă ca atunci când are şi ou. Se poate servi cu orice mâncare cu care se serveşte maioneză", a arătat Ioana Ştef.

 



De asemenea, în Postul Mare, în Râpa de Jos se mai mănâncă supa de spanac, supa de salată, supa fasole verde la borcan sau cea de fasole boabe, cu menţiunea că, la ciorba de fasole, se adaugă şi o mână de prune uscate şi tarhon, ceea ce o face foarte gustoasă.

 



Din meniul de post nu lipsesc nici prăjiturile, Negresa, foietajul cu mere sau prăjitura cu mere, cel mai popular fiind foietajul.

 



"Pun 11 linguri de apă minerală, 11 de ulei, un cubuleţ de drojdie, micuţ, pun făină cât cuprinde şi le amestec pe toate. Drojdia trebuie făcută lichidă şi cu 2-3 linguriţe de zahăr. Se amestecă bine, pun făina şi frământ. Se face un aluat foarte moale, bun de întins. Îl frământ, îl întind frumos, într-un pătrat, apoi pun într-un bol patru linguri de ulei şi adaug făină cât să devină vâscos, ca o smântână groasă. Întind această compoziţie peste aluat, apoi o împăturesc, ca la haioş, ca un plic. Pun la dospit, apoi o tai în patru şi din fiecare bucăţică întind câte o foaie subţire, pe care pun merele călite. Rulez fiecare bucată şi le pun într-o tavă, în cuptor. E de post, foarte gustoasă", a spus Ioana Ştef.

 

O altă gospodină din sat, Maria Crăciun (64 de ani), ne-a prezentat câteva reţete de plăcinte, făcute în cuptor.

 



"Noi facem des plăcintă cu varză sau plăcintă cu ceapă. Fac aluatul ca pentru pâine şi îl las la dospit. Varza o călesc, la fel fac şi cu ceapa, sunt călite cu ulei, piper, sare. Apoi se face plăcinta şi se umple cu varză sau cu ceapă, depinde de preferinţele fiecăruia. Se pun la cuptor şi apoi se mănâncă, reci sau calde. Plăcinta de post, şi nu numai, nu se face cu ou, se poate mânca oricând. Noi facem săptămânal. Mai facem şi plăcinte cu mere, dar cele cu varză şi cu ceapă sunt cele mai dorite. Sunt mâncăruri de post şi se poate trăi şi fără carne, mereu facem tocăniţă de cartofi, tocăniţă de ceapă, mâncare de legume, supe de legume - sunt foarte multe reţete la noi. Poţi să fii vegetarian, că nu păţeşti nimic", a declarat Maria Crăciun.

Gospodina din Râpa de Jos spune că a învăţat toate aceste reţete de post de la mama ei, care, la fel, a învăţat de la strămoşii ei.

"Am învăţat de la mama şi noi aşa mâncam acasă, iar oamenii erau cu mult mai sănătoşi decât acum. Altfel era mâncarea, altul era gustul. Gustul din copilărie nu îl mai regăseşti acum, nici măcar mămăliga nu mai are gustul de atunci. În copilărie mama făcea săptămânal în cuptor pâine, plăcinte, cozonac, acum nu se mai face la cuptor, fiindcă sunt de cumpărat, dar nu se compară cu ce facem noi în casă", a precizat Maria Crăciun.

Ea ne mai dezvăluie că localnicii din Râpa de Jos au o tradiţie înrădăcinată, căreia nu îi cunoaşte semnificaţia, care spune că pâinea sfinţită de Paşti, dacă nu este mâncată de membrii familiei în timpul sărbătorii, nu se dă la animale şi nu se aruncă, ci este aşezată în apa pârâului care traversează satul şi i se dă drumul să plutească.

 



Preotul ortodox din satul Râpa de Jos, Dacian Oprea, a arătat că gospodinele din sat sunt cele care fac prescura, acele pâinişoare rotunde sau în formă de cruce, făcute din aluat dospit, folosite în ritualul creştin ortodox pentru pregătirea împărtăşaniei şi a anafurei, iar femeile au mare grijă să respecte tradiţia până şi în cele mai mici detalii, urmând cu stricteţe câteva ritualuri specifice locului.

De asemenea, există şi o serie de interdicţii perpetuate din strămoşi: gospodinelor le este interzis cu desăvârşire să înţepe prescura cu vreun obiect ascuţit, altfel trebuie aruncat tot aluatul. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 10-02-2025 23:05

VIDEO Piedone (ANPC): Am dispus sancționarea comisarului șef adjunct de la Mureș și mutarea în alt județ

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a anunțat luni că a dispus sancționarea doamnei comisar șef adjunct de la Mureș și mutarea acesteia în alt județ, după cazul de toxiinfecție alimentară de la restaurantul din Reghin. 'Dacă încep un lucru îl duc la capăt. Nu mă interesează intervenții, oric

Social 10-02-2025 22:34

Ștefan Bâlici (Ordinul Arhitecților) pledează pentru utilizarea soluțiilor bazate pe natură, inclusiv a pădurilor urbane

Președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), Ștefan Bâlici, a pledat, luni, pentru utilizarea soluțiilor bazate pe natură în proiectare și în planificare urbană, în contextul schimbărilor climatice. În acest sens, el a explicat utilitatea pădurilor urbane, pentru a combate efectul de 'insula de

Social 10-02-2025 19:29

Marți - concurs în pasajul pietonal de la Piața Universității dedicat prevenirii fraudelor online

Poliția Română, împreună cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor (ARB), va organiza, marți, în pasajul pietonal subteran de la Piața Universității, un concurs dedicat prevenirii fraudelor online. Concursul are loc în intervalul orar 9:00 - 18:00, iar participanții își vor putea testa

Social 10-02-2025 18:26

Mureș: Mesaje Ro-Alert după dispariția a doi copii de la Casa de Tip Familial din Miercurea Nirajului

Doi frați în vârstă de 11 și 13 ani, Narcisa și Levente Virag, instituționalizați la Casa de Tip Familial din Miercurea Nirajului au dispărut, luni, în drum spre școală, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, fiind emise mesaje Ro-Alert. 'La data de 10 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției orașului Miercurea Nirajului

Social 10-02-2025 17:58

ISU Mureș: Incendiile de vegetație au crescut cu aproape 90% în 2024

Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș a înregistrat, pe parcursul anului trecut, 3.126 de situații de urgență, mai multe cu 22,3% față de anul precedent, dintre care 283 de incendii de vegetație, cu o creștere de 89,93% față de anul anterior. 'ISU Mureș a înregistrat o creștere semnificativă a solicitărilor

Administratie 10-02-2025 17:50

Demisie Iohannis/Nicușor Dan: Klaus Iohannis a plecat; nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, apreciază că nemulțumirile cetățenilor față de clasa politică se mențin, în ciuda demisiei lui Klaus Iohannis. 'Klaus Iohannis a plecat. Nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranță pentru viitorul societății', a scris edilul general, luni, pe Facebook.

Social 10-02-2025 17:38

Sibiu: Risc redus și moderat de avalanșe în munții din țară

Sibiu, 10 feb /Agerpres/ - Meteorologii de la Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Sibiu anunță, luni, că este risc redus și moderat de producere de avalanșe în munții din țară, fiind vorba de risc de gradul unu și doi pe o scară de la unu la cinci, potrivit Buletinului nivometeorologic transmis AGERPRES. Cel mai mare strat de zăpadă măsurat luni,

Social 10-02-2025 17:08

Della Rocca (ARF): NATO se confruntă cu cel mai periculos și cel mai imprevizibil mediu de securitate

NATO se confruntă cu 'cel mai periculos și cel mai imprevizibil mediu de securitate' de decenii, a afirmat, luni, reprezentantul Forței de Reacție Aliată (ARF), colonelul Raffaele Della Rocca. Acesta a participat, alături de reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite (CFI-MApN), colonelul Bogdan Tudorache, la conferința de presă de prezent

Social 10-02-2025 16:34

Suceava: Trei răniți în urma coliziunii dintre două autoturisme; una dintre mașini s-a răsturnat

Trei persoane, dintre care un minor, au fost rănite în urma unui accident rutier produs, luni, în zona localității Bosanci, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Sursa foto: ISU Suceava

Social 10-02-2025 16:17

Mureș: Planul Roșu, elaborat în 2010, activat prima oară în județ după toxiinfecțiile de la Balului Însuraților

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș, general de brigadă Călin Handrea, susține că Planul Roșu de intervenție, elaborat în anul 2010, a fost activat pentru prima oară sâmbăta trecută, în cazul evenimentului de la Balului Însuraților din Reghin, când aproape 40 de persoane au necesitat i

Social 10-02-2025 15:59

Protest în Piața Victoriei/ Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat gardurile

Jandarmii care asigură ordinea la protestul neautorizat din Piața Victoriei au folosit luni gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat dispozitivul de ordine publică și au arunca

Social 10-02-2025 15:45

Jandarmeria face apel la protestatarii din Piața Victoriei să se dezică de comportamente ilegale

Jandarmeria Capitalei face apel la persoanele prezente la protestul din Piața Victoriei să se dezică de orice comportament ilegal și să indice jandarmilor orice persoană care instigă la violență și l

Social 10-02-2025 14:47

Protest în Piața Victoriei; unii protestatari au forțat dispozitivul de panouri metalice montat de jandarmi

 Câteva sute de persoane s-au adunat, luni, în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor de către marile magazine alimentare. Unii protestatari au forțat dispozitivul de panouri metalice montat de jandarmi și au blocat carosabilul.  

Social 10-02-2025 14:19

Sibiu: Zboruri spre Larnaca (Cipru) de pe Aeroportul Internațional, începând din iunie

Pasagerii vor putea zbura de pe Aeroportul Internațional din Sibiu către o nouă destinație, Larnaca (Cipru), începând cu 14 iunie, au anunțat, luni, reprezentanții aeroportului, printr-un comunicat de presă. 'Începând cu 14 iunie 2025, pasagerii noștri vor avea posibilitatea de a călători către Cipru -Larnaca, o destinație renumită

Administratie 10-02-2025 13:32

Daniel Băluță îi cere lui Nicușor Dan să semneze avizul de circulație pentru lucrările la Planșeul Unirii

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, i-a cerut edilului general al Capitalei, Nicușor Dan, să semneze avizul pentru Comisia Tehnică de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de consolidare și refacere a Planșeului Unirii. 'A trecut mai mult de un an de zile de la semnarea contractului de execuție a lucrărilor de refacere din temel