logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/Timiş: Sarmale cu dovleac, pastă de leurdă şi 'Medova torta' cu nucă - bunătăţi pregătite în Coşteiul de Sus

Imagine din galeria Agerpres

Sătenii din comuna timişeană Coşteiu de Sus folosesc pentru a da savoare mâncării în postul Paştelui un ingredient cu gust aparte - seminţele de dovleac.

Ciorbe de legume, sarmale de post, fasole flecită cu ulei verde (de dovleac) sunt doar câteva dintre preparatele puse pe masă de gospodine în aceste zile de post.

"Este o mâncare foarte gustoasă şi hrănitoare fasolea cu ulei de dovleac şi cu murături de varză din butoi. Dacă mănânci o porţie din aceasta, nu îţi mai este foame două zile. Fasolea se fierbe cu ceapă, legume, apoi o pasez ca pe piureul de cartofi, după care o prăjesc în ulei de floarea-soarelui cu ceapă, boia şi usturoi. După ce prinde un gust foarte bun, se scot porţiile în farfurie, unde mai pot adăuga ulei de dovleac. Avem şi alte murături, dar cu varza de la butoi e cea mai bună", declară pentru AGERPRES Emilia Popa, o localnică pasionată de gătit.

Seminţele de dovleac sunt folosite şi la sarmalele de post, cu crochete de pâine prăjită adăugată în compoziţie în loc de carne.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


"Călim ceapa, între timp pregătesc coji de pâine foarte fin tăiate, pe care le prăjim în cuptor ca să fie foarte crocante. În loc de carne adăugăm pâinea aceasta peste ceapă, orez, sare, boia, piper. În piuă de lemn batem seminţele de dovleac, iar acea făină o adăugăm în compoziţie - cam două - trei linguri, depinde cât de multe sarmale facem - ca să lege aluatul. Apoi împachetăm sarmalele în foi de varză murată. Când le punem la fiert, pe fundul oalei punem puţin ulei de dovleac să ungă frunzele de varză. Trebuie condimentată compoziţia cu cimbru şi sare", arată Emilia Popa.

În Joia Mare, fiii satului revin la vatră de pretutindeni, toate familiile aprind lumânări la morminte, apoi se merge la biserica din mijlocul cimitirului. A doua zi, în Vinerea Mare, se vopsesc ouăle.

În familia Emiliei Popa, ouăle se vopsesc - cum altfel - în ciorap, ornamentate cu frunze de trifoi, cu coajă de ceapă pentru a deveni roşii stacojii sau cărămiziu închis, iar gustul de ceapă pătrunde în ouă şi le face mai gustoase.

Gospodinele din Coşteiu de Sus se gândesc încă de acum la ce vor pune pe masa de Paşte, iar din meniu nu lipseşte mielul.

"Eu nu mănânc miel, dar pregătesc pentru restul familiei. Pentru că ne este milă să-l sacrificăm noi, cumpărăm miel de la stână. Sâmbătă îl porţionăm acasă pentru drob, friptură şi ciorbă. Ce este pentru friptură îl pun în baiţ cu mirodenii - frunză de dafin usturoi, piper, sare - câteva ore. Drobul îl facem în prapure. Călesc ceapa, pun frunze de pătrunjel şi de mărar, pe lângă măruntaiele fierte (ficat, plămâni) pun şi carne fiartă luată de pe os, o amestec cu compoziţia, să fie şi bucăţele de carne. Îl leg cu ou crud, întind compoziţia pe prapure, iar în mijloc pun câteva ouă curăţate, împachetez totul şi îl bag la copt. Ciorbiţa o fac din capul mielului şi din carnea mai slabă. Şi nu lipseşte mult leuştean. Totul trebuie să fie gata până plecăm la biserică, la miezul nopţii. Când revenim, după Înviere, avem pe masă caş de vacă, ouă roşii, ceapă verde, mielul fript, drobul şi şoncul (şunca) pe care o începem întotdeauna în ziua de Paşti. Mai fac şi şonc fiert cu ouă albe pe care le şi ciocănim puţin, la fiert, ca să intre gustul cărnii în ele", detaliază Emilia Popa.

 


Foto: (c) GEORGE ANDREI / AGERPRES FOTO


La Paşte şi la Crăciun se fac cel puţin cinci - şase feluri de prăjituri, de la mărunţele, la torturi. Acum, sunt preferate prăjiturile mărunte.

"Facem cel puţin cinci - şase feluri de prăjituri mărunte. Fac şi prăjiturile preferate în casă, dar încerc şi altele mai noi, pe care vrem să le testăm. Şi cu toate că de fiecare dată spunem că nu facem decât două feluri, umplem tăvile cu cel puţin şase feluri. Nu facem cozonaci. Specifică este o prăjitură cu foi cu miere de albine cu nucă, care vin umplute cu gălbenuş de ou pe abur, apoi un blat de nucă cu patru ouă şi deasupra o cremă ness. În copilărie, mama făcea 'Medova torta' (în limba slovacă - n.r.), foi fără smântână, doar cu ou, zahăr, nucă. Pentru foi, punem patru ouă întregi, o cană de zahăr, una de nucă şi una de făină. Ele vin umplute cu frişcă din smântână de casă. Când e bine bătută, se adaugă trei-patru linguri de nucă, să aibă gust pronunţat de nucă. Se umplu foile care se vor înmuia de la cremă", ne spune doamna Emilia.

În familia sa se face şi tort, dar încă nu s-a decis pe care anume îl va alege din reţetarul de casă al bunicii. Nu vor lipsi nici cornuleţele cu untură, iar când sunt gata, în mijloc se pune miere de prună (magiun), să fie puţin acrişoară, pudrate cu zahăr şi vanilie.

Casa familiei Emiliei Popa este deja cunoscută în ţară pentru bunătăţile culinare, iar turiştii nu ezită să-i treacă pragul. Aceştia vin în microgrupuri familiale pentru a se plimba opt kilometri, cu trăsura, prin pădurile din preajmă, pline de toporaşi şi lăcrămioare, spre o bisericuţă din lemn, iar doamna Emilia îi aşteaptă la întoarcere cu masa plină de preparate tradiţionale.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"La micul dejun le dau ceva de primăvară, la noi în pădure creşte leurda din care eu prepar o pastă foarte gustoasă. Se fierb doi-patru cartofi, apoi se storc foarte bine şi se pisează ca şi pentru piure, se taie mărunt de tot o legătură de leurdă, aşa cum se toacă frunzele de pătrunjel. Apoi facem o maioneză destul de multă ca să cuprindă compoziţia de cartofi şi să se poată unge felia de pâine. Se adaugă sare, piper şi este atât de bună! Apoi, tot pentru oaspeţi scot din untură pecină pusă din iarnă, ouă fierte, le fac pastă de jumări, zacuscă, pâine de casă, pâine cu untură şi cu boia şi puţină ceapă tocată pe ea, care este ceva original în Banat. Le mai dau o bocală de lapte, dulceaţă de prune. Am deja turişti care vin pentru a doua oară la mine. Până ce ei sunt plecaţi în drumeţie, eu le prepar prânzul - o ciorbă de zarzavat sau de urzici, sarmale, cartofi prăjiţi şi cu carne din untură şi ceva dulce", dezvăluie Emilia Popa.

O altă delicatesă a zonei o reprezintă siropurile de soc şi de tei, preparate cu un an în urmă, servite cu apa cristalină şi bună care vine de la foarte mare adâncime şi conţine particule de aur, testate prin analize. Pentru aceasta, la Coşteiul de Sus, foarte mulţi timişoreni vin să ia apă. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm - reţetă păstrată de la bunici

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Gospodinele din Râpa de Jos (Mureş) promovează reţete străvechi: Se mănâncă bine şi în Postul Mare

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Bistriţa-Năsăud: ''Zamă de burece'' înăcrită cu moare de varză - preparat tradiţional de Bobotează din Tiha Bârgăului

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Plăcinta cu dovleac, scoasă caldă din cuptor la miezul nopţii, tradiţie de Revelion în judeţul Giurgiu

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Coroană din coaste de porc cu cartofi la cuptor şi pate din ficat de gâscă - delicii de Revelion

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Tulcea: Peştele - nelipsit din meniul de Revelion

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Plăcinta întinsă de Turnu, rulată cu faţa de masă - reţeta de succes a unei familii din Arad

 

VIDEO TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Turtă dulce de casă sau cornuleţe cu vanilie - în stil tradiţional săsesc

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Reţetele Crăciunului - reinterpretate în restaurantele din Deltă; ozvar şi cuchea - pe masa ucrainenilor din Crişan

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an - tradiţional în zona Margina

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Arome tradiţionale româneşti şi austriece - ''împletite'' în bunătăţile de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Crapul scăldat în sos de roşii cu mămăliguţă - preparat delicios pentru masa de Revelion

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-04-2025 10:08

Un nou sistem Patriot pentru Armata României; MApN: Va fi achiziționat cu fonduri externe nerambursabile

Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot

Social 29-04-2025 09:40

Tulcea: Locuitorii orașului Sulina compară exploziile din cursul nopții cu cele din insula Șerpilor

Pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii orașului Sulina au primit, în noaptea de luni spre marți, trei mesaje RO-ALERT, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, iar unii dintre ei au susținut că exploziile au fost mai puternice decât cele resimțite la începutul războiului, atunci când

Social 29-04-2025 09:27

Dâmbovița: Cei doi copii din Cojasca, de 8 și 9 ani, dați dispăruți - găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției

Cei doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea Cojasca, dați dispăruți luni după ce au plecat de acasă, au fost găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției, informează, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmboviț

Social 29-04-2025 08:37

Buzău: Zeci de pașapoarte eliberate pentru animale de companie; solicitările vor crește în sezonul estival

Aproximativ 30 de pașapoarte pentru animale de companie au fost eliberate de la începutul anului la nivelul județului Buzău, numărul cererilor urmând să crească în perioada sezonului estival, atunci când proprietarii aleg să își petreacă concediile în afara țării, alături de patrupede. Pe lângă hotelurile pet-friendly

Social 29-04-2025 07:08

MApN: Atac cu drone în Ucraina, în apropierea graniței cu România; mesaj RO-ALERT pentru populația din Tulcea

Un mesaj RO-ALERT a fost transmis luni noaptea populației din județul Tulcea, având în vedere atacurile cu drone ale forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și două Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene execut&ac

Social 28-04-2025 22:25

Timiș: Locomotiva unui marfar încărcat cu cereale a luat foc; nu sunt victime

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la locomotiva unui marfar, în comuna Șandra. La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Secției Sânnicolau Mare și Detașamentului 1 Timișoara cu trei autospeciale de stingere și un

Social 28-04-2025 20:59

Dâmbovița: Doi copii, de 8 și 9 ani, dați dispăruți după ce au plecat de acasă

Doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea dâmbovițeană Cojasca, au fost dați dispăruți și sunt căutați, după ce au plecat de acasă, informează, luni, IPJ Dâmbovița. ''La data de 28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției Nr. 3 Poliție Rurală Butimanu au fost sesizați de către o femeie, de 30 de ani, din comuna Cojasca,

Administratie 28-04-2025 19:12

Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot

Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s

Social 28-04-2025 17:28

Mureș: Ediția a XII-a a Sărbătorii Rabarbărului de la Saschiz redeschide și Cetatea Țărănească de secol XIV

Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Centrul de Voluntariat din localitate și GAL Dealurile Târnavelor organizează, sâmbătă, la Saschiz, a XII-a ediție a Sărbătorii Rabarbărului, destinată promovării gastronomiei locale, iar cu această ocazie va fi redeschisă publicului și Cetatea Țărănească de secol XIV, după lucrările de reabilitare.

Social 28-04-2025 16:38

TPBI: Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', de la 1 mai

Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', începând cu 1 mai, pentru creșterea capacității de transport pe Bd. Basarabia, având în vedere suspendarea circulației tramvaielor liniei 40 pe acest tronson, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov

Social 28-04-2025 16:05

MAE/ Atenționare de călătorie: Iran - alertă de emisie de substanțe toxice în zona Portului Bandar Abbas

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care s-ar putea afla în Republica Islamică Iran cu privire la emiterea din partea autorităților locale a unei alerte de emisie de substanțe

Administratie 28-04-2025 16:04

Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,

Social 28-04-2025 15:54

Ziua Veteranilor de Război - marcată marți prin ceremonii militare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează marți, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, ceremonii militare și religioase în București și în garnizoanele din țară, la monumente ale eroilor și opere comemorative care omagiază sacrificiul veteranilor de război, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. În Capitală, cer

Administratie 28-04-2025 14:57

Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov

Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține

Administratie 28-04-2025 14:55

Daniel Băluță: Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire a carosabilului pe Bulevardul Dimitrie Cantemir

Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire al unor porțiuni din carosabil din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, context în care a făcut apel la edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, să emită documentele necesare pentru a putea demara lucrările la Planșeul Unirii.