logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/Timiş: Sarmale cu dovleac, pastă de leurdă şi 'Medova torta' cu nucă - bunătăţi pregătite în Coşteiul de Sus

Imagine din galeria Agerpres

Sătenii din comuna timişeană Coşteiu de Sus folosesc pentru a da savoare mâncării în postul Paştelui un ingredient cu gust aparte - seminţele de dovleac.

Ciorbe de legume, sarmale de post, fasole flecită cu ulei verde (de dovleac) sunt doar câteva dintre preparatele puse pe masă de gospodine în aceste zile de post.

"Este o mâncare foarte gustoasă şi hrănitoare fasolea cu ulei de dovleac şi cu murături de varză din butoi. Dacă mănânci o porţie din aceasta, nu îţi mai este foame două zile. Fasolea se fierbe cu ceapă, legume, apoi o pasez ca pe piureul de cartofi, după care o prăjesc în ulei de floarea-soarelui cu ceapă, boia şi usturoi. După ce prinde un gust foarte bun, se scot porţiile în farfurie, unde mai pot adăuga ulei de dovleac. Avem şi alte murături, dar cu varza de la butoi e cea mai bună", declară pentru AGERPRES Emilia Popa, o localnică pasionată de gătit.

Seminţele de dovleac sunt folosite şi la sarmalele de post, cu crochete de pâine prăjită adăugată în compoziţie în loc de carne.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


"Călim ceapa, între timp pregătesc coji de pâine foarte fin tăiate, pe care le prăjim în cuptor ca să fie foarte crocante. În loc de carne adăugăm pâinea aceasta peste ceapă, orez, sare, boia, piper. În piuă de lemn batem seminţele de dovleac, iar acea făină o adăugăm în compoziţie - cam două - trei linguri, depinde cât de multe sarmale facem - ca să lege aluatul. Apoi împachetăm sarmalele în foi de varză murată. Când le punem la fiert, pe fundul oalei punem puţin ulei de dovleac să ungă frunzele de varză. Trebuie condimentată compoziţia cu cimbru şi sare", arată Emilia Popa.

În Joia Mare, fiii satului revin la vatră de pretutindeni, toate familiile aprind lumânări la morminte, apoi se merge la biserica din mijlocul cimitirului. A doua zi, în Vinerea Mare, se vopsesc ouăle.

În familia Emiliei Popa, ouăle se vopsesc - cum altfel - în ciorap, ornamentate cu frunze de trifoi, cu coajă de ceapă pentru a deveni roşii stacojii sau cărămiziu închis, iar gustul de ceapă pătrunde în ouă şi le face mai gustoase.

Gospodinele din Coşteiu de Sus se gândesc încă de acum la ce vor pune pe masa de Paşte, iar din meniu nu lipseşte mielul.

"Eu nu mănânc miel, dar pregătesc pentru restul familiei. Pentru că ne este milă să-l sacrificăm noi, cumpărăm miel de la stână. Sâmbătă îl porţionăm acasă pentru drob, friptură şi ciorbă. Ce este pentru friptură îl pun în baiţ cu mirodenii - frunză de dafin usturoi, piper, sare - câteva ore. Drobul îl facem în prapure. Călesc ceapa, pun frunze de pătrunjel şi de mărar, pe lângă măruntaiele fierte (ficat, plămâni) pun şi carne fiartă luată de pe os, o amestec cu compoziţia, să fie şi bucăţele de carne. Îl leg cu ou crud, întind compoziţia pe prapure, iar în mijloc pun câteva ouă curăţate, împachetez totul şi îl bag la copt. Ciorbiţa o fac din capul mielului şi din carnea mai slabă. Şi nu lipseşte mult leuştean. Totul trebuie să fie gata până plecăm la biserică, la miezul nopţii. Când revenim, după Înviere, avem pe masă caş de vacă, ouă roşii, ceapă verde, mielul fript, drobul şi şoncul (şunca) pe care o începem întotdeauna în ziua de Paşti. Mai fac şi şonc fiert cu ouă albe pe care le şi ciocănim puţin, la fiert, ca să intre gustul cărnii în ele", detaliază Emilia Popa.

 


Foto: (c) GEORGE ANDREI / AGERPRES FOTO


La Paşte şi la Crăciun se fac cel puţin cinci - şase feluri de prăjituri, de la mărunţele, la torturi. Acum, sunt preferate prăjiturile mărunte.

"Facem cel puţin cinci - şase feluri de prăjituri mărunte. Fac şi prăjiturile preferate în casă, dar încerc şi altele mai noi, pe care vrem să le testăm. Şi cu toate că de fiecare dată spunem că nu facem decât două feluri, umplem tăvile cu cel puţin şase feluri. Nu facem cozonaci. Specifică este o prăjitură cu foi cu miere de albine cu nucă, care vin umplute cu gălbenuş de ou pe abur, apoi un blat de nucă cu patru ouă şi deasupra o cremă ness. În copilărie, mama făcea 'Medova torta' (în limba slovacă - n.r.), foi fără smântână, doar cu ou, zahăr, nucă. Pentru foi, punem patru ouă întregi, o cană de zahăr, una de nucă şi una de făină. Ele vin umplute cu frişcă din smântână de casă. Când e bine bătută, se adaugă trei-patru linguri de nucă, să aibă gust pronunţat de nucă. Se umplu foile care se vor înmuia de la cremă", ne spune doamna Emilia.

În familia sa se face şi tort, dar încă nu s-a decis pe care anume îl va alege din reţetarul de casă al bunicii. Nu vor lipsi nici cornuleţele cu untură, iar când sunt gata, în mijloc se pune miere de prună (magiun), să fie puţin acrişoară, pudrate cu zahăr şi vanilie.

Casa familiei Emiliei Popa este deja cunoscută în ţară pentru bunătăţile culinare, iar turiştii nu ezită să-i treacă pragul. Aceştia vin în microgrupuri familiale pentru a se plimba opt kilometri, cu trăsura, prin pădurile din preajmă, pline de toporaşi şi lăcrămioare, spre o bisericuţă din lemn, iar doamna Emilia îi aşteaptă la întoarcere cu masa plină de preparate tradiţionale.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"La micul dejun le dau ceva de primăvară, la noi în pădure creşte leurda din care eu prepar o pastă foarte gustoasă. Se fierb doi-patru cartofi, apoi se storc foarte bine şi se pisează ca şi pentru piure, se taie mărunt de tot o legătură de leurdă, aşa cum se toacă frunzele de pătrunjel. Apoi facem o maioneză destul de multă ca să cuprindă compoziţia de cartofi şi să se poată unge felia de pâine. Se adaugă sare, piper şi este atât de bună! Apoi, tot pentru oaspeţi scot din untură pecină pusă din iarnă, ouă fierte, le fac pastă de jumări, zacuscă, pâine de casă, pâine cu untură şi cu boia şi puţină ceapă tocată pe ea, care este ceva original în Banat. Le mai dau o bocală de lapte, dulceaţă de prune. Am deja turişti care vin pentru a doua oară la mine. Până ce ei sunt plecaţi în drumeţie, eu le prepar prânzul - o ciorbă de zarzavat sau de urzici, sarmale, cartofi prăjiţi şi cu carne din untură şi ceva dulce", dezvăluie Emilia Popa.

O altă delicatesă a zonei o reprezintă siropurile de soc şi de tei, preparate cu un an în urmă, servite cu apa cristalină şi bună care vine de la foarte mare adâncime şi conţine particule de aur, testate prin analize. Pentru aceasta, la Coşteiul de Sus, foarte mulţi timişoreni vin să ia apă. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm - reţetă păstrată de la bunici

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Gospodinele din Râpa de Jos (Mureş) promovează reţete străvechi: Se mănâncă bine şi în Postul Mare

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Bistriţa-Năsăud: ''Zamă de burece'' înăcrită cu moare de varză - preparat tradiţional de Bobotează din Tiha Bârgăului

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Plăcinta cu dovleac, scoasă caldă din cuptor la miezul nopţii, tradiţie de Revelion în judeţul Giurgiu

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Coroană din coaste de porc cu cartofi la cuptor şi pate din ficat de gâscă - delicii de Revelion

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Tulcea: Peştele - nelipsit din meniul de Revelion

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Plăcinta întinsă de Turnu, rulată cu faţa de masă - reţeta de succes a unei familii din Arad

 

VIDEO TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Turtă dulce de casă sau cornuleţe cu vanilie - în stil tradiţional săsesc

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Reţetele Crăciunului - reinterpretate în restaurantele din Deltă; ozvar şi cuchea - pe masa ucrainenilor din Crişan

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an - tradiţional în zona Margina

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Arome tradiţionale româneşti şi austriece - ''împletite'' în bunătăţile de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Crapul scăldat în sos de roşii cu mămăliguţă - preparat delicios pentru masa de Revelion

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 10-02-2025 23:05

VIDEO Piedone (ANPC): Am dispus sancționarea comisarului șef adjunct de la Mureș și mutarea în alt județ

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a anunțat luni că a dispus sancționarea doamnei comisar șef adjunct de la Mureș și mutarea acesteia în alt județ, după cazul de toxiinfecție alimentară de la restaurantul din Reghin. 'Dacă încep un lucru îl duc la capăt. Nu mă interesează intervenții, oric

Social 10-02-2025 22:34

Ștefan Bâlici (Ordinul Arhitecților) pledează pentru utilizarea soluțiilor bazate pe natură, inclusiv a pădurilor urbane

Președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), Ștefan Bâlici, a pledat, luni, pentru utilizarea soluțiilor bazate pe natură în proiectare și în planificare urbană, în contextul schimbărilor climatice. În acest sens, el a explicat utilitatea pădurilor urbane, pentru a combate efectul de 'insula de

Social 10-02-2025 19:29

Marți - concurs în pasajul pietonal de la Piața Universității dedicat prevenirii fraudelor online

Poliția Română, împreună cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor (ARB), va organiza, marți, în pasajul pietonal subteran de la Piața Universității, un concurs dedicat prevenirii fraudelor online. Concursul are loc în intervalul orar 9:00 - 18:00, iar participanții își vor putea testa

Social 10-02-2025 18:26

Mureș: Mesaje Ro-Alert după dispariția a doi copii de la Casa de Tip Familial din Miercurea Nirajului

Doi frați în vârstă de 11 și 13 ani, Narcisa și Levente Virag, instituționalizați la Casa de Tip Familial din Miercurea Nirajului au dispărut, luni, în drum spre școală, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, fiind emise mesaje Ro-Alert. 'La data de 10 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției orașului Miercurea Nirajului

Social 10-02-2025 17:58

ISU Mureș: Incendiile de vegetație au crescut cu aproape 90% în 2024

Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș a înregistrat, pe parcursul anului trecut, 3.126 de situații de urgență, mai multe cu 22,3% față de anul precedent, dintre care 283 de incendii de vegetație, cu o creștere de 89,93% față de anul anterior. 'ISU Mureș a înregistrat o creștere semnificativă a solicitărilor

Administratie 10-02-2025 17:50

Demisie Iohannis/Nicușor Dan: Klaus Iohannis a plecat; nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, apreciază că nemulțumirile cetățenilor față de clasa politică se mențin, în ciuda demisiei lui Klaus Iohannis. 'Klaus Iohannis a plecat. Nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranță pentru viitorul societății', a scris edilul general, luni, pe Facebook.

Social 10-02-2025 17:38

Sibiu: Risc redus și moderat de avalanșe în munții din țară

Sibiu, 10 feb /Agerpres/ - Meteorologii de la Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Sibiu anunță, luni, că este risc redus și moderat de producere de avalanșe în munții din țară, fiind vorba de risc de gradul unu și doi pe o scară de la unu la cinci, potrivit Buletinului nivometeorologic transmis AGERPRES. Cel mai mare strat de zăpadă măsurat luni,

Social 10-02-2025 17:08

Della Rocca (ARF): NATO se confruntă cu cel mai periculos și cel mai imprevizibil mediu de securitate

NATO se confruntă cu 'cel mai periculos și cel mai imprevizibil mediu de securitate' de decenii, a afirmat, luni, reprezentantul Forței de Reacție Aliată (ARF), colonelul Raffaele Della Rocca. Acesta a participat, alături de reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite (CFI-MApN), colonelul Bogdan Tudorache, la conferința de presă de prezent

Social 10-02-2025 16:34

Suceava: Trei răniți în urma coliziunii dintre două autoturisme; una dintre mașini s-a răsturnat

Trei persoane, dintre care un minor, au fost rănite în urma unui accident rutier produs, luni, în zona localității Bosanci, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Sursa foto: ISU Suceava

Social 10-02-2025 16:17

Mureș: Planul Roșu, elaborat în 2010, activat prima oară în județ după toxiinfecțiile de la Balului Însuraților

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș, general de brigadă Călin Handrea, susține că Planul Roșu de intervenție, elaborat în anul 2010, a fost activat pentru prima oară sâmbăta trecută, în cazul evenimentului de la Balului Însuraților din Reghin, când aproape 40 de persoane au necesitat i

Social 10-02-2025 15:59

Protest în Piața Victoriei/ Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat gardurile

Jandarmii care asigură ordinea la protestul neautorizat din Piața Victoriei au folosit luni gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat dispozitivul de ordine publică și au arunca

Social 10-02-2025 15:45

Jandarmeria face apel la protestatarii din Piața Victoriei să se dezică de comportamente ilegale

Jandarmeria Capitalei face apel la persoanele prezente la protestul din Piața Victoriei să se dezică de orice comportament ilegal și să indice jandarmilor orice persoană care instigă la violență și l

Social 10-02-2025 14:47

Protest în Piața Victoriei; unii protestatari au forțat dispozitivul de panouri metalice montat de jandarmi

 Câteva sute de persoane s-au adunat, luni, în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor de către marile magazine alimentare. Unii protestatari au forțat dispozitivul de panouri metalice montat de jandarmi și au blocat carosabilul.  

Social 10-02-2025 14:19

Sibiu: Zboruri spre Larnaca (Cipru) de pe Aeroportul Internațional, începând din iunie

Pasagerii vor putea zbura de pe Aeroportul Internațional din Sibiu către o nouă destinație, Larnaca (Cipru), începând cu 14 iunie, au anunțat, luni, reprezentanții aeroportului, printr-un comunicat de presă. 'Începând cu 14 iunie 2025, pasagerii noștri vor avea posibilitatea de a călători către Cipru -Larnaca, o destinație renumită

Administratie 10-02-2025 13:32

Daniel Băluță îi cere lui Nicușor Dan să semneze avizul de circulație pentru lucrările la Planșeul Unirii

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, i-a cerut edilului general al Capitalei, Nicușor Dan, să semneze avizul pentru Comisia Tehnică de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de consolidare și refacere a Planșeului Unirii. 'A trecut mai mult de un an de zile de la semnarea contractului de execuție a lucrărilor de refacere din temel