TRADIŢII ÎN BUCATE/Timiş: Sarmale cu dovleac, pastă de leurdă şi 'Medova torta' cu nucă - bunătăţi pregătite în Coşteiul de Sus

Sătenii din comuna timişeană Coşteiu de Sus folosesc pentru a da savoare mâncării în postul Paştelui un ingredient cu gust aparte - seminţele de dovleac.
Ciorbe de legume, sarmale de post, fasole flecită cu ulei verde (de dovleac) sunt doar câteva dintre preparatele puse pe masă de gospodine în aceste zile de post.
"Este o mâncare foarte gustoasă şi hrănitoare fasolea cu ulei de dovleac şi cu murături de varză din butoi. Dacă mănânci o porţie din aceasta, nu îţi mai este foame două zile. Fasolea se fierbe cu ceapă, legume, apoi o pasez ca pe piureul de cartofi, după care o prăjesc în ulei de floarea-soarelui cu ceapă, boia şi usturoi. După ce prinde un gust foarte bun, se scot porţiile în farfurie, unde mai pot adăuga ulei de dovleac. Avem şi alte murături, dar cu varza de la butoi e cea mai bună", declară pentru AGERPRES Emilia Popa, o localnică pasionată de gătit.
Seminţele de dovleac sunt folosite şi la sarmalele de post, cu crochete de pâine prăjită adăugată în compoziţie în loc de carne.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"Călim ceapa, între timp pregătesc coji de pâine foarte fin tăiate, pe care le prăjim în cuptor ca să fie foarte crocante. În loc de carne adăugăm pâinea aceasta peste ceapă, orez, sare, boia, piper. În piuă de lemn batem seminţele de dovleac, iar acea făină o adăugăm în compoziţie - cam două - trei linguri, depinde cât de multe sarmale facem - ca să lege aluatul. Apoi împachetăm sarmalele în foi de varză murată. Când le punem la fiert, pe fundul oalei punem puţin ulei de dovleac să ungă frunzele de varză. Trebuie condimentată compoziţia cu cimbru şi sare", arată Emilia Popa.
În Joia Mare, fiii satului revin la vatră de pretutindeni, toate familiile aprind lumânări la morminte, apoi se merge la biserica din mijlocul cimitirului. A doua zi, în Vinerea Mare, se vopsesc ouăle.
În familia Emiliei Popa, ouăle se vopsesc - cum altfel - în ciorap, ornamentate cu frunze de trifoi, cu coajă de ceapă pentru a deveni roşii stacojii sau cărămiziu închis, iar gustul de ceapă pătrunde în ouă şi le face mai gustoase.
Gospodinele din Coşteiu de Sus se gândesc încă de acum la ce vor pune pe masa de Paşte, iar din meniu nu lipseşte mielul.
"Eu nu mănânc miel, dar pregătesc pentru restul familiei. Pentru că ne este milă să-l sacrificăm noi, cumpărăm miel de la stână. Sâmbătă îl porţionăm acasă pentru drob, friptură şi ciorbă. Ce este pentru friptură îl pun în baiţ cu mirodenii - frunză de dafin usturoi, piper, sare - câteva ore. Drobul îl facem în prapure. Călesc ceapa, pun frunze de pătrunjel şi de mărar, pe lângă măruntaiele fierte (ficat, plămâni) pun şi carne fiartă luată de pe os, o amestec cu compoziţia, să fie şi bucăţele de carne. Îl leg cu ou crud, întind compoziţia pe prapure, iar în mijloc pun câteva ouă curăţate, împachetez totul şi îl bag la copt. Ciorbiţa o fac din capul mielului şi din carnea mai slabă. Şi nu lipseşte mult leuştean. Totul trebuie să fie gata până plecăm la biserică, la miezul nopţii. Când revenim, după Înviere, avem pe masă caş de vacă, ouă roşii, ceapă verde, mielul fript, drobul şi şoncul (şunca) pe care o începem întotdeauna în ziua de Paşti. Mai fac şi şonc fiert cu ouă albe pe care le şi ciocănim puţin, la fiert, ca să intre gustul cărnii în ele", detaliază Emilia Popa.
Foto: (c) GEORGE ANDREI / AGERPRES FOTO
La Paşte şi la Crăciun se fac cel puţin cinci - şase feluri de prăjituri, de la mărunţele, la torturi. Acum, sunt preferate prăjiturile mărunte.
"Facem cel puţin cinci - şase feluri de prăjituri mărunte. Fac şi prăjiturile preferate în casă, dar încerc şi altele mai noi, pe care vrem să le testăm. Şi cu toate că de fiecare dată spunem că nu facem decât două feluri, umplem tăvile cu cel puţin şase feluri. Nu facem cozonaci. Specifică este o prăjitură cu foi cu miere de albine cu nucă, care vin umplute cu gălbenuş de ou pe abur, apoi un blat de nucă cu patru ouă şi deasupra o cremă ness. În copilărie, mama făcea 'Medova torta' (în limba slovacă - n.r.), foi fără smântână, doar cu ou, zahăr, nucă. Pentru foi, punem patru ouă întregi, o cană de zahăr, una de nucă şi una de făină. Ele vin umplute cu frişcă din smântână de casă. Când e bine bătută, se adaugă trei-patru linguri de nucă, să aibă gust pronunţat de nucă. Se umplu foile care se vor înmuia de la cremă", ne spune doamna Emilia.
În familia sa se face şi tort, dar încă nu s-a decis pe care anume îl va alege din reţetarul de casă al bunicii. Nu vor lipsi nici cornuleţele cu untură, iar când sunt gata, în mijloc se pune miere de prună (magiun), să fie puţin acrişoară, pudrate cu zahăr şi vanilie.
Casa familiei Emiliei Popa este deja cunoscută în ţară pentru bunătăţile culinare, iar turiştii nu ezită să-i treacă pragul. Aceştia vin în microgrupuri familiale pentru a se plimba opt kilometri, cu trăsura, prin pădurile din preajmă, pline de toporaşi şi lăcrămioare, spre o bisericuţă din lemn, iar doamna Emilia îi aşteaptă la întoarcere cu masa plină de preparate tradiţionale.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"La micul dejun le dau ceva de primăvară, la noi în pădure creşte leurda din care eu prepar o pastă foarte gustoasă. Se fierb doi-patru cartofi, apoi se storc foarte bine şi se pisează ca şi pentru piure, se taie mărunt de tot o legătură de leurdă, aşa cum se toacă frunzele de pătrunjel. Apoi facem o maioneză destul de multă ca să cuprindă compoziţia de cartofi şi să se poată unge felia de pâine. Se adaugă sare, piper şi este atât de bună! Apoi, tot pentru oaspeţi scot din untură pecină pusă din iarnă, ouă fierte, le fac pastă de jumări, zacuscă, pâine de casă, pâine cu untură şi cu boia şi puţină ceapă tocată pe ea, care este ceva original în Banat. Le mai dau o bocală de lapte, dulceaţă de prune. Am deja turişti care vin pentru a doua oară la mine. Până ce ei sunt plecaţi în drumeţie, eu le prepar prânzul - o ciorbă de zarzavat sau de urzici, sarmale, cartofi prăjiţi şi cu carne din untură şi ceva dulce", dezvăluie Emilia Popa.
O altă delicatesă a zonei o reprezintă siropurile de soc şi de tei, preparate cu un an în urmă, servite cu apa cristalină şi bună care vine de la foarte mare adâncime şi conţine particule de aur, testate prin analize. Pentru aceasta, la Coşteiul de Sus, foarte mulţi timişoreni vin să ia apă. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Tulcea: Peştele - nelipsit din meniul de Revelion
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bucată de tencuială, căzută dintr-o clădire, în Sectorul 1; PMB spune că proprietarii nu au depus documentația în vederea consolidării
O bucată de tencuială de la o clădire veche aflată pe Strada Poiana Narciselor nr. 7, în apropierea Parcului Cișmigiu, a căzut vineri dimineață. Nu s-au înregistrat victime omenești, însă o mașină aflată în apropiere a fost 'grav' avariată, a anunțat Primăria Sectorului 1, pe Facebook. Clădirea, construită în 1902, are 17
Timiș: Voluntarii Asociației Acasă în Banat colorează satul cărășean Grădinari
Comuna cărășeană Grădinari, fostă proprietate a vistieriei regale în veacurile XVIII-XIX și renumită prin târgul inaugurat în anul 1869, care i-a adus și o dezvoltare economică înfloritoare, și-a pierdut din frumusețea de odinioară, porțile masive din lemn ale caselor și 'ferestrele bârfitoare' din spatele cărora ochii vigilenți ai bătr&
Constanța: Protest al deținătorilor de mici magazine alimentare în stațiuni ale litoralului față de Protecția Consumatorilor
Zeci de deținători de mici magazine alimentare în stațiuni de pe litoral au protestat vineri, în fața Prefecturii Constanța, timp de două ore, față de măsurile 'abuzive' pe care Protecția Consumatorilor le ia împotriva lor, referitor la aplicarea HG 559/2001 privind comercializarea produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice.
Primarul Brașovului: Vom face investițiile necesare să preîntâmpinăm situații de genul celor de la inundațiile de săptămâna trecută
Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a anunțat, vineri, în urma ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență, că municipalitatea va face toate investițiile necesare pentru a preîntâmpina, pe viitor, situații de genul celor din urmă cu o săptămână, când mai multe zone ale orașului au fost afectate de ploile torențiale.
Bacău: O femeie din Brașov, pasager într-un autoturism, a decedat într-un accident rutier în localitatea Ungureni
O femeie de 70 de ani din Brașov a decedat, vineri, în localitatea Ungureni, după ce autoturismul în care era pasager a intrat în coliziune cu un microbuz, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'Un conducător auto în vârstă de 71 ani, din județul Brașov, în timp de conducea un autoturism în comu
Târg de adopții ASPA - sâmbătă, pe Insula Câinilor din Parcul Titan
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) anunță organizarea unui nou târg de adopții, sâmbătă, pe Insula Câinilor din Parcul Titan. Evenimentul se va desfășura între orele 10:00 - 17:00, a informat, vineri, ASPA, într-o postare pe Facebook. 'Mâine, 7 iunie, e ziua în care &icir
ANAR: Valorile concentrației de cloruri din apă sunt în ușoară scădere la Praid, dar se mențin ridicate
Specialiștii din cadrul Administrației Naționale 'Apele Române' (ANAR) monitorizează, în prezent, 15 secțiuni de apă de pe râurile Târnava Mică, Corund, Târnava Mare și Mureș, pe un sector extins până în zona de graniță, în dreptul localității Nădlac. Potrivit unei postări publicată, vineri, pe pagina ofi
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului România - Cipru
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de marți, 10 iunie, pentru a asigura transportul spectatorilor meciului România - Cipru, programat de la ora 21:45, pe 'Arena Națională', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).
Bacău: Experiență inedită pentru 180 de copii de la Grădinița 'Roza Venerini', alături de jandarmi
Peste 180 de copii de la Grădinița 'Roza Venerini' din municipiul Bacău au avut, vineri, o experiență de neuitat, întâlnindu-se cu jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ). Prichindeii au petrecut timpul într-un mod inedit, explorând lumea fascinantă a jandarmeriei și învățând despre siguranță
Bistrița-Năsăud: O fetiță de 3 ani s-a ales cu arsuri pe o treime din corp, opărită cu apă fierbinte
O fetiță de trei ani din orașul Sângeorz-Băi s-a ales cu arsuri pe aproximativ o treime din suprafața corporală, fiind opărită cu apă fierbinte, a informat, vineri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. 'Din primele informații, victima prezintă arsuri pe aproximativ 30-40% din suprafața corpului. Intervin la caz un echipaj d
Covasna: Lacul din Sfântu Gheorghe, reabilitat cu fonduri europene, inaugurat printr-un picnic comunitar
Sfântu Gheorghe, 6 iun /Agerpres/ - Lacul artificial aflat în cartierul Gării din municipiul Sfântu Gheorghe, reabilitat din fonduri europene, va fi inaugurat oficial duminică, 8 iunie, printr-un picnic comunitar, a anunțat primăria. Lacul artificial din Cartierul Gării a fost amenajat în urmă cu peste patru decenii pe un teren aflat &i
Hidrologi: Cod portocaliu de inundații pe unii afluenți ai râului Cerna, până la ora 21:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenționare Cod portocaliu de inundații, valabilă în orele următoare pe unii afluenți ai râului Cerna, de pe raza județelor Gorj și Caraș-Severin. Potrivit hidrologilor, până la ora 21:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a
Fântânile din parcul A. I. Cuza - luminate în turcoaz luni, pentru a marca Ziua de Conștientizare a Bolii Batten
Fântânile arteziene din parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi iluminate în turcoaz luni, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Bolii Batten. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, Primăria Sectorului 3 se alătură astfel demersului inițiat de Asociația Rebeca Faith-Hope-Love, prin care se atrage atenția asupra î
Constanța: Bărbat care a abandonat un câine în stațiunea Mamaia, amendat cu 12.000 de lei
Un bărbat care a abandonat un câine în stațiunea Mamaia a fost identificat de polițiști și amendat cu 12.000 de lei, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, ca urmare a imaginilor apărute în spațiul public privind un bărbat care ar fi abandonat un câine în staț
IGSU: Aproape 5.000 de pompieri și peste 300 de echipaje SMURD, la datorie în perioada Rusaliilor
Aproape 5.000 de pompieri și peste 300 de echipaje SMURD sunt pregătiți pentru intervenție în acest sfârșit de săptămână, cu ocazia sărbătorii Rusaliilor. ''Peste 4.750 de pompieri, sprijiniți de aproximativ 4.000 de mijloace tehnice, vor fi la datorie în toată țara, pregătiți să intervină rapid în caz de