TRADIŢII ÎN BUCATE/Plăcinta întinsă de Turnu, rulată cu faţa de masă - reţeta de succes a unei familii din Arad

Plăcinta întinsă este un produs tradiţional specific vestului ţării, relansat de o familie din localitatea arădeană Turnu, care a transformat-o, în ultimul deceniu, într-un succes la târguri culinare şi expoziţii agricole din ţară şi străinătate, având ingrediente 100% naturale şi un gust care aminteşte de copilărie şi bunici.
Localitatea arădeană Turnu a devenit mai cunoscută pentru plăcinta cu acelaşi nume decât pentru punctul de trecere a frontierei cu Ungaria. Asta datorită unui producător individual tradiţional, Gheorghina Iacsity (66 de ani), care a relansat un produs specific Banatului şi Câmpiei Tisei, cu origini pe teritoriul de astăzi al Serbiei. Este vorba despre o plăcintă întinsă având diverse umpluturi, a cărei reţetă a fost transmisă din generaţie în generaţie în familia arădencei.
Înainte de 1990, Gheorghina Iacsity a lucrat ca economistă la un IAS, iar până în 2009 a avut mai multe afaceri, pe care a fost obligată să le închidă din cauza crizei economice din acea perioadă. A avut restaurant, bar, magazin şi chiar o discotecă, ce au fost închise pe rând. În cele din urmă, reţeta câştigătoare s-a dovedit a fi o plăcintă pe care localnicii o preparau de multe generaţii, afacere care a rezistat şi anului marcat de pandemia de COVID-19.
După criza economică din urmă cu un deceniu, Gheorghina Iacsity a descoperit întâmplător succesul plăcintei tradiţionale. În 2009, arădeanca a fost gazda unei emisiuni culinare, preparând invitaţilor deliciosul desert.
"Invitaţii emisiunii au fost foarte încântaţi şi mi-au sugerat să vând plăcinta, intuind că va avea succes. Ideea mi s-a părut foarte bună, mai ales că ne afectase mult criza, aşa că o săptămână mai târziu am mers cu plăcinta întinsă la primul târg, în oraşul învecinat Pecica, iar apoi la o expoziţie de produse tradiţionale din Arad. Când am văzut că oamenii stau la coadă pentru a cumpăra, am decis să merg mai departe şi să promovez acest desert în toată ţara", a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghina Iacsity.
Arădeanca a început să participe la mai toate târgurile din judeţ, iar oamenii stăteau şi o oră la coadă pentru a cumpăra. Pentru că cererea a fost mare, iar comenzile au venit şi direct la patiseria din Turnu, fondatoarea afacerii a făcut angajări, investiţii în cuptoare noi şi planuri pentru a ajunge în cât mai multe locuri din ţară.
"Am început să fim prezenţi în toate târgurile mari de sărbători, la Cluj, Oradea, Timişoara şi chiar în străinătate, cum ar fi la Bruxelles, acolo unde România era reprezentată la diverse evenimente internaţionale de profil. Între timp, am obţinut şi certificat de la Ministerul Agriculturii pentru produs de manufactură românească tradiţională din ingrediente 100% naturale. Am înregistrat reţeta, denumirea şi sigla la OSIM, iar acum avem dosarul depus pentru a obţine certificat european pentru produse tradiţionale protejate", spune Gheorghina Iacsity.
Afacerea familiei din Turnu a rezistat în criza sanitară cauzată de SARS-CoV-2, chiar dacă se baza pe vânzări la târguri şi expoziţii, care au fost anulate în toată ţara, dar şi în restul Europei.
"Am început să livrăm produsul sub formă congelată într-un lanţ de magazine cu acoperire naţională şi într-un hipermarket din Arad. În unele magazine, se vinde ca produs congelat, în altele se coace în cuptoare şi se vinde ca produs gata de consum. Plăcinte coapte de noi vindem într-un magazin din Pecica, dar şi prin comenzi", spune întreprinzătoarea.
În această perioadă a sărbătorilor, comenzile au crescut, plăcinta întinsă de Turnu umplută cu nucă, mac, mere, dovleac, brânză sau varză murată fiind numai bună de pus pe masa de Revelion.
Reţeta plăcintei nu este una complicată, dar cere timp de preparare, mai ales pentru că aluatul trebuie foarte bine întins, "până este atât de subţire încât vezi prin el". Se întinde pe o faţă de masă albă, cu ajutorul căreia aluatul este apoi rulat, cuprinzând umplutura.
"E nevoie de 4 - 5 ore pentru a prelucra aluatul necesar la câteva tăvi de plăcintă. Mai întâi se prepară o cocă elastică ce este întinsă foarte subţire pe faţa de masă. Se aşază umplutura, apoi se rulează şi se formează un foietaj asemănător cu cel din comerţ, dar absolut diferit la gust, datorită ingredientelor 100% naturale. Folosim lapte de vacă, ouă şi făină de calitate, produse local, iar asta face diferenţa. O făină bună oferă elasticitate aluatului. La umplutură folosim fructe, nu gemuri. Chiar şi produsele noastre congelate au certificat care atestă această calitate", menţionează arădeanca.
Gheorghina Iacsity dezvăluie una dintre reţetele sale simple: "Pentru aluat se folosesc 800 grame de făină cernută, 500 mililitri de apă, o linguriţă de oţet, o linguriţă de sare şi ulei pentru întins. Aluatul se împarte în două şi se unge din abundenţă cu ulei, se acoperă şi se lasă să se odihnească cel puţin jumătate de oră. Se acoperă masa cu faţa de masă din pânză mai grea, pe care se pune o bucată de aluat, care se apasă cu pumnii până când mijlocul e foarte subţire şi transparent. Apoi, din centrul mesei, se trage de marginile aluatului, până ce marginile foii de plăcintă depăşesc marginea mesei. Se taie marginile aluatului de jur împrejur, iar foaia este gata de umplut, în acest caz cu vişine, care trebuie să fie fără sâmburi. Acestea se pun la o margine a foii de aluat şi se rulează cu ajutorul feţei de masă. Din fiecare foaie se fac câte două rulouri, care se pun în tavă pe hârtie de copt şi se introduc în cuptorul preîncins la 190 de grade. Se lasă la copt până se rumenesc, apoi se taie bucăţele, peste care se pune zahăr pudră".
Familia din Turnu are planuri pentru 2021, când speră că va lua sfârşit criza sanitară. Gama de deserturi va fi extinsă cu un cozonac tradiţional şi gomboţi cu prune congelate, pe care speră să îi distribuie şi în magazine din străinătate. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: Gheorghina Iacsity
Citeşte şi:
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Primarul interimar anunță că există restanțe la plata stimulentelor pentru persoane cu dizabilități, în urma restrângerilor bugetare
Primarul general interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a informat, miercuri, că există în continuare restanțe la plata stimulentelor datorate persoanelor adulte cu dizabilități, din cauza restrângerilor bugetare cu care se confruntă autoritatea locală. El a menționat că în aceste zile sunt virați câte 375 de lei/persoană, dar a fo
Mureș: Peste 74.000 litri de apă potabilă de la Rezerva de Stat pentru localitățile aflate în stare de alertă
Măsurătorile efectuate, miercuri, de compania de apă Aquaserv și Administrația Bazinală de Apă Mureș indică faptul că salinitatea apei din rețeaua publică din cele 16 localități în care a fost declarată starea de alertă rămâne în continuare ridicată, pentru locuitorii acestora fiind distribuiți 74.000 de litri de apă potabilă de la Rezerva de Stat.
Harghita: Primăria Praid lansează un apel oficial pentru donații, după dezastrul care a afectat salina
Primăria Praid a anunțat, miercuri, lansarea unui apel oficial pentru donații, după dezastrul care a afectat salina din localitate, inundată de apele pârâului Corund, sumele urmând să fie folosite integral pentru dezvoltarea comunei. 'Dezastrul grav care a afectat salina din Praid a zguduit profund comunitatea noastră. Puterea solidarităț
Constanța: Cazinoul, vizitat după reabilitare de Majestatea Sa Margareta și Principele Radu
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteța Sa Regală Principele Radu, impresionați de cum arată Cazinoul din Constanța după restaurare, au afirmat că intenționează să mai viziteze și altă dată clădirea emblematică a litoralului și că le-ar plăcea să se întâlnească aici cu elevi, în cadrul programului educațional 'Școala altfel
Prefectura Neamț anunță deversări controlate de 50 metri cubi pe secundă la barajul Izvorul Muntelui
Prefectura Neamț a anunțat că joi, 5 iunie, începând cu ora 12:00, vor avea loc probe tehnice la instalațiile de descărcare de suprafață ale barajului Izvorul Muntelui, de la Bicaz. În cadrul acestor probe, se va efectua o deversare controlată a unui debit de 50 metri cubi pe secundă, timp de 30 minute, pentru fiecare stavilă.
Bujduveanu face apel la Guvern să susțină finanțările pentru investiții în spitalele bucureștene
Primarul general interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a făcut apel la Guvern, miercuri, să susțină investițiile în proiecte de extindere a spitalelor din Capitală, subliniind că aceste unități sanitare nu îi deservesc doar pe bucureșteni, ci și o mare parte a populației țării. Consiliului General al Capitalei, reunit miercuri, a actualizat p
Sondaj INSCOP: 77% dintre români sunt de acord cu reducerea cheltuielilor de funcționare a statului
Mai mult de trei sferturi (77%) dintre români sunt de acord cu reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, altele decât cele cu angajații, conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, în perioada 26 - 30 mai, cu privire la diversele soluții de reducere a deficitului bugetar. Conform studiului publicat pe site-ul inscop.ro
CGMB: Împrumut de 500.000 de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor
Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) ar urma să contracteze un împrumut de 500.000 de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, conform unui proiect de hotărâre adoptat în ședința de miercuri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Banii vor fi utilizați în vederea
Asociația Parcul Văcărești solicită Guvernului să nu permită deschiderea traficului auto prin Pădurea Băneasa
Asociația Parcul Natural Văcărești solicită Guvernului României să nu permită deschiderea traficului auto prin Pădurea Băneasa, 'nici temporar, nici condiționat'. De asemenea, ONG-ul îi cere primarului interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, să convoace o discuție cu factorii implicați și 'să deblocheze' procesul administrativ d
UPDATE Botoșani: 12 persoane evaluate medical în urma accidentului de pe DN 29, două fiind transportate la spital
Paramedicii au evaluat medical 12 persoane în urma accidentului produs pe DN 29, în județul Botoșani, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 'În accidentul rutier au fost implicate 12 persoane, inclusiv șoferul autocarului. (...) Dintre acestea, doar două au necesitat îngrijiri medicale suplimentare și a
General american: Actualul context internațional - cel mai provocator întâlnit de mine în 38 de ani de serviciu militar
Comandantul Comandamentului pentru Operații Speciale al Statelor Unite (USSOCOM), generalul Bryan P. Fenton, a declarat, miercuri, în deschiderea primului expo-forum internațional dedicat Forțelor pentru Operații Speciale, Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF) de la Târgu Mureș, că actualul context internațional este cel mai compl
Protecția Consumatorului Brașov: Produse expirate și diferențe de preț între raft și casa de marcat, în hipermarket-uri
Produse expirate, spații de depozitare neigienizate sau diferențe de preț între raft și casa de marcat au fost doar câteva dintre neregulile găsite în supermarketurile și hipermarketurile din județul Brașov de comisarii de la Protecția Consumatorilor, în cadrul unor controale recente. Potrivit unui comunicat transmis mi
MAI: A fost lansată pagina de internet dedicată noii cărți electronice de identitate
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, miercuri, pagina de internet dedicată noii cărți electronice de identitate, care poate fi accesată la adresa https://carteadeidentitate.gov.ro/. 'Site-ul este structurat pe trei secțiuni - Despre, Ghișee și Utile - și oferă detali
Timiș: Sistemul centralizat de termoficare rămâne soluția viabilă pentru Timișoara; a scăzut numărul debranșărilor
Sistemul centralizat de termoficare al companiei locale Colterm rămâne o soluție viabilă pentru Timișoara, numărul celor care au solicitat debranșarea în acest sezon fiind de peste zece ori mai mic față de numărul cererilor de debranșare înregistrat în anii anteriori. Debranșările apar mai ales în blocuri vechi, c
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 15 județe, până joi la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până joi la prânz, pe râuri din 15 județe. Astfel, în intervalul 4 iunie, ora 12:00 - 5 iunie, ora 12:00, sunt prognozate scurgeri importante pe versanți, torenți și p&acir