TRADIŢII ÎN BUCATE/Reţetele Crăciunului - reinterpretate în restaurantele din Deltă; ozvar şi cuchea - pe masa ucrainenilor din Crişan

Restaurantele de cinci stele din Delta Dunării le oferă oaspeţilor, de Crăciun, reţetele tradiţionale reinterpretate, în timp ce ucrainenii din satul Crişan aşteaptă sărbătoarea Naşterii Domnului cu ozvar şi cuchea.
Bucătar cu o experienţă de 34 de ani în restaurante din România, Belgia şi Anglia, Adrian Costache lucrează de aproape un an într-un restaurant al unui hotel de cinci stele din satul Crişan şi recunoaşte că mâncarea preferată de Crăciun era în copilărie pomana porcului.
"Ca tot românul acasă, de Crăciun, mâncam sarmale, cozonac, dar şi pomana porcului pe care mama o făcea din toate părţile componente ale porcului. Le topea în untură, apoi prăjea carnea în ceaun şi asezona totul cu murăturile preparate în casă. Noi am evoluat şi, de Crăciun, o să le oferim oaspeţilor o coastă de porc cu sos barbeque şi cartofi copţi cu rozmarin. Mi-e dor puţin de pomana porcului din copilărie, dar încercăm să punem în practică reţetele vechi pe care să le aducem în timpurile noastre", a declarat pentru AGERPRES Adrian Costache.
La rândul său, supervizorul restaurantului, Virgil Boteanu, a dat asigurări că dorinţele oaspeţilor vor fi îndeplinite de Crăciun.
"La fel ca anul trecut, vom avea pomana porcului şi vom sărbători în mod tradiţional. Animalul va fi tăiat în faţa restaurantului şi vom avea vin fiert şi ţuică fiartă. Cu ajutorul oaspeţilor, vom prepara produsele specifice, slănina, cârnaţii, piftia, toba, caltaboşii şi pomana porcului. Toate vor fi pregătite în restaurant, cu ajutorul oaspeţilor. Şi anul trecut ei ne-au dat sfaturi. Dacă au vrut cârnaţi mai picanţi, exact aşa i-au şi avut. Îndeplinim toate dorinţele", a afirmat Boteanu.
Firesc, la orice sărbătoare, toate mâncărurile sunt asezonate cu vin, iar somelierul Ionuţ Robea recunoaşte că asocierea vinului roşu cu preparatele din carne de porc are puţine excepţii.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
"În timpul verii, se consumă vinuri proaspete, rozeuri, dar, de regulă, în perioada aceasta, când e mai rece, creşte consumul de vin roşu. Este o regulă nescrisă, carnea albă se asociază cu vinul alb, iar cea roşie cu vinul roşu. Sunt şi multe excepţii foarte frumoase de la această regulă, dar cu precădere în această perioadă carnea roşie merge cu vinul roşu, care ajută foarte mult ficatul", a afirmat somelierul restaurantului de cinci stele, Ionuţ Robea, în vârstă de 30 de ani.
Cu un master în turism, absolvent al unor cursuri de somelier în Anglia, el ne dezvăluie că un vin bun se poate recunoaşte în funcţie de culoare, miros şi gust.
"Un vin de calitate este recunoscut prin trei factori - vizual, olfactiv şi degustându-l. Un vin bun trebuie să păstreze foarte bine echilibrul între aceste trei simţuri şi să funcţioneze ca un întreg, adică tot ce miroşi trebuie să regăseşti şi în gură. Un vin se bea dintr-un pahar cu picior. La vinurile spumante, vom avea cupe înguste şi înalte. Pentru vinurile albe, vom avea cupe mai mici pentru că trebuie să concentrăm aromele, iar pentru vinurile roşii sunt paharele extravagante chiar care au cupele mari, special pentru a lăsa vinul să se exprime pe o perioadă mai mare de timp. Vinul este un produs elegant şi aşa se recomandă şi consumarea lui", a mai spus Ionuţ Robea.
Pe celălalt mal, ucrainenii din Crişan aşteaptă sărbătoarea cu mâncărurile de altădată, specifice lor. Ucrainenii, ca şi ruşii lipoveni, sărbătoresc Crăciunul cu două săptămâni mai târziu.
"Ucraineni foarte mulţi nu mai sunt în sat. Bătrânii au murit, iar copiii lor au vândut casele. Au venit din alte zone şi au cumpărat locuinţele, iar Crişan s-a transformat într-un sat de vacanţă. Se mai păstrează tradiţiile culinare", a afirmat Claudia, o localnică în vârstă de 44 de ani.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
Ea îşi aminteşte cum în această perioadă părinţii ei pregăteau preparate din carne de porc sau de pui, sarmale, piftie şi fripturi, însă în casă se mânca de post, iar preparatul specific zilelor premergătoare sărbătorii erau ozvarul şi cucheaua.
"Pentru cuchea este nevoie de grâu, zahăr şi esenţe. Grâul se lasă să se moaie o noapte, apoi se pune la fiert. La final, se pune zahărul, iar când este aproape gata se adaugă nucă, halva şi esenţe. Eu cel puţin aşa o fac. Pentru ozvar, este nevoie de apă, zahăr şi fructe uscate. Înainte, bătrânii uscau fructele pe sobe, acum le cumpărăm. Cei care au grădini, le iau de acolo. E nevoie de pere, mere, gutui, prune. Toate se fierb în aceeaşi apă ca pe un compot", ne-a dezvăluit Claudia reţeta.
Cele două preparate se mănâncă la temperatura camerei şi sunt răsplata celor care veneau cu Vecera prin sat în Ajunul Crăciunului, mai spune ea.
"În Ajun, copiii şi tinerii căsătoriţi veneau la naşii de botez cu un colac, un prosop şi spuneau 'Bună seara, sfântă seară,/V-am adus Vecera'. Ei erau primiţi cu ozvar, cuchea şi preparate de post, fasole bătută, zacuscă de legume, iar masa era singura lor răsplată. A doua zi se mănâncă fripturile, sarmalele, cârnaţii, cozonacul şi prăjiturile de casă", povesteşte Claudia. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nicușor Dan: Angajații ALPAB au strâns deșeuri și au plantat peste 2.000 de arbori pe malul Dâmboviței
Angajații Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) împreună cu NodMakerspace au strâns deșeuri și au plantat arbuști pe malul Dâmboviței, în zona Timpuri Noi, de Ziua Internațională a Râurilor, a transmis, sâmbătă, primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Vremea în Capitală intră într-un proces de răcire; luni, maxima se va situa în jurul valorii de 8 grade
Vremea în Capitală va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă, sâmbătă temperatura maximă urmând să ajungă la 28 de grade, însă, de duminică, va începe un proces de răcire, astfel încât valorile termice vor coborî spre cele specifice datei, respectiv în jur de 8 grade, potrivit
Cod galben de intensificări de vânt în 25 de județe, pe parcursul zilei de sâmbătă
Meteorologii au emis, sâmbătă, o informare Cod galben de intensificări de vânt ce vizează mai mult de jumătate din județele țării, ce va fi în vigoare până duminică dimineața. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 15 martie, ora 12:00 - 16 martie, ora 02:00, în sudul Banatului
Compania sud-coreeană Hanwha intenționează să construiască o fabrică de armament în Dâmbovița
Compania sud-coreeană Hanwha intenționează să construiască, în doi ani, o fabrică de armament în județul Dâmbovița, perspectiva fiind ca aceasta să devină un hub regional pentru componente, mentenanță și reparații, a declarat Michael Coulter, CEO Hanwha Global Defense, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români.
Alba: Un bărbat a murit după ce s-a electrocutat în timp ce încerca să repare o locomotivă
Un bărbat de 41 de ani din Târgu Mureș a murit, sâmbătă, după ce s-a electrocutat în gara din localitatea Războieni-Cetate, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba. Potrivit acestora, victima s-a electrocutat în momentul în care s-a urcat pe o locomotivă cu scopul de a o repara.
Ploi abundente, vânt, lapoviță și ninsoare în toată țara, până marți dimineața
Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o informare meteo de ploi abundente, precipitații mixte și răcire a vremii pentru toată țara, ce va fi în vigoare în perioada 15 martie, ora 10:00 - 18 martie, ora 10:00. Potrivit meteorologilor, sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în
Ilfov: Incendiu într-o parcare subterană din Ștefăneștii de Jos; două persoane au primit îngrijiri
Un incendiu a izbucnit vineri seară într-o parcare subterană situată pe strada Europa din localitatea ilfoveană Ștefăneștii de Jos. ''Intervenim pentru stingerea unui incendiu, produs în interiorul unei parcări subterane situate pe strada Europa, localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov. Incendiul se manifestă cu degaj
Botoșani: O tânără a absolvit Facultatea de Bioinginerie Medicală, însă, pentru a salva vieți, s-a făcut pompier
O tânără de 23 de ani din Botoșani, absolventă de bioinginerie medicală, a depus, vineri, jurământul militar la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă 'Pavel Zăgănescu' Boldești, potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, Alexandra Carla Poliec
UPDATE Sibiu: Incendiul de la vopsitoria auto a fost lichidat; nimeni nu a fost rănit
Pompierii au reușit să lichideze incendiul de la vopsitoria auto din apropierea Gării din municipiul Sibiu, unde mai multe mașini au fost afectate de flăcări, dar nu a fost rănită nicio persoană, informează purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, Andreea Ștefan. 'Incendiul a fost lichidat. Se l
Timiș: Consultări publice pentru valorificarea Sinagogii Fabric
Sinagoga din cartierul timișorean Fabric va deveni un spațiu destinat evenimentelor culturale și al întâlnirilor comunității evreiești din oraș, după ce a fost închisă de multe decenii iar clădirea nu mai prezenta siguranță pentru public. Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, vineri, că împreună cu
Nicușor Dan: Compania care modernizează 21 de km de linii de tramvai va finanța lucrările până la obținerea fondurilor UE
Compania austriacă PORR, care urmează să modernizeze 21 de kilometri de linii de tramvai, a acceptat să finanțeze lucrările până ce Primăria Capitalei va obține fondurile europene dedicate mobilității, anunță edilul Nicușor Dan. El s-a întâlnit vineri, la sediul Primăriei Capitalei, cu membrii conducerii companiei austriece,
TPBI prelungește programul a opt linii de transport în comun pentru preluarea spectatorilor meciului FCSB - Rapid
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului FCSB - Rapid. Astfel, liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de duminică, 16.03.2025, pentru a
VIDEO Gorj: Alpiniști utilitari vor descărca plasele de retenție pe Defileul Jiului, unde au căzut blocuri de piatră pe carosabil
O echipă de alpiniști utilitari va interveni pe Defileul Jiului, în zona Polatiște, unde au căzut blocuri de piatră pe carosabil, pentru a disloca bucățile de stâncă rămase prinse în plasele de retenție, a declarat, vineri, Cristi Tudor, reprezentat al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. 'O să intervi
Vaslui: Peste 800 de arbori și arbuști, plantați în cadrul unei campanii derulate de primăria municipiului reședință
Primăria Vaslui, în parteneriat cu Federația Tinerilor din Vaslui, a demarat, vineri, o campanie de plantare de material săditor pe aliniamentul centurii ocolitoare a municipiului reședință, acțiunea fiind desfășurată sub egida Proiectului ''Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025''. Potrivit primarului munici
Dolj: Ford Otosan începe livrarea primelor vehicule electrice fabricate în România (GALERIE FOTO)
Fabrica Ford Otosan din Craiova a marcat, vineri, livrarea primelor vehicule electrice fabricate în România, spre clienți din Europa plecând cele trei modele - Puma Gen-E, E-Transit Courier și E-Tourneo Courier. ''Evenimentul de astăzi subliniază angajamentul Ford Otosan față de inovație, electrificare și excelență &i