TRADIŢII ÎN BUCATE/Reţetele Crăciunului - reinterpretate în restaurantele din Deltă; ozvar şi cuchea - pe masa ucrainenilor din Crişan

Restaurantele de cinci stele din Delta Dunării le oferă oaspeţilor, de Crăciun, reţetele tradiţionale reinterpretate, în timp ce ucrainenii din satul Crişan aşteaptă sărbătoarea Naşterii Domnului cu ozvar şi cuchea.
Bucătar cu o experienţă de 34 de ani în restaurante din România, Belgia şi Anglia, Adrian Costache lucrează de aproape un an într-un restaurant al unui hotel de cinci stele din satul Crişan şi recunoaşte că mâncarea preferată de Crăciun era în copilărie pomana porcului.
"Ca tot românul acasă, de Crăciun, mâncam sarmale, cozonac, dar şi pomana porcului pe care mama o făcea din toate părţile componente ale porcului. Le topea în untură, apoi prăjea carnea în ceaun şi asezona totul cu murăturile preparate în casă. Noi am evoluat şi, de Crăciun, o să le oferim oaspeţilor o coastă de porc cu sos barbeque şi cartofi copţi cu rozmarin. Mi-e dor puţin de pomana porcului din copilărie, dar încercăm să punem în practică reţetele vechi pe care să le aducem în timpurile noastre", a declarat pentru AGERPRES Adrian Costache.
La rândul său, supervizorul restaurantului, Virgil Boteanu, a dat asigurări că dorinţele oaspeţilor vor fi îndeplinite de Crăciun.
"La fel ca anul trecut, vom avea pomana porcului şi vom sărbători în mod tradiţional. Animalul va fi tăiat în faţa restaurantului şi vom avea vin fiert şi ţuică fiartă. Cu ajutorul oaspeţilor, vom prepara produsele specifice, slănina, cârnaţii, piftia, toba, caltaboşii şi pomana porcului. Toate vor fi pregătite în restaurant, cu ajutorul oaspeţilor. Şi anul trecut ei ne-au dat sfaturi. Dacă au vrut cârnaţi mai picanţi, exact aşa i-au şi avut. Îndeplinim toate dorinţele", a afirmat Boteanu.
Firesc, la orice sărbătoare, toate mâncărurile sunt asezonate cu vin, iar somelierul Ionuţ Robea recunoaşte că asocierea vinului roşu cu preparatele din carne de porc are puţine excepţii.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
"În timpul verii, se consumă vinuri proaspete, rozeuri, dar, de regulă, în perioada aceasta, când e mai rece, creşte consumul de vin roşu. Este o regulă nescrisă, carnea albă se asociază cu vinul alb, iar cea roşie cu vinul roşu. Sunt şi multe excepţii foarte frumoase de la această regulă, dar cu precădere în această perioadă carnea roşie merge cu vinul roşu, care ajută foarte mult ficatul", a afirmat somelierul restaurantului de cinci stele, Ionuţ Robea, în vârstă de 30 de ani.
Cu un master în turism, absolvent al unor cursuri de somelier în Anglia, el ne dezvăluie că un vin bun se poate recunoaşte în funcţie de culoare, miros şi gust.
"Un vin de calitate este recunoscut prin trei factori - vizual, olfactiv şi degustându-l. Un vin bun trebuie să păstreze foarte bine echilibrul între aceste trei simţuri şi să funcţioneze ca un întreg, adică tot ce miroşi trebuie să regăseşti şi în gură. Un vin se bea dintr-un pahar cu picior. La vinurile spumante, vom avea cupe înguste şi înalte. Pentru vinurile albe, vom avea cupe mai mici pentru că trebuie să concentrăm aromele, iar pentru vinurile roşii sunt paharele extravagante chiar care au cupele mari, special pentru a lăsa vinul să se exprime pe o perioadă mai mare de timp. Vinul este un produs elegant şi aşa se recomandă şi consumarea lui", a mai spus Ionuţ Robea.
Pe celălalt mal, ucrainenii din Crişan aşteaptă sărbătoarea cu mâncărurile de altădată, specifice lor. Ucrainenii, ca şi ruşii lipoveni, sărbătoresc Crăciunul cu două săptămâni mai târziu.
"Ucraineni foarte mulţi nu mai sunt în sat. Bătrânii au murit, iar copiii lor au vândut casele. Au venit din alte zone şi au cumpărat locuinţele, iar Crişan s-a transformat într-un sat de vacanţă. Se mai păstrează tradiţiile culinare", a afirmat Claudia, o localnică în vârstă de 44 de ani.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
Ea îşi aminteşte cum în această perioadă părinţii ei pregăteau preparate din carne de porc sau de pui, sarmale, piftie şi fripturi, însă în casă se mânca de post, iar preparatul specific zilelor premergătoare sărbătorii erau ozvarul şi cucheaua.
"Pentru cuchea este nevoie de grâu, zahăr şi esenţe. Grâul se lasă să se moaie o noapte, apoi se pune la fiert. La final, se pune zahărul, iar când este aproape gata se adaugă nucă, halva şi esenţe. Eu cel puţin aşa o fac. Pentru ozvar, este nevoie de apă, zahăr şi fructe uscate. Înainte, bătrânii uscau fructele pe sobe, acum le cumpărăm. Cei care au grădini, le iau de acolo. E nevoie de pere, mere, gutui, prune. Toate se fierb în aceeaşi apă ca pe un compot", ne-a dezvăluit Claudia reţeta.
Cele două preparate se mănâncă la temperatura camerei şi sunt răsplata celor care veneau cu Vecera prin sat în Ajunul Crăciunului, mai spune ea.
"În Ajun, copiii şi tinerii căsătoriţi veneau la naşii de botez cu un colac, un prosop şi spuneau 'Bună seara, sfântă seară,/V-am adus Vecera'. Ei erau primiţi cu ozvar, cuchea şi preparate de post, fasole bătută, zacuscă de legume, iar masa era singura lor răsplată. A doua zi se mănâncă fripturile, sarmalele, cârnaţii, cozonacul şi prăjiturile de casă", povesteşte Claudia. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Peste 74.000 litri de apă potabilă de la Rezerva de Stat pentru localitățile aflate în stare de alertă
Măsurătorile efectuate, miercuri, de compania de apă Aquaserv și Administrația Bazinală de Apă Mureș indică faptul că salinitatea apei din rețeaua publică din cele 16 localități în care a fost declarată starea de alertă rămâne în continuare ridicată, pentru locuitorii acestora fiind distribuiți 74.000 de litri de apă potabilă de la Rezerva de Stat.
Harghita: Primăria Praid lansează un apel oficial pentru donații, după dezastrul care a afectat salina
Primăria Praid a anunțat, miercuri, lansarea unui apel oficial pentru donații, după dezastrul care a afectat salina din localitate, inundată de apele pârâului Corund, sumele urmând să fie folosite integral pentru dezvoltarea comunei. 'Dezastrul grav care a afectat salina din Praid a zguduit profund comunitatea noastră. Puterea solidarităț
Constanța: Cazinoul, vizitat după reabilitare de Majestatea Sa Margareta și Principele Radu
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteța Sa Regală Principele Radu, impresionați de cum arată Cazinoul din Constanța după restaurare, au afirmat că intenționează să mai viziteze și altă dată clădirea emblematică a litoralului și că le-ar plăcea să se întâlnească aici cu elevi, în cadrul programului educațional 'Școala altfel
Prefectura Neamț anunță deversări controlate de 50 metri cubi pe secundă la barajul Izvorul Muntelui
Prefectura Neamț a anunțat că joi, 5 iunie, începând cu ora 12:00, vor avea loc probe tehnice la instalațiile de descărcare de suprafață ale barajului Izvorul Muntelui, de la Bicaz. În cadrul acestor probe, se va efectua o deversare controlată a unui debit de 50 metri cubi pe secundă, timp de 30 minute, pentru fiecare stavilă.
Bujduveanu face apel la Guvern să susțină finanțările pentru investiții în spitalele bucureștene
Primarul general interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a făcut apel la Guvern, miercuri, să susțină investițiile în proiecte de extindere a spitalelor din Capitală, subliniind că aceste unități sanitare nu îi deservesc doar pe bucureșteni, ci și o mare parte a populației țării. Consiliului General al Capitalei, reunit miercuri, a actualizat p
Sondaj INSCOP: 77% dintre români sunt de acord cu reducerea cheltuielilor de funcționare a statului
Mai mult de trei sferturi (77%) dintre români sunt de acord cu reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, altele decât cele cu angajații, conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, în perioada 26 - 30 mai, cu privire la diversele soluții de reducere a deficitului bugetar. Conform studiului publicat pe site-ul inscop.ro
CGMB: Împrumut de 500.000 de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor
Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) ar urma să contracteze un împrumut de 500.000 de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, conform unui proiect de hotărâre adoptat în ședința de miercuri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Banii vor fi utilizați în vederea
Asociația Parcul Văcărești solicită Guvernului să nu permită deschiderea traficului auto prin Pădurea Băneasa
Asociația Parcul Natural Văcărești solicită Guvernului României să nu permită deschiderea traficului auto prin Pădurea Băneasa, 'nici temporar, nici condiționat'. De asemenea, ONG-ul îi cere primarului interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, să convoace o discuție cu factorii implicați și 'să deblocheze' procesul administrativ d
UPDATE Botoșani: 12 persoane evaluate medical în urma accidentului de pe DN 29, două fiind transportate la spital
Paramedicii au evaluat medical 12 persoane în urma accidentului produs pe DN 29, în județul Botoșani, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 'În accidentul rutier au fost implicate 12 persoane, inclusiv șoferul autocarului. (...) Dintre acestea, doar două au necesitat îngrijiri medicale suplimentare și a
General american: Actualul context internațional - cel mai provocator întâlnit de mine în 38 de ani de serviciu militar
Comandantul Comandamentului pentru Operații Speciale al Statelor Unite (USSOCOM), generalul Bryan P. Fenton, a declarat, miercuri, în deschiderea primului expo-forum internațional dedicat Forțelor pentru Operații Speciale, Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF) de la Târgu Mureș, că actualul context internațional este cel mai compl
Protecția Consumatorului Brașov: Produse expirate și diferențe de preț între raft și casa de marcat, în hipermarket-uri
Produse expirate, spații de depozitare neigienizate sau diferențe de preț între raft și casa de marcat au fost doar câteva dintre neregulile găsite în supermarketurile și hipermarketurile din județul Brașov de comisarii de la Protecția Consumatorilor, în cadrul unor controale recente. Potrivit unui comunicat transmis mi
MAI: A fost lansată pagina de internet dedicată noii cărți electronice de identitate
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, miercuri, pagina de internet dedicată noii cărți electronice de identitate, care poate fi accesată la adresa https://carteadeidentitate.gov.ro/. 'Site-ul este structurat pe trei secțiuni - Despre, Ghișee și Utile - și oferă detali
Timiș: Sistemul centralizat de termoficare rămâne soluția viabilă pentru Timișoara; a scăzut numărul debranșărilor
Sistemul centralizat de termoficare al companiei locale Colterm rămâne o soluție viabilă pentru Timișoara, numărul celor care au solicitat debranșarea în acest sezon fiind de peste zece ori mai mic față de numărul cererilor de debranșare înregistrat în anii anteriori. Debranșările apar mai ales în blocuri vechi, c
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 15 județe, până joi la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până joi la prânz, pe râuri din 15 județe. Astfel, în intervalul 4 iunie, ora 12:00 - 5 iunie, ora 12:00, sunt prognozate scurgeri importante pe versanți, torenți și p&acir
Tulcea: Propuneri pentru dezvoltarea Deltei copiilor, în complexul Somova-Parcheș
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și Asociația pentru dezvoltare intercomunitară Investiții Teritorial Integrate (ITI) Delta Dunării așteaptă până luni, 16 iunie, propuneri din partea publicului pentru dezvoltarea unei delte a copiilor în complexul Somova-Parcheș, zonă cunoscută drept 'Delta superioară a Dunării'.