TRADIŢII ÎN BUCATE/Reţetele Crăciunului - reinterpretate în restaurantele din Deltă; ozvar şi cuchea - pe masa ucrainenilor din Crişan

Restaurantele de cinci stele din Delta Dunării le oferă oaspeţilor, de Crăciun, reţetele tradiţionale reinterpretate, în timp ce ucrainenii din satul Crişan aşteaptă sărbătoarea Naşterii Domnului cu ozvar şi cuchea.
Bucătar cu o experienţă de 34 de ani în restaurante din România, Belgia şi Anglia, Adrian Costache lucrează de aproape un an într-un restaurant al unui hotel de cinci stele din satul Crişan şi recunoaşte că mâncarea preferată de Crăciun era în copilărie pomana porcului.
"Ca tot românul acasă, de Crăciun, mâncam sarmale, cozonac, dar şi pomana porcului pe care mama o făcea din toate părţile componente ale porcului. Le topea în untură, apoi prăjea carnea în ceaun şi asezona totul cu murăturile preparate în casă. Noi am evoluat şi, de Crăciun, o să le oferim oaspeţilor o coastă de porc cu sos barbeque şi cartofi copţi cu rozmarin. Mi-e dor puţin de pomana porcului din copilărie, dar încercăm să punem în practică reţetele vechi pe care să le aducem în timpurile noastre", a declarat pentru AGERPRES Adrian Costache.
La rândul său, supervizorul restaurantului, Virgil Boteanu, a dat asigurări că dorinţele oaspeţilor vor fi îndeplinite de Crăciun.
"La fel ca anul trecut, vom avea pomana porcului şi vom sărbători în mod tradiţional. Animalul va fi tăiat în faţa restaurantului şi vom avea vin fiert şi ţuică fiartă. Cu ajutorul oaspeţilor, vom prepara produsele specifice, slănina, cârnaţii, piftia, toba, caltaboşii şi pomana porcului. Toate vor fi pregătite în restaurant, cu ajutorul oaspeţilor. Şi anul trecut ei ne-au dat sfaturi. Dacă au vrut cârnaţi mai picanţi, exact aşa i-au şi avut. Îndeplinim toate dorinţele", a afirmat Boteanu.
Firesc, la orice sărbătoare, toate mâncărurile sunt asezonate cu vin, iar somelierul Ionuţ Robea recunoaşte că asocierea vinului roşu cu preparatele din carne de porc are puţine excepţii.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
"În timpul verii, se consumă vinuri proaspete, rozeuri, dar, de regulă, în perioada aceasta, când e mai rece, creşte consumul de vin roşu. Este o regulă nescrisă, carnea albă se asociază cu vinul alb, iar cea roşie cu vinul roşu. Sunt şi multe excepţii foarte frumoase de la această regulă, dar cu precădere în această perioadă carnea roşie merge cu vinul roşu, care ajută foarte mult ficatul", a afirmat somelierul restaurantului de cinci stele, Ionuţ Robea, în vârstă de 30 de ani.
Cu un master în turism, absolvent al unor cursuri de somelier în Anglia, el ne dezvăluie că un vin bun se poate recunoaşte în funcţie de culoare, miros şi gust.
"Un vin de calitate este recunoscut prin trei factori - vizual, olfactiv şi degustându-l. Un vin bun trebuie să păstreze foarte bine echilibrul între aceste trei simţuri şi să funcţioneze ca un întreg, adică tot ce miroşi trebuie să regăseşti şi în gură. Un vin se bea dintr-un pahar cu picior. La vinurile spumante, vom avea cupe înguste şi înalte. Pentru vinurile albe, vom avea cupe mai mici pentru că trebuie să concentrăm aromele, iar pentru vinurile roşii sunt paharele extravagante chiar care au cupele mari, special pentru a lăsa vinul să se exprime pe o perioadă mai mare de timp. Vinul este un produs elegant şi aşa se recomandă şi consumarea lui", a mai spus Ionuţ Robea.
Pe celălalt mal, ucrainenii din Crişan aşteaptă sărbătoarea cu mâncărurile de altădată, specifice lor. Ucrainenii, ca şi ruşii lipoveni, sărbătoresc Crăciunul cu două săptămâni mai târziu.
"Ucraineni foarte mulţi nu mai sunt în sat. Bătrânii au murit, iar copiii lor au vândut casele. Au venit din alte zone şi au cumpărat locuinţele, iar Crişan s-a transformat într-un sat de vacanţă. Se mai păstrează tradiţiile culinare", a afirmat Claudia, o localnică în vârstă de 44 de ani.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
Ea îşi aminteşte cum în această perioadă părinţii ei pregăteau preparate din carne de porc sau de pui, sarmale, piftie şi fripturi, însă în casă se mânca de post, iar preparatul specific zilelor premergătoare sărbătorii erau ozvarul şi cucheaua.
"Pentru cuchea este nevoie de grâu, zahăr şi esenţe. Grâul se lasă să se moaie o noapte, apoi se pune la fiert. La final, se pune zahărul, iar când este aproape gata se adaugă nucă, halva şi esenţe. Eu cel puţin aşa o fac. Pentru ozvar, este nevoie de apă, zahăr şi fructe uscate. Înainte, bătrânii uscau fructele pe sobe, acum le cumpărăm. Cei care au grădini, le iau de acolo. E nevoie de pere, mere, gutui, prune. Toate se fierb în aceeaşi apă ca pe un compot", ne-a dezvăluit Claudia reţeta.
Cele două preparate se mănâncă la temperatura camerei şi sunt răsplata celor care veneau cu Vecera prin sat în Ajunul Crăciunului, mai spune ea.
"În Ajun, copiii şi tinerii căsătoriţi veneau la naşii de botez cu un colac, un prosop şi spuneau 'Bună seara, sfântă seară,/V-am adus Vecera'. Ei erau primiţi cu ozvar, cuchea şi preparate de post, fasole bătută, zacuscă de legume, iar masa era singura lor răsplată. A doua zi se mănâncă fripturile, sarmalele, cârnaţii, cozonacul şi prăjiturile de casă", povesteşte Claudia. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Salvați Copiii a investit peste 3,6 milioane de euro în reabilitarea și dotarea de secții ale Maternității Polizu
Salvați Copiii a investit 3,6 milioane de euro în reabilitarea secțiilor de Terapie Intensivă și Obstetrică-Ginecologie 4, precum și a Blocului Operator și dotarea acestora și a secției de Neonatologie cu echipamente, a declarat președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.
MAI: 43.000 de polițiști la datorie în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi suplimentate la 43.000 în ziua scrutinului din primul tur al alegerilor pentru Președintele României, conform unui plan de acțiune care include măsuri și activități concrete desfășurate de structurile MAI în contextul alegerilor. Până la data alegerilor, peste 26.0
Gorj: Amenzi de peste un milion de lei, aplicate de Protecția Consumatorilor de la începutul anului
Comisarii de la Protecția Consumatorilor Gorj au aplicat, de la începutul anului și până în prezent, amenzi în valoare de peste un milion de lei în urma abaterilor constatate în cadrul controalelor la operatorii economici din județ. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconform
Dolj: Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Craiova
Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată, marți, la Craiova, în Piața Tricolorului, printr-un ceremonial și o paradă militară în semn de recunoștință față de meritele celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Comandantul Brigăzii Multinaționale Su
Bistrița-Năsăud: Polițist rănit în urma descărcării accidentale a armei unui coleg
Un polițist din cadrul Biroului de Ordine Publică a fost rănit accidental, marți, în timpul serviciului, în urma descărcării accidentale a armei unui polițist de la Poliția Transporturi, în timp ce se afla pe itinerarul de patrulare, în municipiul Bistrița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud.
Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând
Sălaj: Ceremonie militară și religioasă pentru marcarea Zilei Veteranilor de Război
Ziua Veteranilor de Război a fost marcată, marți, la unitatea militară din Zalău, printr-o ceremonie militară și religioasă ce a inclus depuneri de jerbe de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și luări de cuvânt ale oficialităților.
Harghita: Subprefectul Marius Țepeluș spune că Ziua Veteranilor de Război este mare cât o zi națională
Subprefectul Harghitei, Marius Țepeluș, a declarat, marți, presei că Ziua Veteranilor de Război este mare cât o zi națională și a mărturisit că a fost învățat de bunicul său să arboreze drapelul național cu prilejul sărbătorilor naționale, iar acum își educă și el fiul în spiritul și în cultul eroilor neamului.
Brașov: O icoană a scăpat neatinsă de foc după un incendiu în care au ars trei case
Pompierii militari brașoveni au descoperit, în urma lichidării unui incendiu care a mistuit aproape în totalitate o casă în municipiul Săcele, o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Sfânt, care a rămas neatinsă de foc. Incendiul a avut loc luni după-amiază, iar focul, izbucnit la acoperișul unei case, s-a extins cu repez
Prezidențiale2025/ AEP: 97,94% din secții îndeplinesc criteriile minimale pentru accesul alegătorilor cu mobilitate redusă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat marți că a realizat situația privind accesibilitatea secțiilor de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale din 4 mai, care arată că 97,94% din totalul secțiilor îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă. Potrivit unui co
MDLPA: Încă trei noi creșe construite prin Programul 'Sfânta Ana', finalizate
Trei noi creșe au fost finalizate prin Programul guvernamental 'Sfânta Ana', coordonat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila, cu ocazia vizitei la obiectivele de investiții. 'În total, am finalizat 15 creșe prin Programul 'Sfânta Ana', iar, până la finalul anului, dorim să construim și s
Un nou sistem Patriot pentru Armata României; MApN: Va fi achiziționat cu fonduri externe nerambursabile
Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot
Tulcea: Locuitorii orașului Sulina compară exploziile din cursul nopții cu cele din insula Șerpilor
Pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii orașului Sulina au primit, în noaptea de luni spre marți, trei mesaje RO-ALERT, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, iar unii dintre ei au susținut că exploziile au fost mai puternice decât cele resimțite la începutul războiului, atunci când
Dâmbovița: Cei doi copii din Cojasca, de 8 și 9 ani, dați dispăruți - găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției
Cei doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea Cojasca, dați dispăruți luni după ce au plecat de acasă, au fost găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției, informează, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmboviț
Buzău: Zeci de pașapoarte eliberate pentru animale de companie; solicitările vor crește în sezonul estival
Aproximativ 30 de pașapoarte pentru animale de companie au fost eliberate de la începutul anului la nivelul județului Buzău, numărul cererilor urmând să crească în perioada sezonului estival, atunci când proprietarii aleg să își petreacă concediile în afara țării, alături de patrupede. Pe lângă hotelurile pet-friendly