TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Arome tradiţionale româneşti şi austriece - ''împletite'' în bunătăţile de Crăciun

E vremea în care în fiecare gospodărie din Banat se prepară, cu mare artă, bunătăţile de Crăciun, iar fumul cu arome de salvie, brad, busuioc ori rozmarin, care iese pe coşul fiecărei case, e un semn că tradiţiile încă se păstrează. E vremea în care gospodarii urmează obiceiurile strămoşeşti.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
Este şi cazul publicistului timişorean Vio Bota, care de ani de zile pune în practică, împreună cu familia sa, pasiunea de a pregăti preparate din carne de porc, în preajma Crăciunului. O face doar pentru casa lui, pentru a nu se pierde această tradiţie, pe care o înnobilează an de an cu "tainice" mirodenii şi arome din reţete vechi şi noi, care dau savoare bunătăţilor culinare.
În casa de la ţară, de lângă Timişoara, Vio Bota prepară cârnaţi, caltaboşi şi, neapărat, jumere, cotlet şi şuncă, folosind doar produse din ogradă: carne de porc şi de vită, usturoi, mirodenii, vin făcut în casă. E ajutat de soţie şi de fiul său, care este pasionat de acest meşteşug.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
Pasiunea are rădăcini de decenii, de când Bota senior, primar fiind, a învăţat de la şvabii din Lenauheim cum se face cel mai bun cârnat de casă, iar copilul Vio Bota a fost cucerit de farmecul tradiţiei de Ignat.
"Am încercat de la an la an să păstrăm tradiţia şi până la urmă am ajuns să ne gospodărim strict pentru noi. Am cumpărat o jumătate de porc gata sacrificat, de la un om din Becicherecu Mic, şi am preparat noi carnea. De vreo cinci ani, munca aceasta o facem doar noi trei, fără niciun ajutor. Eu am învăţat de la tatăl meu, care a învăţat la rândul lui de la meseriaşii şvabi din Lenauheim prepararea cărnii de porc. Era foarte pasionat de prepararea cărnii de porc, iar în copilărie am crescut pe lângă el, pe lângă pasiunea aceasta. Eu folosesc reţete şvăbeşti pe care le adaptăm, le dăm şi un iz mai nou, din Austria, de exemplu. În plus, faţă de reţeta de bază, noi mai adăugăm coriandru, pe care îl folosim destul de mult pentru pregătirea cotletelor", a declarat pentru AGERPRES Vio Bota.
Munca este migăloasă, cere pricepere, răbdare şi timp. Anul acesta, pentru a-şi vedea liniştit de ritualul culinar, Vio Bota şi-a luat o săptămână de concediu. Pentru că, de exemplu, un cotlet arătos şi gustos are nevoie de un timp dedicat anume. Mai întâi, cotletul stă şase zile într-un baiţ uscat în care se pune şi câteva ingrediente pentru a avea aderenţă, la loc de cinste fiind uleiul şi vinul. Apoi, vreo trei zile, cotletul va ''lăcrima'' la fum.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
"Începem cu tranşarea porcului pe tipuri de carne, cea de tocat şi măcinat pentru cârnaţi, apoi scoatem cotletele pentru afumat sau păstrat la congelator, pentru friptură, şuncile. Măruntaiele şi o parte din cap le punem pentru caltaboş şi lebăr, iar şuncile stau şase săptămâni îmbrăcate în sare, din când în când, cam o dată pe săptămână, o mai rotim, apoi se dă la fum câteva zile, cam trei-patru ore pe zi. Pentru aromele folosite la fum avem rumeguş obişnuit de la lemnele noastre de esenţă tare, în care mai adaug spre final improvizaţii, câteva crenguţe aromatice din curte - rozmarin, busuioc, salvie", ne dezvăluie Vio Bota.
Cârnaţii preparaţi de gazetarul timişorean sunt delicioşi, pentru că în amestecul de carne de porc şi vită tocată se mai pune o licoare la care nu se gândesc prea mulţi. Mai mult decât atât, în reţeta de preparare se împletesc tradiţiile româneşti din Transilvania, sudul ţării şi Banat cu "secrete" din Tirol.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
"Cârnaţii îi facem puţin mai aromaţi decât reţeta clasică bănăţeană, e un mix de gusturi din mai multe regiuni al României în sensul că cei din Banat sunt cam standard. Noi îi amestecăm în fiecare an cu carne de vită, ca să nu fie prea graşi, la care se mai poate adăuga şi vânat, carne uscată, pe lângă carnea de porc. Dintre aromate, se foloseşte usturoiul. Gusturile din toate zonele ţării se amestecă, regăsim şi părţi din Transilvania, şi din sudul ţării, şi din Banat. Nu este un gust standard, vrem să se simtă puţin usturoiul şi piperul, dar să nu predomine un anumit condiment. Este o armonie de gusturi. În timpul frământării amestecului se poate adăuga o jumătate de litru de bere şi un pahar-două de vin, în funcţie de cantitate. Acesta este secretul. Am mai cumpărat de la producători din satele din zona sub-Tirol steak şi m-am străduit să dezleg aromele de acolo şi le mai aplic uneori pe carnea uscată pe care o pregătesc eu. Am mai amestecat condimentele de la noi cu ale lor. Important e că prima dată când am fost în sub-Tirol am găsit o măcelărie într-un sat, iar măcelarul mi-a prezentat toate produsele", a povestit Vio Bota.
El este convins că fiul său va duce mai departe tradiţia familiei.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
"Cantităţile de produse pe care le facem sunt relativ mici, minimale, atât cât să păstrăm tradiţia şi să simţim că vin sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou. Mai împărţim rudelor. David, fiul meu, cu siguranţă duce mai departe tradiţia; este foarte priceput şi pasionat", spune Vio Bota.
Lăsând colindul să se aştearnă peste bunătăţile de Crăciun, Vio Bota caută deja alte secrete pentru ca la sfârşitul anului viitor să umple cămara cu alte gusturi şi arome de la noi şi de la vecinii europeni. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nicușor Dan: Angajații ALPAB au strâns deșeuri și au plantat peste 2.000 de arbori pe malul Dâmboviței
Angajații Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) împreună cu NodMakerspace au strâns deșeuri și au plantat arbuști pe malul Dâmboviței, în zona Timpuri Noi, de Ziua Internațională a Râurilor, a transmis, sâmbătă, primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Vremea în Capitală intră într-un proces de răcire; luni, maxima se va situa în jurul valorii de 8 grade
Vremea în Capitală va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă, sâmbătă temperatura maximă urmând să ajungă la 28 de grade, însă, de duminică, va începe un proces de răcire, astfel încât valorile termice vor coborî spre cele specifice datei, respectiv în jur de 8 grade, potrivit
Cod galben de intensificări de vânt în 25 de județe, pe parcursul zilei de sâmbătă
Meteorologii au emis, sâmbătă, o informare Cod galben de intensificări de vânt ce vizează mai mult de jumătate din județele țării, ce va fi în vigoare până duminică dimineața. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 15 martie, ora 12:00 - 16 martie, ora 02:00, în sudul Banatului
Compania sud-coreeană Hanwha intenționează să construiască o fabrică de armament în Dâmbovița
Compania sud-coreeană Hanwha intenționează să construiască, în doi ani, o fabrică de armament în județul Dâmbovița, perspectiva fiind ca aceasta să devină un hub regional pentru componente, mentenanță și reparații, a declarat Michael Coulter, CEO Hanwha Global Defense, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români.
Alba: Un bărbat a murit după ce s-a electrocutat în timp ce încerca să repare o locomotivă
Un bărbat de 41 de ani din Târgu Mureș a murit, sâmbătă, după ce s-a electrocutat în gara din localitatea Războieni-Cetate, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba. Potrivit acestora, victima s-a electrocutat în momentul în care s-a urcat pe o locomotivă cu scopul de a o repara.
Ploi abundente, vânt, lapoviță și ninsoare în toată țara, până marți dimineața
Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o informare meteo de ploi abundente, precipitații mixte și răcire a vremii pentru toată țara, ce va fi în vigoare în perioada 15 martie, ora 10:00 - 18 martie, ora 10:00. Potrivit meteorologilor, sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în
Ilfov: Incendiu într-o parcare subterană din Ștefăneștii de Jos; două persoane au primit îngrijiri
Un incendiu a izbucnit vineri seară într-o parcare subterană situată pe strada Europa din localitatea ilfoveană Ștefăneștii de Jos. ''Intervenim pentru stingerea unui incendiu, produs în interiorul unei parcări subterane situate pe strada Europa, localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov. Incendiul se manifestă cu degaj
Botoșani: O tânără a absolvit Facultatea de Bioinginerie Medicală, însă, pentru a salva vieți, s-a făcut pompier
O tânără de 23 de ani din Botoșani, absolventă de bioinginerie medicală, a depus, vineri, jurământul militar la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă 'Pavel Zăgănescu' Boldești, potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, Alexandra Carla Poliec
UPDATE Sibiu: Incendiul de la vopsitoria auto a fost lichidat; nimeni nu a fost rănit
Pompierii au reușit să lichideze incendiul de la vopsitoria auto din apropierea Gării din municipiul Sibiu, unde mai multe mașini au fost afectate de flăcări, dar nu a fost rănită nicio persoană, informează purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, Andreea Ștefan. 'Incendiul a fost lichidat. Se l
Timiș: Consultări publice pentru valorificarea Sinagogii Fabric
Sinagoga din cartierul timișorean Fabric va deveni un spațiu destinat evenimentelor culturale și al întâlnirilor comunității evreiești din oraș, după ce a fost închisă de multe decenii iar clădirea nu mai prezenta siguranță pentru public. Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, vineri, că împreună cu
Nicușor Dan: Compania care modernizează 21 de km de linii de tramvai va finanța lucrările până la obținerea fondurilor UE
Compania austriacă PORR, care urmează să modernizeze 21 de kilometri de linii de tramvai, a acceptat să finanțeze lucrările până ce Primăria Capitalei va obține fondurile europene dedicate mobilității, anunță edilul Nicușor Dan. El s-a întâlnit vineri, la sediul Primăriei Capitalei, cu membrii conducerii companiei austriece,
TPBI prelungește programul a opt linii de transport în comun pentru preluarea spectatorilor meciului FCSB - Rapid
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului FCSB - Rapid. Astfel, liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de duminică, 16.03.2025, pentru a
VIDEO Gorj: Alpiniști utilitari vor descărca plasele de retenție pe Defileul Jiului, unde au căzut blocuri de piatră pe carosabil
O echipă de alpiniști utilitari va interveni pe Defileul Jiului, în zona Polatiște, unde au căzut blocuri de piatră pe carosabil, pentru a disloca bucățile de stâncă rămase prinse în plasele de retenție, a declarat, vineri, Cristi Tudor, reprezentat al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. 'O să intervi
Vaslui: Peste 800 de arbori și arbuști, plantați în cadrul unei campanii derulate de primăria municipiului reședință
Primăria Vaslui, în parteneriat cu Federația Tinerilor din Vaslui, a demarat, vineri, o campanie de plantare de material săditor pe aliniamentul centurii ocolitoare a municipiului reședință, acțiunea fiind desfășurată sub egida Proiectului ''Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025''. Potrivit primarului munici
Dolj: Ford Otosan începe livrarea primelor vehicule electrice fabricate în România (GALERIE FOTO)
Fabrica Ford Otosan din Craiova a marcat, vineri, livrarea primelor vehicule electrice fabricate în România, spre clienți din Europa plecând cele trei modele - Puma Gen-E, E-Transit Courier și E-Tourneo Courier. ''Evenimentul de astăzi subliniază angajamentul Ford Otosan față de inovație, electrificare și excelență &i