TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Arome tradiţionale româneşti şi austriece - ''împletite'' în bunătăţile de Crăciun

E vremea în care în fiecare gospodărie din Banat se prepară, cu mare artă, bunătăţile de Crăciun, iar fumul cu arome de salvie, brad, busuioc ori rozmarin, care iese pe coşul fiecărei case, e un semn că tradiţiile încă se păstrează. E vremea în care gospodarii urmează obiceiurile strămoşeşti.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
Este şi cazul publicistului timişorean Vio Bota, care de ani de zile pune în practică, împreună cu familia sa, pasiunea de a pregăti preparate din carne de porc, în preajma Crăciunului. O face doar pentru casa lui, pentru a nu se pierde această tradiţie, pe care o înnobilează an de an cu "tainice" mirodenii şi arome din reţete vechi şi noi, care dau savoare bunătăţilor culinare.
În casa de la ţară, de lângă Timişoara, Vio Bota prepară cârnaţi, caltaboşi şi, neapărat, jumere, cotlet şi şuncă, folosind doar produse din ogradă: carne de porc şi de vită, usturoi, mirodenii, vin făcut în casă. E ajutat de soţie şi de fiul său, care este pasionat de acest meşteşug.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
Pasiunea are rădăcini de decenii, de când Bota senior, primar fiind, a învăţat de la şvabii din Lenauheim cum se face cel mai bun cârnat de casă, iar copilul Vio Bota a fost cucerit de farmecul tradiţiei de Ignat.
"Am încercat de la an la an să păstrăm tradiţia şi până la urmă am ajuns să ne gospodărim strict pentru noi. Am cumpărat o jumătate de porc gata sacrificat, de la un om din Becicherecu Mic, şi am preparat noi carnea. De vreo cinci ani, munca aceasta o facem doar noi trei, fără niciun ajutor. Eu am învăţat de la tatăl meu, care a învăţat la rândul lui de la meseriaşii şvabi din Lenauheim prepararea cărnii de porc. Era foarte pasionat de prepararea cărnii de porc, iar în copilărie am crescut pe lângă el, pe lângă pasiunea aceasta. Eu folosesc reţete şvăbeşti pe care le adaptăm, le dăm şi un iz mai nou, din Austria, de exemplu. În plus, faţă de reţeta de bază, noi mai adăugăm coriandru, pe care îl folosim destul de mult pentru pregătirea cotletelor", a declarat pentru AGERPRES Vio Bota.
Munca este migăloasă, cere pricepere, răbdare şi timp. Anul acesta, pentru a-şi vedea liniştit de ritualul culinar, Vio Bota şi-a luat o săptămână de concediu. Pentru că, de exemplu, un cotlet arătos şi gustos are nevoie de un timp dedicat anume. Mai întâi, cotletul stă şase zile într-un baiţ uscat în care se pune şi câteva ingrediente pentru a avea aderenţă, la loc de cinste fiind uleiul şi vinul. Apoi, vreo trei zile, cotletul va ''lăcrima'' la fum.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
"Începem cu tranşarea porcului pe tipuri de carne, cea de tocat şi măcinat pentru cârnaţi, apoi scoatem cotletele pentru afumat sau păstrat la congelator, pentru friptură, şuncile. Măruntaiele şi o parte din cap le punem pentru caltaboş şi lebăr, iar şuncile stau şase săptămâni îmbrăcate în sare, din când în când, cam o dată pe săptămână, o mai rotim, apoi se dă la fum câteva zile, cam trei-patru ore pe zi. Pentru aromele folosite la fum avem rumeguş obişnuit de la lemnele noastre de esenţă tare, în care mai adaug spre final improvizaţii, câteva crenguţe aromatice din curte - rozmarin, busuioc, salvie", ne dezvăluie Vio Bota.
Cârnaţii preparaţi de gazetarul timişorean sunt delicioşi, pentru că în amestecul de carne de porc şi vită tocată se mai pune o licoare la care nu se gândesc prea mulţi. Mai mult decât atât, în reţeta de preparare se împletesc tradiţiile româneşti din Transilvania, sudul ţării şi Banat cu "secrete" din Tirol.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
"Cârnaţii îi facem puţin mai aromaţi decât reţeta clasică bănăţeană, e un mix de gusturi din mai multe regiuni al României în sensul că cei din Banat sunt cam standard. Noi îi amestecăm în fiecare an cu carne de vită, ca să nu fie prea graşi, la care se mai poate adăuga şi vânat, carne uscată, pe lângă carnea de porc. Dintre aromate, se foloseşte usturoiul. Gusturile din toate zonele ţării se amestecă, regăsim şi părţi din Transilvania, şi din sudul ţării, şi din Banat. Nu este un gust standard, vrem să se simtă puţin usturoiul şi piperul, dar să nu predomine un anumit condiment. Este o armonie de gusturi. În timpul frământării amestecului se poate adăuga o jumătate de litru de bere şi un pahar-două de vin, în funcţie de cantitate. Acesta este secretul. Am mai cumpărat de la producători din satele din zona sub-Tirol steak şi m-am străduit să dezleg aromele de acolo şi le mai aplic uneori pe carnea uscată pe care o pregătesc eu. Am mai amestecat condimentele de la noi cu ale lor. Important e că prima dată când am fost în sub-Tirol am găsit o măcelărie într-un sat, iar măcelarul mi-a prezentat toate produsele", a povestit Vio Bota.
El este convins că fiul său va duce mai departe tradiţia familiei.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES FOTO
"Cantităţile de produse pe care le facem sunt relativ mici, minimale, atât cât să păstrăm tradiţia şi să simţim că vin sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou. Mai împărţim rudelor. David, fiul meu, cu siguranţă duce mai departe tradiţia; este foarte priceput şi pasionat", spune Vio Bota.
Lăsând colindul să se aştearnă peste bunătăţile de Crăciun, Vio Bota caută deja alte secrete pentru ca la sfârşitul anului viitor să umple cămara cu alte gusturi şi arome de la noi şi de la vecinii europeni. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Primarul interimar anunță că există restanțe la plata stimulentelor pentru persoane cu dizabilități, în urma restrângerilor bugetare
Primarul general interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a informat, miercuri, că există în continuare restanțe la plata stimulentelor datorate persoanelor adulte cu dizabilități, din cauza restrângerilor bugetare cu care se confruntă autoritatea locală. El a menționat că în aceste zile sunt virați câte 375 de lei/persoană, dar a fo
Mureș: Peste 74.000 litri de apă potabilă de la Rezerva de Stat pentru localitățile aflate în stare de alertă
Măsurătorile efectuate, miercuri, de compania de apă Aquaserv și Administrația Bazinală de Apă Mureș indică faptul că salinitatea apei din rețeaua publică din cele 16 localități în care a fost declarată starea de alertă rămâne în continuare ridicată, pentru locuitorii acestora fiind distribuiți 74.000 de litri de apă potabilă de la Rezerva de Stat.
Harghita: Primăria Praid lansează un apel oficial pentru donații, după dezastrul care a afectat salina
Primăria Praid a anunțat, miercuri, lansarea unui apel oficial pentru donații, după dezastrul care a afectat salina din localitate, inundată de apele pârâului Corund, sumele urmând să fie folosite integral pentru dezvoltarea comunei. 'Dezastrul grav care a afectat salina din Praid a zguduit profund comunitatea noastră. Puterea solidarităț
Constanța: Cazinoul, vizitat după reabilitare de Majestatea Sa Margareta și Principele Radu
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteța Sa Regală Principele Radu, impresionați de cum arată Cazinoul din Constanța după restaurare, au afirmat că intenționează să mai viziteze și altă dată clădirea emblematică a litoralului și că le-ar plăcea să se întâlnească aici cu elevi, în cadrul programului educațional 'Școala altfel
Prefectura Neamț anunță deversări controlate de 50 metri cubi pe secundă la barajul Izvorul Muntelui
Prefectura Neamț a anunțat că joi, 5 iunie, începând cu ora 12:00, vor avea loc probe tehnice la instalațiile de descărcare de suprafață ale barajului Izvorul Muntelui, de la Bicaz. În cadrul acestor probe, se va efectua o deversare controlată a unui debit de 50 metri cubi pe secundă, timp de 30 minute, pentru fiecare stavilă.
Bujduveanu face apel la Guvern să susțină finanțările pentru investiții în spitalele bucureștene
Primarul general interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a făcut apel la Guvern, miercuri, să susțină investițiile în proiecte de extindere a spitalelor din Capitală, subliniind că aceste unități sanitare nu îi deservesc doar pe bucureșteni, ci și o mare parte a populației țării. Consiliului General al Capitalei, reunit miercuri, a actualizat p
Sondaj INSCOP: 77% dintre români sunt de acord cu reducerea cheltuielilor de funcționare a statului
Mai mult de trei sferturi (77%) dintre români sunt de acord cu reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, altele decât cele cu angajații, conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, în perioada 26 - 30 mai, cu privire la diversele soluții de reducere a deficitului bugetar. Conform studiului publicat pe site-ul inscop.ro
CGMB: Împrumut de 500.000 de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor
Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) ar urma să contracteze un împrumut de 500.000 de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, conform unui proiect de hotărâre adoptat în ședința de miercuri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Banii vor fi utilizați în vederea
Asociația Parcul Văcărești solicită Guvernului să nu permită deschiderea traficului auto prin Pădurea Băneasa
Asociația Parcul Natural Văcărești solicită Guvernului României să nu permită deschiderea traficului auto prin Pădurea Băneasa, 'nici temporar, nici condiționat'. De asemenea, ONG-ul îi cere primarului interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, să convoace o discuție cu factorii implicați și 'să deblocheze' procesul administrativ d
UPDATE Botoșani: 12 persoane evaluate medical în urma accidentului de pe DN 29, două fiind transportate la spital
Paramedicii au evaluat medical 12 persoane în urma accidentului produs pe DN 29, în județul Botoșani, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 'În accidentul rutier au fost implicate 12 persoane, inclusiv șoferul autocarului. (...) Dintre acestea, doar două au necesitat îngrijiri medicale suplimentare și a
General american: Actualul context internațional - cel mai provocator întâlnit de mine în 38 de ani de serviciu militar
Comandantul Comandamentului pentru Operații Speciale al Statelor Unite (USSOCOM), generalul Bryan P. Fenton, a declarat, miercuri, în deschiderea primului expo-forum internațional dedicat Forțelor pentru Operații Speciale, Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF) de la Târgu Mureș, că actualul context internațional este cel mai compl
Protecția Consumatorului Brașov: Produse expirate și diferențe de preț între raft și casa de marcat, în hipermarket-uri
Produse expirate, spații de depozitare neigienizate sau diferențe de preț între raft și casa de marcat au fost doar câteva dintre neregulile găsite în supermarketurile și hipermarketurile din județul Brașov de comisarii de la Protecția Consumatorilor, în cadrul unor controale recente. Potrivit unui comunicat transmis mi
MAI: A fost lansată pagina de internet dedicată noii cărți electronice de identitate
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, miercuri, pagina de internet dedicată noii cărți electronice de identitate, care poate fi accesată la adresa https://carteadeidentitate.gov.ro/. 'Site-ul este structurat pe trei secțiuni - Despre, Ghișee și Utile - și oferă detali
Timiș: Sistemul centralizat de termoficare rămâne soluția viabilă pentru Timișoara; a scăzut numărul debranșărilor
Sistemul centralizat de termoficare al companiei locale Colterm rămâne o soluție viabilă pentru Timișoara, numărul celor care au solicitat debranșarea în acest sezon fiind de peste zece ori mai mic față de numărul cererilor de debranșare înregistrat în anii anteriori. Debranșările apar mai ales în blocuri vechi, c
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 15 județe, până joi la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până joi la prânz, pe râuri din 15 județe. Astfel, în intervalul 4 iunie, ora 12:00 - 5 iunie, ora 12:00, sunt prognozate scurgeri importante pe versanți, torenți și p&acir