TRADIŢII ÎN BUCATE/ Tulcea: Peştele - nelipsit din meniul de Revelion

Restaurantele de cinci stele ale unităţilor de cazare din Deltă deschise în această perioadă îşi vor servi oaspeţii cu preparate speciale în noaptea dintre ani, iar localnicii vor avea şi ei mâncăruri deosebite, în ambele meniuri peştele ocupând un loc important.
Acesta este nelipsit de pe mesele întinse în noaptea de Revelion, datorită tradiţiei potrivit căreia cine mănâncă produse din peşte la cumpăna dintre ani va înota prin anul următor ca peştele în apă.
Claudia din Crişan, în vârstă de 44 de ani, a declarat pentru AGERPRES că ştiuca umplută este preparatul care se găseşte în cele mai multe meniuri făcute de gospodinele din Deltă pentru Revelion.
"Este un preparat mai deosebit, iar reţeta este şi ea specială. Se curăţă ştiuca de solzi, se dă pielea jos, aşa încât se scot toate oasele şi rămâne doar carnea care se dă prin maşina de tocat. Se adaugă condimente, usturoi, sare, piper, cimbru, boia, verdeaţă, se amestecă totul cu ou şi se umple pielea întreagă cu acest amestec. Apoi se pune la cuptor cel puţin o oră, în funcţie de cât de mare este ştiuca. Unii mai pregătesc şi un sos roşu preparat fie din roşii, fie din bulion. După ce ştiuca umplută se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se ornează cu felii de lămâie, verdeaţă, boabe de piper şi se pune pe masă întreagă. Ea este regina mesei", a afirmat tulceanca.
Ea a mai spus că, de obicei, de Revelion, plachia de peşte, borşul de peşte, dar şi salata boeuf sunt nelipsite de pe mesele localnicilor.
Peşte se va găsi în noaptea dintre ani şi pe mesele turiştilor din restaurantele de lux, după cum dă asigurări supervizorul unui restaurant, Virgil Boteanu.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Gustarea tradiţională înseamnă butterfish, pastramă de crap, scrumbie marinată, saramură de crap, calcan la plită sau la cuptor, sturion, tot ce înseamnă peşte de Dunăre şi Marea Neagră. Tot ce pregătim este cumpărat doar de aici, din zonă, şi este proaspăt", a menţionat Boteanu.
Potrivit bucătarului Adrian Costache, meniul de cinci stele începe cu un antreu format din carpaccio de morun şi icre negre, ton roşu tempura cu hrean japonez şi icre de Manciuria, terină de foie gras din raţă, un fel de pateu din pulpă de raţă confiată, curcan cu legume în aspic şi o salată marocană cu brânză de capră şi fistic.
"Carpaccio de morun este un file de morun. Sunt felii foarte subţiri de morun afumat care se servesc cu ulei de măsline şi dressing de lămâie, asezonat cu caviar. Nu cred că îl puteţi prepara acasă, pentru este nevoie de o afumătoare şi de feliatoare speciale, dar şi de ustensile speciale. În Deltă, noi producem batogul de morun. Avem propriile afumătoare şi feliatoare", a declarat Adrian Costache.
Bucătarul specializat în restaurante din Anglia, Belgia şi România a mai spus că meniul de Revelion continuă cu halibut cu sos de crustacee, humus şi legume, dar şi cu un Aperol Sorbetto.
"La felul principal, avem un muşchi de vită Wellington, cu piure de păstârnac, cartofi Dauphinois şi sos de muştar dijonez. Cartoful Dauphinois este un piure mai dur în care adăugăm nucşoară şi gălbenuş de ou. Totul se coace la cuptor. Este un preparat mai special", a explicat Adrian Costache.
Aşa cum este şi normal, masa de Revelion se încheie cu un desert, iar cel din restaurantul din Deltă se numeşte "Opera Cake" şi are blat din migdale, un mousse de cafea şi un ganaj de ciocolată belgiană.
Somelierul Ionuţ Robea aminteşte că vinul se bea cu măsură.
"Recomand întotdeauna ca lângă paharul de vin să fie unul cu apă şi să se bea din el. Icrele, datorită texturii foarte fine şi a formei lor, ne duc cu gândul la bulele pe care le regăsim în vinurile spumante, cu precădere în şampanii, unde şi perlajul este mai fin. Cu icrele de sturion recomandăm de fiecare dată un spumant alb, dar putem ajunge şi la un vin alb sec sau un roze sec, cu o aciditate bună, susţinută", a menţionat Ionuţ Robea.
Circa 80% dintre locurile unui hotel de lux din Crişan au fost rezervate de oaspeţi în mini-vacanţa de Revelion, iar pe lângă meniurile foarte variate turiştii sunt îmbiaţi şi cu plimbări pe canalele Deltei în timpul cărora pot gusta brânzeturi fine şi fructe uscate, asezonate cu un spumant.
După provocările anului 2020, reprezentanţii industriei ospitalităţii aşteaptă sprijinul autorităţilor şi spun că sunt pregătiţi din toate punctele de vedere pentru un nou an.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Cred că 2021 va fi un an cu foarte multe provocări. Aşteptăm să vedem dacă autorităţile au un plan pentru turism. Noi suntem pregătiţi din toate punctele de vedere. Respectăm normele de siguranţă sanitară, avem dezinfectanţi peste tot în resort, măşti, protecţie pentru încălţăminte, nebulizator pentru fiecare cameră. Punem accent pe siguranţa clienţilor şi a angajaţilor", a afirmat reprezentanta unui hotel, Andrada Popovici, care a adăugat că anul viitor se vor da în folosinţă o nouă terasă cu specific libanez, trei piscine şi un centru SPA cu vedere la Dunăre. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bucată de tencuială, căzută dintr-o clădire, în Sectorul 1; PMB spune că proprietarii nu au depus documentația în vederea consolidării
O bucată de tencuială de la o clădire veche aflată pe Strada Poiana Narciselor nr. 7, în apropierea Parcului Cișmigiu, a căzut vineri dimineață. Nu s-au înregistrat victime omenești, însă o mașină aflată în apropiere a fost 'grav' avariată, a anunțat Primăria Sectorului 1, pe Facebook. Clădirea, construită în 1902, are 17
Timiș: Voluntarii Asociației Acasă în Banat colorează satul cărășean Grădinari
Comuna cărășeană Grădinari, fostă proprietate a vistieriei regale în veacurile XVIII-XIX și renumită prin târgul inaugurat în anul 1869, care i-a adus și o dezvoltare economică înfloritoare, și-a pierdut din frumusețea de odinioară, porțile masive din lemn ale caselor și 'ferestrele bârfitoare' din spatele cărora ochii vigilenți ai bătr&
Constanța: Protest al deținătorilor de mici magazine alimentare în stațiuni ale litoralului față de Protecția Consumatorilor
Zeci de deținători de mici magazine alimentare în stațiuni de pe litoral au protestat vineri, în fața Prefecturii Constanța, timp de două ore, față de măsurile 'abuzive' pe care Protecția Consumatorilor le ia împotriva lor, referitor la aplicarea HG 559/2001 privind comercializarea produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice.
Primarul Brașovului: Vom face investițiile necesare să preîntâmpinăm situații de genul celor de la inundațiile de săptămâna trecută
Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a anunțat, vineri, în urma ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență, că municipalitatea va face toate investițiile necesare pentru a preîntâmpina, pe viitor, situații de genul celor din urmă cu o săptămână, când mai multe zone ale orașului au fost afectate de ploile torențiale.
Bacău: O femeie din Brașov, pasager într-un autoturism, a decedat într-un accident rutier în localitatea Ungureni
O femeie de 70 de ani din Brașov a decedat, vineri, în localitatea Ungureni, după ce autoturismul în care era pasager a intrat în coliziune cu un microbuz, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'Un conducător auto în vârstă de 71 ani, din județul Brașov, în timp de conducea un autoturism în comu
Târg de adopții ASPA - sâmbătă, pe Insula Câinilor din Parcul Titan
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) anunță organizarea unui nou târg de adopții, sâmbătă, pe Insula Câinilor din Parcul Titan. Evenimentul se va desfășura între orele 10:00 - 17:00, a informat, vineri, ASPA, într-o postare pe Facebook. 'Mâine, 7 iunie, e ziua în care &icir
ANAR: Valorile concentrației de cloruri din apă sunt în ușoară scădere la Praid, dar se mențin ridicate
Specialiștii din cadrul Administrației Naționale 'Apele Române' (ANAR) monitorizează, în prezent, 15 secțiuni de apă de pe râurile Târnava Mică, Corund, Târnava Mare și Mureș, pe un sector extins până în zona de graniță, în dreptul localității Nădlac. Potrivit unei postări publicată, vineri, pe pagina ofi
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului România - Cipru
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de marți, 10 iunie, pentru a asigura transportul spectatorilor meciului România - Cipru, programat de la ora 21:45, pe 'Arena Națională', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).
Bacău: Experiență inedită pentru 180 de copii de la Grădinița 'Roza Venerini', alături de jandarmi
Peste 180 de copii de la Grădinița 'Roza Venerini' din municipiul Bacău au avut, vineri, o experiență de neuitat, întâlnindu-se cu jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ). Prichindeii au petrecut timpul într-un mod inedit, explorând lumea fascinantă a jandarmeriei și învățând despre siguranță
Bistrița-Năsăud: O fetiță de 3 ani s-a ales cu arsuri pe o treime din corp, opărită cu apă fierbinte
O fetiță de trei ani din orașul Sângeorz-Băi s-a ales cu arsuri pe aproximativ o treime din suprafața corporală, fiind opărită cu apă fierbinte, a informat, vineri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. 'Din primele informații, victima prezintă arsuri pe aproximativ 30-40% din suprafața corpului. Intervin la caz un echipaj d
Covasna: Lacul din Sfântu Gheorghe, reabilitat cu fonduri europene, inaugurat printr-un picnic comunitar
Sfântu Gheorghe, 6 iun /Agerpres/ - Lacul artificial aflat în cartierul Gării din municipiul Sfântu Gheorghe, reabilitat din fonduri europene, va fi inaugurat oficial duminică, 8 iunie, printr-un picnic comunitar, a anunțat primăria. Lacul artificial din Cartierul Gării a fost amenajat în urmă cu peste patru decenii pe un teren aflat &i
Hidrologi: Cod portocaliu de inundații pe unii afluenți ai râului Cerna, până la ora 21:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenționare Cod portocaliu de inundații, valabilă în orele următoare pe unii afluenți ai râului Cerna, de pe raza județelor Gorj și Caraș-Severin. Potrivit hidrologilor, până la ora 21:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a
Fântânile din parcul A. I. Cuza - luminate în turcoaz luni, pentru a marca Ziua de Conștientizare a Bolii Batten
Fântânile arteziene din parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi iluminate în turcoaz luni, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Bolii Batten. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, Primăria Sectorului 3 se alătură astfel demersului inițiat de Asociația Rebeca Faith-Hope-Love, prin care se atrage atenția asupra î
Constanța: Bărbat care a abandonat un câine în stațiunea Mamaia, amendat cu 12.000 de lei
Un bărbat care a abandonat un câine în stațiunea Mamaia a fost identificat de polițiști și amendat cu 12.000 de lei, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, ca urmare a imaginilor apărute în spațiul public privind un bărbat care ar fi abandonat un câine în staț
IGSU: Aproape 5.000 de pompieri și peste 300 de echipaje SMURD, la datorie în perioada Rusaliilor
Aproape 5.000 de pompieri și peste 300 de echipaje SMURD sunt pregătiți pentru intervenție în acest sfârșit de săptămână, cu ocazia sărbătorii Rusaliilor. ''Peste 4.750 de pompieri, sprijiniți de aproximativ 4.000 de mijloace tehnice, vor fi la datorie în toată țara, pregătiți să intervină rapid în caz de