logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Tulcea: Peştele - nelipsit din meniul de Revelion

Image

Restaurantele de cinci stele ale unităţilor de cazare din Deltă deschise în această perioadă îşi vor servi oaspeţii cu preparate speciale în noaptea dintre ani, iar localnicii vor avea şi ei mâncăruri deosebite, în ambele meniuri peştele ocupând un loc important.

Acesta este nelipsit de pe mesele întinse în noaptea de Revelion, datorită tradiţiei potrivit căreia cine mănâncă produse din peşte la cumpăna dintre ani va înota prin anul următor ca peştele în apă.

Claudia din Crişan, în vârstă de 44 de ani, a declarat pentru AGERPRES că ştiuca umplută este preparatul care se găseşte în cele mai multe meniuri făcute de gospodinele din Deltă pentru Revelion.


"Este un preparat mai deosebit, iar reţeta este şi ea specială. Se curăţă ştiuca de solzi, se dă pielea jos, aşa încât se scot toate oasele şi rămâne doar carnea care se dă prin maşina de tocat. Se adaugă condimente, usturoi, sare, piper, cimbru, boia, verdeaţă, se amestecă totul cu ou şi se umple pielea întreagă cu acest amestec. Apoi se pune la cuptor cel puţin o oră, în funcţie de cât de mare este ştiuca. Unii mai pregătesc şi un sos roşu preparat fie din roşii, fie din bulion. După ce ştiuca umplută se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se ornează cu felii de lămâie, verdeaţă, boabe de piper şi se pune pe masă întreagă. Ea este regina mesei", a afirmat tulceanca.

Ea a mai spus că, de obicei, de Revelion, plachia de peşte, borşul de peşte, dar şi salata boeuf sunt nelipsite de pe mesele localnicilor.

Peşte se va găsi în noaptea dintre ani şi pe mesele turiştilor din restaurantele de lux, după cum dă asigurări supervizorul unui restaurant, Virgil Boteanu.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



"Gustarea tradiţională înseamnă butterfish, pastramă de crap, scrumbie marinată, saramură de crap, calcan la plită sau la cuptor, sturion, tot ce înseamnă peşte de Dunăre şi Marea Neagră. Tot ce pregătim este cumpărat doar de aici, din zonă, şi este proaspăt", a menţionat Boteanu.

Potrivit bucătarului Adrian Costache, meniul de cinci stele începe cu un antreu format din carpaccio de morun şi icre negre, ton roşu tempura cu hrean japonez şi icre de Manciuria, terină de foie gras din raţă, un fel de pateu din pulpă de raţă confiată, curcan cu legume în aspic şi o salată marocană cu brânză de capră şi fistic.

"Carpaccio de morun este un file de morun. Sunt felii foarte subţiri de morun afumat care se servesc cu ulei de măsline şi dressing de lămâie, asezonat cu caviar. Nu cred că îl puteţi prepara acasă, pentru este nevoie de o afumătoare şi de feliatoare speciale, dar şi de ustensile speciale. În Deltă, noi producem batogul de morun. Avem propriile afumătoare şi feliatoare", a declarat Adrian Costache.

Bucătarul specializat în restaurante din Anglia, Belgia şi România a mai spus că meniul de Revelion continuă cu halibut cu sos de crustacee, humus şi legume, dar şi cu un Aperol Sorbetto.

"La felul principal, avem un muşchi de vită Wellington, cu piure de păstârnac, cartofi Dauphinois şi sos de muştar dijonez. Cartoful Dauphinois este un piure mai dur în care adăugăm nucşoară şi gălbenuş de ou. Totul se coace la cuptor. Este un preparat mai special", a explicat Adrian Costache.

Aşa cum este şi normal, masa de Revelion se încheie cu un desert, iar cel din restaurantul din Deltă se numeşte "Opera Cake" şi are blat din migdale, un mousse de cafea şi un ganaj de ciocolată belgiană.

Somelierul Ionuţ Robea aminteşte că vinul se bea cu măsură.

"Recomand întotdeauna ca lângă paharul de vin să fie unul cu apă şi să se bea din el. Icrele, datorită texturii foarte fine şi a formei lor, ne duc cu gândul la bulele pe care le regăsim în vinurile spumante, cu precădere în şampanii, unde şi perlajul este mai fin. Cu icrele de sturion recomandăm de fiecare dată un spumant alb, dar putem ajunge şi la un vin alb sec sau un roze sec, cu o aciditate bună, susţinută", a menţionat Ionuţ Robea.

Circa 80% dintre locurile unui hotel de lux din Crişan au fost rezervate de oaspeţi în mini-vacanţa de Revelion, iar pe lângă meniurile foarte variate turiştii sunt îmbiaţi şi cu plimbări pe canalele Deltei în timpul cărora pot gusta brânzeturi fine şi fructe uscate, asezonate cu un spumant.

După provocările anului 2020, reprezentanţii industriei ospitalităţii aşteaptă sprijinul autorităţilor şi spun că sunt pregătiţi din toate punctele de vedere pentru un nou an.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



"Cred că 2021 va fi un an cu foarte multe provocări. Aşteptăm să vedem dacă autorităţile au un plan pentru turism. Noi suntem pregătiţi din toate punctele de vedere. Respectăm normele de siguranţă sanitară, avem dezinfectanţi peste tot în resort, măşti, protecţie pentru încălţăminte, nebulizator pentru fiecare cameră. Punem accent pe siguranţa clienţilor şi a angajaţilor", a afirmat reprezentanta unui hotel, Andrada Popovici, care a adăugat că anul viitor se vor da în folosinţă o nouă terasă cu specific libanez, trei piscine şi un centru SPA cu vedere la Dunăre. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Plăcinta întinsă de Turnu, rulată cu faţa de masă - reţeta de succes a unei familii din Arad

 

VIDEO TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Turtă dulce de casă sau cornuleţe cu vanilie - în stil tradiţional săsesc

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Reţetele Crăciunului - reinterpretate în restaurantele din Deltă; ozvar şi cuchea - pe masa ucrainenilor din Crişan

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an - tradiţional în zona Margina

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Arome tradiţionale româneşti şi austriece - ''împletite'' în bunătăţile de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Crapul scăldat în sos de roşii cu mămăliguţă - preparat delicios pentru masa de Revelion

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-04-2025 17:14

Maramureș: Două locuințe și patru anexe gospodărești din orașul Borșa, distruse de incendiu

Un incendiu de proporții a distrus două locuințe și patru anexe gospodărești, dar și alte bunuri în orașul Borșa, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'Incendiul este localizat, au fost afectate două locuințe, patru anexe gospodărești, un autoturism, două utilaje și un gater, suprafața afecta

Social 29-04-2025 16:40

Salvați Copiii a investit peste 3,6 milioane de euro în reabilitarea și dotarea de secții ale Maternității Polizu

Salvați Copiii a investit 3,6 milioane de euro în reabilitarea secțiilor de Terapie Intensivă și Obstetrică-Ginecologie 4, precum și a Blocului Operator și dotarea acestora și a secției de Neonatologie cu echipamente, a declarat președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.  

Social 29-04-2025 16:24

MAI: 43.000 de polițiști la datorie în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi suplimentate la 43.000 în ziua scrutinului din primul tur al alegerilor pentru Președintele României, conform unui plan de acțiune care include măsuri și activități concrete desfășurate de structurile MAI în contextul alegerilor. Până la data alegerilor, peste 26.0

Social 29-04-2025 15:56

Gorj: Amenzi de peste un milion de lei, aplicate de Protecția Consumatorilor de la începutul anului

Comisarii de la Protecția Consumatorilor Gorj au aplicat, de la începutul anului și până în prezent, amenzi în valoare de peste un milion de lei în urma abaterilor constatate în cadrul controalelor la operatorii economici din județ. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconform

Social 29-04-2025 15:21

Dolj: Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Craiova

Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată, marți, la Craiova, în Piața Tricolorului, printr-un ceremonial și o paradă militară în semn de recunoștință față de meritele celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Comandantul Brigăzii Multinaționale Su

Social 29-04-2025 15:20

Bistrița-Năsăud: Polițist rănit în urma descărcării accidentale a armei unui coleg

Un polițist din cadrul Biroului de Ordine Publică a fost rănit accidental, marți, în timpul serviciului, în urma descărcării accidentale a armei unui polițist de la Poliția Transporturi, în timp ce se afla pe itinerarul de patrulare, în municipiul Bistrița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud.

Administratie 29-04-2025 15:07

Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând

Social 29-04-2025 14:40

Sălaj: Ceremonie militară și religioasă pentru marcarea Zilei Veteranilor de Război

Ziua Veteranilor de Război a fost marcată, marți, la unitatea militară din Zalău, printr-o ceremonie militară și religioasă ce a inclus depuneri de jerbe de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și luări de cuvânt ale oficialităților.  

Social 29-04-2025 14:33

Harghita: Subprefectul Marius Țepeluș spune că Ziua Veteranilor de Război este mare cât o zi națională

Subprefectul Harghitei, Marius Țepeluș, a declarat, marți, presei că Ziua Veteranilor de Război este mare cât o zi națională și a mărturisit că a fost învățat de bunicul său să arboreze drapelul național cu prilejul sărbătorilor naționale, iar acum își educă și el fiul în spiritul și în cultul eroilor neamului. &#

Social 29-04-2025 14:24

Brașov: O icoană a scăpat neatinsă de foc după un incendiu în care au ars trei case

Pompierii militari brașoveni au descoperit, în urma lichidării unui incendiu care a mistuit aproape în totalitate o casă în municipiul Săcele, o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Sfânt, care a rămas neatinsă de foc. Incendiul a avut loc luni după-amiază, iar focul, izbucnit la acoperișul unei case, s-a extins cu repez

Social 29-04-2025 13:21

Prezidențiale2025/ AEP: 97,94% din secții îndeplinesc criteriile minimale pentru accesul alegătorilor cu mobilitate redusă

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat marți că a realizat situația privind accesibilitatea secțiilor de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale din 4 mai, care arată că 97,94% din totalul secțiilor îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă. Potrivit unui co

Social 29-04-2025 10:22

MDLPA: Încă trei noi creșe construite prin Programul 'Sfânta Ana', finalizate

Trei noi creșe au fost finalizate prin Programul guvernamental 'Sfânta Ana', coordonat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila, cu ocazia vizitei la obiectivele de investiții. 'În total, am finalizat 15 creșe prin Programul 'Sfânta Ana', iar, până la finalul anului, dorim să construim și s

Social 29-04-2025 10:08

Un nou sistem Patriot pentru Armata României; MApN: Va fi achiziționat cu fonduri externe nerambursabile

Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot

Social 29-04-2025 09:40

Tulcea: Locuitorii orașului Sulina compară exploziile din cursul nopții cu cele din insula Șerpilor

Pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii orașului Sulina au primit, în noaptea de luni spre marți, trei mesaje RO-ALERT, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, iar unii dintre ei au susținut că exploziile au fost mai puternice decât cele resimțite la începutul războiului, atunci când

Social 29-04-2025 09:27

Dâmbovița: Cei doi copii din Cojasca, de 8 și 9 ani, dați dispăruți - găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției

Cei doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea Cojasca, dați dispăruți luni după ce au plecat de acasă, au fost găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției, informează, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmboviț