TRADIŢII ÎN BUCATE/ Tulcea: Peştele - nelipsit din meniul de Revelion
Restaurantele de cinci stele ale unităţilor de cazare din Deltă deschise în această perioadă îşi vor servi oaspeţii cu preparate speciale în noaptea dintre ani, iar localnicii vor avea şi ei mâncăruri deosebite, în ambele meniuri peştele ocupând un loc important.
Acesta este nelipsit de pe mesele întinse în noaptea de Revelion, datorită tradiţiei potrivit căreia cine mănâncă produse din peşte la cumpăna dintre ani va înota prin anul următor ca peştele în apă.
Claudia din Crişan, în vârstă de 44 de ani, a declarat pentru AGERPRES că ştiuca umplută este preparatul care se găseşte în cele mai multe meniuri făcute de gospodinele din Deltă pentru Revelion.
"Este un preparat mai deosebit, iar reţeta este şi ea specială. Se curăţă ştiuca de solzi, se dă pielea jos, aşa încât se scot toate oasele şi rămâne doar carnea care se dă prin maşina de tocat. Se adaugă condimente, usturoi, sare, piper, cimbru, boia, verdeaţă, se amestecă totul cu ou şi se umple pielea întreagă cu acest amestec. Apoi se pune la cuptor cel puţin o oră, în funcţie de cât de mare este ştiuca. Unii mai pregătesc şi un sos roşu preparat fie din roşii, fie din bulion. După ce ştiuca umplută se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se ornează cu felii de lămâie, verdeaţă, boabe de piper şi se pune pe masă întreagă. Ea este regina mesei", a afirmat tulceanca.
Ea a mai spus că, de obicei, de Revelion, plachia de peşte, borşul de peşte, dar şi salata boeuf sunt nelipsite de pe mesele localnicilor.
Peşte se va găsi în noaptea dintre ani şi pe mesele turiştilor din restaurantele de lux, după cum dă asigurări supervizorul unui restaurant, Virgil Boteanu.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Gustarea tradiţională înseamnă butterfish, pastramă de crap, scrumbie marinată, saramură de crap, calcan la plită sau la cuptor, sturion, tot ce înseamnă peşte de Dunăre şi Marea Neagră. Tot ce pregătim este cumpărat doar de aici, din zonă, şi este proaspăt", a menţionat Boteanu.
Potrivit bucătarului Adrian Costache, meniul de cinci stele începe cu un antreu format din carpaccio de morun şi icre negre, ton roşu tempura cu hrean japonez şi icre de Manciuria, terină de foie gras din raţă, un fel de pateu din pulpă de raţă confiată, curcan cu legume în aspic şi o salată marocană cu brânză de capră şi fistic.
"Carpaccio de morun este un file de morun. Sunt felii foarte subţiri de morun afumat care se servesc cu ulei de măsline şi dressing de lămâie, asezonat cu caviar. Nu cred că îl puteţi prepara acasă, pentru este nevoie de o afumătoare şi de feliatoare speciale, dar şi de ustensile speciale. În Deltă, noi producem batogul de morun. Avem propriile afumătoare şi feliatoare", a declarat Adrian Costache.
Bucătarul specializat în restaurante din Anglia, Belgia şi România a mai spus că meniul de Revelion continuă cu halibut cu sos de crustacee, humus şi legume, dar şi cu un Aperol Sorbetto.
"La felul principal, avem un muşchi de vită Wellington, cu piure de păstârnac, cartofi Dauphinois şi sos de muştar dijonez. Cartoful Dauphinois este un piure mai dur în care adăugăm nucşoară şi gălbenuş de ou. Totul se coace la cuptor. Este un preparat mai special", a explicat Adrian Costache.
Aşa cum este şi normal, masa de Revelion se încheie cu un desert, iar cel din restaurantul din Deltă se numeşte "Opera Cake" şi are blat din migdale, un mousse de cafea şi un ganaj de ciocolată belgiană.
Somelierul Ionuţ Robea aminteşte că vinul se bea cu măsură.
"Recomand întotdeauna ca lângă paharul de vin să fie unul cu apă şi să se bea din el. Icrele, datorită texturii foarte fine şi a formei lor, ne duc cu gândul la bulele pe care le regăsim în vinurile spumante, cu precădere în şampanii, unde şi perlajul este mai fin. Cu icrele de sturion recomandăm de fiecare dată un spumant alb, dar putem ajunge şi la un vin alb sec sau un roze sec, cu o aciditate bună, susţinută", a menţionat Ionuţ Robea.
Circa 80% dintre locurile unui hotel de lux din Crişan au fost rezervate de oaspeţi în mini-vacanţa de Revelion, iar pe lângă meniurile foarte variate turiştii sunt îmbiaţi şi cu plimbări pe canalele Deltei în timpul cărora pot gusta brânzeturi fine şi fructe uscate, asezonate cu un spumant.
După provocările anului 2020, reprezentanţii industriei ospitalităţii aşteaptă sprijinul autorităţilor şi spun că sunt pregătiţi din toate punctele de vedere pentru un nou an.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Cred că 2021 va fi un an cu foarte multe provocări. Aşteptăm să vedem dacă autorităţile au un plan pentru turism. Noi suntem pregătiţi din toate punctele de vedere. Respectăm normele de siguranţă sanitară, avem dezinfectanţi peste tot în resort, măşti, protecţie pentru încălţăminte, nebulizator pentru fiecare cameră. Punem accent pe siguranţa clienţilor şi a angajaţilor", a afirmat reprezentanta unui hotel, Andrada Popovici, care a adăugat că anul viitor se vor da în folosinţă o nouă terasă cu specific libanez, trei piscine şi un centru SPA cu vedere la Dunăre. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului
TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Jandarmeria București: Măsuri suplimentare de control al autovehiculelor și persoanelor la partida dintre FCSB și CFR Cluj
Jandarmeria Capitalei anunță măsuri suplimentare de control al autovehiculelor și persoanelor la partida dintre FCSB și CFR Cluj, ce va avea loc, duminică seara, pe stadionul Arena Națională din Capitală. 'Pentru acest meci de fotbal, din rațiuni de siguranță, vor fi adoptate măsuri suplimentare de control al autovehiculelor și persoanelor
Prahova: Accident feroviar la Coțofenești; aterizează elicopterul SMURD
Un grav accident feroviar a avut loc, duminică, pe raza comunei prahovene Vărbilău, sat Coțofenești, la fata locului fiind așteptat elicopterul SMURD. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, un bărbat a fost lovit de tren, victima având amputație la nivelul ambelor picioare. 'Intervenim cu o autosp
IGPR: Activități de prevenire și informare ale polițiștilor în rândul elevilor
Peste 3.000 de activități de prevenire și de informare, ce au vizat circa 62.000 de elevi, au fost derulate de polițiștii din întreaga țară, în ultima săptămână, pentru creșterea climatului de siguranță în mediul preuniversitar. 'În perioada 23 - 30 ianuarie 2025, pentru creșterea gradului de siguranță a
Giurgiu: Femeie de 29 de ani, încarcerată și inconștientă în urma unui accident în localitatea Bâcu, județul Giurgiu
O femeie în vârstă de 29 de ani, inconștientă și încarcerată într-un autoturism pe un drum din localitatea Bâcu, județul Giurgiu, a fost descarcerată de pompierii giurgiuveni și transportată la un spital din Capitală. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină în această dimineață în urma unui acci
Polițiștii de frontieră au verificat 260.000 de persoane, în prima lună de la aderarea la Schengen
Polițiștii de frontieră au verificat peste 260.000 de persoane în sistem digital de verificare a documentelor de identitate (eDAC), în prima lună de la aderarea completă a României la spațiul Schengen, fiind înregistrate 142 de infracțiuni și 111 contravenții. Poliția de frontieră (PF) precizează, duminică, într-u
Temperaturile în Capitală vor scădea; luni, maximele vor fi de 3 - 4 grade
Temperaturile în Capitală vor scădea și se vor apropia de normele perioadei, iar vântul va sufla slab și moderat, potrivit prognozei speciale pentru București emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 2 februarie, ora 10:00 - 3 februarie, ora 22:00. Pe parcursul zilei de duminică, valorile termice se vo
ANM: Ninsoare, vânt și răcire semnificativă în toată țara
Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o informare meteo de ninsoare, intensificări de vânt și răcire semnificativă pentru toată țara, valabilă până luni seara. Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 februarie, ora 10:00 - 3 februarie, ora 22:00, temporar, vor fi precipitații pe parcursul zilei de duminic
REPORTAJ/Cluj: Cu Aro prin satul lui Moş Crăciun, până la Capul Nord
Cinci clujeni cu trei maşini Aro, vechi de peste 20 de ani, s-au întors cu bine acasă, după o aventură de aproximativ 9.000 de kilometri, prin satul lui Moş Crăciun, până la până la Capul Nord (Nordkapp), în Norvegia, considerat cel mai nordic punct al Europei.
Hunedoara: Două persoane au fost rănite de un utilaj agricol în localitatea Răchitova; a fost chemat elicopterul SMURD
Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma răsturnării unui utilaj agricol, în localitatea Răchitova, una dintre acestea fiind transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, iar cealaltă la spitalul din municipiul Hunedoara.
Teleorman: Șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor, prins după focuri de avertisment
Un șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în comuna teleormăneană Nenciulești a fost prins abia după ce au fost trase focuri de avertisment, informează, sâmbătă, IPJ Teleorman. În fuga sa, șoferul a lovit și un cap de pod, dar și-a continuat drumul. 'În noaptea de 1 februarie a.c.,
Constanța: Anchetă a poliției după ce două fete s-au bătut într-un loc de joacă
Polițiștii au deschis un dosar penal după ce două minore s-au bătut într-un loc de joacă din municipiul Constanța, cercetările fiind derulate după ce imaginile cu agresiunea au apărut în mediul online. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, sâmbătă, că în urma imaginilor apărute în spațiul p
REPORTAJ/Satu Mare/Concurs de sacrificat porci; Președintele CJ: E o tradiție care a rezistat peste decenii, respectăm legislația UE
Aproape 40 de porci au fost sacrificați, sâmbătă, în comuna Halmeu, după metode tradiționale specifice comunităților maghiare și șvăbești din zonă, în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare. În cadrul competiției un 'henteș', adică măcelar, a reușit să tranșeze un
Consiliul Fiscal: Construcția bugetară pentru 2025, compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7,7% din PIB
Construcția bugetară pentru anul 2025 este compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor, apreciază Consiliul Fiscal (CF) în opinia preliminară privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, transmisă sâmbătă AGERPRES. 'Pe baza unei abo
Hunedoara: Bărbat rănit după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, în Lupeni
Un bărbat de 57 de ani a ajuns la spital cu multiple arsuri, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă la locuința sa din Lupeni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara. Potrivit sursei citate, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Lu
Vrancea/Încasările de la lansarea unei cărți pentru copii, donate unei asociații care ajută copiii cu cancer
Încasările de la lansarea cărții pentru copii 'Fulg-de-Nea Povestea mea', scrisă de Maria Chiriac, o educatoare dintr-o comună de munte a județului, au fost donate în întregime către o asociație din Focșani care luptă pentru ajutorarea unor copii bolnavi de cancer sau leucemie. Zeci de persoane, părinți, copii și repr