logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Tulcea: Peştele - nelipsit din meniul de Revelion

Image

Restaurantele de cinci stele ale unităţilor de cazare din Deltă deschise în această perioadă îşi vor servi oaspeţii cu preparate speciale în noaptea dintre ani, iar localnicii vor avea şi ei mâncăruri deosebite, în ambele meniuri peştele ocupând un loc important.

Acesta este nelipsit de pe mesele întinse în noaptea de Revelion, datorită tradiţiei potrivit căreia cine mănâncă produse din peşte la cumpăna dintre ani va înota prin anul următor ca peştele în apă.

Claudia din Crişan, în vârstă de 44 de ani, a declarat pentru AGERPRES că ştiuca umplută este preparatul care se găseşte în cele mai multe meniuri făcute de gospodinele din Deltă pentru Revelion.


"Este un preparat mai deosebit, iar reţeta este şi ea specială. Se curăţă ştiuca de solzi, se dă pielea jos, aşa încât se scot toate oasele şi rămâne doar carnea care se dă prin maşina de tocat. Se adaugă condimente, usturoi, sare, piper, cimbru, boia, verdeaţă, se amestecă totul cu ou şi se umple pielea întreagă cu acest amestec. Apoi se pune la cuptor cel puţin o oră, în funcţie de cât de mare este ştiuca. Unii mai pregătesc şi un sos roşu preparat fie din roşii, fie din bulion. După ce ştiuca umplută se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se ornează cu felii de lămâie, verdeaţă, boabe de piper şi se pune pe masă întreagă. Ea este regina mesei", a afirmat tulceanca.

Ea a mai spus că, de obicei, de Revelion, plachia de peşte, borşul de peşte, dar şi salata boeuf sunt nelipsite de pe mesele localnicilor.

Peşte se va găsi în noaptea dintre ani şi pe mesele turiştilor din restaurantele de lux, după cum dă asigurări supervizorul unui restaurant, Virgil Boteanu.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



"Gustarea tradiţională înseamnă butterfish, pastramă de crap, scrumbie marinată, saramură de crap, calcan la plită sau la cuptor, sturion, tot ce înseamnă peşte de Dunăre şi Marea Neagră. Tot ce pregătim este cumpărat doar de aici, din zonă, şi este proaspăt", a menţionat Boteanu.

Potrivit bucătarului Adrian Costache, meniul de cinci stele începe cu un antreu format din carpaccio de morun şi icre negre, ton roşu tempura cu hrean japonez şi icre de Manciuria, terină de foie gras din raţă, un fel de pateu din pulpă de raţă confiată, curcan cu legume în aspic şi o salată marocană cu brânză de capră şi fistic.

"Carpaccio de morun este un file de morun. Sunt felii foarte subţiri de morun afumat care se servesc cu ulei de măsline şi dressing de lămâie, asezonat cu caviar. Nu cred că îl puteţi prepara acasă, pentru este nevoie de o afumătoare şi de feliatoare speciale, dar şi de ustensile speciale. În Deltă, noi producem batogul de morun. Avem propriile afumătoare şi feliatoare", a declarat Adrian Costache.

Bucătarul specializat în restaurante din Anglia, Belgia şi România a mai spus că meniul de Revelion continuă cu halibut cu sos de crustacee, humus şi legume, dar şi cu un Aperol Sorbetto.

"La felul principal, avem un muşchi de vită Wellington, cu piure de păstârnac, cartofi Dauphinois şi sos de muştar dijonez. Cartoful Dauphinois este un piure mai dur în care adăugăm nucşoară şi gălbenuş de ou. Totul se coace la cuptor. Este un preparat mai special", a explicat Adrian Costache.

Aşa cum este şi normal, masa de Revelion se încheie cu un desert, iar cel din restaurantul din Deltă se numeşte "Opera Cake" şi are blat din migdale, un mousse de cafea şi un ganaj de ciocolată belgiană.

Somelierul Ionuţ Robea aminteşte că vinul se bea cu măsură.

"Recomand întotdeauna ca lângă paharul de vin să fie unul cu apă şi să se bea din el. Icrele, datorită texturii foarte fine şi a formei lor, ne duc cu gândul la bulele pe care le regăsim în vinurile spumante, cu precădere în şampanii, unde şi perlajul este mai fin. Cu icrele de sturion recomandăm de fiecare dată un spumant alb, dar putem ajunge şi la un vin alb sec sau un roze sec, cu o aciditate bună, susţinută", a menţionat Ionuţ Robea.

Circa 80% dintre locurile unui hotel de lux din Crişan au fost rezervate de oaspeţi în mini-vacanţa de Revelion, iar pe lângă meniurile foarte variate turiştii sunt îmbiaţi şi cu plimbări pe canalele Deltei în timpul cărora pot gusta brânzeturi fine şi fructe uscate, asezonate cu un spumant.

După provocările anului 2020, reprezentanţii industriei ospitalităţii aşteaptă sprijinul autorităţilor şi spun că sunt pregătiţi din toate punctele de vedere pentru un nou an.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



"Cred că 2021 va fi un an cu foarte multe provocări. Aşteptăm să vedem dacă autorităţile au un plan pentru turism. Noi suntem pregătiţi din toate punctele de vedere. Respectăm normele de siguranţă sanitară, avem dezinfectanţi peste tot în resort, măşti, protecţie pentru încălţăminte, nebulizator pentru fiecare cameră. Punem accent pe siguranţa clienţilor şi a angajaţilor", a afirmat reprezentanta unui hotel, Andrada Popovici, care a adăugat că anul viitor se vor da în folosinţă o nouă terasă cu specific libanez, trei piscine şi un centru SPA cu vedere la Dunăre. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Plăcinta întinsă de Turnu, rulată cu faţa de masă - reţeta de succes a unei familii din Arad

 

VIDEO TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Turtă dulce de casă sau cornuleţe cu vanilie - în stil tradiţional săsesc

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Reţetele Crăciunului - reinterpretate în restaurantele din Deltă; ozvar şi cuchea - pe masa ucrainenilor din Crişan

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an - tradiţional în zona Margina

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Arome tradiţionale româneşti şi austriece - ''împletite'' în bunătăţile de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Crapul scăldat în sos de roşii cu mămăliguţă - preparat delicios pentru masa de Revelion

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 15-03-2025 13:06

Nicușor Dan: Angajații ALPAB au strâns deșeuri și au plantat peste 2.000 de arbori pe malul Dâmboviței

Angajații Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) împreună cu NodMakerspace au strâns deșeuri și au plantat arbuști pe malul Dâmboviței, în zona Timpuri Noi, de Ziua Internațională a Râurilor, a transmis, sâmbătă, primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Social 15-03-2025 11:12

Vremea în Capitală intră într-un proces de răcire; luni, maxima se va situa în jurul valorii de 8 grade

Vremea în Capitală va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă, sâmbătă temperatura maximă urmând să ajungă la 28 de grade, însă, de duminică, va începe un proces de răcire, astfel încât valorile termice vor coborî spre cele specifice datei, respectiv în jur de 8 grade, potrivit

Social 15-03-2025 10:47

Cod galben de intensificări de vânt în 25 de județe, pe parcursul zilei de sâmbătă

Meteorologii au emis, sâmbătă, o informare Cod galben de intensificări de vânt ce vizează mai mult de jumătate din județele țării, ce va fi în vigoare până duminică dimineața. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 15 martie, ora 12:00 - 16 martie, ora 02:00, în sudul Banatului

Social 15-03-2025 10:43

Compania sud-coreeană Hanwha intenționează să construiască o fabrică de armament în Dâmbovița

Compania sud-coreeană Hanwha intenționează să construiască, în doi ani, o fabrică de armament în județul Dâmbovița, perspectiva fiind ca aceasta să devină un hub regional pentru componente, mentenanță și reparații, a declarat Michael Coulter, CEO Hanwha Global Defense, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români.

Social 15-03-2025 10:39

Alba: Un bărbat a murit după ce s-a electrocutat în timp ce încerca să repare o locomotivă

Un bărbat de 41 de ani din Târgu Mureș a murit, sâmbătă, după ce s-a electrocutat în gara din localitatea Războieni-Cetate, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba. Potrivit acestora, victima s-a electrocutat în momentul în care s-a urcat pe o locomotivă cu scopul de a o repara.

Social 15-03-2025 10:30

Ploi abundente, vânt, lapoviță și ninsoare în toată țara, până marți dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o informare meteo de ploi abundente, precipitații mixte și răcire a vremii pentru toată țara, ce va fi în vigoare în perioada 15 martie, ora 10:00 - 18 martie, ora 10:00. Potrivit meteorologilor, sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în

Social 14-03-2025 21:41

Ilfov: Incendiu într-o parcare subterană din Ștefăneștii de Jos; două persoane au primit îngrijiri

Un incendiu a izbucnit vineri seară într-o parcare subterană situată pe strada Europa din localitatea ilfoveană Ștefăneștii de Jos. ''Intervenim pentru stingerea unui incendiu, produs în interiorul unei parcări subterane situate pe strada Europa, localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov. Incendiul se manifestă cu degaj

Social 14-03-2025 21:07

Botoșani: O tânără a absolvit Facultatea de Bioinginerie Medicală, însă, pentru a salva vieți, s-a făcut pompier

O tânără de 23 de ani din Botoșani, absolventă de bioinginerie medicală, a depus, vineri, jurământul militar la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă 'Pavel Zăgănescu' Boldești, potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, Alexandra Carla Poliec

Social 14-03-2025 19:12

UPDATE Sibiu: Incendiul de la vopsitoria auto a fost lichidat; nimeni nu a fost rănit

Pompierii au reușit să lichideze incendiul de la vopsitoria auto din apropierea Gării din municipiul Sibiu, unde mai multe mașini au fost afectate de flăcări, dar nu a fost rănită nicio persoană, informează purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, Andreea Ștefan. 'Incendiul a fost lichidat. Se l

Social 14-03-2025 15:27

Timiș: Consultări publice pentru valorificarea Sinagogii Fabric

Sinagoga din cartierul timișorean Fabric va deveni un spațiu destinat evenimentelor culturale și al întâlnirilor comunității evreiești din oraș, după ce a fost închisă de multe decenii iar clădirea nu mai prezenta siguranță pentru public. Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, vineri, că împreună cu

Social 14-03-2025 15:07

Nicușor Dan: Compania care modernizează 21 de km de linii de tramvai va finanța lucrările până la obținerea fondurilor UE

Compania austriacă PORR, care urmează să modernizeze 21 de kilometri de linii de tramvai, a acceptat să finanțeze lucrările până ce Primăria Capitalei va obține fondurile europene dedicate mobilității, anunță edilul Nicușor Dan. El s-a întâlnit vineri, la sediul Primăriei Capitalei, cu membrii conducerii companiei austriece,

Social 14-03-2025 14:38

TPBI prelungește programul a opt linii de transport în comun pentru preluarea spectatorilor meciului FCSB - Rapid

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului FCSB - Rapid. Astfel, liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de duminică, 16.03.2025, pentru a

Social 14-03-2025 14:13

VIDEO Gorj: Alpiniști utilitari vor descărca plasele de retenție pe Defileul Jiului, unde au căzut blocuri de piatră pe carosabil

O echipă de alpiniști utilitari va interveni pe Defileul Jiului, în zona Polatiște, unde au căzut blocuri de piatră pe carosabil, pentru a disloca bucățile de stâncă rămase prinse în plasele de retenție, a declarat, vineri, Cristi Tudor, reprezentat al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. 'O să intervi

Social 14-03-2025 13:54

Vaslui: Peste 800 de arbori și arbuști, plantați în cadrul unei campanii derulate de primăria municipiului reședință

Primăria Vaslui, în parteneriat cu Federația Tinerilor din Vaslui, a demarat, vineri, o campanie de plantare de material săditor pe aliniamentul centurii ocolitoare a municipiului reședință, acțiunea fiind desfășurată sub egida Proiectului ''Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025''. Potrivit primarului munici

Social 14-03-2025 13:30

Dolj: Ford Otosan începe livrarea primelor vehicule electrice fabricate în România (GALERIE FOTO)

Fabrica Ford Otosan din Craiova a marcat, vineri, livrarea primelor vehicule electrice fabricate în România, spre clienți din Europa plecând cele trei modele - Puma Gen-E, E-Transit Courier și E-Tourneo Courier. ''Evenimentul de astăzi subliniază angajamentul Ford Otosan față de inovație, electrificare și excelență &i