logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Vaslui: Sarmale de post cu bulgur şi păsat - întoarcere în vremea bunicilor

Image

Pentru cei mai mulţi dintre români sarmalele fără carne sunt o alegere potrivită în perioada posturilor. Toţi ştiu de sarmalele cu orez, cu ciuperci sau cu soia, însă, prin multe comune din zona Vasluiului, gospodinele păstrează o reţetă veche, de la bunici şi străbunici, cea a sarmalelor de post cu crupe de porumb sau cu bulgur.

Aşa se întâmplă şi la Soleşti, unde a fost înfiinţat de câţiva ani buni Ansamblul Popular "Soleştenii", format din oameni pasionaţi să ducă mai departe tradiţiile moştenite din moşi strămoşi. Ţin la portul popular, la meşteşugurile pe care le vor transmise noilor generaţii, dar mai ales la bucatele simple şi pline de savoare cu care au crescut şi pe care vor să le ducă mai departe.

Floarea Grigoruţă, o gospodină din comuna Soleşti, a mâncat de copil aceste bunătăţi şi găteşte de când se ştie sarmalele cu porumb sau grâu, nicidecum cu orez, pentru că nimeni nu ştia de orez pe vremea bunicilor.

Reţeta e simplă şi bună, ca toate mâncărurile de la ţară. Se taie ceapă, morcov, păstârnac, în cantităţi egale. Unul dintre secrete este să fie zarzavat mult, să iasă sarmale de post bune. Toate se călesc bine în ulei, se adaugă crupe de porumb sau bulgur, adică un grâu sfărâmat la râşniţa cu piatră, bulion, sare, condimente. Se pun sarmalele în oală de lut, unde fierb cel mai bine. Dacă sarmalele sunt împăturite în frunze de viţă păstrate la borcan ori uscate sau în foi de varză dulce, la fiert se adaugă puţin borş umplut în casă, cum e obiceiul la Soleşti, iar dacă se fac cu varză de la butoi, lăsată la desărat, zeama e suficient de acră şi nu mai are nevoie de borş de putină.

După cum ne spune gospodina din Soleşti, şi la fiert sarmalele au un dichis.

"Noi, cei care suntem mai în vârstă, avem sobele cu cuptor sau cu rolă, cum se zice pe aici. Dacă le punem într-o oală de lut, sarmalele ies foarte bune. Trebuie să stea la fiert câteva ore, la foc domol, fără să dea în clocot, că apoi sar şi desfac din frunză. Reţeta e de la bunica mea. Ea făcea foarte mult mâncare de post. Cât era postul de mare, ea îl ţinea şi mânca mălai cu borş de fasole sau cu borş cu crupe de porumb, sarmale de post şi alte mâncăruri din care mâncam cu drag şi noi, nepoţii. De-abia aşteptam dimineaţa să ne ducem să ne dea bunica mălai, pe care îl punea pe un pănuş de porumb într-o gamelă lăsată în sobă, ca noi să-l găsim cald şi numai bun de mâncat când ajungeam. Era totul bun, simplu, pe placul copiilor. De la bunica am învăţat multe, căci ea ţinea mai mult post, iar eu le fac aceste mâncăruri copiilor mei şi ei mereu mă pomenesc. Chiar recent am trimis la copii în Anglia păsat, să-şi facă şi ei ce reţete vor când le e dor de casă", mărturiseşte Floarea Grigoruţă.

Sarmalele de post, ca şi alte bunătăţi, sunt gătite zilnic în bucătăriile celor care nu mănâncă "de dulce", dar sunt ''vedete'' şi la diferite adunări care cad în perioada postului. Odinioară, reţeta de sarmale de post cu păsat sau bulgur se făcea chiar şi la nunţi ori botezuri care nu erau ţinute în post, fiindcă nu toată lumea îşi permitea să facă sarmale cu carne.

"Şi la praznice se făceau sarmalele de post. Bunicului meu i-am făcut un praznic cu sarmale cu bulgur şi cu păsat şi s-au mâncat foarte bine. Le-am făcut în oală de lut mare. Şi la o şezătoare care a fost organizată în post am făcut aceste sarmale şi toată lumea spunea că sunt mai bune chiar şi decât cele cu carne. Fiind timpurile acestea mai moderne, am încercat să le pun puţină soia, dar să ştiţi că sunt mai bune fără soia. Poate acum nu se mai ţine post aşa cum se ţinea înainte, dar postul - şi o săptămână dacă îl ţii - e sănătos", mai spune femeia.

Pe lângă faptul că e o mâncare sănătoasă şi săţioasă, reţeta de sarmale de post cu bulgur şi păsat e una care o defineşte pe Floarea Grigoruţă, pentru că a crescut cu ea. O prepară mereu cu gândul la bunicii şi la părinţii care abia aşteptau să intre în post şi să se bucure de bunătăţile făcute din roadele pentru care trudeau, dar şi cu gândul la copii şi la nepoţi, cei care poartă acum prin lume gustul autentic de acasă şi care adaugă cu drag în mâncărurile lor ingrediente simple, care au hrănit de-a lungul timpului un întreg neam. AGERPRES/(AS, A - autor: Loredana Ciobanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE / Giurgiu: Ciorba de ştevie pe pirostrii - gustul vremurilor de altădată

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Timiş: Sarmale cu dovleac, pastă de leurdă şi 'Medova torta' cu nucă - bunătăţi pregătite în Coşteiul de Sus

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm - reţetă păstrată de la bunici

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Gospodinele din Râpa de Jos (Mureş) promovează reţete străvechi: Se mănâncă bine şi în Postul Mare

Afisari: 55

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 03-08-2025 12:41

Prahova: Trafic intens în Sinaia și Bușteni; Poliția recomandă rute alternative

Traficul este intens în Sinaia și Bușteni iar în zona Posada se circulă în coloană, pe o distanță de aproximativ 5 kilometri, informează IJP Prahova duminică. Pentru evitarea zonelor aglomerate, conducătorii auto pot opta pentru rute alternative, precum DJ102 (Valea Doftanei) sau DN1A (Cheia), în funcție de destinație,

Social 03-08-2025 11:59

Cod galben de viituri pe râuri din 11 bazine hidrografice de duminică seara până luni la prânz

Hidrologii au instituit un Cod galben de viituri rapide pe râurile mici și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș și Bârzava, valabil de duminică, ora 20:00, până luni, ora 12:00. Potrivit Institutului Na

Social 03-08-2025 10:56

Cod galben de instabilitate atmosferică în Banat, Crișana, Maramureș, nord-vestul Transilvaniei și în Carpații Occidentali

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben de instabilitate atmosferică în Banat, Crișana, Maramureș, nord-vestul Transilvaniei și în Carpații Occidentali, valabil duminică și luni, în intervalul orar 20:00 (duminică) - ora 7:00 (luni). Seara și noaptea, în Banat, Crișana, Maramureș, nord-vestul

Social 03-08-2025 10:50

Cod galben de caniculă pentru luni în sud-estul Olteniei, în sudul și în estul Munteniei și în sud-vestul Dobrogei

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat pentru anumite zone din Oltenia, Muntenia și Dobrogea, valabil luni, în intervalul orar 12:00 - 21:00. Luni, în sud-estul Olteniei, în sudul și în estul Munteniei, precum și în sud-vestul Dobrogei

Social 03-08-2025 10:45

Cod galben de caniculă duminică în Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, valabil duminică, în intervalul orar 12:00 - 21:00. Potrivit meteorologilor, duminică, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman va fi caniculă și disconfort termic ridic

Social 03-08-2025 10:15

Picior de macara prăbușit peste un autoturism în Portul Constanța

Pompierii au intervenit sâmbătă seara în Portul Constanța, unde un picior de macara s-a prăbușit peste un autoturism, în care o persoană a rămas încarcerată, a anunțat ISU Constanța. 'Seara trecută am fost solicitați să intervenim la un picior de macara prăbușit peste un autoturism, în Portul Constanța, Dana 44. În autot

Social 03-08-2025 09:41

Pagini de istorie - momente importante din trecutul Timișoarei, reconstituite printr-un spectacol al Gărzii de onoare

Îmbrăcată în uniforme ale Armatei Române din Primul Război Mondial sau ale armatei imperiale habsburgice conduse de prințul Eugeniu de Savoya, care a eliberat în urmă cu trei veacuri Timișoara și Banatul de sub ocupația otomană, Garda de onoare a Cetății iese la paradă, în Piața Unirii, în fiecare duminică, din aprilie până &

Social 03-08-2025 08:25

Salvamont: Peste 50 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Peste 50 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore, anunță duminică dimineața Salvamont România. ''În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 34 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. (...) În cazul acestor intervenții au fost salvate 53 de perso

Social 02-08-2025 20:19

Ilie Bolojan: Festivalul Haferland - un loc al armoniei, respectului, al valorii

Festivalul Haferland, pe lângă dimensiunea sa culturală, este un loc al armoniei, al respectului, al valorii pe care o oferă alteritatea, anul acesta desfășurându-se într-o perioadă tensionată la nivel internațional, i-a transmis premierul Ilie Bolojan lui Michael Schmitd, organizatorul Festivalului 'Săptămâna Haferland', în cadrul cărui

Social 02-08-2025 19:09

Incendiu la UM Cugir/ Ministrul Economiei: Contractele în desfășurare nu sunt afectate; valoarea pagubei - undeva la 400.000 de euro

Contractele pe care Uzina Mecanică (UM) Cugir le are în derulare nu sunt afectate de incendiul care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă într-o hală a fabricii, iar la o primă evaluare valoarea pagubei provocate de explozie se ridică la peste 400.000 de euro, a anunțat, sâmbătă, ministrul Economiei, Radu Miruță. Ministrul

Social 02-08-2025 15:46

REPORTAJ Harghita: Festivalul Cartofului din Miercurea-Ciuc - sărbătoarea comunității, a prieteniei și a identității locale

Festivalul Cartofului din Miercurea-Ciuc, un eveniment transformat, în timp, într-o sărbătoare a comunității, a prieteniei și a identității locale, a adus împreună, sâmbătă, mii de persoane, în Parcul Central din oraș. Evenimentul, ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, este organizat în cadrul Zilelor Orașului ș

Social 02-08-2025 15:19

Incendiu la UM Cugir/ Ministrul Economiei, despre un posibil sabotaj: Sunt luate în calcul toate variantele

Ministrul Economiei, Radu Miruță, a declarat, sâmbătă, la Cugir, întrebat de presă dacă este avută în vedere și posibilitatea să fi fost un sabotaj la Uzina Mecanică (UM) din localitate, că 'sunt luate în calcul toate variantele'. 'Nu voi comenta decât în momentul în care voi avea informați

Social 02-08-2025 15:00

Sălaj: Creșă de 110 locuri, inaugurată la Zalău în prezența ministrului Dezvoltării

O nouă creșă, cu o capacitate de 110 locuri, situată pe strada Bistriței din Zalău, a fost inaugurată, sâmbătă, în prezența ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, alături de care s-au aflat conducerea Primăriei și alte oficialități locale și județene. 'Am inaugurat astăzi, la Zalău, o creșă

Social 02-08-2025 14:53

Argeș: Cinci persoane rănite în urma unui accident produs pe autostrada A1

Cinci persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma unui accident rutier produs pe autostrada A1, în zona de nord a municipiului Pitești. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, un autoturism s-a răsturnat în zona kilometrului 120, pe sensul Pitești - Curtea de Argeș. La fața locului au intervenit p

Social 02-08-2025 14:04

București: Accident pe Șos. Berceni; o femeie - rănită grav

O femeie de 48 de ani a fost accidentată grav sâmbătă după ce a fost lovită de o mașină pe Șos. Berceni din Capitală. ''La data de 2 august, în jurul orei 12:50, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la un accident de circulație pe Șos. Berceni din Sectorul 4. Din primele informații, conducătorul unui aut