Comunicat de presă - Universitatea Politehnica Timișoara
Săptămâna Internațională Erasmus+ la Universitatea Politehnica Timișoara, cu oaspeți din 16 țări
Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 4-9 mai 2025, cea de-a 3-a ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus+ (Erasmus+ International Week), cu participanți din 16 țări, din America Centrală, Africa, Asia și Europa. Pornind de la tema 'Universitatea - inima orașului', prima zi a pregătit deja scena pentru o săptămână de colaborare internațională, dialog cultural și schimb academic.
În cadrul deschiderii festive, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a salutat participanții la eveniment subliniind importanța cooperării dintre universități, dar și deschiderea UPT spre comunitate. De asemenea, o prezentare a istoriei Politehnicii timișorene, a regiunii, a premierelor Timișoarei, a impactului Politehnicii asupra dezvoltării orașului și regiunii a foste realizată de prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, cadru didactic al UPT, care a menționat și ce înseamnă astăzi instituția, de la angajabilitatea absolvenților și relația cu mediul economic, până la facilitățile oferite studenților sau colaborările internaționale.
A fost o săptămână plină, ce a inclus sesiuni de formare și schimb de bune practici, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru personalul administrativ, temele centrale abordate fiind practicile internaționale privind integrarea studenților pe piața muncii, împărtășirea experienței în cadrul alianțelor de universități, prezentarea campusului UPT, stabilirea unor parteneriate între universități, formarea unor rețele de colaborare în materie de cercetare. Un important câștig a fost și experiența multiculturală dobândită de participanți, atât în cadrul activităților de formare, cât și în cadrul evenimentelor de socializare, atât la Timișoara, cât și în Hunedoara, cu sprijinul Facultății de Inginerie din oraș.
Festivitatea de închidere a inclus și acordarea de diplome tuturor participanților
Concluzia, după o săptămână intensă de activități intense, a fost formulată de directorul Departamentului de Relații Internaționale din cadrul UPT, prof.univ.dr. Claudiu Albulescu: 'Erasmus+ International Week e un eveniment ajuns la cea de-a treia ediție, pe care ne dorim nu doar să-l continuăm, ci chiar să-l dezvoltăm. E o bună oportunitate să ne cunoaștem mai bine partenerii, dar și să facilităm mobilitățile internaționale în viitor. Chestionarele pe care le-au completat participanții la finalul săptămânii arată o satisfacție ridicată a acestora vizând activitățile desfășurate'.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată și educație, UPT este astăzi una dintre școlile românești cu tradiție, recunoscută în plan național și internațional, atât prin activitatea generațiilor de cadre didactice și cea a unor academicieni prestigioși, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăți ale universității asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenți.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E3UDRES2 - Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E3UDRES2 reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].