logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Asociația ESTE FILM

O panoramă incitantă și captivantă a cinemaului european contemporan, la ESTE FILM Festival 2025

Între 28 mai și 1 iunie 2025, ESTE FILM Festival aduce la Sibiu o selecție remarcabilă de filme premiate și apreciate la festivaluri de renume, precum Karlovy Vary, Locarno și San Sebastian, oferind cinefililor sibieni o oportunitate unică de a explora cele mai inovatoare producții ale cinematografiei europene recente, cele mai multe dintre ele proiectate în premieră națională.

Secțiunea Best of Europe, curatoriată de Flavia Dima - critic și curator de film, se remarcă în acest an prin capacitatea de a aduce laolaltă cele mai vivace voci tinere ale cinemaului european, alături de veterani consacrați precum Athina Tsangari și Albert Serra. Tensiunile politice, impactul războaielor, extremismul, frica de necunoscut, relația omului cu lumea animală sunt principalele teme abordate cu emoție, curaj și originalitate de către cineaști.
Două filme explorează impactul războiului asupra memoriei și identității personale. 'When the Phone Rang', regizat de Iva Radivojevic, este o dramă poetică despre pierdere, memorie și identitate în contextul destrămării Iugoslaviei, care a câștigat o Mențiune Specială - 'Filmmakers of the Present' la Festivalul de Film de la Locarno în 2024. '78 Days' în regia Emilijei Gašiæ, e o dramă emoționantă care urmărește trei surori din Serbia anului 1999, ce își filmează viața de zi cu zi cu o cameră Hi8 în timp ce afară răsună bombardamentele NATO, surprinzând cu delicatețe copilăria trăită în mijlocul unui război.

Tot despre tensiuni politice, de data aceasta din Turcia anilor '70, vorbește 'Nothing in Its Place', regizat de Burak Çevik și proiectat în premieră națională, care urmărește povestea a cinci tineri de stânga captivi într-o locuință, unde discuțiile despre marxism și revoluție sunt brusc întrerupte de violența extremismului de dreapta. Tensiunile și frica resimțite într-un sat izolat, provocate de sosirea unor străini și de un incendiu devastator ce amenință tradițiile locale, constituie tema abordată de 'Harvest', regizat de Athina Rachel Tsangari, care va avea premiera națională la Sibiu.

Trei filme din secțiune propun, în viziuni diferite, relația noastră cu regnul animal. 'Fogo do Vento', debutul hipnotic al regizoarei Marta Mateus, urmărește o comunitate de muncitori portughezi care, după o zi de cules de struguri, se ascund în copaci pentru a scăpa de un taur, în timp ce rănirea unei tinere declanșează o serie de povești despre trecut și legătura cu pământul. Documentarele 'Tardes de soledad', regizat de Albert Serra, despre viața toreadorului peruan Andres Roca Rey, câștigător al prestigiosului 'Concha de Oro' la Festivalul de Film de la San Sebastian în 2024, și 'Collective Monologue', regizat de Jessica Sarah Rinland, care surprinde legătura profundă dintre îngrijitorii de animale și viețuitoarele captive din grădinile zoologice și centrele de salvare din Argentina, vor fi proiectate în premieră națională la ESTE FILM Festival.

Filmul 'XXL', regizat de Kim Ekberg și Sawandi Groskind, prezentat în premieră națională, e o dramă melancolică despre doi frați înstrăinați care pornesc într-o călătorie prin Helsinki, unde întâlnirile bizare și amintirile dureroase le readuc la suprafață legătura pierdută și întrebări profunde despre identitate și sensul vieții.

De la regizorul de origine română Virgil Vernier, considerat una dintre cele mai distinctive voci ale cinematografiei franceze contemporane, publicul cinefil va avea ocazia să vizioneze în premieră națională filmul '100.000.000.000.000', povestea unui lucrător sexual din Monaco.

Diversitatea și forța creativă a cinematografiei italiene contemporane se regăsesc și în 2025 pe marele ecran la ESTE FILM Festival, în cadrul secțiunii Visuali Italiane, organizată în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură din București. Două debuturi remarcabile, 'Diciannove', al regizorului Giovanni Tortorici, distins cu 'Young Talent Award' la Festivalul de Film de la Hamburg, și 'Sulla Terra Leggeri', primul lungmetraj al regizoarei Sara Fgaier, inclus în selecția oficială a Festivalului de Film de la Locarno, vor putea fi vizionate la Sibiu. Al treilea film din secțiune, 'I Am Love', cu Tilda Swinton și regizorul de teatru Pippo Delbono, în rolurile principale, este considerat o capodoperă a unuia dintre cei mai importanți autori ai cinematografiei contemporane, Luca Guadagnino.

Schaeffler România susține secțiunea Best of Europe și accesul la cultură în parteneriat cu ESTE FILM Festival. 'Cultura este una dintre direcțiile de bază spre care organizația noastră își îndreaptă atenția în comunitate. Acest proiect cultural aduce oamenii împreună și oferă perspective diferite spectatorilor prin peliculele premiate pe care le propune în cadrul programului său. Deschiderea către o multitudine de perspective facilitează mereu colaborarea între oameni și apariția de idei noi și productive pentru noi toți. Vă invităm să deveniți parte a poveștii festivalului și să urmăriți filmele din secțiunea Best of Europe pe care am ales să o susținem și în acest an', a spus Răzvan Simion, Location Head Sibiu.

***

Programul festivalului e disponibil pe www.estefilm.ro. Biletele pot fi achiziționate de pe www.cinegold.ro/este și www.entertix.ro/g/963/este-film-festival.html.

ESTE FILM Festival ediția 9 este un eveniment organizat de Asociația ESTE FILM.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*.

Cu sprijinul: Ambasada Suediei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Forumul Cultural Austriac, LUX Audience Award, Parlamentul European, Universitatea 'Lucian Blaga' Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Centrul Cultural German Sibiu, Biblioteca Județeană Astra.
Parteneri de tradiție: Groupama, Jaeggi Industries, Colt Technology Services, Marquardt, ifm.
Partener Competiție: Thyssenkrupp Bilstein.
Partener secțiune Best of Europe: Schaeffler.

Parteneri: Banca Transilvania, CINEGOLD, Teatrul Gong, Autonom, Hotel MyContinental, Restaurant Pasaj, Consomme Bistro, Simpa, Cărturești, A.L.E.G., Atelier Good Wood, Enjoy Art Studio, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Deli 11, Studio 36, Faust, Apa Tușnad, Promenada Mall.
Parteneri media: RockFM, Zile și Nopți, Goodtime magazine, Munteanu Recomandă, Cinefan, Liternet, Films in Frame.

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Afisari: 83

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].