logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE / Recomandări pentru meniul de Paşte de la chef Cosmin Toma

Imagine din galeria Agerpres

Zama (ciorba) din cap de miel, friptura de miel sau tocana din carne de oaie sunt trei dintre preparatele care se regăsesc de sărbătorile pascale în multe dintre gospodăriile din Alba.

Chef Cosmin Toma din Alba Iulia a dezvăluit, pentru AGERPRES, reţetele acestor preparate, el fiind cunoscut mai ales pentru modul în care reinterpretează mâncărurile tradiţionale.

 

Foto: (c) Toma Ioan Cosmin / facebook.com


 

Astfel, pentru zama din cap de miel, ne spune chef Cosmin Toma, gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente: 4 litri apă, un cap de miel, 1,5 kg de oase ale pulpelor, 100 grame morcovi, 100 grame pătrunjel rădăcină, 100 grame ceapă albă, 50 grame grâu, 400 ml borş, 100 grame smântână, 20 grame leuştean verde, 50 ml ulei, un ou şi 30 grame sare.

"Oasele pulpelor, împreună cu capul de miel, se pun la fiert, timp în care se spumează pentru ca zama să fie limpede. Atunci când la suprafaţă nu se mai vede o spumă maronie, se adaugă morcovii, pătrunjelul rădăcină şi ceapa, care, în prealabil, au fost călite în ulei. Se lasă la fiert împreună toate ingredientele timp de 60 de minute, după care se adaugă grâul şi borşul şi se mai lasă la fiert timp de 20 de minute. Între timp, leuşteanul verde se toacă mărunt şi se adaugă peste zama de miel. După fierbere se lasă să se stâmpere (răcească) 5 minute şi se drege cu smântâna şi oul bătute împreună şi drese cu puţină zamă de miel caldă, care se adaugă peste întreaga compoziţie", a explicat Cosmin Toma.

 



Un alt preparat nelipsit de pe masa de Paşte este friptura de miel.

"Pentru friptură, avem nevoie de 4 kg pulpă de miel, 200 grame ceapă albă, 100 grame usturoi, 300 ml vin alb, 50 grame unsoare de porc, 20 grame boia de ardei, 20 grame piper, 20 grame sare. Într-o tavă adâncă de 7-10 cm se pune unsoarea de porc şi se aşază carnea, care anterior a fost porţionată în bucăţi şi ţinută peste noapte în sare, piper şi boia de ardei. Se adaugă ceapa tăiată rondele, usturoiul tăiat mărunt şi vinul alb, după care se dă la cuptorul încins timp de 2-3 ore, depinde de cât de crocantă se doreşte a fi friptura de miel", a detaliat Cosmin Toma.

În ceea ce priveşte tocana, sunt necesare 2 kg carne fără os, 800 grame ceapă albă, 200 ml ulei, 200 grame pastă de tomate, 50 grame usturoi, 800 grame ardei gras, 800 grame roşii, 200 grame orez, o legătură pătrunjel verde, 50 grame cimbru, 30 grame piper, 30 grame boia, 50 grame sare.

"Carnea se căleşte în ulei şi puţină apă. Când este gata se scoate într-un laboş (cratiţă). În vasul în care s-a călit carnea se călesc şi ceapa cu ardeiul gras şi boia, după care se adaugă pasta de tomate dizolvată cu puţină apă, iar mai apoi se adaugă şi carnea înăbuşită. Se amestecă compoziţia şi se trece la adăugarea condimentelor - sare, piper, usturoi şi cimbru şi se lasă la fiert, după care se adaugă orezul care, în prealabil, a fost fiert, şi cu roşiile tăiate mărunt. Compoziţia astfel obţinută se introduce la cuptor pentru 45 de minute. Se serveşte cu mămăliguţă", a precizat chef Cosmin Toma.

 



Ca desert, acesta ne recomandă o prăjitură cu griş.

Pentru aceasta sunt necesare 3 ouă, 200 grame zahăr, 100 grame griş, 100 ml lapte, 50 grame unt, 10 grame sare.

"Se amestecă gălbenuşurile cu 100 grame zahăr, se adaugă grişul, apoi albuşurile bătute spumă. Se toarnă într-o tavă unsă şi se pune la copt. În acest timp se prepară siropul. Astfel, se pune la fiert laptele cu zahărul rămas şi sarea. Când prăjitura este coaptă, se toarnă peste ea acest sirop fierbinte. Se lasă câteva minute să intre siropul în prăjitură, apoi se taie bucăţi şi se pune pe farfurie", a menţionat Cosmin Toma. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE / Giurgiu: Ciorba de ştevie pe pirostrii - gustul vremurilor de altădată

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Vaslui: Sarmale de post cu bulgur şi păsat - întoarcere în vremea bunicilor

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Timiş: Sarmale cu dovleac, pastă de leurdă şi 'Medova torta' cu nucă - bunătăţi pregătite în Coşteiul de Sus

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm - reţetă păstrată de la bunici

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Gospodinele din Râpa de Jos (Mureş) promovează reţete străvechi: Se mănâncă bine şi în Postul Mare

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 12-05-2025 13:02

Prezidențiale2025/Harghita: Zeci de participanți la Târgul de Carte de la Miercurea-Ciuc iau atitudine pentru apărarea cuvântului în limba maternă

Peste 60 de autori, editori, librari, organizatori și participanți la cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în perioada 8-10 mai, au semnat o declarație în care își asumă public că pe 18 mai vor vota conștienți de responsabilitatea păstrării culturii maghiare. În declara

Social 12-05-2025 12:09

VIDEO Bistrița-Năsăud: Poiana cu narcise din Munții Rodnei, acoperită cu un strat consistent de zăpadă

Poiana cu narcise din Munții Rodnei, situată în masivul Saca, la o altitudine de 1.600 metri, este acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, în urma ninsorilor de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR).

Social 12-05-2025 11:40

Brăila: Hală de 200 mp distrusă într-un incendiu; au ars mai multe utilaje, un autoturism și un depozit de documente

O hală de 200 metri pătrați din orașul Însurăței a fost distrusă într-un incendiu izbucnit luni dimineață, flăcările afectând și mai multe utilaje, un autoturism și un depozit în care se aflau documentele operatorului economic care deținea hala, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila. Potrivit

Social 12-05-2025 11:09

VIDEO Buzău/Scară de bloc transformată în galerie de artă; locatarii spun că e probabil cea mai frumoasă din România

O scară de bloc din municipiul Buzău a fost transformată într-o galerie de artă, după ce un locatar a desenat pe zeci de metri pătrați de perete peisaje, flori, icoane și personaje, vecinii considerând scara de bloc probabil cea mai frumoasă din România.  

Social 12-05-2025 10:57

Bihor: Majoritatea subunităților ISU vor organiza Ziua Porților Deschise, pe 13 mai

Majoritatea subunităților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor, cu excepția a trei Gărzi de intervenție, vor organiza marți, 13 mai, cu ocazia 'Zilei Informării Preventive', Ziua Porților Deschise pentru publicul larg. Potrivit unui comunicat de presă al ISU Bihor, activitățile preventive se vor desfășura l

Social 12-05-2025 10:12

Arad: Biroul de evidență a persoanelor funcționează cu un generator după incendiul de la mall

Biroul de evidență a populației al Primăriei Arad funcționează, luni, cu ajutorul unui generator, pentru că alimentarea cu energie electrică în Agora Mall, afectat de incendiul de sâmbătă, nu a fost deocamdată reluată, însă autoritățile precizează că toate cererile de documente sunt rezolvate. După izbucnirea incendiului, Pri

Social 12-05-2025 09:58

Harghita: Temperaturi scăzute înregistrate în tot județul; au fost depășite recordurile zilnice la trei stații meteo

Temperaturile au scăzut, în noaptea de duminică spre luni, în tot județul Harghita, la trei stații meteo fiind depășite recordurile zilnice care datau chiar și de 50 ani. Potrivit datelor furnizate AGERPRES de meteorologul-previzionist Narcisa Milian, de la Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din cadrul Centrului Meteorologic R

Social 12-05-2025 09:42

Maramureș: 10 centimetri - stratul de zăpadă căzut la stația meteo Iezer din Munții Rodnei

Stratul de zăpadă căzut în Munții Rodnei în ultimele ore a ajuns la 10 cm, iar pe drumurile montane care traversează Munții Gutâi și Munții Rodnei n-a fost nevoie de intervenția drumarilor, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă. 'Stratul de zăpadă măsura până la 10 cm, la st

Social 12-05-2025 08:58

Harghita: Au fost reluate căutările persoanei posibil dispărute în râul Mureș, în municipiul Toplița

Pompierii militari și civili au reluat, luni dimineața, căutările persoanei posibil dispărute în râul Mureș, în municipiul Toplița, după ce aceasta au fost sistate în cursul nopții. Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a informat că la căutări participă un echipaj de pompieri din

Social 12-05-2025 08:35

BRGV Buzău: Colecție de iriși de peste 50 de soiuri - România nu are o strategie în floricultură; sectorul, aproape desființat

Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău deține o colecție de iriși compusă din peste 50 de soiuri distincte prin culoare, miros și dimensiuni, de la irisul negru, la cel bicolor sau sălbatic, potrivit specialiștilor România având resursele necesare pentru dezvoltarea unei industrii în floricultură, dar nu și o strategie, sectorul fiind aproa

Social 12-05-2025 08:22

Sălaj: Eveniment dedicat marcării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste la Muzeul Holocaustului

'Glasul Libertății' s-a făcut auzit, duminică seara, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, fosta sinagogă din Șimleu Silvaniei, prin vocea actriței Maia Morgenstern, ce a susținut, alături de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, un spectacol dedicat aniversării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste

Social 12-05-2025 07:56

Brașov: Incendiu cu degajări mari de fum pe un șantier din municipiu

Un incendiu, care se manifestă cu degajări mari de fum, a izbucnit, luni dimineața, pe un șantier din municipiul Brașov, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, recomandând locuitorilor din zonă să își țină închise ferestrele pentru a evita pătrunderea fumului în interior. Conform pompierilor, f

Social 11-05-2025 22:13

IGSU: Cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade în Vrancea; nu au fost semnalate pagube sau victime

Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs, duminică seara, în zona seismică Vrancea, nefiind semnalate pagube materiale sau victime, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri. 'Până la acest moment, nu au fost primi

Social 11-05-2025 22:07

Prahova: Urși ajunși pe străzi din Sinaia și Cornu; au fost emise alerte

Doi urși au apărut, duminică seară, pe străzi din stațiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populația din aceste localități fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, la Sinaia, animalul a fost văzut pe strada Horia Cloșca și Crișan. Cetățenii din cele do

Social 11-05-2025 22:05

Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș

Pompierii militari și civili desfășoară, duminică seara, o misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș, în municipiul Toplița, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Misiune de căutare - salvare a unei persoane, în râul Mureș, munic