logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Cinci ani de la moartea reginei Ana, soţia regelui Mihai I (1 august)

Imagine din galeria Agerpres

Născută la Paris, la 18 septembrie 1923, Ana, principesă de Bourbon-Parma, a fost fiica principelui René de Bourbon şi a principesei Margareta a Danemarcei. S-a căsătorit cu regele Mihai I la 10 iunie 1948, la Atena, şi a venit pentru prima oară în România în 1992, arată https://casamajestatiisale.ro/.

Principesa de Bourbon-Parma a copilărit alături de cei trei fraţi, principii Jacques, Michel şi André de Bourbon. În 1939, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, a plecat împreună cu familia sa în Spania şi Portugalia. Au ajuns, apoi, la New York, unde principesa Ana a urmat o şcoală de Arte Frumoase (1939-1941). În anii 1941-1942, a urmat, tot la New York, cursurile Şcolii de Artă Parson, unde a studiat ştiinţa promovării comerciale. Pentru a-şi completa veniturile, a lucrat ca vânzătoare la magazinele universale Macy's şi Bloomingdale's.

În 1943, Ana de Bourbon-Parma, cu permisiunea mamei sale, s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. Tatăl Anei, dar şi fraţii săi, erau deja înrolaţi şi luptau în diverse unităţi militare franceze. A participat la operaţiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania. În ultima parte a războiului, a servit ca translator între armatele franceză şi americană, contribuind şi la înfiinţarea de spitale de campanie, potrivit volumului "Regina Ana a României" (Ioan-Luca Vlad, Editura Curtea Veche, 2016). În toată această perioadă, principesa a dovedit o tenacitate rar întâlnită, care a ajutat-o să treacă peste perioadele grele pe care destinul şi istoria i le-au hărăzit. A revenit la viaţa civilă în vara anului 1945. A fost avansată în gradul de locotenent şi decorată cu "Crucea de Război" a Franţei, potrivit site-ului oficial amintit.

 

 

Sursa foto: Familia Regala a Romaniei/Facebook


Principesa Ana l-a întâlnit pe regele Mihai I la nunta reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu prinţul Philip, duce de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra. După doar o săptămână, regele i-a cerut mâna. Regele Mihai a fost forţat să abdice de noul regim de la Bucureşti, în decembrie 1947, fiind trimis în exil. În aceste împrejurări grele, regele Paul şi regina Frederica ai Greciei a invitat tânărul cuplu să-şi celebreze căsătoria la Atena. Ceremonia a avut loc la 10 iunie 1948, la Palatul Regal, şi au fost prezenţi, printre alţii, regina-mamă Elena a României, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse. În urma excomunicării viitoarei regine din Biserica Catolică, niciuna dintre rudele sale catolice nu a luat parte la căsătorie.

 

 

Sursa foto: Familia Regala a Romaniei/Facebook


Împreună, regele Mihai şi Ana au ales să înfrunte greutăţile unui exil care a durat cinci decenii. Până la sfârşitul anului 1948, au locuit la Vila Sparta, locuinţa reginei-mamă Elena din Florenţa. În 1949, s-au mutat în suburbia La Conversion a oraşului Lausanne din Elveţia. La 26 martie 1949, s-a născut primul copil al cuplului regal, principesa moştenitoare Margareta. La botez a primit numele bunicii materne, Margareta, care era, de altfel, şi unul dintre numele de botez ale reginei Ana, existând, astfel, trei generaţii cu acelaşi nume. Al doilea copil, principesa Elena (numele bunicii paterne) s-a născut la 15 noiembrie 1950, tot la Lausanne.

Între anii 1950-1956, cuplul regal s-a aflat în Anglia. Doi ani au locuit în satul Bramshill, comitatul Berkshire, iar restul perioadei în satul Ayot Saint Lawrence, comitatul Hertfordshire. La 28 februarie 1953, s-a născut a treia fiică, Irina. În anii petrecuţi în Anglia, regina Ana a lucrat ca tâmplar, într-un atelier improvizat acasă. Începând din 1956, timp de 20 de ani, cuplul regal a locuit în Vila Fantasia din satul Versoix, în Elveţia. Aici, regina Ana l-a ajutat deseori pe regele Mihai la atelierul auto, pentru repararea şi restaurarea jeep-urilor. Unul dintre jeepurile istorice, restaurate de regele Mihai, a aparţinut soţiei sale, un cadou personal din partea sa, aminteşte https://casamajestatiisale.ro/.

Principesa Sofia, cel de-al patrulea copil al familiei, s-a născut la 29 octombrie 1957, în Grecia, iar la 13 iulie 1964 s-a născut, la Copenhaga, principesa Maria, cea de-a cincea şi ultima fiică a cuplului regal, care a primit la botez numele reginei Maria a României şi pe cel al Mariei de Orleans, bunica maternă a reginei Ana. Între 1976 şi 2004, regele Mihai şi regina Ana au locuit la Vila Serena în acelaşi sat elveţian, iar din 2004, s-au mutat la Aubonne, tot în Elveţia.

Pe toată perioada exilului, regina Ana l-a ajutat pe regele Mihai în toate demersurile sale, ea fiind cea care înregistra mesajele regelui pentru ţară, transmise la Radio Europa Liberă. De asemenea, împreună cu regele, a scris o piesă de teatru în limba engleză numită "The Choice" ("Alegerea"), despre lupta dintre sistemele capitalist şi comunist şi rolul credinţei în salvarea omului. Piesa a fost prezentată la Radio România, în variantă de teatru radiofonic.

Regele Mihai şi regina Ana şi-au reînnoit jurămintele în 1966, la Monaco, în cadrul unei ceremonii religioase catolice, acela fiind momentul în care regina Ana a fost reprimită în Biserica Catolică. La 10 iunie 1973, au sărbătorit nunta de argint, în Germania, la castelul Salem, iar nunta de aur au sărbătorit-o în Franţa, în Departamentul Vendée, la invitaţia unor prieteni francezi, care au găzduit evenimentul.

 

 

Sosirea pe aeroportul Otopeni a regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), a reginei Ana şi a principelui Nicolae, într-o vizită prilejuită de Sfintele sărbători de Paşti (26 aprilie 1992).

Foto: (c)  PAUL BUCIUTA/AGERPRES FOTO


Familia regală a încercat să revină în România încă din anul 1990, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti dar şi a Sărbătorilor de Crăciun, dar nu i s-a permis intrarea în ţară. Abia în 1992, în perioada 25-27 aprilie, regele Mihai şi regina Ana au efectuat o vizită cu caracter privat, la invitaţia arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen, de a petrece Sfintele Sărbători de Paşti la Mănăstirea Putna, unde au asistat la slujba Învierii. Duminică, 26 aprilie, regele Mihai I şi regina Ana au participat la a doua slujbă a Învierii, oficiată la Biserica Sfântul Gheorghe din Bucureşti, iar în ziua următoare, au fost oaspeţii Mănăstirii Curtea de Argeş.

 

 

Vizita regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), a reginei Ana şi a principesei Elena la mănăstirea Curtea de Argeş. Familia regală a efectuat o vizită în ţară, cu prilejul Sfintelor sărbători de Paşti (27 aprilie 1992).

Foto: (c)  EUGEN ENACHESCU/Arhiva istorică AGERPRES


A fost pentru prima dată când regina Ana a ajuns în România. Cu toate că, după această vizită, regele Mihai I nu a mai primit, pentru câţiva ani, dreptul de a reveni în ţară, în următorii ani, între 1992 şi 1997, regina Ana a vizitat aproape toate marile oraşe ale României, precum şi mănăstiri, instituţii culturale şi de binefacere. La 18 mai 2001, cuplul regal s-a mutat în România, la Palatul Elisabeta, şi la 1 iunie, la Castelul Săvârşin. În vara anului 2008, familia regală a fost repusă, oficial, în posesia Castelului Peleş, dar aceştia au declarat că porţile castelului vor rămâne mereu deschise românilor.

 

 

Întoarcerea oficială a Majestăţii Sale regele Mihai I, proprietar de drept al Domeniului Regal Sinaia, la Castelul Peleş. Majestăţile Lor regele Mihai I şi regina Ana în balconul castelului pentru a-i saluta pe cei care au venit să-i întâmpine (5 iunie 2008).

Foto: (c)  PAUL BUCIUTA/ Arhiva istorică AGERPRES


Regele Mihai I şi regina Ana au sărbătorit nunta de diamant la 10 iunie 2008, eveniment la care au participat 14 familii regale europene, iar în 2013, şi-au sărbătorit nunta de safir (65 de ani de căsătorie), în cadru privat.

 

 

Cocktail în foaierul Ateneului Român organizat de Casa Regală pentru marcarea a 60 de ani de căsătorie a regelui Mihai I cu regina Ana. În imagine: regele Mihai I, regina Ana, Majestatea Sa regina Sofia a Spaniei şi principesa Margareta (10 iunie 2008).

Foto: (c) PAUL BUCIUTA/ Arhiva istorică AGERPRES


Regina Ana a avut doi nepoţi, Nicolae (fiul principesei Elena) şi Michael (fiul principesei Irina), neincluşi în linia de succesiune la Coroana României, şi trei nepoate, Elisabeta Karina (sora lui Nicolae), Angelica Margareta (sora lui Michael) şi Elisabeta Maria (fiica principesei Sofia), dintre care prima şi ultima sunt incluse în linia de succesiune la Coroana României.

De-a lungul vieţii, regina Ana a primit Crucea de Război a Franţei, Marea Cruce a Ordinului Carol I, Marea Cruce a Ordinului Sfânta Olga şi Sfânta Sofia din Grecia, Marea Cruce a Ordinului de Malta şi Marea Cruce a Ordinului Coroana României. S-a aflat, alături de regele Mihai, de principesa moştenitoare Margareta şi de soţul acesteia, principele Radu, printre fondatorii Fundaţiei "Colecţia Familiei Regale a României". Între anii 1990-2010, regina Ana a participat la numeroase evenimente dedicate fundaţiei fiicei sale, principesa Margareta, şi a mers uneori turnee în străinătate - SUA, Franţa - pentru colectare de fonduri. Regina Ana a oferit înaltul patronaj Fundaţiei Anastasia, creată de pictorul Sorin Dumitrescu.

Principele Radu i-a dedicat reginei Ana, cărţile "Ana a României. Un război, un exil, o viaţă", care a apărut la Editura Humanitas în mai multe ediţii, începând din anul 2000, şi "Ana. Portretul Reginei", apărută la Curtea Veche în 2013. Cartea "Ana a României. Un război, un exil, o viaţă" a cunoscut două ediţii în limba engleză, una la Fundaţia Culturală Română, alta la Editura Humanitas. De asemenea, principele Radu şi principesa Margareta au publicat, în 2008, volumul "Nunta de Diamant", cu ocazia aniversării a 60 de ani de la căsătoria regelui Mihai cu regina Ana.

 

 

Lansarea volumului 'Nunta de Diamant' scris de principesa Margareta şi principele Radu, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la căsătoria regelui Mihai cu regina Ana (12 iunie 2008).

Foto: (c) VIOREL LAZARESCU/ Arhiva istorică AGERPRES


Regina Ana nu a mai apărut în public începând din anul 2011. A încetat din viaţă la 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la spitalul din Morges, în Elveţia. Trupul neînsufleţit al reginei a fost adus în ţară la 9 august, iar la 13 august au avut loc funeraliile acesteia la Mănăstirea Curtea de Argeş. Data de 13 august a fost decretată zi de doliu naţional în memoria sa. Regina Ana a fost înmormântată în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, ridicată în vecinătatea mănăstirii de la Curtea de Argeş.

 

 

Flori şi candele aprinse sunt depuse in fata Palatului Regal in memoria Reginei Ana (4 august 2016).

Foto: (c)  ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO


Un an şi jumătate mai târziu, la 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, înceta din viaţă regele Mihai I al României la Aubonne în Elveţia. A fost condus pe ultimul drum, în ziua de 16 decembrie 2017, de la Palatul Regal din Bucureşti la Curtea de Argeş, unde a fost aşezat alături de regina sa, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Irina Andreea Cristea; redactor Arhiva Foto: Mihaela Tufega, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: În imagine: Regina Ana (1923-2016) a participat la 18 decembrie 2007, la lansarea volumului "Elena, portretul unei Regine", autor principele Radu, volum prefaţat de principesa Margareta şi realizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la moartea Reginei-Mame Elena. 

 

Citeşte şi:

 

Casa Regală: Regina Ana a fost comemorată la cinci ani de la moarte

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat