logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Uniunea Salvați România

USR solicită ANAF lămuriri despre aplicarea sancțiunilor împotriva firmelor și persoanelor afiliate Moscovei

În contextul informațiilor despre cum birocrația din România împiedică instituțiile statului să aplice sancțiuni firmelor și persoanelor legate de regimul Putin, deputatul USR Cezar Drăgoescu a trimis o interpelare Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru a obține clarificări pe acest subiect și pentru a lămuri dacă doar birocrația împiedică respectarea angajamentelor europene sau există un plan deliberat de protejare a afacerilor rusești.

În timp ce presa a dezvăluit numeroase exemple de apropiați ai lui Putin care își văd nestingheriți de afaceri în România, fiind în același timp finanțatori ai invaziei în Ucraina, ANAF a emis, din februarie 2022 încoace, doar 7 ordine de blocare a resurselor economice pentru 6 entități. Între timp, unele ordine au fost ridicate.

'ANAF trebuia să instituie sechestre pe bunurile firmelor și persoanelor legate de regimul Putin. N-a făcut-o. De ce? Pentru că instituțiile nu colaborează între ele, iar Guvernul refuză să corecteze legislația. În schimb, ANAF are timp să dea amenzi rudelor care își trimit bani sau să deschidă dosare penale românilor care nu se prezintă imediat la o citație. Acolo merge repede. Dar când vine vorba de bani rusești? Birocrație. E o bătaie de joc. În timp ce alte țări aplică sancțiuni ferme împotriva Rusiei, România le ignoră și devine complice prin pasivitate', declară deputatul USR Cezar Drăgoescu, membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Parlamentarul USR cere conducerii ANAF să răspundă la următoarele întrebări:

1. Care sunt criteriile și mecanismul efectiv prin care ANAF identifică și blochează activele entităților sau persoanelor vizate de sancțiuni internaționale?

2. Ce instituții sunt responsabile de monitorizarea aplicării acestor sancțiuni și cum colaborează între ele?

3. Ce obstacole legale sau procedurale au fost invocate pentru lipsa de acțiune în aplicarea acestor sancțiuni în România?

4. Aveți în vedere să propuneți actualizarea cadrului legislativ, astfel încât să permită un mecanism mai rapid, clar și eficient de blocare a activelor vizate de sancțiuni internaționale?

5. Care este valoarea totală estimată a activelor identificate în România ca fiind deținute direct sau indirect de entități ruse sancționate?

Inacțiunea totală a instituțiilor statului în aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei este cu atât mai evidentă și mai gravă dacă ținem cont că ultimul ordin de blocare din cele 7 a fost emis de ANAF în aprilie 2022. După care nimic. Zero!

În plus, cele 7 ordine de blocare emise în perioada februarie-aprilie 2022 au venit în condițiile în care autoritățile au primit un număr de 118 înștiințări/raportări, după cum a precizat Ministerul Finanțelor la o întrebare adresată în august 2022 de Silviu Dehelean, fost deputat USR.

USR va continua demersurile pentru a afla de ce sancțiunile nu sunt aplicate și cine este responsabil pentru această situație inacceptabilă. România nu trebuie să fie țara prin care banii murdari ai lui Putin circulă fără nicio verificare.

Afisari: 90

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].