FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mici, potrivit lucrării ''Diplomație în vreme de război'' (Constantin Bușe, Nicolae Dascălu, Editura Universității din București, 2000). Carta Atlanticului a fost primul document la care s-au asociat toți aliații, inclusiv Uniunea Sovietică.
La 1 ianuarie 1942, președintele american Franklin Delano Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill și ambasadorii Uniunii Sovietice și ai Chinei au semnat, la Washington DC, Declarația Națiunilor Unite. O zi mai târziu, alte 22 de state au aderat la document. Adoptarea numelui oficial de Națiunile Unite a fost avansată de președintele american Franklin Delano Roosevelt. Din vara anului 1942 și până la 1 martie 1945, alte 21 de națiuni au aderat la Declarație. În ceea ce privește organizarea păcii postbelice, Declarația prevedea aplicarea programului comun de scopuri și principii inclus în Carta Atlanticului.
La 8 februarie 1945 miniștrii de externe ai Uniunii Sovietice, Marii Britanii și Statelor Unite s-au întâlnit pentru a discuta pe marginea alegerii locului și datei pentru desfășurarea conferinței internaționale. S-a convenit asupra datei de 25 aprilie 1945 și orașul San Francisco a fost ales pentru găzduirea conferinței.
Sursa foto: un.org
În clădirea operei din San Francisco începeau, astfel, la 25 aprilie 1945 lucrările conferinței generale a Națiunilor Unite pentru crearea organizației internaționale. Lucrările au fost deschise de președintele american Harry Truman prin alocuțiunea care sublinia importanța reuniunii pentru lumea postbelică. La eveniment participau 282 de delegați și 1444 de consilieri și asistenți, reprezentând 46 de state semnatare ale Declarației Națiunilor Unite. La desfășurarea lucrărilor luau parte în calitate de observatori și reprezentanți ai Ligii Națiunilor, Curții Internaționale de Justiție, Organizației Internaționale pentru agricultură și alimentație. Misiunea conferinței o reprezenta discutarea și aprobarea Cartei Organizației Națiunilor Unite, ce viza menținerea păcii și securității în lume. Lucrările au fost publice, în mare parte. Peste 2.600 de jurnaliști din întreaga lume au fost acreditați pentru relatarea conferinței. Evenimentul a avut chiar și un ziar propriu, editat în tiraj consistent. Primele zile au fost destinate constituirii organelor de lucru și procedurilor. Delegațiile statelor mici au participat la lucrări și au exprimat puncte de vedere, însă deciziile majore au aparținut marilor puteri.
Preambulul Cartei Națiunilor Unite este o operă colectivă, având la bază proiectul avansat de reprezentanții delegației americane. A fost prezentat un amendament, înaintat de marile puteri, privind modalitatea de alegere de către Adunarea Generală a celor șase membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate în funcție de distribuirea geografică echitabilă și de contribuția adusă păcii și securității în lume.
Sursa foto: un.org
Rolul și mijloacele de acțiune ale Consiliului de Securitate au fost îmbunătățite la San Francisco și extinse comparativ cu prevederile adoptate la Dumbarton Oaks. Delegația britanică a propus un amendament în ceea ce privește atribuțiile Consiliului de Securitate prin care acest organism avea să intervină numai în disputele serioase sau la cererea statelor părți. A fost acceptată autoritatea Consiliului de a adopta sancțiuni, de a desemna statele care participau la acțiunea colectivă și s-a căzut de acord asupra obligației statelor membre ale organizației de a aplica măsurile adoptate, de a acorda asistență mutuală și de a contribui la subvenționarea acțiunii colective, potrivit lucrării ''Diplomație în vreme de război''.
Deciziile Conferinței de la San Francisco legate de conținutul articolelor privind activitatea economică și socială a organizației au fost adoptate cu mai multă ușurință decât cele care vizau aspectele de securitate. S-a convenit asupra formulei cu 18 membri a componenței Comitetului Economic și Social, iar Adunarea Generală a ales membrii Consiliului, fără vreun fel de restricții la realegere, în conformitate cu Articolul 61 din Cartă.
S-a discutat asupra aspectelor ce țineau de definitivarea Curții Internaționale de Justiție, privind în special, statutul Curții, numirea judecătorilor și jurisdicția Curții.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a fost însărcinată cu adoptarea și controlul bugetului, cu primirea de noi membri și cu îndrumarea administrației.
Sursa foto: media.un.org
Conferința a stabilit ca șeful organizației să fie un secretar general cu atribuții specifice precizate în conformitate cu articolele 97 și 98 din Cartă.
În faza finală a Conferinței de la San Francisco s-a realizat completarea Cartei cu o serie de principii generale, în cadrul cărora cele mai intense dezbateri au fost alocate jurisdicției interne a statelor. S-a convenit ca limbile oficiale ale organizației să fie engleza, franceza, chineza, spaniola și rusa.
La 25 iunie 1945 a avut loc ultima sesiune plenară a Conferinței de la San Francisco, în cadrul căreia a fost prezentat proiectul final al Cartei, potrivit www.un.org.
În ziua următoare, la 26 iunie, în Sala memorială a veteranilor s-a desfășurat ceremonia semnării Cartei. Timp de aproximativ opt ore, peste 150 de delegați reprezentând 49 de state au semnat cinci exemplare oficiale ale Cartei Organizației Națiunilor Unite. Pentru ca documentul să intre în vigoare trebuia ratificat de cele cinci mari puteri plus majoritatea celorlalți semnatari. Acest proces a fost formal îndeplinit la 24 octombrie 1945, prilej cu care Organizația Națiunilor Unite a intrat oficial în istorie.
La 10 ianuarie 1946 au avut loc, la Londra, lucrările primei sesiuni a Adunării generale a ONU, iar la 19 ianuarie același an s-a întrunit pentru prima dată Consiliul de Securitate. În cadrul primei sesiuni a Adunării Generale a fost ales secretarul general al organizației, în persoana norvegianului Trygve Lie, potrivit sursei citate. Cu acest prilej, mecanismele noii organizații internaționale au început să funcționeze. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat