logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Imagine din galeria Agerpres

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES.

'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit pentru câțiva ani). Le veți găsi acolo unde le-ați lăsat, împreună cu povești noi despre muzeu, despre sat și oraș, țăran și copil. În spiritul muzeografiei inițiate de Horia Bernea și colectivul său în 1990, invităm vizitatorii să descopere chipul unui țăran complex, așa cum poate fi descifrat din obiectele expuse, parte dintr-un patrimoniu muzeal de peste 155.000 de piese', se arată în comunicat.



La aniversarea a 35 de ani de la reîntoarcerea Muzeului de la Șosea acasă, în Kiseleff nr. 3, parterul muzeului va fi deschis publicului cu expoziția 'Legea creștinească'.


* Vineri, 25 aprilie, are loc inaugurarea oficială a Centrului de Proiecte Culturale Europene de la Sfântu Gheorghe, care va funcționa în incinta fostei Fabrici de Țigarete din municipiu. Cu acest prilej, sunt vernisate trei expoziții de excepție, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.

Publicul va putea vedea expoziția 'Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți', ce reunește lucrări ale fotografei Christine de Grancy, care, de-a lungul timpului, a urcat pe acoperișurile Vienei pentru a surprinde sculpturi, mesaje și alte vestigii ale trecutului. Expoziția itinerantă, realizată în colaborare cu Forumul Cultural Austriac, reprezintă un omagiu adus artistei, care s-a stins din viață în luna martie.

Sursa foto: cdg.click       


Cea de-a doua expoziție, intitulată 'Microcosmos - Introducere în lumea lui Bela Bartok', este realizată de Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Institutul Liszt și Arhiva Bartok a Academiei Științifice Maghiare cu prilejul aniversării a 144 de ani de la nașterea acestui pianist și compozitor maghiar, care a trăit între anii 1881-1945.

Publicul este invitat, de asemenea, la vernisajul expoziției 'Site-specific - Reflecții artistice contemporane ale spiritului locului', realizată de studenții secției de pictură și sculptură a Universității Sapientia Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Universitatea din Pecs (Ungaria).

Centrul de Proiecte Culturale Europene din Sfântu Gheorghe a fost înființat printr-o colaborare între Teatrul 'Andrei Mureșanu', Primăria municipiului și membrii EUNIC - rețeaua institutelor culturale ale țărilor UE, iar deschiderea oficială va avea loc de la ora 17.


* În ziua de 25 aprilie, are loc, la Muzeul Hărților, cea de-a X-a stagiune a 'Cartografii sonore: Conversație despre timp'. Seara specială care îmbină muzica de cameră cu povestea, într-un demers artistic care explorează tema universală a timpului, este organizată de Muzeul Hărților, alături de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, de la ora 18.00. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentul oferă prilejul de a-i asculta pe Cristina Tegzeșiu (oboi), Albert Moisi (fagot), Paul Ionescu (pian) și Oana Manițiu (narator).

'Concertul propune o incursiune narativă și sonoră într-un spațiu în care timpul nu este măsurat, ci simțit. Muzica devine limbajul prin care trecutul, prezentul și visarea se întâlnesc. Trei instrumente muzicale - oboi, fagot și pian - vor construi un dialog contrapunctat de intervențiile narative care leagă momentele muzicale de ambianța creată. Rezultatul este un spectacol intim, care invită la reflecție și emoție', se arată în comunicat.

Sursa foto: Muzeul Hărților/Facebook


Programul muzical traversează mai multe epoci și stiluri, de la melancolia barocă a lui Albinoni, la eleganța lui Faure, la energia modernă a lui Poulenc și la pasiunea tangoului reinterpretată de Piazzolla, lirismul lui Rolf Lovland și rafinamentul cinematografic al lui Alan Silvestri, precizează organizatorii.


* Spectacolul 'Cerere în căsătorie', producție a Teatrului 'Stela Popescu', în regia lui Alexandru Grecu, este prezentat în premieră, în zilele de 25 și 26 aprilie, la Sala 'Ion Lucian' a Teatrului Excelsior din Capitală.

Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Stela Popescu' transmis AGERPRES, spectacolul îmbină ingenios două dintre cele mai cunoscute piese într-un act semnate de Anton Pavlovici Cehov - 'Ursul' și 'Cerere în căsătorie' - într-o montare semnată de regizorul Alexandru Grecu, invitat de la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău. 'Cele două texte sunt aduse împreună într-o construcție teatrală unitară, creionând un dialog viu între personaje și demonstrând, în cele din urmă, că iubirea este imprevizibilă, iar orgoliul și mândria pot transforma orice situație într-un adevărat câmp de luptă... comic', conform descrierii spectacolului.

Sursa foto: Teatrul Stela Popescu/Facebook


Distribuția este compusă exclusiv din actorii Teatrului 'Stela Popescu': Sorin Sandu, Ana-Maria Ivan, Cristi Neacșu, Irina Cărămizaru (25 aprilie), Manuela Hărăbor (26 aprilie), Cătălin Frăsinescu (25 aprilie), Viorel Păunescu (26 aprilie), Daniel Filipescu (26 aprilie).

Spectacolul păstrează tradiția teatrului clasic, dar adaugă un ritm dinamic și efecte comice care fac din această montare o experiență memorabilă pentru spectatorii de toate vârstele, susține sursa citată.


* În perioada 25-27 aprilie 2025, complexul Romexpo din București va fi gazda Comic Con România, eveniment dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, arată comic-con.ro.

Printre actorii care vor putea fi întâlniți la eveniment, se numără Sujaya Dasgupta (Shadow and Bone, Shantaram), Charles Edwards (Lord of the Rings: The Rings of Power, The Crown), Sam Phillips (Bridgerton, The Crown). Lor li se alătură Rupert Young, cunoscut pentru rolurile lui Jack Featherington din Bridgerton și Sir Leon din seria BBC, Merlin.

Sursa foto: East European Comic Con/Facebook


Sam Phillips va fi unul dintre moderatorii panelurilor de discuții cu ceilalți invitați. Aceste paneluri oferă posibilitatea fanilor de a interacționa direct cu favoriții lor și de a le adresa întrebări. Mai mult, doritorii se pot fotografia individual cu toți actorii și pot obține autografe personalizate.

Mai multe informații despre Comic Con România, inclusiv despre bilete, sunt disponibile pe www.comic-con.ro.


* Cea de-a V-a ediție a Zilelor Sculpturii București este programată în perioada 26 aprilie - 11 mai în spațiile Galeriilor SENAT și The Institut și în curtea Combinatului Fondului Plastic din Capitală. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, evenimentul revine în 2025 cu o expoziție de sculptură contemporană și transmedia care aduce în prim-plan figura umană ca spațiu de tensiune între normă și identitate, între istorie și viitor, între corpul fizic și cel augmentat.

'Există un corp pe care îl recunoaștem ușor: cel din oglindă, cel din reclamele lucioase, cel învățat, modelat, acceptat. Dar există și celălalt corp. Corpul rescris de traumă, de iubire, de identitate. Corpul augmentat, politizat, vulnerabil. Corpul care nu încape în norme, dar explodează în forme. Te provocăm să privești dincolo de suprafață. Pentru că în artă, ca și în viață, ce vezi nu e tot ce e', a declarat curatorul expoziției, Reka Csapo Dup, potrivit comunicatului.

Sursa foto:  UAP#filialadesculptura/Facebook


Vernisajul oficial va avea loc la 26 aprilie, la ora 18.00. Expoziția reunește lucrările a peste 45 de artiști consacrați și emergenți. Evenimentul este organizat de Filiala de Sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici din București, cu sprijinul Ministerului Culturii.


* Castelul de la Săvârșin va găzdui, în zilele de 26 și 27 aprilie, festivalul de tradiții, meșteșuguri și bunătăți românești 'Suflet de România'. Festivalul a reunit, în fiecare dintre edițiile precedente, cinci mii de vizitatori, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Familiei Regale a României.

Conform sursei citate, la sărbătoarea din acest an, care are loc în luminișul din partea de nord-est a Parcului Regal Săvârșin, cu acces pe poarta din strada Regina Ana (pe malul Troașului), vor participa meșteșugari, artiști populari și organizații, alături de producători din toată țara, mai ales din Banat.

Sursa foto: Familia Regala a Romaniei/Facebook


Vor concerta trupa Zdob și Zdub (26 aprilie, la ora 18.30), Irina Rimes și Surorile Oșoianu (27 aprilie, ora 17.30), dar și diverse ansambluri folclorice și artiști populari. Programul celor două zile de festival va fi de la ora 12.00 până la ora 19.00. Accesul publicului este liber. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere:  Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie.

Afisari: 212

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat