DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pentru spectacole de teatru de revistă prin cafenele.
Dorința de a deveni actor a apărut după ce a văzut piesa 'Pescărușul' de Cehov, pe când avea 14 ani. În 1966 a fost acceptat de renumitul Studio Actor's unde a studiat sub îndrumarea profesorului Lee Strasberg. A fost apreciat drept cel mai bun actor al sezonului pentru stagiunea 1967-1968 cu piesa 'The Indian Wants the Bronx', jucată pe Broadway, pentru care a fost recompensat cu un premiu Obie. Ulterior a câștigat un premiu Tony pentru 'Does the Tiger Wear a Necktie?', menționează imdb.com.
Debutul cinematografic a fost în 1969, în filmul 'Me, Natalie', urmat de pelicula 'Panic in Needle Park' (1971), unde a jucat rolul unui drogat. Rolul lui Michael Corleone din 'The Godfather' (1972) a fost unul dintre cele mai impresionante, aducându-i nu doar celebritatea, ci și o nominalizare pentru Premiul Oscar.
Al Pacino a fost tentat să joace în filme care să-l facă remarcat, între care amintim rolurile din 'Serpico' (1973) și 'Dog Day Afternoon' (1975). Trei ani la rând a fost nominalizat pentru cel mai bun actor la premiul Academiei (Oscar). Au urmat rolurile din 'Bobby Deerfield' (1977) și din 'And Justice for All' (1979), cel din urmă aducându-i încă o nominalizare la premiul Academiei pentru cel mai bun actor, 'Cruising' (1980), 'Author! Author!' (1982), 'Scarface' (1993), 'Revolution' (1985), menționează CineMagia - www.cinemagia.ro.
''The Godfather''
În 1989 a regizat un film, 'The local stigmatic', și a jucat în 'Sea of Love', în rolul unui polițist alcoolic. Întorcându-se la familia Corleone, a făcut 'The Godfather III' (1990) și a obținut elogii pentru primul său rol de comedie în 'Dick Tracy' (1990). Acesta i-a adus o altă nominalizare la Oscar pentru Best Supporting Actor, iar doi ani mai târziu a mai obținut o nominalizare pentru 'Glengarry Glen Ross' (1992).
A urmat 'Frankie and Johnny' (1991), iar în 1993 a câștigat premiul Academiei pentru cel mai bun actor pentru rolul din 'Scent of a Woman' (1992), arată imdb.com. În următorii ani, Pacino a început să realizeze roluri mari în filme mari cu o frecvență mai mare. 'Carlito's Way' (1993) este un alt film clasic cu gangsteri, la fel ca 'Heat' (1995), regizat de Michael Mann. S-a reîntors pe scaunul de regizor pentru adaptarea după Shakespeare 'Looking for Richard' (1996). 'City Hall' (1996), 'Donnie Brasco' (1997) și 'The Devil's Advocate' (1997) au apărut tot în această perioadă. Au urmat alte două performanțe - 'The Insider' (1999) și 'Any Given Sunday' (1999).
În anii 2000, a jucat într-o serie de succese teatrale, între care amintim 'The Merchant of Venice' (2004), 'Ocean Thirteen' (2007), în miniseriile de televiziune 'Angels in America' (2003) - premiul Emmy pentru cel mai bun actor și Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o miniserie. Astfel, Pacino a devenit al 18-lea performer care a câștigat 'coroana triplă' a actorilor - premiul Oscar: Best Actor, 'Scent of a Woman' (1992); Premiul Tony: Best Supporting Actor-Play 'Does a Tiger Wear a Necktie?' (1969) și Best Actor-Play 'The Basic Training of Pavlo Hummel' (1977); premiul Emmy: Best Actor-Miniseries.
'Two for the Money'
Dintre filmele sale mai amintim: 'Two for the Money' (2005), 'Righteous Kill' (2008), 'You Don't Know Jack' (2010), ''The Son of No One'' (2011), 'Stand Up Guys' (2012), 'Manglehorn' (2014), 'The Humbling' (2014), 'Danny Collins' (2015), 'Misconduct' (2016), 'The Pirates of Somalia' (2017), 'Hangman II' (2017).
În ultimii ani a mai jucat în peliculele: 'Paterno' (2018), 'Once Upon a Time in Hollywood' (2019), 'The Irishman' (2019; a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în 2020), 'American Traitor: The Trial of Axis Sally' (2021), 'House of Gucci' (2021), 'Knox Goes Away' (2023), 'Modi: Three Days on the Wing of Madness' (2024), 'The Ritual' (2025).
În iunie 2023, celebrul actor a devenit tată pentru a patra oară. Iubita sa, Noor Alfallah, a născut un băiețel, cu numele Roman Pacino, declara pentru AFP agentul starului de cinema, Stan Rosenfield. Al Pacino mai are, din relațiile anterioare, alți trei copii, care în prezent sunt adulți.
''Scarface''
În octombrie 2024, Al Pacino a lansat primul său volum de memorii, intitulat ''Sonny Boy'', scria The Guardian. Cartea povestește copilăria actorului în New York, cariera de la Hollywood și conține gânduri despre ''dragoste și sens''. Publicat de Penguin Random House, acesta este ''volumul de memorii al unui bărbat care nu se mai teme de nimic și nu mai are nimic de ascuns'', preciza un comunicat dat publicității de editură. ''Toate rolurile importante, colaborările esențiale și cele mai importate relații sunt povestite pe larg, la fel ca și uniunea controversată între creativitate și comerț la cele mai înalte niveluri''.
''Firul cărții este însă spiritul iubirii și al vocației'', se mai spunea în comunicat. ''Dragostea te poate dezamăgi și poți fi învins în aspirațiile tale - aceleași lumini care strălucesc intens pot de asemenea să-și reducă intensitatea. Dar Al Pacino a fost suficient de norocos să se îndrăgostească profund de meseria sa înainte să aibă cea mai vagă idee de recompensele pe care i le va oferi și nu a încetat niciodată să o iubească. Iar asta a contat foarte mult''.
Sursa foto: people.com
Volumul de memorii istorisește copilăria actorului petrecută în New York, educația pe care a primit-o de la ''cea care îl iubea aprig, dar care nu era bine din punct de vedere mintal, mama lui, și de la părinții ei'', gașca de prieteni din South Bronx și timpul petrecut la legendarul liceu de arte performative din New York. Continuă cu teatrul de avangardă din anii 1960-1970, după care urmează primele roluri important în cinema la începutul anilor 1970 în pelicule precum ''Panic of Needle Park'', ''The Godfather'', ''The Godfather Part II'', ''Serpico'' și ''Dog Day Afternoon''.
''Am scris 'Sonny Boy' ca să exprim ceea ce am văzut și am trăit de-a lungul vieții'', spunea Pacino în comunicat. ''A fost o experiență personală incredibilă și revelatoare să reflectez la această călătorie și la ceea ce mi-a permis actoria să fac și la lumile pe care mi le-a deschis. Întreaga mea viață a fost un efort măreț și am fost un tip destul de norocos până acum''. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat