24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansate care sunt mult mai relevante pentru oameni, indică site-ul Societății Naționale Anti-Vivisecție din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society - NAVS), https://www.navs.org.uk/.
Peste 115 milioane de animale suferă și mor în cadrul cercetării și testării în lumea întreagă în fiecare an. Patru animale mor în fiecare secundă în urma testelor sau a experimentelor. Pentru majoritatea, nu putem ști niciodată ce s-a întâmplat cu ele. Majoritatea procedurilor pe animale rămân nepublicate și nu sunt expuse unui control științific sau public mai amplu. Ultimele cifre arată că peste 2,6 milioane de animale sunt folosite în teste în laboratoarele din Marea Britanie, iar în SUA se estimează că sunt folosite peste 15 milioane de animale în acest scop, conform https://www.navs.org.uk/. Ziua mondială a protecției animalelor de laborator își propune aducerea la cunoștința publicului și a legislatorilor a problemei legate de testele efectuate pe animale, o problemă de etică, precum și a alternativelor la acest gen de teste.
Ziua mondială a protecției animalelor de laborator a fost stabilită în 1979 de către Societatea Națională Anti-Vivisecție din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society - NAVS). Ziua de 24 aprilie reprezintă data nașterii Lordului Dowding (1882-1970), fost președinte al NAVS, renumit apărător al drepturilor animalelor și militant împotriva vivisecției. Această zi internațională de comemorare este recunoscută de Națiunile Unite, și în prezent este marcată anual de către cei care se opun vivisecției, de pe toate continentele, indică site-ul https://www.navs.org.uk/.
NAVS militează împotriva vivisecției (disecție făcută pe un animal viu în vederea studierii unui fenomen fiziologic) și promovează alte soluții în vederea înlocuirii experimentelor pline de cruzime și costisitoare, cu alte metode de cercetare moderne și inovatoare. Încetarea utilizării primatelor non-umane în cercetare și testare, încetarea utilizării câinilor în cercetare și testare, încetarea disecțiilor la cursuri, alternativele de finanțare pentru a înlocui utilizarea animalelor de laborator sunt doar câteva dintre prioritățile NAVS, potrivit site-ului https://navs.org/.
Săptămâna care include Ziua mondială a protecției animalelor de laborator este cunoscută ca ''Săptămâna mondială a animalelor de laborator''. Aceasta poate fi promovată pe rețelele de socializare, iar de Ziua mondială a protecției animalelor de laborator putem păstra un minut de reculegere în memoria acestor animale.
Societatea Națională Anti-Vivisecție din Marea Britanie, fondată în 1875 de Frances Power Cobbe (1822-1904), este prima organizație din lume care a contestat utilizarea animalelor în cercetare și continuă să conducă această campanie și astăzi, conform https://www.navs.org.uk/. Frances Power Cobbe a publicat numeroase pliante și articole care se opuneau experimentelor pe animale, reușind să reunească numeroși oameni de seamă ai acelor vremuri în susținerea acestei cauze.
Societatea a fost înființată la 2 decembrie 1875, în Victoria Street, Londra, sub numele de Victoria Street Society (Societatea din Victoria Street), iar după câțiva ani, la 6 octombrie 1897, și-a schimbat numele în Societatea Națională Anti-Vivisecție (National Anti-Vivisection Society). Încă de la început, aceasta a cerut abolirea totală a vivisecției. La acea vreme existau aproximativ 300 de experimente pe animale în fiecare an. Opoziția publică față de vivisecție a determinat guvernul să numească o primă Comisie Regală pentru Vivisecție, în iulie 1875. Aceasta a întocmit un raport, la 8 ianuarie 1876, recomandând adoptarea unei legislații speciale pentru controlul vivisecției. Astfel a fost întocmită Legea privind cruzimea față de animale din 1876 și care a rămas în vigoare timp de 110 ani, până când a fost înlocuită de Legea privind animalele (proceduri științifice) din 1986, indică https://www.navs.org.uk/.
Încetarea utilizării animalelor în cercetare și testare nu poate reuși fără existența unor alternative viabile. De aceea NAVS, prin Fundația Internațională pentru Cercetare Etică (International Foundation for Ethical Research - IFER), oferă finanțare cercetătorilor care dezvoltă aceste alternative inovatoare la experimentele pe animale, indică și site-ul https://navs.org/. NAVS a pus bazele IFER în 1985.
Fundația Internațională pentru Cercetare Etică sprijină dezvoltarea, validarea și implementarea metodologiilor științifice inovatoare care fac știința să avanseze și înlocuiesc utilizarea animalelor în cercetare, testare și educație, potrivit site-ului http://www.ifer.org/. Misiunea Fundației Internaționale pentru Cercetare Etică este ambițioasă și își propune să schimbe fundamental cursul științei prin încorporarea respectului și compasiunii față de animale alături de dorința de cunoaștere.
Folosirea animalelor în scop experimental în laboratoare s-a extins în secolul XX, în domeniile farmacologiei, fiziologiei, psihologiei, al testării produselor cosmetice, al testării unor produse medicamentoase. Multe dintre testele efectuate pe animale pot fi înlocuite prin alternative științifice avansate care sunt disponibile în prezent. Există metode avansate de cercetare care nu folosesc animale și care sunt mai sigure, mai eficiente, produc rezultate mai rapide și mai relevante pentru om.
Alternativele de disecție virtuală au numeroase avantaje față de disecția tradițională, potrivit NAVS. Cei care învață utilizând această alternativă au rezultate la fel de bune sau chiar mai bune decât cei care participă la cursuri de disecție tradițională. Alternativele de disecție virtuală costă mai puțin decât disecția animalelor, sunt reutilizabile și economisesc timp prețios. Iar aceste alternative salvează viețile animalelor, subliniază NAVS.
Animalele de laborator sunt ținute adesea în condiții improprii, iar experimentele se fac în lipsa anesteziei. Aceste animale suferă arsuri, orbesc, sunt otrăvite, mutilate, înfometate pentru ca produse pe care oamenii le folosesc zilnic să poată fi etichetate ca prezentând 'condiții de siguranță'. Astfel de produse testate pe animale sunt unii aditivi pe care îi folosim în mâncare, unele cosmetice și articole de toaletă folosite pentru îngrijirea corpului, produse de spălat și curățat folosite în casă, diverse alte produse folosite pentru mașină, grădină, precum și medicamente de uz uman.
Protestele față de abuzurile la care sunt supuse animalele de laborator au crescut ca amploare începând cu anii '70-'80. În 1975, Peter Singer a publicat lucrarea ''Animal Liberation'', care condamnă aceste abuzuri și promovează drepturile animalelor. O formă de protest împotriva folosirii animalelor pentru experimente în laborator este și refuzul de a cumpăra produse testate pe animale.
Printr-un fond pentru sanctuare, NAVS oferă asistență financiară de urgență pentru a ajuta animalele retrase din laboratoare, cât și pe cele amenințate de dezastre naturale și provocate de om, potrivit site-ului https://navs.org/. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: National Anti-Vivisection Society/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste