25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli.
Tema propusă de OMS pentru ediția din 2025 este: 'Malaria se termină cu noi: reinvestește, reimaginează, reaprinde'. În felul acesta, OMS intenționează să motiveze accelerarea măsurilor pentru eradicarea acestei boli.
Potrivit OMS, la începutul anilor 1960, răspândirea malariei a fost încetinită. Din păcate, în 1969 comunitatea internațională a abandonat lupta, fapt care a dus la pierderea a milioane de vieți. A fost nevoie de încă trei decenii pentru ca activitățile de combatere a malariei să fie reluate. Începând cu anul 2000, OMS estimează că au fost prevenite peste 2 miliarde de îmbolnăviri și mai mult de 12,5 milioane de decese cauzate de malarie.
Cu toate acestea, progresul realizat în combaterea malariei se află pe un trend descendent. Fenomenele meteorologice extreme, conflictele, urgențele umanitare și pauperizarea zădărnicesc eforturile anti-malarie, lăsând milioane de oameni vulnerabili în fața bolii. 'Știm cum să eradicăm malaria. Alegerea ne aparține: ori acționăm acum, ori riscăm să pierdem teren. Eradicarea malariei nu e doar un imperativ sanitar; este o investiție într-un viitor mai echitabil, mai sigur și mai prosper pentru fiecare națiune', se arată la who.int.
În 2024, tema Zilei mondiale de combatere a malariei a fost: 'Accelerând lupta împotriva malariei pentru o lume mai echitabilă'. Astfel, organizatorii au dorit să sublinieze impactul social avut de această boală. 'Nu doar că malaria continuă să pună în pericol sănătatea și viața, dar, totodată, perpetuează un cerc vicios al inegalității. Persoanele aflate în cele mai vulnerabile situații sunt femei însărcinate, nou-născuți, copii sub cinci ani, refugiați, migranți și popoare indigene din regiunea Africii. Potrivit OMS, la nivelul anului 2022, aproximativ 95% din cazurile de malarie și cele mai multe decese rezultate s-au înregistrat în Africa', arată who.int.
Un studiu publicat în aprilie 2024 a relevat că peste jumătate din populația lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de țânțari, cum ar fi malaria și febra dengue, până la sfârșitul secolului, potrivit DPA/PA Media. Experții au declarat că focarele de boli transmise de țânțari, asociate cu încălzirea globală, se vor răspândi în zone din nordul Europei și în alte regiuni ale lumii în următoarele decenii.
În Marea Britanie, cifrele publicate de Agenția pentru Securitate Sanitară (UKHSA) arată că numărul cazurilor de malarie importate în 2023 a depășit pragul de 2.000 pentru prima dată în peste 20 de ani. Astfel, 2.004 cazuri de malarie au fost confirmate în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord în 2023 în urma călătoriilor în străinătate, comparativ cu 1.369 în 2022. Creșterea acestei cifre, potrivit UKHSA, este asociată cu o resurgență a malariei în multe țări și cu reluarea călătoriilor efectuate în străinătate după eliminarea restricțiilor pandemice.
'Încălzirea globală asociată climei în schimbare face ca vectorii bolii, care transportă și răspândesc malaria și dengue, să își poată găsi o casă în mai multe regiuni, cu focare în zonele în care oamenii sunt susceptibili de a fi naivi din punct de vedere imunologic, iar sistemele de sănătate publică nepregătite', a declarat Rachel Lowe, profesoară la Institutul Catalan pentru Cercetare și Studii Avansate din Spania.
În octombrie 2024, un nou studiu, publicat în jurnalul științific Proceedings of the US National Academy of Sciences, a constatat că defrișările de proporții din Pădurea Amazoniană braziliană alimentează răspândirea malariei, conform DPA. Cercetători din Statele Unite și Brazilia au analizat date din 2003 până în 2022 și au descoperit că o creștere cu 1% a ratei lunare a defrișărilor conduce la o creștere medie de 6,3% a cazurilor de malarie doar o lună mai târziu. Echipa de cercetători a explicat că țânțarul Nyssorhynchus darlingi, care răspândește malaria în Brazilia, are de câștigat de pe urma defrișărilor.
***
Potrivit estimărilor OMS, în 2022 au fost înregistrate 608.000 decese cauzate de malarie și, în același an, au existat 249 de milioane de îmbolnăviri, arată who.int.
În România se înregistrează anual între 25 și 35 de cazuri de malarie, toate de 'import', a menționat, în februarie 2024, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul le-a recomandat celor care călătoresc în zone tropicale și ecuatoriale să consulte date de la Institutul Național de Sănătate Publică, de la direcțiile de sănătate publică, de la un medic epidemiolog, infecționist sau de familie pentru a vedea ce este necesar pentru prevenirea bolilor care pot apărea în țările vizitate.
Malaria este o boală infecțioasă, întâlnită cu precădere în zone tropicale și subtropicale. Este maladia cu răspândirea cea mai largă de pe glob. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire și tratament, malaria poate duce la deces, potrivit cdt-babes.ro. Boala este determinată de un grup de protozoare-parazit numite 'Plasmodium'. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel.
Formele mai severe de malarie se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree și dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficiența renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și deces, arată site-ul cdt-babes.ro. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat