logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

50 de ani de la primul pas pe Lună: Următorul ''salt uriaş'' - construcţia unor baze permanente

Imagine din galeria Agerpres

Programul spaţial Apollo, prin care omul a făcut primul pas pe Lună, s-a încheiat în 1972, însă satelitul natural al Pământului a rămas un punct de mare interes pentru oamenii de ştiinţă din toată lumea. Agenţia Spaţială Americană (NASA) plănuieşte să ''consolideze'' efortul depus de sutele de mii de persoane implicate în programul Apollo şi să facă un nou ''salt uriaş'' pe Lună, începând din anul 2024, ''de data aceasta pentru a rămâne'' acolo, prin construcţia unor baze permanente, utile în ''drumul'' către Marte. La rândul lor, Rusia şi China şi-au exprimat intenţia de a aseleniza în viitorul apropiat.

Deşi zborurile lunare Apollo s-au încheiat în 1972, NASA continuă să fie interesată de aselenizare. ''Când vom reveni pe Lună, vom consolida munca a sute de mii de oameni care au lucrat la Apollo şi au contribuit de atunci la avansarea zborului spaţial. (...) Activitatea NASA pe Lună, care avansează în prezent, ne pregăteşte de următorul pas uriaş: misiuni provocatoare pe Marte şi alte destinaţii din spaţiul îndepărtat. Pe măsură ce ne apropiem de a 50-a aniversare a Apollo 11, în iulie, 2019, NASA merge mai departe către Lună şi Marte... şi doreşte ca toată lumea să se alăture'', se arată pe nasa.gov.

În cei 50 de ani scurşi din perioada în care oamenii au vizitat satelitul natural al Pământului, ''NASA a continuat să forţeze limitele cunoaşterii'' şi va încerca să ajungă din nou pe Lună, ''unde astronauţii vor aseleniza la Polul Sud, în 2024'', subliniază agenţia.

''În ultimii ani, NASA a trimis peste cinci sute de mostre prelevate de pe Lună cercetătorilor din lumea întreagă spre a fi analizate. Anual, noi lucrări ştiinţifice ne aduc informaţii şi actualizări despre Lună, pe baza acestor mostre'', se menţionează pe site-ul agenţiei spaţiale.

NASA implementează Directiva-1 a Politicii Spaţiale a preşedintelui american, de a ''conduce un program inovativ şi sustenabil de explorare cu parteneri comerciali şi internaţionali pentru a permite expansiunea umană în sistemul solar'', iar ''aceste experienţe şi parteneriate vor permite NASA să revină pe Lună în 2024... de data aceasta pentru a rămâne'', precizează agenţia.

''NASA se îndreaptă spre Lună, împreună cu parteneri comerciali şi internaţionali, pentru a explora împreună, mai repede şi mai mult. Această activitate va oferi informaţii noi şi oportunităţi şi va inspira următoarea generaţie. Mergând pe Lună, NASA stabileşte bazele ce vor permite în cele din urmă explorarea umană a planetei Marte. Luna va constitui terenul de testare a tehnologiilor şi resurselor ce vor îi duce pe oameni pe Marte şi mai departe, inclusiv prin clădirea unei arhitecturi durabile şi reutilizabile'', se menţionează pe nasa.gov.

În prima jumătate a lunii mai, NASA a anunţat că va trimite pentru prima oară o femeie pe Lună în 2024, în cadrul proiectului 'Artemis'. Preşedintele SUA, Donald Trump, anunţase anterior pe contul său de Twitter reluarea zborurilor spre Lună şi Marte. Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a evidenţiat "marele vot de încredere" pe care Administraţia Trump l-a acordat NASA prin alocarea unei tranşe suplimentare de 1,6 miliarde de dolari. Responsabilul NASA a precizat că misiunea din 2024 va fi doar începutul şi că scopul său este o prezenţă susţinută pe Lună şi trimiterea în fiecare an a unui echipaj.

În luna iunie a acestui an, NASA a anunţat că obiectivul fixat de Casa Albă de a trimite astronauţi americani pe Lună în anul 2024 este "realizabil", însă vor fi necesare "20-30 de miliarde de dolari suplimentari pe cinci ani", după cum a declarat Jim Bridenstine.

Iniţial, lansarea proiectului a fost fixată pentru 2028. Însă în acest an, în martie, Casa Albă a accelerat brusc calendarul acestei misiuni.

Administratorul NASA a explicat la Salonul internaţional al aeronauticii şi industriei spaţiale, organizat în Franţa, nevoia accelerării programului, care a derutat anumite agenţii spaţiale naţionale, ce s-au declarat însă dispuse să colaboreze cu agenţia americană la această misiune. "Este important să accelerăm, pentru că există două riscuri pentru o agenţie spaţială. Primul este unul tehnic, iar NASA şi partenerii ei ştiu foarte bine să se debaraseze de acest risc", a declarat reprezentantul american la o masă rotundă la care au participat directorii principalelor agenţii spaţiale mondiale. "Al doilea risc este riscul politic, cel care ne-a împiedicat să fim pe Lună în prezent (...) Cu cât programele sunt mai întinse în timp, cu atât rişti modificări ale priorităţilor, ale bugetului, ale Congresului", a argumentat Bridenstine.

"În 2024 vom avea o femeie şi un bărbat pe Lună. Iar din 2028, vom rămâne acolo într-o manieră durabilă", a adăugat administratorul NASA.

Calendarul programului Artemis va cuprinde opt lansări de rachete şi plasarea unei mini-staţii spaţiale pe orbita lunară până în anul 2024. Artemis 1 va fi o misiune fără echipaj în jurul Lunii, planificată pentru 2020. Va urma Artemis 2, o misiune ce va consta într-un zbor cu echipaj în jurul Lunii şi care va avea loc "aproximativ în 2022". Apoi, misiunea Artemis 3 va duce astronauţi pe Lună, inclusiv prima femeie care va păşi pe scoarţa selenară.

Cele trei misiuni Artemis vor fi lansate cu cea mai mare rachetă din toate timpurile, Space Launch System (SLS). În partea superioară a lansatorului se va afla capsula locuibilă Orion. Acestor misiuni, care vor fi "100% ale NASA", li se vor adăuga cinci lansări care vor livra segmente din viitoarea "Gateway", o mini-staţie spaţială de pe orbita lunară, deschisă pentru toţi astronauţii din lume, care va fi folosită ca punct de trecere. "Nu construim o nouă Staţie Spaţială Internaţională", a prevenit însă Bridenstine. "Scopul nostru final este să mergem pe Marte şi nu de a rămâne blocaţi pe Lună", a explicat el.

Rămâne de rezolvat problema modulului de asolizare, care va avea sarcina de a-i duce pe astronauţi pe Lună şi de a-i aduce apoi de acolo până pe staţia de pe orbită, şi care nu a fost deocamdată finanţat. "Cele 20-30 de miliarde de dolari pentru cinci ani reprezintă sumele adiţionale de care avem nevoie în principal pentru acest modul de asolizare", a precizat Jim Bridenstine.

În 2011, NASA a pus capăt zborurilor navetelor sale spaţiale, iar de atunci depinde de Rusia pentru a-şi transporta astronauţii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Rusia este la rândul ei interesată de aselenizare. La sfârşitul anului 2017, agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat că a semnat un acord cu NASA pentru a coopera la un proiect american ce vizează construcţia unei staţii orbitale în jurul Lunii în cadrul programului ''Deep Space Gateway''.

Totodată, Rusia intenţionează să înfiinţeze o bază ''nelocuită, însă vizitată'' pe suprafaţa Lunii în cadrul programului său selenar şi să studieze satelitul natural al Pământului cu ajutorul sistemelor robotizate, după cum a anunţat la sfârşitul anului 2018 directorul Agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), Dmitri Rogozin. El a precizat că programul selenar rus este mai ambiţios în comparaţie cu ceea ce au realizat Statele Unite în anii '60 şi '70.

La începutul acestui an, Rusia a anunţat că preconizează trimiterea primei sale misiuni cu echipaj pe Lună începând din 2031, dată de la care vor fi lansate misiuni similare în fiecare an, potrivit unui document al companiei TsNIIMash, institutul principal de cercetare al agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, la care a avut acces agenţia rusă de ştiri RIA Nóvosti. Documentul precizează că în 2032 se prevede lansarea unui vehicul lunar însoţit de un al doilea echipaj, având ca obiectiv "testarea unor mijloace de transport pe suprafaţa Lunii", iar în anul următor, cosmonauţii ruşi vor desfăşura teste cu echipamente robotice. În 2034 se va începe construcţia unei baze lunare ruse, notează documentul.

China nu se lasă mai prejos şi a anunţat la începutul acestui an, prin vocea directorului Administraţiei spaţiale chineze, Zhang Kejian, că intenţionează să construiască o staţie de cercetări ştiinţifice într-o regiune aflată în proximitatea Polului Sud al Lunii şi să realizeze misiuni de explorare selenară cu echipaje umane peste aproximativ zece ani. Totodată, Kejian a declarat că ţara sa plănuieşte să lanseze prima ei sondă care să exploreze planeta Marte, în 2020.

Programul Apollo al Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) a constat dintr-o serie de zboruri în cosmos cu echipaj uman, realizate în anii '60-'70, având ca scop principal aselenizarea unui om şi întoarcerea sa în siguranţă pe Pământ. Obiectivul a fost îndeplinit de Apollo 11, la 20 iulie 1969, când astronautul american Neil Armstrong a făcut primul pas pe Lună, urmat de colegul său, Buzz Aldrin. Ei au revenit cu bine pe Terra, la 24 iulie 1969. În cadrul programului Apollo, desfăşurat în perioada 1961-1972, şase misiuni ale NASA au reuşit aselenizarea, iar doisprezece astronauţi au păşit pe Lună.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citiţi şi:

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: De ce nu au mai mers oamenii pe satelitul natural al Terrei după 1972?

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: 'E un pas mic pentru om, e un salt enorm pentru umanitate'

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Nixon avea pregătit un discurs special în caz de dezastru

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Recorduri şi alte lucruri interesante despre programul Apollo

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: România, printre ţările din care au dispărut rocile lunare oferite de Nixon

 

50 de ani de la primul pas pe Lună: Un american ''vânează'' rocile lunare dispărute după programul Apollo

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Costumul spaţial purtat de Armstrong în misiunea Apollo 11, expus la Smithsonian

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Fragmentele lunare aduse de misiunile Apollo au transformat cunoştinţele despre Univers

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Astronauţii misiunilor Apollo

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Apollo 11, un spectacol mediatic unic în istoria omenirii

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Un program spaţial revoluţionar

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: 10 lucruri inedite despre programul spaţial Apollo

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Astronautul Michael Collins s-a întors la rampa de lansare de la Cape Canaveral

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Costumul spaţial purtat de Armstrong în misiunea Apollo 11, expus la Smithsonian

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 17-04-2025 19:21

Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali

Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&

Planeta 17-04-2025 12:45

Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției

Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul

Stiinta 17-04-2025 11:57

Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă

O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți

Stiinta 16-04-2025 09:34

Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții

Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de

Planeta 15-04-2025 10:11

Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.

Stiinta 14-04-2025 16:33

Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)

Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători

Stiinta 14-04-2025 14:06

Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)

Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i

Stiinta 11-04-2025 20:22

'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)

Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Stiinta 11-04-2025 15:15

O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia

Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.

Stiinta 11-04-2025 08:50

În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână

Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con

Planeta 10-04-2025 18:47

BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic

Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C

Stiinta 10-04-2025 13:18

Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii

Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi

Stiinta 10-04-2025 12:09

Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex

Planeta 10-04-2025 11:19

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&