50 de ani de la primul pas pe Lună: 'E un pas mic pentru om, e un salt enorm pentru umanitate'

Una dintre cele mai spectaculoase reuşite din istoria civilizaţiei umane, aselenizarea din 21 iulie 1969 reprezintă punctul culminant al proiectului Apollo la care au participat peste 400.000 de oameni şi a cărui derulare a fost urmărită cu sufletul la gură, din faţa micilor ecrane, de peste 500 de milioane de oameni. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a relatat pe larg, în epocă, fiecare etapă a misiunii Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman pe suprafaţa unui alt corp ceresc, începând cu pregătirile de lansare şi până la revenirea pe Terra a echipajului format din Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins.
Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la primii paşi ai oamenilor pe Lună, republicăm integral materialul AGERPRES din data de 21 iulie 1969 în care este descrisă, în detaliu, această extraordinară aventură a primei aselenizări, chintesenţă a spiritului de explorare care l-a animat pe Homo sapiens încă din negura vremurilor:
'Agerpres' ştiri externe 21 iulie 1969 ora 10,53
Houston 21 /Agerpres/ - 20 iulie 1969, stăpânul Terrei, omul, cucereşte o nouă planetă.
Luni dimineaţă la ora 4,56 /ora Bucureştiului/, Neil Armstrong, după o încordare interminabilă, pune piciorul pe Lună.
Totul a început cu câteva ore mai înainte decât se prevăzuse. Armstrong, singur chemat în acel moment să decidă, anunţă lumii că va ieşi din modul cu cinci ore mai devreme decât se prevăzuse. Începe filmul istoric al coborârii, primii paşi pe Lună.
În modul domneşte o activitate febrilă. Pe toate meridianele, oamenii aşteaptă cu răsuflarea întretăiată ca omul să păşească pe Lună. Astronauţii pun la punct ultimele pregătiri în vederea debarcării. Ei îmbracă coifurile cu vizieră dublă, îşi încalţă 'papucii', îşi pun mînuşile speciale cu întărituri, iau pe spate rucksacurile care conţin aparatură ce le asigură condiţiile de viaţă, fac o ultimă verificare a funcţionării sistemului de condiţionare a presiunii, a comunicaţiilor radio şi alimentării cu oxigen.
Ora 1,51. NASA anunţă că aceste pregătiri vor dura două ore. Armstrong nu va ieşi deci înainte de ora 4.
Ora 3. Cei doi astronauţi anunţă că verificările minuţioase impun o întârziere.
Ora 3,54. În sfârşit sunt gata.
Ora 3,55. Începe depresurizarea modulului şi simultan presurizarea costumelor spaţiale.
Ora 4. Modulul lunar este total depresurizat.
Ora 4,15. Cei doi astronauţi au terminat presurizarea costumelor spaţiale.
Ora 4,40. Armstrong deschide uşa modulului şi începe coborârea pe Lună.
Ora 4,56. Armstrong pune piciorul stâng pe Lună şi declară: 'E un pas mic pentru om, e un salt enorm pentru umanitate'.
Acestea sunt primele cuvinte ale omului pe suprafaţa Lunii. Înainte de a pune ferm piciorul pe sol, comandantul misiunii 'Apollo'-11 încearcă cu prudenţă solul pentru a-i verifica rezistenţa.
-'Piciorul nu mi se scufundă mai mult de un deget... se pare că nu voi avea dificultăţi la mers. Nu, absolut nici o dificultate pentru a mă deplasa', exclamă Armstrong cu surprindere, făcând primii paşi. 'Am impresia că totul e cu mult mai uşor decât în timpul exerciţiilor de simulare a gravităţii lunare. E foarte interesant. Suprafaţa este foarte pufoasă în general, dar există şi locuri mai dure'.
Evoluţia lui Armstrong, care se deplasează într-adevăr cu uşurinţă pe Lună, şi monologul său sunt retransmise în direct pe Pământ telespectatorilor. Oamenii pot să-l vadă pe cuceritorul Lunii, coborând cele 9 trepte ale scării, punând piciorul, tatonând suprafaţa, dând drumul ultimei trepte pe care îşi ţinea mâna, făcând primii paşi, colectând cu o lopăţică specială de aluminiu prima mostră de sol lunar - 'proba de contingenţă'.
Armstrong închide această primă mostră - puţin praf lunar - într-un plic de material plastic şi o pune în buzunarul costumului selenar. Toate aceste mişcări sunt supravegheate de Aldrin de la înălţimea platformei de ieşire a modulului.
Ora 5,15. Armstrong a petrecut deja 19 minute, singur, pe suprafaţa Lunii, 19 minute în timpul cărora, în nedefinita singurătate selenară, a făcut constant dovada unei perfecte stăpâniri de sine. În acest moment, coechipierul său, Edwin Aldrin, îşi face apariţia pe suprafaţa Lunii. Încredinţat de experienţa lui Armstrong, că Luna 'nu-l va trăda', el coboară cu curaj treptele scării, şi, la fel ca şi camaradul său, păşeşte cu piciorul stâng pe Lună.
Cei doi oameni citesc cu voce tare inscripţia gravată pe placa fixată pe palierul de coborâre al modulului lunar, care va rămâne pe suprafaţa Lunii, şi implantează drapelul pe care l-au adus cu ei.
O dată îndeplinită această parte a programului, astronauţii demontează camera de televiziune fixată pe modul, care a efectuat prima emisiune în direct Lună-Pământ. Armstrong şi-o prinde de piept şi din acest moment imaginile încep să 'danseze' pe micile ecrane. Comandatul misiunii 'Apollo'-11 se deplasează aproximativ 20 de metri şi fixează camere de televiziune pe un trepied. Privirilor li se oferă o nouă vedere panoramică. Din planul al doilea apare modulul lunar, iar la orizont o linie curbă, netă, arată linia de demarcaţie dintre o suprafaţă scânteietoare sub razele soarelui şi negrul intens al universului. De asemenea, se pot distinge urmele paşilor astronauţilor pe solul cenuşiu al Lunii.
Cei doi astronauţi îşi continuă îndeplinirea programului. Ei se deplasează cu o uşurinţă surprinzătoare, într-un adevărat balet sideral. Costumele lor, întărite la articulaţii, îngreunate de aparatura pe care o poartă în spate, nu par să îi stânjenească deloc. Ei evoluează cu o uşurinţă şi o mobilitate surprinzătoare.
Ora 5,49. 'Pământul' anunţă că preşedintele Nixon va vorbi astronauţilor. 'Această zi este cea mai glorioasă din viaţa noastră, spune preşedintele, mulţumită vouă cerul a devenit o parte a lumii noastre' - 'Vă mulţumim, domnule preşedinte, răspunde Armstrong, este o mare cinste şi un mare privilegiu pentru noi de a ne găsi aici'.
Edwin Aldrin desfăşoară apoi un 'colector de vânt solar', acesta este un mic rulou din folie de aluminiu realizat în Elveţia, la universitatea din Berna. El este desfăşurat cu un stor de fereastră. O dată instalat, el începe să 'adune' între cutele sale particule gazoase - heliu, argon, neon, kripton, xenon - care constituie vântul solar. După două ore de expunere la bombardamentul particulelor solare, colectorul este repliat. Oamenii de ştiinţă vor putea, pentru prima dată, să examineze particulele componente ale vântului solar, care nu ating niciodată suprafaţa Terrei. În timp ce se deplasează în toate direcţiile, astronauţii, care se află pe suprafaţa Lunii de mai mult de o oră, sunt urmăriţi în permanenţă de doctorul Berry - 'doctorul cu cel mai lung stetoscop din lume' - care declară că cei doi sunt într-o formă perfectă. Armstrong şi Aldrin continuă să culeagă mostre 'selenologice' pe care le pun în săculeţi de material plastic, pe care apoi îi închid în conteinere metalice etanşe. Pentru a-şi aduce la îndeplinire misiunea lor de 'grădinari ai Lunii', cei doi astronauţi se folosesc de o serie de unelte pe care le scot din 'port-bagajul' modulului lunar. Toate uneltele pe care le folosesc sunt de dimensiuni mult mai mari decât cele obişnuite pe Pământ pentru a putea fi manevrate cu imensele mănuşi care protejează mâinile astronauţilor.
Ora 6,15. Recoltarea de mostre de sol lunar se termină. Armstrong şi Aldrin au adunat aproximativ 28 kilograme de 'pietre lunare'.
După ce au îndeplinit această primă parte a misiunii lor, cei doi astronauţi se ocupă de instalarea aparatelor care vor rămâne pe Lună: seismograful şi reflectorul laser. Instalarea seismografului urmează să funcţioneze ani de zile şi să transmită cele mai mici şocuri produse în scoarţă lunară.
Informaţiile transmise de acest seismograf vor permite să se stabilească dacă Luna este frământată de cutremure sau îşi datorează relieful 'bombardamentelor' cu corpuri venite din exterior. Tot seismograful va da informaţii asupra interacţiunii forţelor gravitaţionale ale Terrei şi Selenei, va înregistra infimele contracţii ale solului lunar determinate de variaţia de temperatură şi va determina densitatea şi proprietăţile fizice interioare ale Lunii. Sursa de energie a acestui sensibil seismograf o constituie radiaţiile solare, care sunt transformate în energie electrică. Reflectorul laser este un ansamblu de 100 oglinzi prismatice construite din cristale de cuarţ menite să reflecte fasciculele de raze laser trimise spre Lună din diverse puncte ale Pământului. Se prevede ca el să funcţioneze timp de 10 ani. Cu ajutorul său se va determina cu o precizie de ordinul centimetrilor distanţa Pământ-Lună. Totodată, el va furniza date asupra formei exacte a Lunii, a dimensiunilor şi oscilaţiilor acesteia în jurul axei proprii, va da posibilitatea efectuării unor observaţii asupra Terrei însăşi, în special privitoare la distanţele exacte dintre continente. Cu ajutorul reflectorului laser se va verifica teoria derivei banchizelor continentale, se vor studia mişcările polului nord geografic, se va calcula viteza de rotaţie a Terrei şi măsura oscilaţiile în jurul axei acesteia.
După terminarea instalării acestor două aparate, cei doi astronauţi îşi continuă observaţiile vizuale asupra terenului înconjurător. Armstrong semnalează existenţa în jurul modulului lunar a unor mici cratere pe care le compară cu 'orificiile provocate de gloanţele unor puşti cu aer comprimat'. Cu ajutorul unei sonde tubulare, Armstrong recoltează o probă de sol din adâncime: 'Sper că nu veţi fi supăraţi că nu pot să împing sonda mai mult de 12 cm'.
Prima etapă de explorare a Lunii se apropia de sfârşit. Astronauţii au început să-şi strângă 'bagajul'. Ei au abandonat pe Lună camera de televiziune şi uneltele de care s-au servit pentru a aduna mostrele de sol lunar pe care le-au ridicat cu ajutorul unei corzi în etajul superior al modulului lunar. Pentru realizarea acestei 'operaţii de încărcare', Aldrin, urcat pe platforma modulului, a ridicat unul câte unul pachetele pe care i le trimetea Armstrong.
Au trecut mai mult de 2 ore şi 20 de minute de când Armstrong ieşise pe suprafaţa Lunii şi 2 ore de când Aldrin îl urmase. La un moment dat, Aldrin a scăpat din mână un film pe care însă Armstrong l-a prins cu uşurinţă şi l-a 'reexpediat' în modulul lunar.
Aldrin intră în interiorul 'Vulturului', după o ultimă privire, Armstrong îl urmează.
Ora 7,11. Misiunea a fost îndeplinită cu succes.
Cinci minute înainte ca cei doi astronauţi să reintre în cabină, NASA le transmite că reflectorul laser pe care tocmai l-au instalat funcţionează perfect. Observatorul Lick, din California, a făcut prima probă trimiţând un fascicul de lumină coerentă monocromatică care, reflectat de aparatul montat de Armstrong şi Aldrin, demonstrează perfecta sa funcţionare.
Astronauţii încep represurizarea 'Vulturului' pentru crearea condiţiilor normale de presiune care să le permită să-şi scoată costumele selenare de protecţie. Această operaţie durează aproximativ o oră. Camera de televiziune rămasă pe Lună transmite ultimele imagini după care este scoasă din funcţiune pentru a se economisi bateriile de alimentare. Pentru o scurtă perioadă de timp, comunicaţiile între modul şi centrul spaţial Houston sunt întrerupte datorită faptului că emiţătorul portativ de care s-au folosit cei doi astronauţi a fost scos din funcţiune. Câteva minute mai târziu, ele sunt reluate prin intermediul radioemiţătorului de la bordul modulului lunar.
Cei doi exploratori lunari încep să facă 'curăţenie' în cabină - aparatul de fotografiat, 'papucii', mînuşile, instalaţiile auxiliare costumului spaţial, săculeţii de hrană goliţi, pseudoinstalaţiile sanitare - toate acestea sunt pregătite pentru a fi aruncate. După aruncarea lor, cabina modulului este represurizată. Urmează masa şi somnul binemeritat.
După 11 ore de odihnă - care au început la ora 8,30, Armstrong şi Aldrin vor decola pentru a se plasa pe orbita de întâlnire cu cabina de comandă în care sunt aşteptaţi de Michael Collins.AGERPRES
Citiţi şi:
* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Nixon avea pregătit un discurs special în caz de dezastru
* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Recorduri şi alte lucruri interesante despre programul Apollo
* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Astronauţii misiunilor Apollo
* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Apollo 11, un spectacol mediatic unic în istoria omenirii
* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Un program spaţial revoluţionar
* 50 de ani de la primul pas pe Lună: 10 lucruri inedite despre programul spaţial Apollo
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă
O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți
Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții
Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)
Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)
Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.
În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână
Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii
Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi
Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)
Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&