logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii

Image

Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi Space.com care citează un studiu publicat miercuri în jurnalul Nature.

Mai mult decât atât, concluziile acestor analize susțin teoria că Luna s-a format în urma unui impact dintre Pământ și o protoplanetă de dimensiunea lui Marte produs în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ce a trimis pe orbita terestră o cantitate uriașă de materie din care s-a coagulat satelitul natural al Pământului.

''Suntem de părere că noile rezultate susțin ipoteza impactului gigantic ca origine a Lunii'', a declarat pentru Space.com Hu Sen, profesor la Institutul de Geologie și Geofizică din cadrul Academiei de Științe din China.

Chang'e 6 a ajuns în bazinul South Pole-Aitken (SPA), aflat pe partea îndepărtată a Lunii, în iunie 2024. Instrumentul de forare și colectare al sondei de aselenizare a adunat 1,935 kilograme de regolit bazaltic din bazinul SPA, materiale ce reprezintă primele eșantioane aduse pe Terra de pe partea îndepărtată a Lunii.

Printre întrebările la care au dorit să răspundă oamenii de știință care au analizat aceste eșantioane de sol selenar a fost cea cu privire la compatibilitatea conținutului de apă de pe partea îndepărtată a Lunii cu ipoteza impactului care ar fi dus la formarea satelitului. Modelele computerizate care au simulat acest scenariu sugerează că mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii ar trebui să conțină mai puțină apă decât cea de pe partea îndreptată spre Pământ.

O dovadă a acestui lucru este legată de relativa abundență a toriului la suprafața Lunii. Magma se formează din topirea rocilor din interiorul mantalei, iar zonele din manta unde are loc acest proces de topire sunt numite 'sursa mantalei'. Atunci când magma se formează în aceste zone sursă, toriul, la fel ca și apa, rămân în topitură mai degrabă decât să formeze minerale cristaline. Din acest motiv, abundența toriului la suprafață poate reprezenta un indiciu al existenței apei.

Fața apropiată a Lunii, acoperită de cratere de impact străvechi și de scurgeri vulcanice, are regiuni bogate în toriu, așa cum era de așteptat. Câteva regiuni de pe față îndepărtată a Lunii, unde fenomenele de vulcanism au fost rare, au o abundență ridicată în toriu. Însă bazinul SPA este o excepție: un bazin de impact gigantic care este format în prezent din lavă solidificată ce a ieșit la suprafața Lunii din manta, după impact, la fel cum sângele iese dintr-o rană.

Fiind unul dintre puținele bazine de impact de pe fața îndepărtată a Lunii, bazinul SPA este și una dintre puține regiuni de acolo unde se află toriu la suprafață, acolo unde impactul ce a format bazinul a penetrat suficient de mult mantaua selenară pentru a scoate magma la suprafață.

Astfel, dacă bazinul SPA are mai puțin toriu, atunci ar putea însemna și că există mai puțină apă în mantaua sursă. Analiza rocilor bazaltice (vulcanice) culese din bazinul SPA de misiunea Chang'e 6 indică un conținut de apă în mantaua sursă între 1 și 1,5 micrograme/gram din eșantion.

''Rezultatele simulărilor derulate de calculatoare arată că mantaua selenară ar avea un conținut de apă de mai puțin de 10 micrograme/gram. Estimarea noastră între 1 și 1,5 micrograme/gram este în concordanță cu predicția simulărilor'', a explicat Hu.

Această estimare este în mod substanțial mai mică decât conținutul mediu de apă din mantaua de pe partea vizibilă a Lunii, conform unui studiu realizat pe eșantioane de regolit din perioada misiunilor Apollo care sugerează o valoare de până la 200 micrograme/gram, în funcție de regiunea din care au fost culese eșantioanele.

''Dacă interiorul selenar de pe partea îndepărtată a Lunii este mai uscat decât cel de pe partea îndreptată spre Pământ înseamnă că apa din mantaua selenară poate prezenta o distribuție dihotomică'', conform lui Hu.

Această diferență, sau dihotomie, dintre cantitatea de apă existentă în mantalele celor 2 emisfere se adaugă astfel unei liste lungi de diferențe semnalate de cercetători. Topologia, vulcanismul, vârsta crustei, tipurile de rocă și prezența toriului sunt doar o parte dinte diferențele dintre cele două emisfere selenare de care trebuie să țină cont orice explicație privind originea satelitului natural al Pământului.

''Noi suntem de părere că o astfel de distribuție dihotomică a apei pe Lună ar putea fi rezultatul impactului masiv care a format bazinul SPA'', a mai susținut profesorul Hu. Bazinul SPA este uriaș. Are un diametru de 2.500 de kilometri și este unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din Sistemul Solar. Efectele acestui impact asupra întregului obiect cosmic, dar în special asupra părții sale îndepărtate, au fost enorme. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea)

* Sursa foto: www.space.com  

Afisari: 365

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 04-05-2025 16:38

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un 'plasture' pentru organe, care facilitează administrarea medicamentelor

V-ați întrebat vreodată cum își găsesc medicamentele drumul prin corpul unui pacient? Metodele tradiționale de administrare a medicamentelor funcționează ca și cum un pachet ar fi expediat într-un oraș necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greșit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat 'plasturi' inte

Stiinta 04-05-2025 13:45

În Texas, Elon Musk a reușit să transforme sediul companiei SpaceX într-o localitate oficială

Multimiliardarul Elon Musk a reușit sâmbătă să creeze un mic oraș în Texas în jurul complexului industrial al companiei sale spațiale SpaceX, după ce aproximativ 300 dintre angajații săi au votat aproape în unanimitate în favoarea proiectului, informează AFP. Majoritatea celor 283 de persoane chemate la urne, anga

Stiinta 04-05-2025 12:20

Trump vrea ca NASA să acorde prioritate trimiterii de oameni pe Lună și pe Marte, nu programelor științifice

Trimiterea de astronauți pe Lună și pe Marte cu prețul sacrificării unor programe științifice importante: vineri, Casa Albă a prezentat bugetul celebrei agenții spațiale americane, NASA, pe care intenționează să o pună la 'dietă', informează AFP. La fel ca multe ministere și agenții federale americane, NASA ar trebui să își vadă

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis

Planeta 02-05-2025 12:30

Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai

Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',

Stiinta 30-04-2025 11:43

Un studiu solicită ca exercițiile fizice să fie prescrise în paralel cu tratamentul împotriva cancerului

Un nou studiu sugerează că medicii ar trebui să prescrie exerciții fizice pentru pacienții care urmează un tratament împotriva cancerului pentru a-i ajuta să contracareze efectele secundare ale tratamentelor medicamentoase, informează DPA. Activitatea fizică în timpul tratamentului poate să stimuleze, de asemenea, bunăstarea mental

Stiinta 30-04-2025 09:26

China: Cei trei astronauți din misiunea spațială Shenzhou-19 au revenit cu bine pe Terra

Trei astronauți chinezi au revenit cu bine pe Terra miercuri, după șase luni petrecute la bordul stației spațiale Tiangong ('Palatul celest'), potrivit presei de stat chineze, marcând astfel o nouă etapă în afirmarea Chinei ca o putere spațială, informează AFP. Capsula spațială care i-a transportat pe cei trei astronauți, p

Stiinta 30-04-2025 09:08

Eșec pentru racheta Alpha a companiei Firefly; satelitul Lockheed aflat la bord a ajuns în ocean

Racheta Alpha a companiei Firefly Aerospace a suferit marți o problemă tehnică, în timpul celui de-al șaselea zbor al său, ceea ce a condus la prăbușirea în Oceanul Pacific a unui satelit Lockheed Martin pe care urma să îl plaseze pe orbită, transmite Reuters. La aproximativ două minute după decolarea de la Baza din Vandenber

Stiinta 29-04-2025 19:56

Meta lansează o aplicație distinctă de AI generativă, Meta AI

Meta a anunțat marți lansarea Meta AI, un asistent personal bazat pe inteligență artificială generativă (AI), o aplicație separată de platformele sale de socializare Facebook și Instagram, transmite AFP. Acest pas o pune în concurență directă cu ChatGPT și Gemini. Compania cu sediul în Menlo Park, California, a chelt

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut

Stiinta 29-04-2025 13:58

Racheta Vega C decolează cu misiunea de a plasa pe orbită satelitul Biomass pentru studierea pădurilor

O rachetă Vega C a decolat marți de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză pentru a plasa pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite EFE. Racheta și-a început zborul la ora locală 06:15 (09:15 GMT) pentru a plasa pe orbită satelitul, la o altitudine de

Stiinta 29-04-2025 13:00

China amână revenirea pe Pământ a capsulei cu echipaj uman Shenzhou-19 din cauza vremii nefavorabile

China a amânat revenirea pe Pământ a capsulei spațiale Shenzhou-19, programată inițial pentru marți, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile de la locul de aterizare, în regiunea Dongfeng din Mongolia Interioară, în nordul Chinei, a anunțat Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite Xinhua.

Stiinta 29-04-2025 09:00

Amazon a lansat primii sateliți din constelația sa Kuiper

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, a lansat luni seară primii sateliți din constelația sa Kuiper, care își propune să ofere servicii de internet de mare viteză din spațiu și să concureze cu rețeaua Starlink a unui alt multimiliardar, Elon Musk, informează AFP. Cu câțiva ani întârziere față de rivalul său, gigantul amer

Stiinta 28-04-2025 19:57

Compania Amazon pregătește lansarea primilor săi sateliți din constelația de comunicații Kuiper

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze luni primii sateliți din constelația sa de comunicații Kuiper, care promite să ofere o conexiune la internet de foarte mare viteză și să concureze cu rețeaua gigantică Starlink a companiei rivale SpaceX, deținută de Elon Musk, transmite AFP. Cu câțiva ani mai t