Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii

Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi Space.com care citează un studiu publicat miercuri în jurnalul Nature.
Mai mult decât atât, concluziile acestor analize susțin teoria că Luna s-a format în urma unui impact dintre Pământ și o protoplanetă de dimensiunea lui Marte produs în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ce a trimis pe orbita terestră o cantitate uriașă de materie din care s-a coagulat satelitul natural al Pământului.
''Suntem de părere că noile rezultate susțin ipoteza impactului gigantic ca origine a Lunii'', a declarat pentru Space.com Hu Sen, profesor la Institutul de Geologie și Geofizică din cadrul Academiei de Științe din China.
Chang'e 6 a ajuns în bazinul South Pole-Aitken (SPA), aflat pe partea îndepărtată a Lunii, în iunie 2024. Instrumentul de forare și colectare al sondei de aselenizare a adunat 1,935 kilograme de regolit bazaltic din bazinul SPA, materiale ce reprezintă primele eșantioane aduse pe Terra de pe partea îndepărtată a Lunii.
Printre întrebările la care au dorit să răspundă oamenii de știință care au analizat aceste eșantioane de sol selenar a fost cea cu privire la compatibilitatea conținutului de apă de pe partea îndepărtată a Lunii cu ipoteza impactului care ar fi dus la formarea satelitului. Modelele computerizate care au simulat acest scenariu sugerează că mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii ar trebui să conțină mai puțină apă decât cea de pe partea îndreptată spre Pământ.
O dovadă a acestui lucru este legată de relativa abundență a toriului la suprafața Lunii. Magma se formează din topirea rocilor din interiorul mantalei, iar zonele din manta unde are loc acest proces de topire sunt numite 'sursa mantalei'. Atunci când magma se formează în aceste zone sursă, toriul, la fel ca și apa, rămân în topitură mai degrabă decât să formeze minerale cristaline. Din acest motiv, abundența toriului la suprafață poate reprezenta un indiciu al existenței apei.
Fața apropiată a Lunii, acoperită de cratere de impact străvechi și de scurgeri vulcanice, are regiuni bogate în toriu, așa cum era de așteptat. Câteva regiuni de pe față îndepărtată a Lunii, unde fenomenele de vulcanism au fost rare, au o abundență ridicată în toriu. Însă bazinul SPA este o excepție: un bazin de impact gigantic care este format în prezent din lavă solidificată ce a ieșit la suprafața Lunii din manta, după impact, la fel cum sângele iese dintr-o rană.
Fiind unul dintre puținele bazine de impact de pe fața îndepărtată a Lunii, bazinul SPA este și una dintre puține regiuni de acolo unde se află toriu la suprafață, acolo unde impactul ce a format bazinul a penetrat suficient de mult mantaua selenară pentru a scoate magma la suprafață.
Astfel, dacă bazinul SPA are mai puțin toriu, atunci ar putea însemna și că există mai puțină apă în mantaua sursă. Analiza rocilor bazaltice (vulcanice) culese din bazinul SPA de misiunea Chang'e 6 indică un conținut de apă în mantaua sursă între 1 și 1,5 micrograme/gram din eșantion.
''Rezultatele simulărilor derulate de calculatoare arată că mantaua selenară ar avea un conținut de apă de mai puțin de 10 micrograme/gram. Estimarea noastră între 1 și 1,5 micrograme/gram este în concordanță cu predicția simulărilor'', a explicat Hu.
Această estimare este în mod substanțial mai mică decât conținutul mediu de apă din mantaua de pe partea vizibilă a Lunii, conform unui studiu realizat pe eșantioane de regolit din perioada misiunilor Apollo care sugerează o valoare de până la 200 micrograme/gram, în funcție de regiunea din care au fost culese eșantioanele.
''Dacă interiorul selenar de pe partea îndepărtată a Lunii este mai uscat decât cel de pe partea îndreptată spre Pământ înseamnă că apa din mantaua selenară poate prezenta o distribuție dihotomică'', conform lui Hu.
Această diferență, sau dihotomie, dintre cantitatea de apă existentă în mantalele celor 2 emisfere se adaugă astfel unei liste lungi de diferențe semnalate de cercetători. Topologia, vulcanismul, vârsta crustei, tipurile de rocă și prezența toriului sunt doar o parte dinte diferențele dintre cele două emisfere selenare de care trebuie să țină cont orice explicație privind originea satelitului natural al Pământului.
''Noi suntem de părere că o astfel de distribuție dihotomică a apei pe Lună ar putea fi rezultatul impactului masiv care a format bazinul SPA'', a mai susținut profesorul Hu. Bazinul SPA este uriaș. Are un diametru de 2.500 de kilometri și este unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din Sistemul Solar. Efectele acestui impact asupra întregului obiect cosmic, dar în special asupra părții sale îndepărtate, au fost enorme. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: www.space.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.
În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână
Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)
Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&
Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)
Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr
Compania Amazon amână lansarea primilor săi sateliți pentru internet din cauza condițiilor meteorologice
Lansarea primilor sateliți pentru internet de mare viteză ai companiei Amazon, pentru dezvoltarea unei rețele menite să concureze cu Starlink, a lui Elon Musk, a fost amânată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, conform companiei United Launch Alliance (ULA) care organizează misiunea, transmite joi DPA. ''O nouă dată
Lună versus Marte: Alesul lui Trump la conducerea NASA se confruntă cu întrebări dificile despre viitorul agenției
Antreprenorul Jared Isaacman, nominalizat de președintele Donald Trump pentru a conduce NASA, va trebui să răspundă miercuri unor întrebări din partea senatorilor americani cu privire la modul în care va încerca să păstreze un echilibru între dorința administrației Trump de a trimite echipaje pe Marte și programul emblematic al agenției spațiale ameri
Astronomii au detectat două stele pitice albe menite să moară într-o detonare cvadruplă
Astronomii au detectat două stele pitice albe puternice - rămășițe stelare extrem de compacte - care orbitează aproape una de cealaltă și care par destinate să moară într-o detonare cvadruplă extraordinar de violentă, informează Reuters. Cele două stele, legate gravitațional una de cealaltă în ceea ce se numește 'sistem binar', au fost loca
Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)
Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți
Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice
Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun
Auzul slab poate să 'crească riscul de insuficiență cardiacă' (studiu)
Scăderea acuității auditive ar contribui la creșterea riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă, conform unui studiu, relatează miercuri DPA/PA Media. Cercetătorii au sugerat că suferința psihologică cauzată de hipoacuzie joacă un rol 'notabil'. Pentru acest studiu, o echipă de specialiști din China a analizat informa