logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

50 de ani de la primul pas pe Lună: Apollo 11, un spectacol mediatic unic în istoria omenirii

Imagine din galeria Agerpres

În urmă cu 50 de ani, cucerirea Lunii a fost un eveniment televizual ieşit din comun, urmărit în direct de peste 500 de milioane de pământeni, graţie unui impresionant dispozitiv creat şi implementat de NASA şi de posturile de televiziune, informează AFP.

"Decupată" în episoade ca în cazul unui foileton, misiunea lunară a fost relatată timp de opt zile de televiziunile din lumea întreagă, cu 3.500 de jurnalişti acreditaţi la Houston şi 36 de posturi de televiziune, iar apoteoza a fost reprezentată de o transmisiune în direct de 31 de ore în Statele Unite, ce a relatat primii paşi făcuţi de un om pe Lună.

Niciodată transmisia de date prin satelit nu a fost atât de performantă, iar imaginile au fost difuzate în lumea întreagă (cu excepţia Chinei şi a unor zone din fostul bloc sovietic).

 


Foto: (c) AP


Deşi nu a fost primul eveniment transmis în direct în mai multe ţări - încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953 a inaugurat această tehnologie - acest spectacol mediatic din 1969 a doborât recordul mondial de audienţă în epocă, depăşind 500 de milioane de telespectatori, potrivit postului ABC.

"Această cifră pare subestimată dacă luăm în calcul numeroasele ecouri care ne-au parvenit din lumea întreagă", anunţa redacţia AFP într-o lungă depeşă publicată pe 21 iulie 1969, ce relata "nopţile albe" făcute de locuitorii din Elveţia, "vârfurile de consum electric" de la Haga, "excelenta transmisiune din Polonia" şi întreruperea plimbării ritualice a împăratului Hirohito şi a împărătesei Japoniei pentru a urmări aselenizarea astronauţilor americani.

Ţinând cont de persoanele care au urmărit evenimentul în grup sau în spaţii publice, audienţa totală a fost estimată la 700 de milioane de telespectatori, adică 20% din populaţia mondială din epocă.

 


Foto: (c) AP


Trebuie menţionat, de asemenea, că sumele investite de reţelele radio-TV americane pentru acest eveniment s-au apropiat de 13 milioane de dolari la acea vreme, echivalentul costului de televizare a alegerilor prezidenţiale din 1968, potrivit revistei Variety.

"În calitate de realizator TV, eu trebuia să fac un program pasionant, trebuia să semene cu un film. Am investit peste 1 milion de dolari în producţie, pentru o emisiune de actualităţi din 1969 era o sumă astronomică!", a subliniat Joel Banow, realizator la CBS News, în serialul documentar "Chasing the Moon", de Robert Stone, care este difuzat de postul franco-german ARTE la jumătatea lunii iulie.

Asimov şi Welles

"Mi-am amintit de filmele de science-fiction din copilăria mea, iar acest fapt mi-a inspirat anumite idei", îşi aminteşte acelaşi realizator TV american.

 


Foto: (c) Lindsey Wasson / REUTERS


De fapt, pe platourile de televiziune, pentru a completa spaţiile libere din cele 31 de ore ale transmisiunii în direct, posturile TV, care rivalizau între ele, au dat dovadă de multă imaginaţie: au folosit machete, au invitat în studiouri scriitori celebri de romane SF, precum Arthur C. Clarke şi Isaac Asimov, dar şi cineaşti de renume mondial, precum Orson Welles.

Lansarea rachetei Saturn V spre Lună a fost filmată cu 340 de camere video, în timp ce la bordul acesteia, o cameră capabilă să transmită în direct, mai multe aparate foto şi un aparat de înregistrat audio au captat pentru memoria omenirii fiecare secundă a misiunii.

Modulul Lunar a fost echipat cu o cameră alb negru, fixată într-o trapă cu vedere spre exterior şi pusă în funcţiune de Neil Armstrong în timpul coborârii spre Lună, dar şi cu o cameră de filmat în 16 milimetri, ale cărei imagini au fost utilizate ulterior, în programe înregistrate.

 


Foto: (c) AP


Acele imagini, a căror calitate a fost considerată însă mediocră, au ţinut omenirea întreagă în suspans.

"Exista o anumită parte fantomatică a transmisiunii, pentru că vedeam prin siluetele astronauţilor, pentru a reduce semnalul de difuzare", a povestit Theo Kamecke, realizator TV în cadrul NASA, în acelaşi documentar.

"Apollo 11 a fost una dintre misiunile în care imaginile au fost cel mai puţin bine filmate, căci astronauţii americani nu au beneficiat de aceeaşi pregătire audiovizuală de care au beneficiat ceilalţi colegi ai lor, în urma precipitării cauzate de progresele ruseşti", a subliniat Charles Antoine de Rouvre, autorul unui documentar pasionant, "Apollo 11 - Retour vers la Lune", ce va fi difuzat în curând de postul France 2.

 


Foto: (c) AP


La fel ca mulţi dintre colegii lui de breaslă, el a putut să caute cu minuţiozitate printre imaginile şi înregistrările audio inedite realizate în timpul acestei misiuni istorice şi făcute publice în ultimele luni de către NASA.

"Mereu am simţit nevoia de a retrăi ambianţa acelei seri, emoţia intensă pe care oamenii au resimţit-o în acel moment, când totul s-a oprit în loc", a dezvăluit acelaşi realizator TV. "Acel show planetar a marcat momentul în care televiziunea a devenit o media de masă, alături de debutul transmisiunilor în culori", a reamintit el.

Dincolo de demonstraţia de forţă tehnologică făcută de americani în acea perioadă a Războiului Rece, foarte multe mijloace au fost mobilizate pentru a prezenta evenimentul "pentru că toată lumea a perceput importanţa momentului, dimensiunea simbolică a misiunii", a mai spus Charles Antoine de Rouvre.

 


Foto: (c) NEIL ARMSTRONGNASA HANDOUT / EPA


Şi, mai ales, comunicarea este necesară pentru a câştiga adeziunea publicului faţă de programele spaţiale. "Am reuşit să facem din nou acest lucru, recent, cu astronautul Thomas Pesquet, fiecare ţară din Europa are propriul ei Pesquet. Ne-am dat seama că oamenii aderă la emisiunile cu specific spaţial începând din momentul în care ştim să comunicăm cu ei", a adăugat realizatorul francez. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Citeşte şi:

 

50 de ani de la primul pas pe Lună: Un program spaţial revoluţionar

 

50 de ani de la primul pas pe Lună: 10 lucruri inedite despre programul spaţial Apollo

 

50 de ani de la primul pas pe Lună: Astronautul Michael Collins s-a întors la rampa de lansare de la Cape Canaveral

 

50 de ani de la primul pas pe Lună: Fragmentele lunare aduse de misiunile Apollo au transformat cunoştinţele despre Univers

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 11-05-2025 16:23

Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu

Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a

Planeta 11-05-2025 12:24

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al

Stiinta 10-05-2025 17:40

O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ

Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic

Stiinta 09-05-2025 12:16

O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn

Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri

Stiinta 09-05-2025 10:25

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.

Stiinta 09-05-2025 08:27

A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri

Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.

Stiinta 08-05-2025 14:34

India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027

India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost

Stiinta 07-05-2025 14:42

Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai

Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor

Stiinta 07-05-2025 10:54

O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink

O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli

Stiinta 06-05-2025 15:08

ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA

 Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Stiinta 06-05-2025 10:15

Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare

Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Stiinta 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto