logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

50 de ani de la primul pas pe Lună: 10 lucruri inedite despre programul spaţial Apollo

Imagine din galeria Agerpres

Programul istoric Apollo al Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) a constat dintr-o serie de zboruri în cosmos cu echipaj uman, realizate în anii '60-'70, având ca scop principal aselenizarea unui om şi întoarcerea sa în siguranţă pe Pământ. Obiectivul a fost îndeplinit de Apollo 11, la 20 iulie 1969, când astronautul american Neil Armstrong a făcut primul pas pe Lună, urmat de colegul său, Buzz Aldrin. Ei au revenit cu bine pe Terra, la 24 iulie 1969. În cadrul programului Apollo, desfăşurat în perioada 1961-1972, şase misiuni ale NASA au reuşit aselenizarea, iar doisprezece astronauţi au păşit pe Lună. History.com prezintă zece lucruri surprinzătoare despre acest proiect, cel mai ambiţios din istoria programelor spaţiale.

1. Aproape o jumătate de milion de oameni implicaţi

Misiunea Apollo pe Lună a fost una dintre cele mai ample iniţiative guvernamentale din istoria Statelor Unite. Circa 34.000 de angajaţi ai NASA şi 375.000 de contractori externi au participat la program în perioada sa de glorie. Estimările privind bugetul total cheltuit variază, însă, în 2008, după ajustarea la inflaţie, Serviciul de Cercetări al Congresului (Congressional Research Service - CRS) a stabilit costurile la 98 de miliarde de dolari - de câteva ori peste cele ale Proiectului Manhattan - de dezvoltare a primei arme nucleare - echivalentul a aproape 500 de dolari pe fiecare bărbat, femeie şi copil din Statele Unite în anul 1969.

2. Preşedintele John F. Kennedy a luat în considerare o misiune selenară comună SUA-URSS

Programul Apollo s-a desfăşurat în timpul celebrei ''curse spaţiale'' dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică, însă în septembrie 1963, preşedintele american John F. Kennedy a şocat lumea sugerând că cei doi adversari din timpul Războiului Rece şi-ar putea uni forţele în cadrul unei misiuni selenare efectuată în tandem. ''Într-un domeniu în care Statele Unite şi Uniunea Sovietică deţin o capacitate specială, cel al spaţiului, este loc de noi cooperări, în vederea unirii forţelor în reglementarea şi explorarea spaţiului'', a declarat Kennedy într-un discurs adresa la Organizaţia Naţiunilor Unite. ''Aceste posibilităţi includ şi o expediţie comună spre Lună'', a adăugat liderul american de la acea vreme.
Propunerea preşedintelui american a fost cel mai probabil motivată de costurile din ce în ce mai mari ale programului Apollo şi de dorinţa de a detensiona relaţia încordată cu Rusia. Deşi există dovezi potrivit cărora sovieticii nu ar fi respins această idee, ea a fost abandonată după asasinarea lui Kennedy, în noiembrie 1963.

3. Cea mai mare tragedie s-a petrecut la sol

La 27 ianuarie 1967, astronauţii Gus Grissom, Ed White şi Roger Chaffee s-au îmbarcat în nava spaţială Apollo 1 pentru efectuarea unui test de rutină înainte de lansare. O scânteie provocată de o legătură defectuoasă a unor cabluri a declanşat un incendiu de proporţii ce s-a propagat rapid în cabina plină cu oxigen pur. Un complicat mecanism de închidere a făcut imposibilă ieşirea lor, iar până la intervenţia celor din exterior, câteva minute mai târziu, toţi trei muriseră asfixiaţi. A fost pentru prima oară când a fost înregistrat decesul unor astronauţi americani într-o navă spaţială.
Programul Apollo a fost blocat la sol timp de optsprezece luni, însă incidentul a dat totodată ocazia NASA să realizeze modificări cruciale care au crescut nivelul de siguranţă şi au îmbunătăţit performanţa misiunilor selenare.

4. Un premiu Emmy pentru echipajul Apollo 7

Prima misiune cu echipaj uman a debutat în luna octombrie 1968, când Apollo 7 a ajuns pe orbita joasă a Pământului pentru testarea modulului de comandă şi serviciu. Pe parcursul misiunii cu o durată de unsprezece zile, astronauţii Wally Schirra, Donn Eisele şi Walter Cunningham au efectuat prima transmisiune directă televizată dintr-o navă spaţială cu echipaj uman. Emisiunea difuzată pe Pământ ''din minunata incintă Apollo, deasupra tuturor'', după cum era descrisă, le-a dat telespectatorilor ocazia de a cunoaşte din interior modulul spaţial, le-a oferit demonstraţii despre pregătirea mesei în condiţii de imponderabilitate şi i-a încântat cu numeroase remarci amuzante ale membrilor echipajului.
Emisiunea ''Wally, Walt and Donn Show'' s-a bucurat de un imens succes.
După revenirea pe Terra, astronauţii au primit un premiu Emmy acordat în mod special de Academia de Arte şi Ştiinţe în Televiziune din SUA.

5. Neil Armstrong a fost selectat întâmplător

Directorul de operaţiuni ale echipajului de zbor din cadrul NASA, Deke Slayton, a introdus un sistem de rotaţie imparţial pentru misiunile Apollo. O echipă formată din trei astronauţi servea drept rezervă în cadrul unui zbor urmând ca apoi să devină echipajul principal în următoarea lor misiune, trei zboruri mai târziu. Însă, pentru prima aselenizare, Slayton a luat în considerare opţiunea selectării unui comandant. Gus Grissom a fost primul candidat, însă a decedat în incendiul Apollo 1. Slayton i-a oferit neoficial acest post comandantului Apollo 8, Frank Borman, care a refuzat propunerea şi a ales în schimb retragerea din activitate. În final, misiunea istorică Apollo 11 a fost încredinţată astronauţilor Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins, următorul echipaj căreia îi venea rândul prin sistemul de rotaţie. ''Nu am fost ales să fiu primul'', a declarat ulterior Armstrong. ''Am fost ales la comanda acelui zbor, care s-a dovedit a fi prima aselenizare. Circumstanţele au făcut ca eu să ajung în acel rol special'', a adăugat el.

6. Costumele spaţiale, realizate de o companie care producea sutiene

Când Neil Armstrong a rostit celebrele cuvinte ''Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire'', în iulie 1969, el purta un costum spaţial realizat de Playtex, o companie cunoscută în special datorită sutienelor şi corsetelor pe care le producea. The International Latex Corporation - divizia industrială a Playtex - a câştigat în 1962 un contract pentru producţia de costume spaţiale în cadrul misiunilor Apollo şi a semnat ulterior înţelegerea după ce s-a detaşat în faţa altor doi concurenţi în cadrul unei competiţii de design.
Compania a creat A7L şi A7LB, două costume spaţiale cusute manual ce îi protejeau pe astronauţii Apollo şi le ofereau totodată libertatea de mişcare necesară pentru colectarea rocilor selenare, realizarea de experimente ştiinţifice şi conducerea roverului lunar.
Diviziunea de costume spaţiale a Playtex s-a despărţit de compania mamă în 1967 şi continuă să servească drept contractor al NASA sub numele ILC Dover.

7. Misiunea Apollo 12, lovită de două ori de fulger

A doua misiune Apollo de aselenizare a fost lansată la data de 14 noiembrie 1969, profitându-se de o scurtă perioadă de acalmie în timpul unei furtuni. La început, totul a decurs conform planului, însă la doar 36 de secunde de la desprinderea de sol, modulul spaţial şi racheta purtătoare Saturn V au fost lovite de un fulger. Câteva clipe mai târziu, un al doilea fulger a străpuns nava şi a provocat întreruperea funcţionării multora dintre sistemele electrice. În cabină, astronauţii Apollo 12, Pete Conrad, Alan Bean şi Richard Gordon, au auzit alarma principală şi au asistat la momentul în care luminile de avertizare de pe panoul de bord au început să pâlpâie.
NASA a luat în calcul abandonarea misiunii, însă un tânăr controlor de zbor şi-a amintit de o metodă de comutare a Echipamentului de Condiţionare a Semnalului la o setare auxiliară, ceea ce a permis echipajului să reconecteze celulele de combustibil ale navei pentru ca platforma de navigare a acesteia să redevină operaţională la momentul înscrierii pe orbită.
În ciuda unui început cu emoţii, misiunea fiind la un pas de dezastru, Apollo 12 s-a dovedit un succes şi a marcat a doua aselenizare.

8. Experiment ESP, condus în secret

În timpul călătoriei spre Lună şi înapoi, în cadrul misiunii Apollo 14, astronautul Edgar Mitchell a condus în secret singurul experiment de percepţie extrasenzorială (ESP) efectuat în spaţiu.
Mitchell era foarte interesat de fenomenele parapsihologice şi înainte de a pleca spre satelitul natural al Pământului a conceput un test pentru a afla dacă este posibilă transmiterea de gânduri în spaţiu. În timp ce colegii săi, Alan Shepard şi Stuart Roosa, se odihneau Mitchell a luat un pachet de cartonaşe cu simboluri şi s-a concentrat timp de câteva minute asupra unei serii aleasă la întâmplare. În acelaşi timp, pe Pământ, o echipă de clarvăzători a încercat să îi citească gândurile şi a notat ordinea simbolurilor. Se pare că acest grup a ghicit succesiunea corectă în 51 de încercări din 200, ceea ce l-a determinat pe Mitchell să declare că ''rezultatele întrec orice aşteptare''. După revenirea din misiune, Mitchell şi-a continuat cercetarea şi a fondat Institutul de Ştiinţe Noetice, o organizaţie nonprofit creată pentru studiul conştiinţei umane.

9. Săptămâni de carantină după primele misiuni

Puţine lucruri erau cunoscute de NASA despre Lună înainte de misiunile Apollo, inclusiv în ceea ce priveşte existenţa unor potenţiale microorganisme sau ''microbi spaţiali''. Având în vedere acest lucru, la revenirea pe Pământ membrii echipajelor Apollo 11, Apollo 12 şi Apollo 14 au fost ţinuţi în carantină.
Astronauţii au îmbrăcat costume anti-contaminare imediat ce au fost recuperaţi din apă şi ulterior au fost ţinuţi timp de trei săptămâni în spaţii închise, în interiorul unei remorci Airstream adaptată, numită Mobile Quarantine Facility (MQF).
Membrii misiunii Apollo 12 au fost chiar nevoiţi să petreacă sărbătoarea de Thanksgiving închişi în MQF, pentru ei fiind pregătită special o cină pe bază de curcan, conform tradiţiei.
Din fericire pentru echipajele misiunilor Apollo 15, Apollo 16 şi Apollo 17, NASA a ajuns ulterior la concluzia că nu există risc de îmbolnăviri în urma contactului cu suprafaţa selenară, iar în 1971 s-a decis să se renunţe la măsurile de carantină.

10. O operă de artă lăsată în secret pe Lună

Până la încheierea misiunii Apollo 17, în 1972, şase expediţii selenare diferite au lăsat în urmă diverse obiecte pe satelitul natural al Pământului, de la piese de la modulele spaţiale până la rămăşiţe ale experimentelor ştiinţifice realizate şi chiar o fotografie cu familia astronautului Charlie Duke. Totuşi, cea mai ciudată mărturie ar putea fi considerată ''Fallen Astronaut'' ("Astronautul căzut"), o sculptură realizată de artistul belgian Paul van Hoeydonck şi lăsată în secret pe Lună, în luna august a anului 1971, de comandantul misiunii Apollo 15, David Scott. El a dorit ca prin acest gest să aducă un omagiu colegilor săi care şi-au pierdut viaţa în cursul misiunilor de explorare spaţială, motiv pentru care alături de statuetă a depus o placă pe care au fost trecute numelor a paisprezece astronauţi americani şi cosmonauţi sovietici decedaţi.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citiţi şi:

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Astronauţii misiunilor Apollo

 

* 50 de ani de la primul pas pe Lună: Costumul spaţial purtat de Armstrong în misiunea Apollo 11, expus la Smithsonian

 

50 de ani de la primul pas pe Lună: Apollo 11, un spectacol mediatic unic în istoria omenirii

 

50 de ani de la primul pas pe Lună: Un program spaţial revoluţionar

 

50 de ani de la primul pas pe Lună: Fragmentele lunare aduse de misiunile Apollo au transformat cunoştinţele despre Univers

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 11-05-2025 16:23

Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu

Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a

Planeta 11-05-2025 12:24

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al

Stiinta 10-05-2025 17:40

O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ

Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic

Stiinta 09-05-2025 12:16

O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn

Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri

Stiinta 09-05-2025 10:25

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.

Stiinta 09-05-2025 08:27

A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri

Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.

Stiinta 08-05-2025 14:34

India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027

India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost

Stiinta 07-05-2025 14:42

Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai

Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor

Stiinta 07-05-2025 10:54

O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink

O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli

Stiinta 06-05-2025 15:08

ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA

 Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Stiinta 06-05-2025 10:15

Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare

Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Stiinta 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto