Comunicat de presă - Ministerul Culturii
Ziua Națională a Costumului Popular din România - o celebrare a identității și a moștenirii noastre culturale
Ministerul Culturii marchează astăzi, 11 mai, Ziua Națională a Costumului Popular din România, o sărbătoare dedicată uneia dintre cele mai autentice și profunde expresii ale identității noastre naționale.
Costumul popular românesc este mai mult decât un simplu veșmânt - este o mărturie vie a istoriei, credinței și frumuseții spirituale care au însoțit comunitățile românești de-a lungul veacurilor. Fiecare cusătură, simbol și fir de ață spune o poveste despre rădăcinile noastre, despre rânduieli transmise din generație în generație și despre creativitatea poporului român.
'Ca ministru al culturii, cred cu toată convingerea că acest patrimoniu imaterial reprezintă o comoară vie, pe care avem datoria să o purtăm cu demnitate și să o transmitem generațiilor viitoare. În lumea de altădată, transmiterea portului tradițional era o datorie sfântă. Învățată firesc în familie, această rânduială se reflecta în fiecare piesă cusută cu migală și cu rugăciune, purtată cu mândrie la ceasuri de sărbătoare și păstrată cu grijă, ca o lecție tăcută despre cine suntem. Astăzi, într-o lume grăbită și adesea înstrăinată, reîntoarcerea la aceste simboluri ne poate aduce echilibru, rădăcină și identitate. Ziua Portului Tradițional este despre recunoștință și responsabilitate. Despre ceea ce am moștenit și ceea ce suntem datori să dăm mai departe', a transmis Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii.
Ministerul Culturii sprijină și încurajează păstrarea și promovarea acestui patrimoniu neprețuit prin finanțarea proiectelor culturale dedicate portului tradițional, colaborări cu meșteri populari, expoziții, cercetări etnografice și inițiative educaționale.
De la ia recunoscută de UNESCO, la straiele din Oaș, Banat, Ardeal sau Ținutul Pădurenilor, fiecare piesă vestimentară tradițională este o filă din cartea neamului nostru. Astăzi, mai mult ca oricând, purtarea cu mândrie a portului popular devine un gest de afirmare a identității și de asumare a responsabilității față de valorile perene ale culturii române.
Cu stimă,
Serviciul Juridic, Contencios și Comunicare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].