50 de ani de la primul pas pe Lună: Un american ''vânează'' rocile lunare dispărute după programul Apollo

Un fost agent special al NASA, supranumit "Moon Rock Hunter" ("Vânătorul de roci lunare"), încearcă să recupereze zecile de fragmente de roci selenare a căror urmă a fost pierdută după ce au fost aduse pe Terra de astronauţii care au participat la misiunile din programul Apollo. Unul dintre cele două eşantioane de roci lunare oferite României de guvernul american în anii 1970 a dispărut, de asemenea, după Revoluţia din 1989, relatează AFP.
După "pasul uriaş" făcut de Neil Armstrong pe Lună în urmă cu 50 de ani, preşedintele american Richard Nixon a oferit în semn de prietenie universală mai multe suveniruri de pe Lună fiecărei ţări de pe planeta noastră, în număr de 135 la acea vreme.
Zeci dintre aceste fragmente de roci lunare au dispărut de atunci în urma unor situaţii rocamboleşti, în care au fost implicaţi colonei corupţi, dictatori alungaţi de la putere şi alte personaje dubioase din ultima jumătate de secol.
Joseph Gutheinz Jr. şi-a trasat misiunea de a le recupera. El a fost supranumit "Moon Rock Hunter" ("Vânătorul de roci lunare").
"Rocile oferite Libiei? Dispărute. Cele oferite Afganistanului? Dispărute!", a declarat el.
"Există oameni care 'vânează' roci, eu 'vânez' rocile din era Apollo", a declarat pentru AFP acest fost agent special al NASA, din biroul său aflat în Houston, nu foarte departe de legendarul Centru Spaţial Johnson.
Astronauţii americani sunt singurii oameni care au păşit pe Lună, în cadrul a şase misiuni realizate între 1969 şi 1972. În total, ei au adus pe Terra o cantitate de 382 de kilograme de eşantioane lunare.
Roci lunare aduse pe Pământ de prima şi de ultima misiune cu echipaj uman din programul Apollo (Apollo 11 şi Apollo 17) au fost donate fiecărei ţări de pe Glob şi fiecăruia dintre cele 50 de state americane. Acele fragmente aveau dimensiuni mici - între un bob de orez şi o bilă de rulment - acoperite de o sticlă transparentă şi fixate pe o plachetă din lemn, peste care au fost lipite copii miniaturale ale fiecărui drapel naţional, ce au fost transportate pe Lună şi readuse apoi pe Terra de astronauţii americani.
Din cele 270 de fragmente oferite de americani celorlalte ţări ale lumii, câteva zeci sunt în prezent de negăsit. Ele au fost furate, vândute cu milioane de dolari unor colecţionari privaţi sau, pur şi simplu, pierdute sau distruse.
Joseph Gutheinz Jr. a descoperit una dintre rocile lunare dispărute, iar studenţii care participă la cursurile sale drept au localizat alte 78, în cadrul cercetărilor sale.
Operaţiunea "Eclipsa de Lună"
"Erau cadouri. Nu le-am oferit unor persoane private", a explicat Joseph Gutheinz Jr.
"Vreau ca aceste fragmente de istorie să fie înapoiate popoarelor lumii", a insistat acest avocat american, care a părăsit NASA în 2000, dar care rămâne pasionat de căutarea rocilor selenare.
Totul a început pentru el atunci când lucra ca agent special împotriva corupţiei din cadrul prestatorilor NASA pe timpul zilei şi era student la drept, urmând cursuri de seral.
"După Apollo 11, mai mulţi escroci foloseau sistemul 'door-to-door' ('din uşă în uşă') pentru a vinde false fragmente de pe Lună. Acest lucru nu mi-a plăcut deloc", a explicat el.
A lansat operaţiunea "Eclipsa de Lună" în anul 1998 pentru a îi aresta pe acei şarlatani. În colaborare cu un agent al Serviciului de Poştă din Statele Unite, a publicat un fals anunţ în cotidianul USA Today al cărui titlu era "Căutăm roci lunare".
După câteva săptămâni, un bărbat numit Alan Rosen i-a contactat şi le-a propus o rocă lunară contra sumei de 5 milioane de dolari.
Joseph Gutheinz Jr. a organizat schimbul, însă autorităţile federale americane au refuzat să achite acea sumă. În cele din urmă, miliardarul texan Ross Perot, fost candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, a furnizat fondurile necesare.
Tranzacţia a avut loc în sala de seifuri şi casete de valori din sediul unei bănci din Miami.
"Odată ce am intrat în posesia rocii lunare, ne-am dat seama că era aceea care provenea din misiunea Apollo 17 şi care fusese donată statului Honduras. Avusese loc o lovitură de stat militară în Honduras. Şi pentru a mulţumi unuia dintre coloneii lui, dictatorul i-a donat această rocă", a explicat "Vânătorul de roci lunare".
Alan Rosen cumpărase roca lunară de la acel colonel contra sumei de 50.000 de dolari.
După mai mulţi ani de tergiversări judiciare, Honduras şi-a recuperat în cele din urmă comoara lunară.
Una dintre rocile lunare oferite României a dispărut. "O voi găsi", promite Joseph Gutheinz Jr.
Eşantioanele oferite statului Nicaragua au părăsit, de asemenea, ţara.
Se pare că mostra provenită din misiunea Apollo 17 a fost vândută în Orientul Mijlociu cu o sumă cuprinsă între 5 milioane şi 10 milioane de dolari, a dezvăluit Joseph Gutheinz Jr.
Iar fragmentul adus pe Terra de misiunea Apollo 11 a sfârşit prin a ajunge în posesia unui magnat al cazinourilor din Las Vegas, Bob Stupak, care a cumpărat-o de la un misionar baptist. Acesta din urmă o cumpărase la rândul lui din Costa Rica.
Această rocă lunară a fost expusă pentru o perioadă în Moon Rock Cafe, o cafenea din cazinoul deţinut de Bob Stupak în Las Vegas. După moartea lui, avocatul magnatului i-a telefonat lui Joseph Gutheinz Jr. pentru a îl întreba ce ar trebui să facă cu acel fragment selenar.
"Donaţi roca specialiştilor de la NASA şi faceţi-i să vă promită că o vor preda statului Nicaragua", i-a răspuns el. "Şi este exact ceea ce s-a întâmplat după aceea", a adăugat fostul agent special de la NASA.
Anchetatorul american crede că una dintre rocile lunare oferite Spaniei se află în posesia familiei fostului dictator Franco.
"Se spune că unul dintre nepoţii lui Franco a încercat să vândă roca adusă de Apollo 11 în Elveţia, dar Interpol l-a împiedicat să facă acest lucru", a explicat el.
Roca lunară adusă pe Terra de Apollo 17 şi oferită apoi Spaniei este expusă la Museo Naval din Madrid.
Una dintre cele două roci lunare oferite României a dispărut.
"După ce cuplul Nicolae - Elena Ceauşescu a fost executat în ziua de Crăciun din 1989, moştenitorii acestui înfiorător dictator comunist au vândut-o unui capitalist. Ea se află undeva în lume. O voi găsi într-o bună zi", a declarat anchetatorul american.
Cealaltă este expusă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.
În schimb, Joseph Gutheinz Jr. crede că ştie unde se află roca lunară dispărută din Irlanda: "Ea se găsea în Observatorul din Dunsink, dar acolo s-a produs un incendiu".
Fragmentul selenar a sfârşit fără îndoială în molozul cauzat de acel incendiu, ce a fost aruncat apoi la o groapă de gunoi. Se spune că începând din 1977 zeci de curioşi fac săpături în acea regiune, încercând să găsească micul fragment prelevat din scoarţa de pe Lună. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
50 de ani de la primul pas pe Lună: Astronauţii misiunilor Apollo
50 de ani de la primul pas pe Lună: Apollo 11, un spectacol mediatic unic în istoria omenirii
50 de ani de la primul pas pe Lună: Un program spaţial revoluţionar
50 de ani de la primul pas pe Lună: 10 lucruri inedite despre programul spaţial Apollo
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă
O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți
Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții
Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)
Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)
Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.
În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână
Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii
Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi
Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)
Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&