50 de ani de la primul pas pe Lună: România, printre ţările din care au dispărut rocile lunare oferite de Nixon

Preşedintele american Richard Nixon a donat celor 135 de ţări ale lumii care existau în anii 1970 şi celor 50 de state americane fragmente din rocile lunare aduse pe Terra de astronauţii care au participat la misiunile Apollo 11 şi Apollo 17. Multe dintre aceste mostre sunt în prezent dispărute, relatează AFP.
Unele dintre rocile lunare oferite de administraţia americană celorlalte ţări ale lumii în semn de prietenie au fost pierdute, furate sau distruse de-a lungul anilor. Prezentăm mai jos povestea unora dintre ele.
Această listă se bazează pe cercetările realizate de un fost angajat al NASA, Joseph Gutheinz, supranumit "Vânătorul de roci lunare", şi de studenţii acestuia. La alcătuirea listei au participat şi jurnaliştii site-ului specializat în istorie spaţială collectSpace.com.
Afganistan
Cele două fragmente oferite autorităţilor de la Kabul au dispărut.
Cipru
Una dintre rocile lunare donate Ciprului nu a fost niciodată livrată din cauza invadării de către Turcia a unei părţi a acestei insule în iulie 1974 şi a asasinării ambasadorului american din Cipru în luna următoare.
Honduras
Roca lunară donată statului Honduras şi care provenea din misiunea Apollo 17 a fost redescoperită în 1998 de Joseph Gutheinz şi de un angajat al Poştei americane, Bob Cregger, în cadrul unei operaţiuni intitulate "Eclipsa de Lună".
Ea fusese vândută de un colonel din armata honduriană unui om de afaceri din Florida, Alan Rosen, pentru 50.000 de dolari. Alan Rose a încercat să vândă fragmentul din scoarţa selenară cu 5 milioane de dolari. Roca a fost în cele din urmă confiscată şi remisă autorităţilor din Honduras.
Irlanda
Roca lunară oferită Irlandei a fost expusă la Observatorul Dunsink din Dublin, distrus în 1977 de un incendiu. Molozul rezultat în urma distrugerii observatorului, inclusiv preţiosul eşantion lunar, au sfârşit într-o groapă de gunoi aflată la nord de capitala irlandeză.
Libia
Rocile lunare donate colonelului Muammar Gaddafi, pe atunci conducătorul Libiei, au dispărut.
Malta
Cadoul similar oferit Maltei, adus pe Terra de misiunea Apollo 17, a fost furat dintr-un muzeu în mai 2004. Roca nu a mai fost recuperată.
Nicaragua
Roca din Nicaragua, adusă pe Pământ de misiunea Apollo 17, ar fi fost vândută unui colecţionar din Orientul Mijlociu contra unei sume cuprinse între 5 milioane şi 10 milioane de dolari.
Cealaltă rocă selenară donată acestei ţări, adusă de echipajul misiunii Apollo 11, a sfârşit prin a ajunge în colecţia unui proprietar de cazinouri din Las Vegas, care a expus-o pentru o perioadă în Moon Rock Cafe, una dintre cafenelele sale. După moartea lui, roca a fost donată specialiştilor de la NASA, care au remis-o autorităţilor din Nicaragua.
România
Un muzeu din Bucureşti - Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) - expune o rocă lunară adusă pe Terra de misiunea Apollo 11 şi donată autorităţilor române.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Se crede că celălalt eşantion lunar oferit României, care provenea din misiunea Apollo 17, a fost vândut de moştenitorii dictatorului Nicolae Ceauşescu, după ce acesta a fost executat alături de soţia lui, Elena, în ziua de Crăciun din 1989.
Spania
Fragmentul selenar adus pe Terra de Apollo 17 şi donat Spaniei este expus la Museo Naval din Madrid, în urma unei donaţii făcute de familia amiralului Luis Carrero Blanco, un influent membru al regimului franchist, care a fost asasinat de organizaţia separatistă bască ETA în 1973.
Roca adusă de Apollo 11 şi donată Spaniei este în continuare dată dispărută, însă se crede că ea ar fi rămas în colecţia deţinută de familia fostului dictator Franco. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
50 de ani de la primul pas pe Lună: Astronauţii misiunilor Apollo
50 de ani de la primul pas pe Lună: Apollo 11, un spectacol mediatic unic în istoria omenirii
50 de ani de la primul pas pe Lună: Un program spaţial revoluţionar
50 de ani de la primul pas pe Lună: 10 lucruri inedite despre programul spaţial Apollo
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ
Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic
O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn
Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.
A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri
Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.
India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027
India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost
Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai
Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor
O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink
O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli
ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA
Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare
Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto