UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Păstrarea unităţii, printre principalele priorităţi ale Ucrainei

Fără posibilităţi imediate de recuperare a teritoriului pe câmpul de luptă şi în plină incertitudine cu privire la continuitatea ajutorului SUA, Ucraina intră în al treilea an de război cu riscul să-şi piardă entuziasmul şi unitatea de care societatea a dat dovadă încă de la începutul invaziei, transmite vineri EFE.
"Oamenii sunt obosiţi şi aşteptările nu sunt îndeplinite", spune Andrew Cernousov, vicepreşedintele Institutului de Cercetări Sociale din Harkov, pentru agenţia de presă spaniolă.
Cernusov atribuie această stare de spirit oboselii cauzate de prelungirea conflictului, dar şi previziunilor exagerat de optimiste cu care politicieni şi lideri militari ucraineni au încercat să ţină sus moralul populaţiei.
"Politicienii au sugerat că războiul se va încheia în curând, cu mesaje precum că peninsula Crimeea (peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.) ar putea fi reveni sub controlul Ucrainei, vara trecută. Evident, acestea nu au fost îndeplinite", spune expertul, care pledează pentru o comunicare "mai sinceră şi mai deschisă" pentru a consolida încrederea cetăţenilor.
Aşteptări neîmplinite
Sociologul face aluzie şi la aşteptările care s-au creat în jurul contraofensivei ucrainene din vara trecută, care s-a încheiat în toamnă fără a realiza progresele mult-aşteptate, dând loc unei noi etape a războiului în care Rusia ia iniţiativa şi încearcă să profite de superioritatea sa în privinţa personalului şi muniţiei pentru a câştiga mai mult teren.
"Oamenii sunt dezamăgiţi şi încep să caute vinovaţi în propria lor tabără", explică Cernusov, referindu-se la pierderea popularităţii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în sondajele de opinie.
Demiterea în această lună a respectatului general Valeri Zalujnîi din funcţia de comandant şef al Forţelor Armate pare a fi una dintre cauzele scăderii în sondaje a preşedintelui, care a decis să renunţe la militar după ce cei doi au fost în dezacord în repetate rânduri şi au făcut declaraţii divergente despre situaţia de pe front.
Cernusov nu vede niciun motiv de îngrijorare în înlocuirea lui Zalujnîi de către generalul Oleksandr Sîrski, care a condus apărarea Kievului la începutul războiului şi operaţiunea din toamna 2022 în care au fost eliberate teritoriile cucerite de Rusia în regiunea Harkov, din estul Ucrainei.
"Oamenilor le-a plăcut Zalujnîi, da, dar nu cred că este o tragedie pentru că înţelegem cu toţii că nu a fost singurul care conducea Armata", spune sociologul.
Înapoi la mobilizare
Problema mobilizării pare mai spinoasă. Odată cu dezbaterea în parlament a noii legi privind recrutarea, mii de bărbaţi ucraineni de vârstă militară se tem să fie trimişi pe front împotriva voinţei lor pentru a compensa pierderile din Armată.
"Este o problemă sensibilă; Niciun proces de recrutare nu va satisface oamenii pentru că în acest moment nu este ceva popular", spune sociologul.
Leo Litra, expert la Centrul Noua Europă din Kiev, este de acord în ceea ce priveşte o anumită oboseală cauzată de consecinţele întârzierilor în ajutorul militar din partea Statelor Unite şi Europei, care au forţat Ucraina să treacă în defensivă şi să reziste atacului rusesc, economisind cât mai multă muniţie.
O chestiune de provizii
Pentru Litra, starea de spirit a ucrainenilor se va schimba imediat în bine dacă armele sosesc din nou la fel de fluid ca înainte şi perspectivele se îmbunătăţesc pe front: "Mulţi oameni nu vor să fie recrutaţi pentru că ştiu de neajunsurile Armatei în acest moment; Acest lucru s-ar schimba dacă pachetul american ar fi aprobat şi industria europeană s-ar mobiliza".
Expertul de la Centrul Noua Europă vede în sosirea în acest an a aeronavelor F-16 promise Kievului un motiv de optimism pentru Ucraina.
"În 2022 au fost rezultate pe uscat, în 2023 rezultate pe mare, iar 2024 poate fi anul rezultatelor pe calea aerului. Aceasta este viziunea Ucrainei în acest moment', explică el.
În ceea ce priveşte percepţiile internaţionale cu privire la Ucraina, Litra vede o tendinţă de exagerare care afectează stabilitatea asistenţei oferite Kievului.
"Opinia publică şi comunitatea internaţională trec de la o extremă la alta în aprecierea potenţialului Ucrainei. În primul an de război, când Ucraina a obţinut multe rezultate pe front, mulţi au supraevaluat potenţialul şi cred că în al doilea an a fost subevaluat", conchide expertul. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Tulcea: Voluntari din toată lumea, în sprijinul Ucrainei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Dragostea în vremea războiului: o sursă de speranţă şi de temeri
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Ucrainenii caută normalitatea în mijlocul tragediei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul uman al războiului din Ucraina, un subiect sensibil
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Militar rus condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/Uruguay: Decesul lui 'Pepe' Mujica, fost președinte și simbol al stângii din America Latine
José 'Pepe' Mujica, fostul luptător de gherilă care a prezidat Uruguayul între 2010 și 2015, figură a stângii latino-americane și critic al consumului excesiv, a murit marți la vârsta de 89 de ani, relatează AFP. 'Cu profundă tristețe anunțăm moartea camaradului nostru Pepe Mujica', a scris pe X actualu
VIDEO/Franța: Macron asigură că 'nu s-a gândit' la viitorul său după 2027
Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat marți seară că nu s-a 'gândit' la ce va face în continuare în carieră după încheierea celui de-al doilea mandat, întrucât Constituția îl împiedică să candideze din nou la alegerile prezidențiale, în principiu, din 2027, scrie AFP. &Icir
Albania: Largă victorie la parlamentare a socialiștilor conduși de premierul Edi Rama (rezultate oficiale)
Partidul Socialist al premierului albanez Edi Rama a câștigat peste 52% din voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit rezultatelor oficiale publicate marți la miezul nopții de către Comisia electorală centrală, oferindu-i lui Edi Rama un al patrulea mandat fără precedent la conducerea țării, notează AFP. Partidul Socialist a
Kabulul pregătit să ajute Washingtonul care dorește expulzarea a mii de afgani
Guvernul taliban a afirmat marți că este pregătit să 'dialogheze' cu administrația Trump cu privire la repatrierea refugiaților afgani al căror statut de protecție temporară în Statele Unite urmează să fie revocat în iulie, în ciuda îngrijorărilor exprimate de unele ONG-uri, scrie AFP. Invocând 'î
VIDEO/Gaza: 'Ceea ce face guvernul Benjamin Netanyahu astăzi este inacceptabil', 'este o rușine', afirmă Macron
'Ceea ce face guvernul lui Benjamin Netanyahu astăzi (în Fâșia Gaza) este inacceptabil', 'este o rușine', a afirmat Emmanuel Macron marți, adăugând că 'nu este treaba unui președinte al Franței să spună +Acesta este genocid+, ci a istoricilor', notează AFP. Șeful statului francez a reamintit într
Zelenski afirmă că se va întâlni cu noul papă, 'probabil duminică'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți că se va întâlni 'probabil duminică' cu noul papă Leon al XIV-lea, precizând că acest lucru va depinde de evoluțiile pe plan diplomatic cu Rusia, notează AFP. 'Probabil duminică, dacă lucrurile merg bine. Dar încă nu știm cum se va termina această săp
Franța, 'pregătită pentru o discuție' privind avioane franceze cu 'bombe' nucleare în alte țări europene (Macron)
Franța este 'pregătită să deschidă' o discuție privind desfășurarea de avioane franceze înarmate cu 'bombe' nucleare în alte țări europene, similar cu ceea ce fac americanii pentru a-și împărtăși umbrela atomică, a declarat marți la TF1 președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP. 'Voi defini cadrul într-un m
Trump numește Iranul 'cea mai distructivă forță' și promite că nu va deține armă nucleară
Președintele american Donald Trump a numit marți Iranul 'cea mai distructivă forță' din Orientul Mijlociu, acuzând Teheranul de instabilitatea din regiune și avertizând că Statele Unite nu îi vor permite niciodată să dețină o armă nucleară, relatează Reuters. Oferind ceea ce el a descris ca fiind atât un avertis
Noile sancțiuni ale UE contra Rusiei au obstacole de trecut și necesită susținerea SUA (diplomați)
Sancțiunile 'masive' cu care liderii europeni amenință Rusia dacă președintele Vladimir Putin nu acceptă încetarea focului în Ucraina au în față obstacole majore și necesită sprijinul SUA pentru ca acest demers să reușească, remarcă oficiali și diplomați citați marți de Reuters. Președintele francez Emmanuel Macron, c
Marco Rubio va participa la negocierile privind #Ucraina din Turcia, a anunțat Donald Trump
Președintele SUA, Donald Turmp, a anunțat marți că secretarul de stat american Marco Rubio se va deplasa în Turcia unde urmează să aibă loc în această săptămână discuții privind pacea în Ucraina, relatează AFP și Reuters. 'Vor avea loc discuții în Turcia mai târziu în această săptămână, cu si
Canada: Premierul Mark Carney a prezentat noul guvern
Premierul canadian Mark Carney și-a prezentat marți noul său guvern despre care a spus că va contribui la definirea unei noi relații între Ottawa și Washington, relatează AFP și Reuters. De la victoria sa în legislativele de la finalul lunii aprilie, Carney a promis că va lansa cea mai mare transformare a economiei canadiene de la
Recunoașterea unui stat palestinian: 'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa', declară șeful diplomației franceze
'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa' cu privire la recunoașterea unui stat palestinian, a declarat marți șeful diplomației franceze, după ce omologul său israelian a amenințat țările care vor face o astfel de alegere, informează AFP. 'Franța o va face pentru că Franța crede într-o soluție politică durabilă pentru regiune,
Isral-Hamas/Armata israeliană va intra în Fâșia Gaza 'cu toată forța sa' în următoarele zile, declară Netanyahu
Benjamin Netanyahu a anunțat că armata israeliană va intra 'cu toată forța (sa)' în Fâșia Gaza în următoarele zile și nu vede vreun scenariu în care Israelul să înceteze războiul, a anunțat marți biroul său de presă, informează AFP. Premierul israelian a mai afirmat că serviciile sale se străduiesc î
Germania face apel la 'echiparea adecvată' a misiunilor ONU de menținere a păcii
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut marți creșterea sprijinului pentru 'căștile albastre' ale Națiunilor Unite, forțele internaționale de menținere a păcii care monitorizează procesele de pace în zone de conflict din întreaga lume, transmite dpa. Pistorius a vorbit în deschiderea unei conferințe int
Zelenski îi sugerează lui Trump să vină în Turcia la negocierile ruso-ucrainene pentru a îl convinge pe Putin să procedeze la fel
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat marți că dacă omologul său american Donald Trump va veni în Turcia pentru negocierilor ruso-ucrainene o asemenea decizie l-ar putea încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să vină și el la aceste discuții, relatează AFP. 'Nu cunosc decizia președintelui SUA, dar, în