ATUNCI ŞI ACUM: Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale''

Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale'', situat în Calea Dorobanţilor nr. 163, este o şcoală cu tradiţie de mai bine de un secol, în care s-au educat şi format generaţii de intelectuali bucureşteni.
Colegiul a fost înfiinţat la sfârşitul secolului al XIX-lea ca seminar pedagogic - Şcoala Normală Superioară (SNS), în el desfăşurându-şi activitatea ca profesori Alexandru Odobescu, Simion Mehedinţi, Nicolae Cartojan, Gheorghe Ţiţeica, Dimitrie Pompeiu, Constantin Rădulescu-Motru, Mihai Dragomirescu, Şerban Cioculescu, Octav Onicescu etc. În discursul inaugural al Şcolii Normale Superioare (1881), prof. univ. dr. I. Crăciunescu de la Facultatea de Litere şi totodată maestru de conferinţe la SNS enunţa deviza viitoarei şcoli: ''Cât despre noi (...) nu vom uita că tinerimea e pagina încă albă pe care se va scrie viitorul ţarei, nu o vom lăsa în voia cânturilor, ci cu mâni părinteşti vom însemna pe ea, dinainte, printr-o educaţie curată, naţională, tot ceea ce poate asigura într-o zi propăşirea şi prosperitatea patriei. 'Şciinţă şi patrie' va fi devisa acestei şcoli.'', conform site-ului colegiului - https://www.cnilcb.ro/.
În decembrie 1880 se dădea ordinul de înfiinţare a Şcolii Normale Superioare din Bucureşti, cu sediul în Calea Rahovei nr. 46 (directorul Şcolii Normale Superioare era I. Zalomit). La 1 octombrie 1891, Alexandru Odobescu a devenit director al Şcolii Normale Superioare, el depunând eforturi oficiale pentru organizarea unei Şcoli de Aplicaţie a Şcolii Normale Superioare, destinată pregătirii practice a viitorilor învăţători şi profesori.
În 5 octombrie 1895 se finalizau demersurile juridice privind înfiinţarea Şcolii de Aplicaţie a Şcolii Normale Superioare, care şi-a inaugurat cursurile cu două clase de liceu, la data de 9 noiembrie 1895, în Calea Rahovei, nr. 46, sub directoratul lui Francudi Epaminonda. În 1898, Şcoala Normală Superioară îşi schimbă denumirea în Seminar Pedagogic Universitar.
În perioada 1898-1948, Şcoala de Aplicaţie a reflectat transformările generale din societate şi din învăţământul românesc. În anul 1898, denumirea ''şcoala de aplicaţie'' a fost înlocuită cu cea de ''gimnaziu de aplicaţie'', pe lângă Seminarul Pedagogic Universitar. Director al gimnaziului este numit Constantin Dumitrescu Iaşi (profesor la Universitatea Bucureşti, director în filosofie), care îndeplineşte această funcţie până în 1920. În deceniul al treilea, sub directoratul lui Ion Rădulescu Pogoneanu, Gimnaziul de Aplicaţie a primit denumirea Liceul de băieţi ''Titu Maiorescu'', precizează site-ul https://www.cnilcb.ro/.
Inaugurat în Calea Rahovei (1895), colegiul şi-a dobândit actuala incintă în anul şcolar 1935-1936, într-o clădire monumentală, dar a cărei supraetajare cu nivelurile 1,2 şi 3 s-a realizat în etape, între 1939-1947.
Poza 1 - Liceul "Ion Luca Caragiale", 1989/OVIDIU BOGDAN/AGERPRES FOTO/ARHIVA
Poza 2 - Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale" din Capitală, 2021/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Edificiul acesta, încă în construcţie în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a fost rechiziţionat de Comandamentul German. După 23 August 1944, în curtea şcolii au fost săpate tranşee şi au fost instalaţi militari români, care au rămas aici până în 1948. În perioada războiului, cursurile au fost suspendate timp de trei luni. În anul şcolar 1954-1955 apare oficial titulatura Şcoala Mixtă nr. 7 ''I.L. Caragiale'' - unitate de învăţământ liceal teoretic.
În perioada 1974-1977 s-a construit aripa nouă a clădirii din Calea Dorobanţilor nr.163. În anii '70, Liceul ''I.L. Caragiale'' a fost reorganizat: mai întâi ca liceu cu secţie sportivă, apoi liceu de matematică-fizică, iar ulterior, ca liceu industrial.
După 1989, liceul redevine teoretic, iar în 1996 dobândeşte statutul de Colegiu Naţional şi şcoală afiliată la UNESCO.
În prezent, Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale'' este o instituţie modernă de învăţământ, orientată spre formarea unor adulţi a căror personalitate să le permită integrarea cu uşurinţă în rândul valorilor europene şi mondiale. Oportunităţile oferite de instituţie formării abilităţilor, a stimulării talentelor şi integrării intereselor tinerilor elevi sunt numeroase. Ca orice şcoală de tip european, Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale'' acordă şanse egale tuturor elevilor proveniţi din medii sociale diferite, ale căror mentalităţi şi culturi proprii sunt foarte diverse, şi pe care îi stimulează în descoperirea tradiţiilor, valorilor ştiinţifice şi artistice româneşti în contextul larg al marii culturi universale.
În 2004 a fost sfinţită capela Colegiului Naţional "I.L. Caragiale", cu ocazia sărbătoririi hramului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Răsfoind cataloagele liceului, în paginile acestora se regăsesc nume cu rezonanţă, ale unor absolvenţi care au făcut carieră în domenii dintre cele mai diverse - politic, economic, artistic etc - Bălaşa Tudor, Bălescu Radu, Bănică Ştefan jr., Blaier Andrei, Bondoc Simona, Brezianu Andrei, Călinescu Matei, Chiliman Andrei, Chiriac Dorina, Constantinescu Marina, Dăianu Daniel, Dobrică Gil, Dragomiroiu Maria, Enigărescu Octav, Finţi Andrei, Hossu Longin Lucia, Lemnete Gabriel, Maci Eugenia, Marinescu Bogdan, Moculescu Horia, Movilă Irina, Movileanu Carmen, Murăruş Oana, Oprescu Sorin, Oţelea Cornel, Paillou Jean, Pană Dindelegan Gabriela, Papadima Liviu, Patriciu Dinu, Pintilie Lucian, Profeta Laurenţiu, Rotaru Marilena, Seciu Valeria, Şerbănescu Ilie, Todea Cornel, Tomoroveanu Ilinca, Trepcea Cristina, Stanoevici Bogdan, Gheorghiu Bogdan, Vieriţă Adrian, mai menţionează site-ul https://www.cnilcb.ro/.
Una dintre tradiţiile Colegiului este defilarea absolvenţilor fiecărei promoţii care termină clasa a XII-a, în ultima zi de şcoală, în costume cât mai originale, de-a lungul Căii Dorobanţilor - de la intersecţia cu Şoseaua Ştefan cel Mare până la intrarea pe poarta principală a Colegiului. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu; redactori Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat