logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 105 ani de la semnarea Tratatului de alianţă dintre România şi Antanta (4 august)

Image

La 4/17 august 1916 a fost semnat la Bucureşti, în contextul Primului Război Mondial, Tratatul de alianţă între România şi Antanta (Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Italia).

În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea politica externă a României a fost dominată de relaţiile cu Austro-Ungaria şi cu Rusia, în a căror vecinătate se afla, având o întinsă graniţă comună cu acestea. România avea o poziţie strategică deosebită, ieşire la Marea Neagră, calitatea de riverană la Dunăre, la care se adăugau potenţialul său economic şi militar. În ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, acestea se înrăutăţiseră treptat, mai ales după Războiul din 1877-1878, când Rusia a încălcat Convenţia din 4 aprilie 1877. De asemenea, existau tensiuni politice între România şi Austro-Ungaria determinate în principal de situaţia românilor din Transilvania, dar şi de problema Dunării.

În 1882 s-a constituit Tripla Alianţă (Puterile Centrale), între Germania, Austro-Ungaria şi Italia. O a doua alianţă politico-militară, Tripla Înţelegere sau Antanta, avea să ia naştere în urma acordului anglo-francez din 1904 şi a acordului anglo-rus din 1907. În contextul în care era ameninţată de tendinţele expansioniste ale Rusiei, România a început tratativele pentru aderarea la Tripla Alianţă. Tratatul de alianţă a fost încheiat la 30 octombrie 1883, la Viena, între România şi Austro-Ungaria, în aceeaşi zi aderând şi Germania, iar în 1888 şi Italia. Tratatul avea un caracter secret, iar alianţa avea un caracter defensiv. Tratatul a fost reînnoit de mai multe ori - 1892, 1896, 1902, 1913.

Alianţa României cu Puterile Centrale nu a însemnat însă abandonarea sprijinirii luptei românilor din Transilvania, iar treptat se va produce distanţarea de Tripla Alianţă şi ca urmare a politicii autorităţilor maghiare din Transilvania faţă de populaţia românească de aici.

Consiliul de Coroană din 21 iulie/3 august 1914 a hotărât ca România să rămână neutră, în pofida tratatului cu Puterile Centrale şi a dorinţei regelui Carol I de a se alătura în conflict de partea Germaniei şi Austro-Ungariei.

"Când a izbucnit războiul, după memorabilul Consiliu de Coroană de la Sinaia, România s-a declarat neutră. Lucrările acestui consiliu s-au desfăşurat în favoarea premierului I.I.C. Brătianu care urmărea desăvârşirea unităţii naţionale a statului român", se arată în volumul "Primul război mondial", autori Zorin Zamfir şi Jean Banciu (Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1995). Guvernele de la Paris şi Petrograd, pentru a câştiga România de partea lor, oferiseră Bucureştilor sprijin în vederea realizării idealului de reîntregire a neamului în schimbul neutralităţii, se menţionează în lucrarea citată.

''Izbucnirea primului război mondial a găsit România într-o situaţie ambiguă: aliată cu Puterile Centrale - Germania şi Austro-Ungaria (cărora din 1888 li se alăturase şi Italia) -, dar cu opinia publică, în majoritate, ostilă Austro-Ungariei şi câştigată eliberării teritoriilor româneşti stăpânite de Dubla Monarhie, în primul rând a Ardealului'', scrie istoricul Florin Constantiniu în lucrarea ''O istorie sinceră a poporului român'' (Editura ''Univers enciclopedic'', Bucureşti, 2002).

Următorii doi ani - de neutralitate a României - au însemnat desprinderea totală a ţării de alianţa încheiată în 1883 şi trecerea ei în tabăra Antantei ("Primul război mondial", Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1995). În cei doi ani cât a durat neutralitatea, pe scena politică românească au existat dezbateri aprinse în legătură cu tabăra alături de care România ar fi trebuit să participe la război. Din raţiuni strategice dar şi economice, ambele blocuri politico-militare doreau România de partea lor.

''După intrarea în război a Italiei şi Bulgariei, în 1915, România a devenit obiectul solicitărilor celor mai presante din partea celor două coaliţii. Puterile Centrale îşi dădeau seama că, în cel mai fericit caz pentru ele, România va rămâne neutră, Antanta, aflată în progres statornic la Bucureşti, voia să grăbească intrarea României în război, pentru a slăbi presiunea germană pe frontul din Franţa. În vara anului 1916 Antanta a pus România în faţa alternativei ''acum ori niciodată'' ", arată istoricul Florin Constantiniu în lucrarea amintită mai sus.

Astfel, în iunie 1916, primul-ministru al Franţei a înaintat României o notă, prin care i-a cerut să ia o decizie în sensul intereselor Antantei: "Intervenţia României, ca să aibă valoare, trebuie să fie imediată. Atacarea viguroasă a armatelor austriece, decimate şi în retragere, este o sarcină relativ uşoară pentru români şi extrem de folositoare pentru aliaţi... Dacă România nu profită de ocazia prezentă, ea nu va mai avea putinţa să devină un popor mare prin reunirea tuturor fiilor ei" ("Primul război mondial", Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1995).
La 4/17 august 1916 prim-ministrul Ion I.C. Brătianu a semnat la Bucureşti Tratatul de alianţă între România şi Antanta. În aceeaşi zi a fost semnată şi o Convenţie militară între România, pe de o parte, şi Franţa, Marea Britanie, Italia şi Rusia, de cealaltă parte.

Conform convenţiei politice, marile puteri semnatare se angajau să garanteze integritatea teritorială a statului român (art. 1). România se obligă să declare război Austro-Ungariei şi să sisteze relaţiile economice cu toate statele inamice Antantei. Erau delimitate teritoriile din Austro-Ungaria (Transilvania, Crişana, Maramureş, Banat, Bucovina) care urmau să revină României în urma victoriei Antantei (art. 4); puterile aliate se angajau să recunoască, la conferinţa de pace, aceste drepturi câştigate de statul român (art. 5). Articolul 6 prevedea că România va participa, alături de aliaţi, la toate negocierile preliminare şi la încheierea păcii. Potrivit articolului 7, părţile contractante se obligau să păstreze secretul Convenţiei şi să încheie viitoarea pace împreună şi simultan, indică lucrarea "Politica externă a României. Dicţionar cronologic" (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică", Bucureşti, 1986)

În ceea ce priveşte Convenţia militară, se stabilea intrarea în acţiune a trupelor române contra Austro-Ungariei, la 15/28 august (art. 1), respectiv la opt zile după începerea ofensivei aliate pe frontul de la Salonic. Rusia se angaja să acţioneze imediat pe tot frontul cu Austro-Ungaria (art. 2) şi să trimită divizii la frontiera României din Dobrogea (art. 3). De asemenea, aliaţii se angajau să furnizeze zilnic statului român cel puţin 300 tone de muniţii şi materiale de război (art. 4). La articolul 9 era prevăzut că obiectivul principal al operaţiunilor trupelor române, atâta vreme cât situaţia militară din sudul Dunării o va permite, este Transilvania. Conform articolului 10, pe teritoriul naţional sau pe cel ocupat de armata uneia dintre părţile contractante nu vor pătrunde trupe aliate decât în interesul general şi cu consimţământul scris al statului respectiv. ("Politica externă a României. Dicţionar cronologic", Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică", Bucureşti, 1986)

La 14/27 august 1916 România a declarat război Austro-Ungariei pentru a-şi asigura ''înfăptuirea unităţii sale naţionale'', iar la 15/28 august armata română a trecut Carpaţii, începând operaţiile militare în vederea eliberării Transilvaniei. La 15/28 august 1916 Germania a declarat război României, urmată de Turcia (17/30 august) şi de Bulgaria (19 august/1 septembrie). AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.roma.mae.ro

Afisari: 226

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat