logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ATUNCI ŞI ACUM: Universitatea Naţională de Apărare "Carol I"

Imagine din galeria Agerpres

Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", prestigioasă instituţie de învăţământ superior, are o istorie îndelungată. La 8 august 1889, regele Carol I semna Înaltul Decret Regal Nr. 2073: "Art. 1. Se înfiinţează pe lângă Marele Stat Major o Şcoală Superioară de Resbel (Război - n.r.), destinată a forma ofiţeri de stat major", conform site-ului instituţiei de învăţământ - https://www.unap.ro/.

 

Trei luni mai târziu, la 4 noiembrie, a fost pus în vigoare "Regulamentul Şcoalei Superioare de Resbel", primul document de organizare şi funcţionare a instituţiei, iar în 5 noiembrie a avut loc deschiderea oficială a cursurilor Şcolii Superioare de Război, în prezenţa prim-ministrului Gheorghe Manu (fostul ministru de război), a generalului Ştefan Fălcoianu, şeful Marelui Stat Major, iniţiatorul şi organizatorul noii instituţii de învăţământ superior a Armatei Române. Locul ceremoniei a fost clădirea care există şi în prezent pe strada Ştirbei Vodă (actualul sediu al DNA), unde a funcţionat Şcoala Superioară de Război între anii 1889-1897.

 

Prima promoţie de absolvenţi ai Şcolii Superioare de Război din Bucureşti a terminat cursurile în 1891, iar în 1895 a fost adoptată "Legea asupra serviciului de stat-major", prin care se preciza că Şcoala Superioară de Război este singura sursă din care se pot recruta ofiţerii de stat major (Art. 4). Doi ani mai târziu, în 1897, Şcoala Superioară de Război s-a mutat în clădirea din actualul bulevard Nicolae Bălcescu (vizavi de sala Dalles), unde a funcţionat până în decembrie 1939 (împreună cu Marele Stat Major, până în anul 1914).

 

În martie 1937, Adunarea Deputaţilor şi Senatul au votat în unanimitate "Legea pentru autorizarea construirii localurilor necesare Şcoalei Superioare de Război", iar la 16 august, acelaşi an, s-a turnat primul metru cub de beton armat la fundaţia clădirii din Şoseaua Pandurilor - Cotroceni, un proiect al arhitectului prof. univ. Duiliu Marcu, precizează site-ul https://www.unap.ro/.

 

La 6 decembrie 1939, în prezenţa regelui Carol al II-lea, au avut loc festivităţile pentru inaugurarea noului sediu al Şcolii Superioare de Război şi sărbătorirea semicentenarului instituţiei.

 

 

Poza 1 - Manifestări organizate cu ocazia Zilei de 9 Mai la Academia Militară, 1989/MIRCEA HUDEK/AGERPRES FOTO/ARHIVA
    
Poza 2 - Sediul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


O placă de marmură, fixată pe peretele vestic al clădirii, aminteşte trecătorilor: "În zilele de 24-25 august 1944, subunităţi din Regimentele 21 Infanterie şi 2 Călăraşi-Cercetare, Escadronul de Pionieri din Divizia 8 Cavalerie şi o subunitate de tancuri au atacat şi, după lupte aprige, au înfrânt rezistenţa forţelor inamice care apărau sediul Misiunii Germane pentru Armata de Uscat, instalată în localul Şcolii Superioare de Război. GLORIE ETERNĂ OSTAŞILOR ROMÂNI CARE AU LUPTAT ŞI S-AU JERTFIT PENTRU LIBERTATEA ŞI INDEPENDENŢA  PATRIEI".

 

La 29 august 1948, prin Decretul nr. 1803 al Prezidiului M.A.N. se înfiinţa Academia Militară şi se desfiinţa Şcoala Superioară de Război. În 29 aprilie 1953, Academia Militară a primit Drapelul de Luptă.

 

În 1957, prin Decretul nr. 400 al Prezidiului M.A.N., denumirea instituţiei a devenit Academia Militară Generală (A.M.G.). În 1969, Drapelul de luptă al Academiei Militare a fost decorat prin Decretul nr. 708 cu Ordinul "Apărarea Patriei", clasa I, iar în 1977, prin Decretul nr. 126 a fost decorat cu Ordinul "Tudor Vladimirescu" clasa I.

 

Monumentul Eroilor Patriei, care se află în faţa clădirii, pe Bulevardul Eroilor, a fost inaugurat la data de 17 august 1957, la acea dată pe soclu fiind varianta din ipsos a monumentului, la scara 11. Varianta definitivă a fost turnată în bronz un an mai târziu, la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti. Monumentul a fost realizat de un colectiv de artişti de la Studioul de Arte Plastice al Armatei, din care au făcut parte sculptorii Zoe Băicoianu, Ion Dămăceanu şi Theodor N. Ionescu.

 

Soclul înalt de şase metri, construit din beton armat şi placat cu marmură de Moneasa, susţine un grup statuar înalt de nouă metri, care înfăţişează trei soldaţi români - un infanterist, un aviator şi un marinar, fiecare purtând ţinutele şi însemnele specifice. Infanteristul ţine în mână o ramură de stejar, simbolul victoriei. Pe faţada principală a soclului se află inscripţia "Slavă ostaşilor români moştenitori ai tradiţiilor eroice străbune, luptători neînfricaţi împotriva fascismului, pentru libertatea şi independenţa patriei". În lateralele statuii sunt două altoreliefuri din piatră albă, care redau scene din bătăliile soldaţilor români.

 

 

Poza 1 - Monumentul din faţa Academiei Militare, 1995/AUREL VIRLAN/AGERPRES FOTO/ARHIVA

 

Poza 2 - Monumentul din faţa Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 


Muzeul Academiei Militare, cu o semnificativă parte expoziţională privind istoria instituţiei şi cu diverse obiecte şi cărţi ce au aparţinut unor comandanţi, profesori şi ofiţeri-studenţi, a fost vernisat în decembrie 1983. În august 1989, Drapelul de luptă al Academiei Militare, prin Decretul nr. 105, a fost decorat cu Ordinul "23 August" clasa I.

 

La 23 aprilie 1991, prin Hotărârea Guvernului României nr. 305, Academia Militară îşi schimbă denumirea în Academia de Înalte Studii Militare. La 1 februarie 1992, a fost înfiinţat Colegiul Naţional de Apărare, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 438 din 5 august 1992, Colegiul Naţional de Apărare devine instituţie separată de Academia de Înalte Studii Militare.

 

La 21 octombrie 1993 a fost vernisată Galeria Comandanţilor instituţiei - 40 de tablouri în ulei, executate de Studioul de Arte Plastice al Armatei, un omagiu adus celor care pe parcursul a peste 100 de ani au fost comandanţii Şcolii Superioare de Război şi ai Academiei Militare. În decembrie acelaşi an, a fost constituit Colegiul Superior de Stat Major.

 

În iulie 1994, s-a statuat data de 8 august ca "Ziua Academiei de Înalte Studii Militare", iar în februarie 1995 s-a constituit Colegiul de Comandă şi Stat Major. Tot în 1995, la 27 iulie, a avut loc festivitatea de absolvire a celei de-a 100-a promoţii de ofiţeri de comandă şi stat major. S-a înmânat noul Drapel de luptă şi au fost dezvelite plăcile de onoare cu numele comandanţilor Şcolii Superioare de Război (1889-1948), Academiei Militare (1948-1991) şi Academiei de Înalte Studii Militare (din aprilie 1991).

 

 

Poza 1 - Academia Militară din Bucureşti, 1995/AUREL VIRLAN/AGERPRES FOTO/ARHIVA

Poza 2 - Sediul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



În iulie 2000, prin decret prezidenţial a fost decorat Drapelul de luptă al Academiei de Înalte Studii Militare cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler.

 

La 28 august 2003, prin Hotărârea Guvernului României nr. 1027 se schimbă denumirea Academiei de Înalte Studii Militare în Universitatea Naţională de Apărare, iar în octombrie 2004, intră în vigoare "Însemnul heraldic" al Universităţii Naţionale de Apărare.Un an mai târziu, la 25 august 2005, prin Hotărârea de Guvern nr. 969, Universitatea Naţională de Apărare îşi schimbă denumirea în Universitatea Naţională de Apărare "Carol I"; la 1 octombrie, s-au dezvelit înscrisul Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" şi efigia regelui "Carol I" amplasate pe faţada clădirii principale.

 

La 1 octombrie 2006 s-a înfiinţat Colegiul de Informaţii pentru Apărare, iar Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" a negociat şi semnat acorduri de parteneriat cu instituţii similare - Academia Militară Regală (Belgia), Colegiul de Stat Major "Rackovski" (Bulgaria), Universitatea Naţională de Apărare (Ungaria), Centrul de Înalte Studii pentru Apărare (Italia), Academia Militară (Lituania), Academia Naţională de Apărare (Slovacia), Centrul Superior pentru Studii Naţionale de Apărare (Spania), Universitatea Naţională de Apărare (Polonia) şi Colegiul de Apărare NATO din Roma.

 

 

Poza 1 - Academia Militară din Bucureşti, 1995/AUREL VIRLAN/AGERPRES FOTO/ARHIVA

 

Poza 2 - Sediul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 


La 25 octombrie 2019, la Palatul Regal, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, a conferit decoraţia regală "Nihil Sine Deo" Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I".       

 

În mai 2020, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" a trecut în subordinea Statului Major al Apărării, mai precizează site-ul https://www.unap.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, Mihaela Tufega, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

 

 

* Explicaţie foto din deschidere: Manifestări organizate cu ocazia Zilei de 9 Mai la Academia Militară, Bucureşti, 9 mai 1989.

Afisari: 81

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat