logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ATUNCI ŞI ACUM: Piaţa Unirii

Imagine din galeria Agerpres

Unul dintre cele mai importante repere din peisajul Capitalei este Piaţa Unirii, care, de-a lungul anilor, a avut mai multe denumiri - Piaţa Mare, Piaţa Bibescu-Vodă (porţiunea dinspre Patriarhie), Piaţa Naţiunii, Piaţa 8 Iunie, din nou Piaţa Naţiunii până în 1950, apoi Piaţa 28 Martie, iar din 1960 - Piaţa Unirii, potrivit site-ului https://www.bucurestiivechisinoi.ro

 

În Piaţa Unirii s-au intersectat mereu numeroase străzi şi bulevarde, care şi-au schimbat denumirea în timp. Una dintre arterele principale este bulevardul Maria, ulterior numit George Coşbuc, începea de la intersecţia cu str. Bărăţiei (zona Sf. Vineri), traversa Piaţa Unirii şi mergea spre Rahova. În anii '80 a fost scurtat din cauza demolărilor pentru construcţia Centrului Civic, în prezent începe din bd. Unirii (terminalul de tramvai).

 

 

Foto 1 - Fântână arteziană în Piaţa Naţiunii (placă fotografică), 1956/Arhiva istorică AGERPRES


Foto 2 - Imagine din Piaţa Unirii din Capitală, 2020 CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Altă arteră rutieră importantă este Calea Călăraşilor, care începea de la intersecţia cu str. Bărăţiei, dar a fost demolat un tronson în anii '80 şi apoi a fost supralărgit. A fost redenumit, după 1990, bulevardul Corneliu Coposu şi ajunge până la intersecţia cu strada Mântuleasa şi strada Mircea-Vodă.

Calea Rahovei începea din centrul vechi, traversa Splaiul Independenţei (acoperit cu un planşeu între Naţiunile Unite şi Unirii, decopertat în anii '80) şi mergea spre cartierele Rahova şi Ferentari.

 

 Bulevardul I. C. Brătianu, care s-a numit ulterior 1848, iar în prezent a revenit la vechea denumire, unea Piaţa Universităţii cu Piaţa Unirii până la intersecţia bulevardului Coşbuc cu str. Halelor. În anii '60 a fost prelungit până la Parcul Tineretului, sub denumirea de Magistrala Nord-Sud (actualul bulevard Dimitrie Cantemir).

 

 

 

Foto 1 - Imagine din Bucureşti; zona Piaţa Unirii, 1989/ARMAND ROSENTAL/Arhiva istorică AGERPRES


Foto 2 - Imagine din Piaţa Unirii din Capitală; vedere spre bd. Dimitrie Cantemir, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Strada Halelor pornea din Calea Rahovei, făcea o curbă la dreapta şi ajungea în Splaiul Unirii, pe cealaltă parte a Pieţei. În prezent, pe locul străzii Halelor se află banda specială pentru taxiuri din faţa Magazinului Unirea.

 

 Aleea Mitropoliei a fost scurtată în anii '80, prin trasarea bulevardului Unirii şi este mărginită, în capătul dinspre Piaţa Unirii, cu blocuri ce fac parte din ansamblul Centrului Civic.

Principalele clădiri din zona Pieţei Unirii erau Hanul lui Manuc, situat în spatele Halei Unirii până în anii '80, când hala a fost demolată. Hanul există şi în prezent. Hala a fost construită în 1872, fiind cea mai mare din Bucureşti la acel moment (se numea şi Hala Mare). În următorii ani au fost construite alte hale - de peşte, de păsări, de fructe, de brânzeturi şi de zarzavaturi - toate unite sub numele Halele Centrale, scrie site-ul metropotam.ro. Acestea, mai puţin Hala Mare, au fost demolate în vremea lui Carol al II-lea. Apoi a fost acoperită şi Dâmboviţa cu beton, de la Piaţa Naţiunilor Unite până la Piaţa Unirii.

 

 

Foto 1 - Piaţa Naţiunii la terminarea lucrărilor de acoperire a podului de pe Dâmboviţa (vechea şi noua hala Unirii, Spitalul Brâncovenesc, Biserica Sf. Spiridon Nou în construcţie - placă fotografică, 1929/Arhiva istorică AGERPRES


Foto 2 - Imagine cu cheiul Dâmboviţei din Bucureşti, în zona Palatului de Justiţie, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Biserica Sf. Ioan Nou sau Sf. Ioan-Piaţă era situată la intersecţia bulevardului 1848 cu bulevardul Coşbuc. În 1986, a fost mutată prin translare şi în prezent este ascunsă între două blocuri înalte. 

 

 Una dintre clădirile emblematice pentru Piaţa Unirii a fost Spitalul Brâncovenesc, care era alcătuit din trei corpuri, construite în anii 1838, 1842 şi 1858. Toate au fost demolate în anii 1984-1985, prin trasarea bulevardului Unirii. În prezent, pe fostul amplasament al spitalului, se află breteaua de circulaţie care face legătura între Splai şi bulevardul Unirii.

 

 

Foto 1 - Imagine din Bucureşti; zona Piaţa Unirii, 1989/ARMAND ROSENTAL/Arhiva istorică AGERPRES

 

Foto 2 - Imagine din Piaţa Unirii din Capitală; vedere spre Palatul Parlamentului, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Bulevardul Unirii (numit şi bulevardul cu fântâni) uneşte Piaţa Unirii de Piaţa Constituţiei, unde se află Palatul Parlamentului. Piaţa Unirii are în centru un parc cu fântâni arteziene, care au fost modernizate recent. 

 

 

Foto 1 - Casa Poporului, 1989/ARMAND ROSENTAL/Arhiva istorică AGERPRES


Foto 2 - Imagine din Piaţa Unirii din Capitală; vedere spre Palatul Parlamentului, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Spaţiul cuprins între Palatul Parlamentului, Dealul Mitropoliei, Biserica Sfântul Anton, Hanul lui Manuc precum şi zona aflată de o parte şi de alta a râului Dâmboviţa, unde se află Tribunalul Municipiului Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României, a fost dintotdeauna o zonă dedicată comerţului, aşa cum s-a perpetuat până astăzi.

 

Ultimele două clădiri menţionate - Tribunalul Municipiului Bucureşti şi noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României au fost inaugurate după anul 2000. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, Mihaela Tufega; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Explicaţie foto din deschidere: Piaţa Uniri din Capitală, 1967. 

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î