Comunicat de presă - Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului
Recurs la istoria recentă pentru candidații la Președinția României
Ne confruntăm cu alte dificultăți, cu alte provocări și incertitudini, cu multă dezbinare și cu un alt val de ură, care s-a mutat din stradă pe rețelele de socializare. Suntem însingurați de egoismul pe care competiția acerbă pentru interese, bani și lupta pentru putere l-au răspândit, însă putem regăsi forța de a ne reuni gândul și simțirea.
Emil Constantinescu
Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului s-a asociat, în cadrul programului 'Istoria recentă și anticiparea viitorului', cu Universitatea din București, Asociația '21 Decembrie 1989' și Seniorii Ligii Studenților, în demersul prin care, toți candidații la alegerile prezidențiale din 2025 au fost invitați să semneze o Declarație în 8 puncte de asumare a unor angajamente clare în favoarea democrației, statului de drept și apartenenței României la Uniunea Europeană și NATO.
La 24 aprilie 2025, președintele Consiliului Științific al ISACCL, Emil Constantinescu - prorector și rector în perioada 1990-1996 al Universității din București, și cel care a deschis Balconul Facultății de Geologie ce a devenit tribună-simbol a democrației în timpul mitingului anticomunist din Piața Universității (aprilie-iunie 1990) - a participat la semnarea, de către candidații la cea mai înaltă funcție în stat, aceea de Președinte al României, în anticamera Balconului Universității, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la deschiderea acestuia, a Declarației pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății democratice. Alături de Emil Constantinescu au participat la programul semnării, în calitate de inițiatori, prof. univ. dr. Marian Preda - rectorul Universității din București, Teodor Mărieș - președintele Asociației '21 Decembrie 1989' și avocatul Antonie Popescu - reprezentantul Seniorilor Ligii Studenților.
În Balconul Universității din București, Nicușor Dan, Victor Ponta, Lavinia Șandru, George Simion (reprezentat de Petrișor Peiu), Elena Lasconi, Daniel Funeriu, Sebastian Constantin Popescu, Cristian Terheș și Crin Antonescu, candidați la funcția de Președinte al României, au semnat că își asumă public, prin această declarație, angajamentul de a păstra vie memoria Revoluției din 1989 și a Pieței Universității, ca simboluri esențiale pentru democrația românească. Ei trebuie să respecte și să apere statul de drept și Constituția, atât în litera, cât și în spiritul ei. Declarația presupune și garantarea soluționării juste și rapide a dosarelor privind istoria noastră recentă din perioada 1945 - 1990, crimele imprescriptibile ale comunismului, decembrie 1989, 13 - 15 iunie 1990, conform hotărârilor CEDO.
Candidații au semnat că afirmă fără echivoc angajamentul pentru apartenența României la Uniunea Europeană și la NATO, precum și pentru Parteneriatul strategic cu SUA. Un alt angajament important vizează sprijinirea autonomiei universitare, asigurarea unei finanțări adecvate a învățământului superior și recunoașterea rolului său în dezvoltarea societății. Declarația subliniază și importanța garantării libertății de exprimare și a rolului activ al societății civile în construirea unui spațiu public democratic. De asemenea, viitorul președinte va trebui să folosească toate prerogativele legale pentru a sprijini aducerea în fața justiției a celor vinovați de crime și tratamente inumane, comise înainte și după 1989. În final, semnatarii au promis că vor acționa constant pentru diminuarea faliilor din interiorul societății românești, transparență instituțională și dialog permanent între instituțiile statului și societate.
PUNTE PESTE VREMURI
aprilie 1990 - Mesaj la deschiderea Balconului
'Prezența dumneavoastră aici reprezintă nu numai o apărare a Revoluției, ai cărei făuritori ați fost, o apărare a ceea ce am cucerit, dar și un act de rezistență care continuă rezistența oamenilor de cultură și de știință, rezistența muncitorilor și țăranilor, care au menținut valorile tradiționale ale spiritualității românești. Ea reprezintă și reacția la o situație nouă și periculoasă, pentru că, în acest moment, opoziția față de schimbările reale în viața României nu vine numai din partea fostei nomenclaturi sau a fostului aparat de represiune, dar și din neaderența unei mari părți a populației la valorile democrației. Această neaderență este explicabilă pentru că este generată de structurile mentale deformate în timpul a 45 de ani de comunism.' (discurs susținut de Emil Constantinescu pe 26 aprilie 1990 în Balcon)
aprilie 2025 - După 35 de ani din nou în Balconul Universității
'Evenimentele de atunci au devenit istorie. O istorie care ne-a adus în Uniunea Europeană, în Alianța Nord-Atlantică și în rândul democrațiilor consolidate. Ne confruntăm cu alte dificultăți, cu alte provocări și incertitudini, cu multă dezbinare și cu un alt val de ură, care s-a mutat din stradă pe rețelele de socializare. Suntem însingurați de egoismul pe care competiția acerbă pentru interese, bani și lupta pentru putere l-au răspândit, însă putem regăsi forța de a ne reuni gândul și simțirea.
Rememorăm evenimentele de atunci pentru a ne reaminti visurile și idealurile pentru care am luptat, greșelile pe care le-am făcut, contestările reciproce care ne-au îndepărtat unii de alții. Sinceritatea și profunzimea cuvintelor rostite din Balconul Universității din București de mari intelectuali ai României și de mulți oameni simpli, dar curați la suflet, pot fi recuperate într-un recurs la istoria recentă a României. Redescoperirea acelor momente de 'lumină în întuneric' ne poate ajuta să învingem nu numai virusurile care ne contaminează corpul, dar și pe cele care ne contaminează conștiința și să înțelegem că 'numai împreună putem reuși' împotriva Răului, redescoperind Binele din noi' (discurs susținut de Emil Constantinescu la semnarea Declarației pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății democratice)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].