Comunicat de presă - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Cseke Attila: eficientizăm și debirocratizăm autorizarea construcțiilor, accelerăm dezvoltarea localităților
Astăzi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a publicat, în transparență decizională, un proiect de act normativ care prevede o serie de măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor - a anunțat ministrul Cseke Attila.
Ministrul a arătat că raportul Băncii Mondiale despre România din 2024 susține că autorizarea lucrărilor de construcții este cea mai împovărătoare în România, mult mai puțin eficientă decât în alte state membre ale UE. Această situație este cauzată în principal de numărul mare de avize și aprobări separate pe care constructorii trebuie să le obțină înainte de a solicita o autorizație de construire.
'Rezolvăm această problemă semnalată de cetățeni, constructori, autorități locale și Banca Mondială. Reducem timpul de avizare, introducem avizarea simultană eliminând avizarea în cascadă, nu permitem condiționarea avizării de emiterea altor avize, și nu mai permitem solicitarea studiilor, documentațiilor sau avizelor care nu sunt necesare construcției și care sunt un exces de birocrație. Statul trebuie să fie pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat. Impunem această gândire în administrația publică, în sectorul de autorizare a construcțiilor', a precizat Cseke Attila.
Ministrul dezvoltării a adăugat că această măsură va avea ca efect derularea accelerată a investițiilor, printr-o mai rapidă avizare a autorizațiilor de construcții, a PUG-urilor și PUZ-urilor, respectiv avizarea tacită și scurtarea termenelor de avizare.
În prezent, pe programul de investiții 'Anghel Saligny', derulat de Ministerul Dezvoltării, prin care se asigură infrastructura edilitară de bază în localități precum accesul gospodăriilor la apă, canalizare, gaz sau modernizarea drumurilor, media zilelor scurse între emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire este de 507 zile, sau 1 an și 5 luni, a reieșit din analiza a peste 2.700 de contracte de finanțare, iar în cazul a peste 20% dintre acestea durată este de 2 ani. În cazul investițiilor finanțate de minister din bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, se scurge, în medie, 1 an și 2 luni între emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire.
'Vom avea lucrări de construire avizate în termen de 4,5 - 6,5 luni. Acum acest termen este de mult peste 1 an. În cazul PUG-urilor, termenul maxim legal propus este de 6 luni și jumătate față de 18 luni la o comună mică sau de 3-5 ani la localități mai mari, cum este în prezent. Pentru PUZ-uri, termenul maxim legal propus este de 5 - 7,5 luni față de 18-24 luni, cum este în acest moment', a spus ministrul dezvoltării.
Termene clare și fără taxe de avizare pentru investițiile publice
Proiectul mai stabilește că avizul de oportunitate, neavând termen de eliberare stabilit în legislația actuală, se va emite în maximum 30 zile, iar în cazul investițiilor finanțate din bani publici nu se plătesc taxe pentru avizare, nu se mai mută bani publici dintr-un buzunar al statului în altul.
Depășirea termenelor se consideră aviz tacit
În cazul în care nu se transmit observații sau nu se respinge motivat temeinic documentația de urbanism, aceasta se consideră corectă și completă după epuizarea termenului de 30 zile, iar procesul de avizare poate continua. Autoritățile publice pot solicita o singura dată completări ale documentației, iar avizul se emite la 15 zile după depunerea documentațiilor completate sau se respinge documentația cu o justificare motivată.
În cazul neemiterii avizului în termen de 15 zile, sau al neemiterii respingerii documentației justificat temeinic în termen, documentația se consideră corectă și completă.
Sancțiuni pentru autorități pentru nerespectarea legii
Propunerea de act normativ prevede și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale: respingerea nefondată a documentațiilor este contravenție și se sancționează de către Inspectoratul de Stat în Construcții.
Totodată, conform proiectului de act normativ, documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând astfel coerență între solicitările formulate către beneficiar.
Construcții autorizate o singură dată
Avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza de studiu de fezabilitate sau documentație de autorizare a lucrărilor de intervenții, își păstrează valabilitatea până la recepția la terminarea lucrărilor, dacă nu intervin elemente noi sau nu se modifică condițiile care au stat la baza emiterii acestora.
Actul normativ se aplică pentru investițiile finanțate atât din fonduri publice naționale sau din fonduri europene, cât și din fonduri private, iar noile termene încep să curgă de la data intrării în vigoare a actului normativ - a conchis ministrul Cseke Attila.
Serviciul Comunicare
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].