logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

Image

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube.

Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci în vârstă de 25 de ani, este filmat de colegul său, studentul Yakov Lapitsky, în fața țarcului cu elefanți, comentând despre lungimea trompelor celor două mamifere masive ce pot fi văzute în spatele său.

Deși calitatea imaginii nu este optimă, iar conținutul clipului este relativ banal, 'Eu la grădina zoologică' poate fi considerat un video de referință atât pentru istoria platformei YouTube, cât și pentru cea a producțiilor media generate de utilizator.

Modul în care clipul combină amatorismul filmării cu originalitatea conținutului avea să devină o caracteristică a vlogurilor pentru care YouTube a devenit celebru. Vlogul, denumit și videoblog, este o formă de blog în care autorul documentează ce se întâmplă în viața sa filmând. La rândul său, blogul, termen ce provine din combinația de cuvinte din limba engleză 'web log', adică 'jurnal pe Internet', este o colecție de texte publicate în format electronic, actualizată periodic, cu caracter personal. Deși ambele sunt publicate în format digital, diferența dintre vlog și blog este dată de forma conținutului: pe blog autorul publică texte, pe vlog filmează și vorbește.

La cinci ani de la înființarea YouTube, publicația Los Angeles Times sublinia că 'Eu la grădina zoologică' a marcat un nou început în modul în care media este consumată, reprezentând începutul erei clipurilor scurte, conform latimes.com.

La rândul său, portalul digitaltrends.com a considerat clipul postat de Jawed Karim ca stabilind standardul pentru viitoarele clipuri publicate de YouTube. Nu în ultimul rând, criticul britanic de film Peter Bradshaw a comparat semnificația și importanța clipului de 19 secunde cu cea a filmării de 50 de secunde realizată, în 1895, de frații Lumiere a trenului ce intră în gara La Ciotat din Franța. Totodată, Peter Bradshaw a plasat 'Eu la grădina zoologică' printre cele mai importante zece filme ale începutului anilor 2000, conform theguardian.com.

Până în prezent, faimosul clip publicat pe YouTube la 23 aprilie 2000 a fost vizionat de peste 354 de milioane de ori, potrivit youtube.com. În septembrie 2020, a devenit primul clip de pe YouTube care a atins 10 milioane de comentarii.

Contul oficial de YouTube al Grădinii Zoologice din San Diego a lăsat un comentariu în anul 2020 la clipul 'Eu la grădina zoologică', prin care instituția își exprimă recunoștința și mulțumește pentru onoarea de a fi prezentată în primul clip postat pe YouTube. În prezent, comentariul este evidențiat de Jawed Karim și are peste 4 milioane de voturi, fiind cel mai apreciat comentariu de pe platformă.

Contul de pe care a fost postat clipul, numit, simplu, 'jawed', se apropie de 5 milioane și jumătate de abonați.

Descrierea clipului 'Eu la grădina zoologică' a fost modificată de către Jawed Karim de mai multe ori de-a lungul timpului, pentru a atrage atenția asupra unor aspecte și probleme semnalate de Jawed. De exemplu, în noiembrie 2013, acesta a actualizat descrierea pentru a critica politica impusă utilizatorilor YouTube de către Google+, care condiționa postarea comentariilor la clipuri de crearea unui cont Google+. În noiembrie 2021, Jawed Karim a criticat, în descrierea clipului, ideea conducerii YouTube de a ascunde numărul de voturi negative (dislikes) date unui clip.

În februarie 2025, descrierea celebrului clip conține o atenționare legată de creșterea semnificativă a nivelurilor de microplastice în creierul uman din ultimele decenii.

YouTube este o platformă de video-sharing ce permite utilizatorilor să încarce, partajeze sau să transmită live propriile videoclipuri. A fost înființată la 14 februarie 2005 de Steve Chen, Chad Hurley și Jawed Karim, trei foști angajați la PayPal. Sediul său central se află la San Bruno, California.

YouTube este al doilea cel mai accesat site de pe Internet, după Google Search. În ianuarie 2024, YouTube avea peste 2,7 miliarde de utilizatori activi pe lună, care, însumat, urmăreau zilnic peste un miliard de ore de conținut video, potrivit blog.youtube.

La mijlocul anului 2024, platforma găzduia aproape 15 miliarde de clipuri video.

La 13 noiembrie 2006, YouTube a fost achiziționat de Google pentru suma de 1,65 de miliarde de dolari. Veniturile platformei provin, în general, din publicitate, conținut plătit și abonamente pentru serviciul YouTube Premium.

Categoriile video ce pot fi accesate pe YouTube includ: clipuri muzicale, vloguri, știri, scurt și lungmetraje, documentare, trailere pentru producții cinematografice, transmisiuni în direct etc. În cea mai mare parte, conținutul este realizat de creatori individuali.

YouTube a avut și continuă să aibă un impact social important, influențând cultura populară, tendințele de pe Internet și facilitând apariția unor celebrități media. De-a lungul timpului, însă, platforma s-a confruntat cu dificultăți legate de dezinformare, încălcări ale drepturilor de autor și acuzații de cenzură, printre altele. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: npr.org

Afisari: 230

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San

Documentare 22-04-2025 11:48

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 22-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie

Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)