PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961.
A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 1971, cu teza ''Contribuții la studiul dezvoltării pieței interne în Țara Românească în perioada de destrămare a feudalismului. Bâlciurile'', coordonată de prof. dr. Ștefan Pascu, conform biografiei de pe site-ul Academiei Romane, https://acad.ro/.
Începând din 1961 a fost cercetător științific și, ulterior, cercetător științific principal (1971-1998) la Institutul de Istorie ''N. Iorga'' din București. A fost consilier la Fundația ''Ion Ghica'' (1997-2004), bibliotecar și șef de serviciu (2004-2007) la Biblioteca Metropolitană București, cercetător (2007-2010) la Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc. Din anul 2009 este lector al cursurilor Fundației ''Calea Victoriei''.
Istoricul Georgeta Filitti la lansarea albumului istoric '1880-2010 Mereu împreună România-Grecia. 130 de ani de relaţii diplomatice', 2010.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
Georgeta Filitti este specialistă în istoria modernă și contemporană a României. A adus contribuții notabile la istoria economică a Principatelor Române în epoca modernizării și la istoria relațiilor acestora cu țările vecine, cu precădere relațiile româno-grecești. ''Ca urmare a cercetărilor asidue în arhivele românești și străine, a pus în circulație sute de documente inedite pentru istoria țărilor române. A publicat remarcabile ediții critice ale operelor, jurnalelor, memoriilor, corespondenței unor personalități politice și culturale. Cercetările sale s-au axat și pe istoria Bucureștiului și a familiilor boierești din Principate'' (https://acad.ro/).
Începând cu anul 1985 a susținut cursuri la Universitatea de vară ''N. Iorga'' de la Vălenii de Munte. A fost membru în comisii de doctorat, consilii științifice, de evaluare profesională, în programul european de aplicare economică și moderator al proiectului Arhivelor naționale ''Comori din arhivele noastre naționale''.
La 8 iunie 2022 a fost aleasă membră de onoare a Academiei Române, de Adunarea Generală a acestui for.
Este autoarea a sute de articole de specialitate, studii, ediții critice și sinteze. De asemenea, este autoarea a zeci de prefețe, precum și traduceri din limbile engleză și franceză ale unor lucrări semnate, printre alții, de Regina Maria, Matila Ghyka, Simona Lahovary, Jean Duché, Donn Byrne, potrivit https://acad.ro/.
Între 1975-2004 editează Operele lui M. Kogălniceanu ('Oratorie', 9 vol., 1864-1891), pentru care primește premiul ''Nicolae Bălcescu'' al Academiei (1983). Din 1982 editează din opera lui Nicolae Iorga: 'Opere economice', 'Istoria poporului românesc', 'Istoria românilor din Ardeal și Ungaria', 'Istoria românilor', vol. VIII, 'Istoria românilor pentru poporul românesc', 2 vol., 'Istoria românilor', vol X, 'Discursuri parlamentare (1907-1917)'. În perioada 1985-2008 editează din opera lui I.C. Filitti ('Opere alese', 'Jurnal', 1913-1919; 'Rolul diplomatic al fanarioților', 'Omul prin operă').
Lansarea albumului 'Bucureştiul Grecesc', de Georgeta Filitti, la Biblioteca Naţională a României.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
Alte lucrări publicate: 'Enciclopedia istoriografiei românești' (coautor, 1978); 'George Ciorănescu. Românii și ideea federalistă' (1996); 'Memoriile lui Nicolae Suțu, mare postelnic al Moldovei, 1798-1871', trad. din lb. franceză, introducere, note și comentarii (1997); 'Vocile exilului'. Antologie (1998); 'Ion Bălăceanu. Amintiri politice și diplomatice', 1848-1903, traducere din limba franceză, introducere, note și comentarii (2002); 'Călători străini despre țările române în sec. al XIX-lea. Serie nouă, 1800-1840', 3 vol. (coautor și prefațator) (2003-2006); 'Călători români în Grecia.' Antologie (2004); 'Călătorind în timp cu...'; 'Mileniul românesc' (coautor, cu versiune și în limba engleză) (2006); 'Testamente'; 'Călătorie în timp prin București' (2007); 'Din viața exilului românesc' (1954-1968), vol I: 1954 - 1957 (2008); 'Mereu împreună. România-Grecia. 130 de ani de relații diplomatice' (2010); ''Palatul Cantacuzino. Istoria unei case'' (2011); ''Bucureștiul grecesc'' (2013); ''A fost odată comunism'' (2019).
Dintre volumele scrise în colaborare amintim: ''Bibliografia istorică a României, II, Secolul XIX'', vol. II (1972), ''Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. Documente externe'' (1982), ''Documents gréco-roumains. Les fonds Mourouzi d'Athenes'' (1991), ''Comorile unei arhive: Fondurile Constantin I. Karadja'' (în colaborare cu Lia Brad-Chisacov, 1996), ''Călători străini despre Țările Române în sec. al XIX'', vol. I-III (2004-2006), ''Mileniul românesc. 1000 de ani de istorie în imagini'' (în colaborare cu Dorin Matei, 2018).
În cadrul programului ''Conferințele Teatrului Național'', Georgeta Filitti a prezentat, la 8 mai 2016, conferința cu tema 'România regală în La Belle Epoque', iar la 19 februarie 2017, conferința cu tema ''Ion Ghica, un ctitor al teatrului românesc''.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
A primit Premiul ''Nicolae Balcescu'' al Academiei Române, în 1983, precum și Premiul Național de Istorie ''Nicolae Iorga'', în 2014.
În 2012 a fost decorată de Regele Mihai I (1921-2017) cu Medalia ''Crucea Casei Regale a României''. În 2019 i-a fost conferit Ordinul Național 'Serviciul Credincios' în grad de Cavaler, în semn de 'înaltă apreciere pentru prestigioasa activitate de cercetător și istoric, pentru dăruirea și abnegația cu care a promovat cercetarea istorică autentică'.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Istoricul Georgeta Filitti s-a numărat printre laureații 'Galei aniversare - MNC 25 de ani de existență în cultura românească', desfășurată la Muzeul Național Cotroceni, la 7 decembrie 2016.
La 1 decembrie 2021 i-a fost conferită, de către președintele României, medalia aniversară 'Centenarul Marii Uniri', ''în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire''.
Academician Georgeta Filitti participă la evenimentul 'Regina Maria - Feminitate şi putere. Dialoguri istorice la aniversarea celor 149 de ani de la naşterea Reginei Maria', organizat de Editura Corint şi Muzeul Municipiului Bucureşti.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
La 10 mai 2022, când Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' a sărbătorit împlinirea a 86 de ani de la înființare, Georgetei Filitti i-a fost conferit titlul onorific de Ambasador cultural al acestui muzeu.
Un volumul omagial intitulat 'Doamna academician Georgeta Filitti la 85 de ani', apărut la Editura Cetatea de Scaun, a fost lansat la 12 iulie 2023, la Teatrul Odeon, în cadrul unui eveniment organizat de Fundația ''Calea Victoriei''. Volumul cuprinde texte dedicate academicianului Georgeta Filitti de prieteni și colaboratori apropiați, precum și articole inedite publicate pentru prima dată, scrise de personalități culturale marcante, academicieni, istorici, directori de muzee și instituții culturale și de patrimoniu. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie
Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)