logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: UNITER, 30 de ani de la înfiinţare

Imagine din galeria Agerpres

La 19 februarie 1990, a fost înfiinţată Uniunea Teatrală din România - UNITER, menţionează lucrarea ''România, date şi fapte. 1989-2009'' (editată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, 2010).

Circa 35 de artişti au constituit, atunci, Adunarea Generală a reprezentanţilor actorilor, regizorilor, scenografilor, criticilor, secretarilor literari şi teatrologilor din domeniul artei teatrale interpretative şi creatoare şi au hotărât înfiinţarea Uniunii Teatrale Române - UNITER. La aceeaşi dată, a fost ales consiliul de conducere al noii organizaţii profesionale, format din 31 de persoane, a fost aprobat Statutul UNITER şi s-a decis depunerea tuturor documentelor pentru obţinerea personalităţii juridice, care a fost acordată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti prin sentinţa nr. 1.010 din 29 martie 1990, potrivit unui comunicat al UNITER.

Consiliul de conducere ales la şedinţa din 19 februarie 1990 l-a desemnat ca preşedinte pe Ion Caramitru (reales la 20 septembrie 2010), iar pe Mircea Diaconu şi Marian Popescu în posturile de vicepreşedinţi. Au fost, de asemenea, aleşi cinci secretari, respectiv Alexandru Darie, Claudiu Bleonţ, Florica Ichim, Silviu Purcărete şi Ion Haiduc, restul artiştilor înscriindu-se pe listă ca simpli membri.

 

Actorul Ion Caramitru la a V-a editie a Galei Premiilor UNITER.

Foto: (c)  OCTAVIAN SERBANESCU / ARHIVA AGERPRES



"S-a început cu o maşină de scris Olympia, la care a fost scris actul de constituire a UNITER şi s-a ajuns la calculatoare, harduri, monitoare, internet, cu o viteză aproape cosmică", se precizează în comunicatul UNITER.

Încă din februarie 1990, sediul UNITER se află pe strada George Enescu nr. 2-4. La începutul lunii februarie 2007, Uniunea a fost somată să părăsească sediul în care îşi desfăşura activitatea, după ce negocierile purtate de municipalitate cu proprietarii clădirii eşuaseră. Imobilul fusese câştigat în instanţă de proprietar, în martie 2006. Imediat după decembrie 1989, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea instituţia teatrală a fost repartizată Primăriei Capitalei, de la care UNITER a obţinut-o spre folosinţă. Ulterior, clădirea a intrat în administrarea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, iar Ministerul Culturii a preluat-o de la aceasta. Ulterior, printr-o hotărâre de guvern, clădirea a fost dată Uniunii în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 de ani.

Uniunea Teatrală din România coordonează editura UNITEXT şi Agenţia economică UNISTAR. UNITER este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului, precizează site-ul www.uniter.ro.

Principiile înfiinţării acestei organizaţii profesionale au fost libertatea de expresie, de creaţie, de asociere, dreptul la autonomie, o deschidere lipsită de complexe faţă de cultura mondială şi apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. UNITER este o instituţie prezentă în peisajul teatral românesc prin programele de anvergură pe care le iniţiază şi le organizează: Gala Premiilor UNITER, festivitatea anuală de decernare a premiilor teatrale; Gala Tânărului Actor "Hop", eveniment destinat tinerilor actori aflaţi la început de carieră; Casa Artiştilor, un program de protecţie pentru artiştii vârstnici; "Primul Pas", program destinat tinerilor care au ca scop identificarea relaţiilor în spaţiul european comun; "Cliniclown", proiect care răspunde nevoii de comunicare a copiilor bolnavi şi imobilizaţi, prin arta teatrală şi tehnici de clownerie. Prin proiectele şi programele derulate, UNITER a devenit un reper al lumii culturale.

 



Calitatea de membru UNITER este acordată de către Senatul Uniunii, ca urmare a analizării solicitărilor primite, însoţite de un memoriu de activitate, membrii UNITER putând fi persoane care activează în domeniul teatrului: actori, regizori, scenografi, pictori, arhitecţi scenografi, compozitori, coregrafi, critici şi istorici de teatru, cadre didactice din învăţământul superior artistic, actori, artiştii din teatrele muzicale, artiştii păpuşari şi marionetişti, artişti de circ, consultanţi artistici şi secretari literari din instituţiile teatrale, alţi creatori din domeniul artei spectacolului. Pot fi membri de onoare ai UNITER personalităţi de prestigiu din toate domeniile de activitate artistică şi culturală care au adus o contribuţie deosebită la promovarea şi dezvoltarea artei teatrale româneşti şi universale. Această calitate poate fi conferită şi cetăţenilor altor ţări. Numărul membrilor UNITER este de 1.799 (septembrie 2018).

Forurile de conducere UNITER sunt alese în cadrul Adunării Generale, care are loc o dată la patru ani, atunci când sunt aleşi preşedintele, vicepreşedintele, membrii Senatului şi Comisia de cenzori.

Uniunea acordă premii teatrale pentru fiecare an calendaristic încheiat. Prima ediţie a Galei Premiilor UNITER s-a desfăşurat pentru stagiunea teatrală 1991-1992. Premiile se acordă pentru: Cel mai bun spectacol; Cel mai bun regizor; Cel mai bun scenograf; Cel mai bun actor; Cea mai bună actriţă; Critică teatrală; Teatru radiofonic; Teatru TV; Debut. Un juriu de selecţie propune câte trei nominalizări pentru fiecare secţiune, iar în seara Galei, un alt juriu desemnează câştigătorii prin vot secret. În afara acestor premii, Senatul UNITER acordă şi alte distincţii: premiul de excelenţă, premii pentru întreaga activitate şi premii speciale. În seara Galei Premiilor Uniter se acordă şi o serie de alte premii. Astfel, Premiul pentru "Cea mai bună piesă românească a anului" este acordat de Fundaţia Principesa Margareta a României; Premiul pentru "Cea mai bună montare a unei piese britanice contemporane" este acordat de Consiliul Britanic; Premiul Mecena se acordă pentru merite deosebite în sprijinirea financiară a manifestărilor culturale. Trofeul este realizat de artistul plastic Ion Bitzan.

 

Gala UNITER, ediţia a XXV-a, la Teatrul Naţional Timişoara: actorul Gheorghe Visu primeşte Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul Nozdriov, moşier din spectacolul "Suflete moarte" la Teatrul de Comedie Bucureşti (2017).
Foto (c) : CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO



UNITER organizează o serie de programe care au ca scop stimularea creativităţii în teatrul românesc şi promovarea schimburilor teatrale între România şi alte ţări: proiecte/programe de promovare a spectacolelor teatrale de un înalt nivel artistic şi a creaţiilor valoroase ale dramaturgiei naţionale; activităţi directe în domeniul spectacolului sau legate de acesta; activităţi legate de perfecţionarea profesională; activităţi de protecţie.

În anul 1990 a avut loc prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, iniţiat ca un proiect al Primăriei Municipiului Bucureşti, preluat în co-organizare, mai apoi de UNITER. Festivalul, care nu include activităţi de tip concurs, şi-a dobândit un brand puternic în spaţiul cultural românesc şi internaţional, apreciat ca atare de lumea artelor. Festivalul are loc anual în perioada octombrie-noiembrie.

 

Gala Premiilor UNITER pe anul 1991.

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / ARHIVA AGERPRES

Tot din anul 1990, în cadrul UNITER funcţionează Centrul Naţional Român pentru Institutul Internaţional de Teatru, care are ca activitate principală asistenţa profesională pentru oamenii de teatru de peste hotare care vizitează ţara noastră pentru documentare.

UNITER este membru fondator al Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori - ANUC. Uniunea este membră în mai multe reţele teatrale şi culturale naţionale şi europene, fiind reprezentantul acestora pentru România. Ca o consecinţă a activităţii susţinute, UNITER a obţinut statutul de instituţie de utilitate publică prin Hotărârea de Guvern 746/31 august 2000, specifică www.uniter.ro. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat