Reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE pe tema Cadrului financiar multianual
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reuneşte la 17 februarie, la Bruxelles, pentru a lua în discuţie negocierile privind Cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027, precum şi pentru a pregăti lucrările Consiliului European din 20 februarie, se arată pe site-ul Consiliului, https://www.consilium.europa.eu/.
Discuţiile şi actele adoptate de Consiliul Afaceri Generale la 17 februarie vor constitui baza de lucru a Consiliului European din 20 februarie, în cadrul căruia se aşteaptă ajungerea la un acord în privinţa bugetului pe termen lung al UE.
Discuţiile privind Cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 au început încă din februarie 2019, când cei 27 de şefi de stat sau de guvern ai UE au convenit, într-o reuniune informală, că în CFM post-2020 Uniunea Europeană va cheltui mai mult pentru stoparea migraţiei ilegale, apărare şi securitate şi programul Erasmus+.
Din punct de vedere formal, negocierile privind CFM au început la 2 mai 2018, când Comisia Europeană a prezentat propunerea sa privind bugetul pe termen lung al UE. În perioada mai 2018-iunie 2019, au avut loc numeroase dezbateri la nivelul Consiliului UE şi al Consiliului European pe marginea bugetului UE pe termen lung.
La 18 iunie 2019, Consiliul a luat în discuţie proiectul de cadru de negociere revizuit, care a fost elaborat de preşedinţia română a UE (ianuarie-iunie 2019), cu scopul de a clarifica şi simplifica opţiunile aflate pe masa negocierilor. La 5 decembrie 2019, preşedinţia finlandeză a UE (iulie-decembrie 2019) a publicat un cadru de negociere în care a propus un nivel global de 1 087 miliarde de euro, reprezentând 1,07% din venitul naţional brut (VNB) al UE27.
Pe parcursul negocierilor, Comisia Europeană a venit cu propunerea de alocare a 1,1% din venitul naţional brut pentru bugetul multianual, în timp ce Parlamentul European a propus alocarea a 1,3% din venitul naţional brut, potrivit sursei citate.
La rândul său, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, s-a pronunţat, la 12 februarie 2020, în cadrul unei conferinţe de presă, pentru un buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027 care să susţină pilonii blocului comunitar, printre care politica agricolă comună şi politica de coeziune, subliniind în acelaşi timp importanţa resurselor proprii.
***
Cadrul financiar multianual (CFM) reprezintă bugetul pe termen lung al UE şi stabileşte limitele cheltuielilor UE în ansamblu, dar şi pentru diferitele zone de activitate, pentru o perioadă de cel puţin cinci ani. Bugetele anuale ale UE trebuie să fie stabilite în limitele CFM-ului.
Consiliul UE are un rol central în adoptarea bugetului pe termen lung al UE. Astfel, Comisia Europeană face o propunere privind CFM care serveşte ca bază pentru negocierile purtate în Consiliu. În definirea poziţiei sale, Consiliul primeşte orientări politice din partea liderilor UE reuniţi în cadrul Consiliului European. Însă pentru ajungerea la o înţelegere este nevoie de unanimitate în cadrul Consiliului. Pentru a intra în vigoare, CFM trebuie aprobat de către Parlament, se arată pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale al UE s-a desfăşurat la 28 ianuarie 2020, la Bruxelles. Miniştrii au desfăşurat un schimb de opinii cu privire la conferinţa pe tema viitorului Europei, propusă de Comisia europeană şi prevăzută să înceapă în 2020 şi să se încheie în 2022. De asemenea, Preşedinţia croată şi-a prezentat priorităţile şi programul de lucru pentru următoarele şase luni.
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică transsectorială. Politicile transsectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE şi negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe 7 ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituţională a UE.
CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredinţează Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniştrii Afacerilor Europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată şi CE prin comisarul care răspunde de relaţiile interinstituţionale, în funcţie de subiectul dezbătut.
Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe https://eur-lex.europa.eu/. AGERPRES/ (Documentare-Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Irina Giurgiu)
Explicatie foto deschidere: Reuniunea Consiliului Afaceri Generale, de la Bruxelles, din 10 decembrie 2019. În imagine: ministrul pentru afaceri europene din Finlanda, Tytti Tuppurainen, şi ministrul pentru Afaceri Europene din Germania, Michael Roth
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 ianuarie
Este a 27-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 39 m și apune la 17 h 18 m. Luna răsare la 06 h 33 m și apune la 14 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman
Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat
FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)
În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu
26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)
Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă
CITATUL ZILEI
'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan Duminica a 32-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 32 dR. Sf. cuv. Xenofon și familia sa Romano-catolice Duminica a 3-a de peste an Ss. Timotei și Tit, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 ianuarie
Este a 26-a zi a anului 2025. Au mai rămas 339 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 40 m și apune la 17 h 17 m. Luna răsare la 05 h 37 m și apune la 13 h 37 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea cântărețului Demis Roussos (25 ianuarie)
Demis Roussos, pe numele real Artemios Ventouris Roussos, s-a născut la 15 iunie 1946, în Alexandria, Egipt, având tată grec și mamă egipteană de origine italiană, potrivit imdb.com. Pasionat de mic de muzică, a fost fascinat de ritmurile arabe, pentru ca la vârsta de zece ani să descopere jazz-ul și să &i
CITATUL ZILEI
'Cunoaștem de asemenea legile de bază care guvernează chimia și biologia. În principiu, ar fi trebuit să fim deci capabili de a determina modul în care lucrează creierul. Dar ecuațiile care guvernează creierul au aproape cu siguranță un caracter haotic, astfel că o mică schimbare în starea inițială poate duce la un rezultat foarte diferit. Așadar, &icir
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 25 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Ier. Bretanion, episcopul Tomisului Greco-catolice Sf. aep. Grigore din Nazianz; Sf. m. Bretanion al Tomisului Romano-catolice Convertirea Sf. Paul, ap.; Sf. Bretanion, ep. de Tomis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 ianuarie
Este a 25-a zi a anului 2025. Au mai rămas 340 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 41 m și apune la 17 h 15 m. Luna răsare la 04 h 33 m și apune la 12 h 47 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Grigore Vasiliu Birlic
Unul dintre cei mai mari actori români de comedie, interpret strălucit al unor personaje din piesele lui Caragiale, Grigore Vasiliu Birlic a impresionat publicul și criticii teatrali prin creațiile sale actoricești complexe, având capacitatea de a trece foarte ușor de la un rol din registrul tragic la un rol din registrul comic și invers, se menționează pe site-u
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Micro-expoziția 'Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909-1974)', dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859, va fi accesibilă publicului, din 24 ianuarie, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei. Micro-expoziția va putea fi vizitată, până pe 20 febru
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române
Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită, în fiecare an, la 24 ianuarie. În 1859, în ziua de 24 ianuarie/5 februarie, Alexandru Ioan Cuza era ales, în unanimitate, domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei la 5/17 ianuarie 1859, ceea ce a reprezentat, în fapt, unirea celor două principate românești
CITATUL ZILEI
'Cine nu poate vedea nici ceea ce se află în fața ochilor săi și nu are nicio dorință de a produce o schimbare a bazei sociale, aceluia nu-i mai rămâne nimic altceva de spus decât ceea ce spunea și Wotan-ul lui Richard Wagner: 'Știi ce vrea Wotan? Sfârșitul.' De pe treapta socială pe care se află el, un astfel de om nu-și poate dori dec&ac